Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Futófény
Hopp, még egy kérdés (azaz inkább kérés)!
Megírnád az IC-k típusát? Az egyiken nincs rajta, a másikon meg nem tudtam kivenni... ![]() (Tudom, én vok a béna, sorry! ![]() ![]()
Ha jól láttam a rajzon, akkor az egyik IC minden bizonnyal 74199-es (shift regiszter - 2 db van a rajzon, egyiken nincs jalölve a típusa), a másik 2 pedig egy 7400 és egy 7402.
Sziasztok. Segítség kellene van egy hangra "futó" ledsorom a probléma az vele hogy növekvő hangra a "hullámos mozgás" is fentebb tolódik annyira hogy teljes hangerőnél minden led világít. Viszont kis hangerőnél alig mozdul ki. Hogy lehetne beszabályozni?:no:
Kapcsolási rajz? Nincs meg? A nélkül elég nehéz lesz!
![]()
Jogos. Bár csak esetleg le tudom fényképezni ugyanis nem én építettem hanem egy ritka porszívómárkából lett kiszedve a telítettséget mutatta eredetileg.
![]()
Ajaj! Úgy nehezebb lesz!
Meg kellene nézned, nincsen(ek)-e esetleg trimmer potméter(ek) benne, és kísérletezgetni. Vagy vissza kell(ene) fejteni a kapcsolást (az viszont nem kis munka, kérdés, érdemes-e).
Nincs benne semmilyen poti egy ic van benne az egésznek két kivezetése van és keresztbe viszem a tápfeszülségen a hangáramot és így érem el az eredményt de mivel otthon nincs netem (a munkahelyről nyomom) majd lesz róla kép. A célom vele az hogy az egyes ledeket több leddel helyettesíteni és külön külön feszváltoztatással "hullámzó ledtáblát" csináljak. Ledem az van megszámlálhatatlan. Lehet hogy nem kivitelezhető de próbálkozni mindig lehet
![]()
Aha! Nos, akkor nem marad más, mint várunk a fotóra, és agyalunk addig is. Hátha valakinek eszébe jut valami 5let, és leírja
![]()
Sziasztok
25 LED-es futófényt szeretnék épiteni, csak odafele kell hogy fusson aztán kezdi az elsö LED-el. Én 3 Db 4017-es IC "sorba" kapcsolására gondoltam. Az elsö 4017 IC után a következö IC aztán a 3-dik IC 5-dik kimenete után az elsö müködne újból. Megoldható ez igy?
Sziasztok!
Még mindig a Knight Rider-es futófényről kérdeznék. ![]() De olyan kapcsolás nincs valahol, ami tényleg azonosan működik az eredetivel? ![]() Ma megnéztem egy nyúzott VHS felvételt abból az időből, amikor nálunk még csak "lavorral" lehetett a Sat1-en élvezkedni. Az eredeti fény olyan, mint egy üstökös: 1 LED teljes fénnyel világít (mag), a sorban utána következő 2-3 pedig fokozatosan elhalványul (farok). Ez az effekt vándorol oda-vissza. Ismétlem: csak a teljes fényű LED mögött világít 2-3, előtte egy sem! Csak mellékesen jegyzem meg, hogy volt egy másik effekt is a filmben, amikor középről szélre, szélről középre vándoroltak a fénypontok, de ez nekem nem tetszik. Viszont az eredetit szivesen megépíteném! Van valakinek ötlete? ![]()
Én úgy láttam - mert én is nagy rajongója vagyok/voltam a sorozatnak - hogy azok nem LED-ek, hanem izzók voltak...
De persze minden bizonnyal megoldható az effekt LEDekkel is. Továbbra is azt gondolom, hogy egy viszonylag nagy értékű kondi a LEDen keresztül kisütve adja a jó eredményt...
Kösz a választ!
Természetesen én is tudom, hogy a filmben izzós megoldás szerepelt, de ennek valóban nincs jelentősége, mert az izzóhoz hasonló lágy indítást és leállítást a LED-nél is meg lehet oldani. Erre ITT egy jó példa. Köszönöm az ötletet, megcsináltam és működik! ![]() ![]()
Sziasztok!Lehet hogy egy kicsit későn szólok de remélem azért még kóborol itt valaki és tudna nekem segiteni!!Megépitettem az oldalon található Knight Rider-es futófényt (kicsit átvariáltam ugyanis bnőmnek ajándék lesz és a 10db led szív alakban fog futkározni
![]() ![]()
Gyanítom, hogy sikerült egy CMOS IC-t hazaküldened az örök szilícium-mezőkre. Ha arról a KR kapcsolásról beszélsz, amire gondolok, akkor abban egy CMOS IC leledzik, ami viszont nem szereti (sőt, kifejezetten ellenséges viselkedésnek tekinti!), ha a lábait "taperolják". Ezt pedig azzal hálálja meg, hogy rövid úton beadja az unalmast, és a fent említett homokforráshoz távozik. (Nem véletlen, hogy rendesebb üzletekben minimum antisztatikus szivacsba szúrva, vagy ilyen zacsiba csomagolva adják.)
De a konkrét segítséghez jó lenne egy link a kapcsolási rajzról, meg esetleg egy NYÁK terv, valami emészthető formában...
Itt a link http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/knight_rider_oldal2.html erröl csináltam 3db ic van benne az elképzelhető hogy meg ,,taperoltam"
![]() ![]()
Na jó, ez már majdnem OK. Csak épp az alkatrészek hiányoznak a képről...
![]() ![]()
Sajnos csak így tudtam megoldani
![]() ![]() ![]() ![]()
Sziasztok !
Egy kérdésem lenne. 4017-es IC vel hogyan lehet olyan futófényt csinálni, hogy alapból világítson 10db led és midíg egy aludjon el 1-10ig? Tehát pont az ellenkezője kell hogy történjen mint az általános kapcsolásokban. Nem egyesével kigyújtják a ledeket, hanem lekapcsolják a kimenetek. Köszönettel: CCS
Azt hiszem, a csatolt rajz pont azt fogja eredményezni, amit szeretnél. Minden egyes kimenetre ezt a kis "modult" kell rakni.
Én egyszerűen megfordítanám a LED-eket: katódok a kimenetekre, a közös anódok meg a tápra. Persze ellenállások így is kellenek.
Hali! Nekem olyan gondom lenne hogy anno valamikor volt egy 4 lámpás 220-as futófényem amit elloptak. Lehetett rajta irányt váltani ,invertálni, és sebességet állítani. Ha jól emlékszem egy 4017-es és egy 4053-as ic volt benne meg talán 555-ös, és pár tirisztor. Ilyenről tud e valaki rajzot küldeni? Az se baj ha többcsatornás.
Építeni akarsz vagy inkább a kész megoldások érdekelnek?
![]()
Hali! Építenék. Az Urbán elektronikánál lehet kapni olyat, hogy "futófény nx 4 lámpás 220V-ra" nem tudom, hogy ez lenne-e az, amit keresek, de nekem csak a kapcsolási rajz kellene mert alkatrészem az van. Még lehet, hogy a HE valamelyik számában meg is van a rajz, de nem találom az újságokat
![]()
Az alábbi kapcsolás talán ezt csinálja. Természetesen egy kétmorzés kapcsolóval lehet irányt váltani.ha több lámpát akarsz csak akkor kell szerintem multiplexer,vagy ha nem találsz ilyen kapcsolót.
Szia!
Tovább gondolva (#203332) proba kapcsolását, a következő kapcsolás született. lásd mellék. A kapcsolók sima-előrefutásba állásban vannak. S a kimenetre én is a MOC_ optotriakos "Szilárdtest relé"-t tennék! Az 555 ös kapcsolást azért nem dolgoztam ki, mert itt a fórumon is egy néhányszor már ki lett vesézve, s fórumtéma is van indítva. Valamint van 555-ös segédprogram is az oldalon!!! Sok sikret a kapcsoláshoz! ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |