Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 3 fázis kijelzése PC-n
Témaindító: csikosgabi, idő: Márc 14, 2009
Témakörök:
Sziasztok.Azt szeretném megkérdezni hogy,szerintetek az LPT porton keresztül és valamilyen programmal ki lehetne-e jelézni a 3 fázis-t.Pl.ha elmenne 1 fázis akkor villogna valami a monitoron és hangjelzést is adna.Létezik ilyen program??Netán valaki tudna írni??Megvalósítható ez??
Előre is köszönöm!! Csikós Gábor
Lehet, hogy meg van rá az indokod, de miért kell ezt PC-n kijelezni? Néhány egyszerű elemmel megoldható számítógép nélkül is. (a 3db jelző led pedig felerősíthető a monitorra.)
Jó, de azt hogy fogod lekérdezni a v0.2-es verzióban az interneten keresztül? Webkamerával?
Megoldásom: optocsatoló. Persze a hozzá tartozó kiegészítő alkatrészekkel. Idézet: „Mindig gondolj a továbbfejleszthetőségre!”
Már itt is a v0.3-as verzió ötlete: fázissorrend ellenőrzése. Ehhez is csak programozás kell, még mindig marad az alapkapcsolás.
Hi
(csak egy ötlet) Ha nekem kellene ezt a feladatot megcsinálni, és nemtalálnék embert aki megírja helyettem a programot, mivel programozni én sem tudok, akkor neten guberálnék egy programot, ami valami hotkey message (ezt most csak random írtam) Vagyis valami olyan programot ami kezeli a billentyűzet kombinációkat és adott billentyű (pl:shift+alt+s) kombináció lenyomásánál, vagy elindít valamit vagy kidob egy popup ablakba valami vakert, Ha ez megvan, akkor egy kis Pic-ben írnék egy viszonylag egyszerű kis programot, ami ennek a kombinációnak az ascii karakter kódjait, feltudja külldeni a gépre, innentől kezdve már csak elkell vágni a billentyűzet kábelt, vagyis nem elvágni csak valamivel átkapcsolni a Pic-re egy kis időre, utánna meg vissza a keyboardra. Üdv. Androla Idézet: De PIC-et tudsz?„programozni én sem tudok” Idézet: Pedig ilyen kis feladatra akadnak.„nemtalálnék embert aki megírja helyettem” A megoldásod már eléggé a v2.0-ás verzió lenne. Nem bonyolult egy kicsi 3 db "bit" státuszának ellenőrzésére?
Igen,nekem azért lenne fontos pc-n mert neten keresztült ellenőrizni szeretném
Ezek szerint marad a megoldásom:
Idézet: „optocsatoló. Persze a hozzá tartozó kiegészítő alkatrészekkel.” Bővebben: Link X1 az egyik fázis illetve a nulla, X2 az LPT egyik bemenő bitje. Ebből kell hármat építeni.
3 db glimmlámpa és már kész is!
Nem kell hozzá PC sem, mert minek ha nem vagy előtte? (gondolom nem ülsz a számítógép előtt 24 órát!) Akkor ki nézi hogy megvan-e a 3 fázis? PC-nek akkor van értelme ha a 3 fázist akarod egyenlően terhelni. Bár ennél elég komoly kapcsolóáramkör kell. Elméletileg ki lehet jelezni, ha az LPT-re a 3 fázis jelét beküldöd. Egy program figyelheti a terhelést és a feszültséget, de ez komolyabb kiegészítőket igényel, és programot is.
De a kérdésed így hangzott:
Idézet: „ha elmenne 1 fázis akkor villogna valami a monitoron és hangjelzést is adna” Minek a hangjelzés, ha neten akarod lekérdezni?
Ja és egy webkamerával mehet ki rögtön élő adásba a netre. Micsoda ötlet!
Idézet: „Minek a hangjelzés, ha neten akarod lekérdezni?” Gondolom ahonnan lekérdezi, ott sem fog a PC előtt ülni egész nap. (Neked is ad hangjelzést az MSN, amikor háttérben fut és válasz érkezik? Tudod én nem bánom, hogy az enyém jelez, főleg ha valami fontos a számomra...)
Én bekötnék minden fázisra egy optocsatolót (előtétellenállással), s a párhuzamos port egy-egy bitjéhez rendelném őket hozzá. Ezeket aztán egy progiból figyelném.
Aztán utánanéznék, milyen nyelven lehet legkönnyebben kezelni a párhuzamos portot és a netes kommunikációt. S egy olyan fórumon (is) kérnék segítséget a progihoz. De lehet, hogy két programmal oldanám meg, az egyik az "input" LPT port kezelés, a másik az "output" netes állapotjelzés. Aztán a vevő oldalon is kell egy "fogadóprogram" ami a kívánt jelzést bekapcsolja, PC speaker, vagy LPT porton keresztül bármit... Ha 24 órás felügyeletnek akarod és fontos számodra az állapotinfó, akkor egy UPS és egy naplózó fájl is jól jöhet.
csikosgabi:
Szerintem írd le konkrétan mit akarsz így felügyelni, akkor mások is átérezhetik a dolog fontosságát, s nem fogják humoros nyelvüket a kérdéseden köszörülni.
Tényleg! A humort félretéve!
Mihez kell ez konkrétan? Három fázisnál összekötött kismegszakítókat használnak általában és jobb esetben fáziskimaradáskor megszakítja mind a három fázist. Motoroknál meg a hőkioldó teszi ugyanezt. Ha van konkrét cél, akkor biztosan van megoldás is.
Villanyszerelési boltokban készen is kapható "fáziskimaradás" figyelésére eszköz. Ennek a kimenetét figyelve egy "porton" is tudod ellenőrizni,hogy meg van-e mind a három fázis. Ezek a "relék" általában már a feszültség csökkenésére is jeleznek. A legolcsóbb talán 5.000,-Ft a felső határ meg a "csillagos ég".
Mivel kevés alap információt adtál ezért,csak találgatunk! Távfelügyeletet akarsz? - több más adatot is lekérdezel, és ezek közül az egyik a három fázis megléte. Mi az amit magad meg tudsz oldani? A három fázis figyelését végző céláramkör megépítése? Program amelyik pl. a printer porton beolvassa a céláramkör állapotát? Program amelyik lehetővé teszi a NET-en történő lekérdezést? Vagy egy kész komplett megoldást keresel erre a problémára?
Valóban jó lenne, ha pontosan leírnád, hogy mi a konkrét feladat, (ezt kérték mások is!) mert amit kezdő kérdésnek írtál, az nem igényel PC-t. Ami információt utána csepegtettél, az már magyarázná a számítógép bevonását, de onnantól szerteágazóak a lehetőségek, és amíg csak találgatunk, addig dűlőre nem jutunk.
igaz,teljesen nem írtam le minden infót.Én arra gondoltam hogy a neten,valahogy egy honlapon elérnék egy képet amin lenne 3 lámpa,ugye a három fázis.És alatta lenne egy kis szöveg mező amin látnám hogy mikor ment el és mikor jött vissza.
pl.:09.03.15.13:02:fázishiány "R" 09.03.15.13:03:mindhárom fázis OK ez azért kell nekem mert csak hétvégén vagyok otthon.De viszont internetkapcsolatom van.És mivel nagyon sok minden három fázisról megy nálunk(kertészet)így,én távolról tudnám figyelni hogy minden ok-e. Na most nem akarok nagyravágyó lenni de olyasmi is megoldható-e hogy,pl.egy egy relét kötnék az LPT-re és ha az meghúzva lenne akkor látnák egy kis lámpát vagy valamit a monitoron(pl.én most egy szivattyúra gondolok) A válaszokat eddig is köszönöm.
Hali!
Amelyik gépen figyelni akarod a fázisokat kell egy progi ami figyeli a portot, loggolja az időket, hogy mikor volt kimaradás stb. Aztán ugyanarra a gépre nem árt egy webszerver, ha weblapon keresztül akarod nézni. És esetleg titkosítani is kéne jelszóval az oldalt. Több megoldás is szóba jöhet. Legegyszerűbb a printerportot VB-ben vagy Delphiben kezelni. Ha nem kell nagyon designos dolog akkor VB-vel lehet generálni egy html filet, amit a weben meg tudsz nézni. De ezzel az a probléma hogy folyamatosan kell generálni a filet, nem elég 1x. Én úgy oldanám meg, hogy ha a porton valami változás van csak akkor generálnám újra a filet. Ha fontos az, hogy mikor nézed a weboldalt és ha közben van változás, akkor azt egyszerre lásd, akkor valami Java Appletes dolog jönne szóba szerintem. Ha komolyan gondolod, keress meg MSN-en a programozásba szívesen segítek. Üdv: Matt
És ha megoldható is a számítástechnikai része,szerintetek az eszközt magát hogy,csináljam meg?
Minden megoldható, csak szoftver kérdése.
Vagy 10 éve építettem LPT portra kapcsolható A/D átalakítót, ami részben szoftveresen működött, mindez minimális alkatrész igénnyel. (már akkor sem volt ujdonság, és nem a hw volt a lényeg hanem a hozzá írt szoftver, valamelyik RT ujságban is szerepelt az áramkör) A lényeg, hogy 4 bemenet feszültségét tudta mérni (8 bites felbontással, ami pont jó lehet 0...255V-ig ) PC-re meg írni kellene egy programot ami megnyit egy IP portot, és kérésre elküldi az adatokat pl. UDP csomagban. Ehez egy egyszerü kliensprogram is kellene ami lekérdezi az adatokat (szerintem ezt viszonylag könnyű leprogramozni). Persze ha valaki nagyon vágja a témát akkor akár webszervert is írhat De lehet fájlba írt adatokat felhasználni mondjuk PHP-vel. Persze ehez meg fel kell rakni egy PHP-s webszwervert. Ha valaki nagyon vágja a mikrovezérlőket akkot azzal egész komoly mérésadagyűjtő rendszert is lehet készíteni, a hőmérséklettől, a páratartalom mérésen át, a hálózati feszültségig mindent lehetne mérni és netről megnézni - sőt akár webkamerákat is lehet telepíteni
Szóval akkor a hardwer része megoldható könnyen.És azt mondta Matt hogy ő segít a programozásban.A mikrovezérlőket ha nem létfontosségú akkor szeretném kihagyni.És ha még a feszkót is kijelezné ,hát az nagyon tuti lenne.És hol találom meg azt a rajzot??
A legegyszerűbb fázisfigyelést már itt megmutattam. Az, hogy mikor melyik ment el... már csak programozás. Jó pár hasonló alkalmazást írtam már. erre a célra egy egyszerű PI-es laptop is elég lenne, ha épp nincs egy olyan gép, ami úgyis be van kapcsolva.
Viszont ha sokszor elmegy valamelyik fázis, s a hiba a Te ingatlanodon orvosolható, akkor ott kellene orvosolni a dolgot először.
Hello.
Irtad, hogy csak hétvégén vagy otthon. Ha hétközben elmegy egy fázis egy fél napra, akkor hazamész? Otto54 ajánlotta a fázisfigyelő relé beépítését. Jobb helyeken egy ilyen relé tiltja a villanymotorok, és más, 3 fázis meglétére érzékeny berendetések áramellátását. Ha van saját mágneskapcsolójuk (szivattyú esetén gyakori..) akkor igen egyszerű bekötni. Ez a távfelügyelettől függetlenül ajánlott megoldás, mivel a relé ára nem összemérhető a motorokkal. hmli Idézet: „(már akkor sem volt ujdonság, és nem a hw volt a lényeg hanem a hozzá írt szoftver, valamelyik RT ujságban is szerepelt az áramkör) A lényeg, hogy 4 bemenet feszültségét tudta mérni (8 bites felbontással, ami pont jó lehet 0...255V-ig ) PC-re meg írni kellene egy programot ami megnyit egy IP portot, és kérésre elküldi az adatokat pl. UDP csomagban.” Egész pontosan a Hobby Elektronika 98/9-es számában van! |
Bejelentkezés
Hirdetés |