Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Termosztát távoli elérése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Csabingo hozzászólása Márc 9, 2009 /

Sziasztok,

Bátorkodtam egy új téma megnyitását az alábbi kérdésben: Miként oldható meg a nyaralóm hőmérsékletének távoli szabályozása? Minden leutazásomnál 1órát kell várnom mire felfűtöm a nyaralómat. Arra gondoltam, talán van valami alternatíva hogy mielőtt nekiindulok, valahogy jelzem hogy megyek és mire odaérek már kellemes környezet fogad.
Van erre valami megoldásotok? (szomszédokat hagyjuk )

Köszi, Csaba
(#) llaci56 válasza Csabingo hozzászólására (») Márc 9, 2009 /

Jó lenne ismerni a technikai feltételeket.
Áram van? (na jó, ez csak vicc....)
Telefon van? (vezetékes)

(#) Csabingo válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 9, 2009 /

De gyors voltál. Köszi a hozzászólást.
Telefon alatt vezetékes telefonra gondolsz? Mert az nincsen. Nekem is eszembe jutott, de csak azért hogy havonta kb. 5x jelezzek, nem érdemes beköttetnem. Esetleg mobiltelefon?
(#) proba válasza Csabingo hozzászólására (») Márc 9, 2009 /

Esetleg?
Meg esetleg a fórumon még egy két helyen,apróbb módosítások hozzá. pl
(#) Csabingo válasza proba hozzászólására (») Márc 10, 2009 /

Ez nem éppen megfelelő a feladatra. Otthonra kísérletezni jó lehet, de hogy egy komolyabb rendszert bízzak rá........ nem hinném. Mert mi történik ha kap egy sms-t a telefon vagy épp bármi oknál fogva le- és felregisztrál a kütyü? - vezérelni fog, tőlem függetlenül.
Én olyan eszközre gondoltam, ahol pontosan definiálni tudom hogy egy ráhívás vagy spéci szintíktikával ellátott SMS hatására vezérel.
(#) tulipan24 válasza Csabingo hozzászólására (») Márc 10, 2009 /

Sziasztok!

Nemrég olvastam erről a neten, hogy most készülnek piacradobni egy ilyen kütyüt, amivel sms-sel lehet szabályozni a hőmérsékletet, kell bele egy sim-kártya, (bármilyen, akár feltöltőkáryás is), elég sokmindent tud, és a régi termosztátot is simán le lehet cserélni.
(#) bladika válasza tulipan24 hozzászólására (») Márc 10, 2009 /

Riasztós boltban kapható. Nekünk kb. 10éve üzemel a nyaralóban! A diploma munkám is ez volt csak +GPS! Szóval nem mondanám mai dolognak!

Egyébként egy mobillal vezérelhető relékártya kell és ugyanúgy bekötni, mint a termosztátot. Amikor indulsz sms (vagy felhív) és indul a fűtés (szabályzás nélkül) mikor odaérsz relékártya leállít, és termosztát indít(van szabályzás). Ez a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás!
(#) Csabingo válasza bladika hozzászólására (») Márc 10, 2009 /

Jónak hangzik. Tudnátok küldeni linket, hol olvashatok utánna?
(#) proba válasza Csabingo hozzászólására (») Márc 10, 2009 /

Ha tovább olvasod van a rezgőmotorra kötött változat.Ott beállíthatod hogy csak a te telefonoszámodra induljon .Szerintem az már elég megbízható.
(#) Csabingo válasza proba hozzászólására (») Márc 10, 2009 /

Tovább olvastam és a rezgőmotor-os verzió valóban megbízhatóbb mint a kijelző feletti fényérzékeny ellenállás. Bár a rezgőmotoros kivitelnél, "csak" vezérlés van. Közben tovább gondoltam a dolgot és ha már a GSM-et bevontuk mint átviteli közeg, akkor felhasználhatnánk mindkét irányú adatátvitelre is. Így nem csak egy ki/be kapcsolást tudnék vezérleni, hanem pl: az aktuális hőmérsékletet is lekérdezni. Nyugodtabb lennék, ha tudnám éppen aktuálisan milyen hőfok van lent.
(#) Action2K válasza Csabingo hozzászólására (») Márc 10, 2009 /

Idézet:
„Így nem csak egy ki/be kapcsolást tudnék vezérleni, hanem pl: az aktuális hőmérsékletet is lekérdezni.”

Sőt, akkor már egy kis riasztóközponthoz (mozgásérzékelőhöz) kötve, távriasztást is megoldhatsz. Bár, ez már eltér az alap témától.
(#) Csabingo válasza Action2K hozzászólására (») Márc 10, 2009 /

Hát igen, de nekem elég a hőmérséklet "menedzsment", riasztó van külön. Hallottam hogy valamelyik gyártónak (talán a Honeywell) van GSM-es megoldása, amit külön kell csatlakoztatni a termosztáthoz (persze Honeywell termosztát), de valami iszonyat ára volt. Halodtatok erről valamit?
(#) Action2K válasza Csabingo hozzászólására (») Márc 10, 2009 /

Én konkrét erről nem, de a gyári "intelligens" cuccoknak piszok nagy áruk van (még).
(#) Csabingo válasza tulipan24 hozzászólására (») Márc 10, 2009 /

Tulipán24!
Tudnál küldeni valamilyen elérhetőséget erről az új kütyüről? Megköszönném
(#) Csabingo válasza bladika hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

bladika!
Tudnál te is küldeni valami linket, ahol olvasgathatok a kütyüről?
(#) Matt hozzászólása Márc 11, 2009 /

Hali!

Ha értesz a PIC-ekhez és a programozásához, én azt javaslom, hogy gyárts egy saját termosztátot, amit összekötsz sorosan egy mobillal. Elvileg ki tudod nyerni belőle az sms-t. Vagy akár DTMF kódokkal is megoldható. Mondjuk amikor állítani akarod a hőmérsékletet, vagy bekapcsolni, felhívod a telefont, és mondjuk bekér egy kódot, amit a Te készülékeden bebillentyűzöl, ezt a mobil érzékeli, hogyha jó kódot ütöttél be, (ezt egy sípoló hang jelezné) és utána lehetne olyat, hogy ha az 1-es gombot nyomod meg, akkor bekapcsol a kazán és ha még egyszer nyomsz egy egyest akkor kikapcsol. Ha a kód után 2-est nyomsz, akkor pedig be lehetne állítani, hogy ha elér x hőfokot lekapcsoljon.

Bocs, ha egy kicsit kuszán fogalmaztam, de remélem megérted, hogy mire gondolok...

Persze ehhez eléggé kell tudni programozni.

üdv:
Matt
(#) tulipan24 válasza tulipan24 hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

itt van egy link, ez lesz az a készülék
(#) Vandor76 hozzászólása Márc 12, 2009 /

Nokia 6310-es a hozzá való soros kábellel (DLR-3) prímán vezérelhető egy PIC-ről vagy egy AVR-ről RS232-n keresztül.
A vezérlés AT parancsokkal történhet, tehát mondjuk néhány percenként lekérdezi a telefontól a nem fogadott hívásokat meg az SMS-eket.
Így csak a te mobilodról kapcsolható ki-be és a státusz/hőmérséklet SMS küldés is könnyen megoldható.
Csatolok néhány file-t amit érdemes nézegetni...
(#) Vandor76 válasza Vandor76 hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

...én BASCOM-ban programozok AVR-t, ott a soros port kezelése egészen egyszerű.
Az írás egy sima PRINT utasítás, az olvasás egy kicsivel bonyolultabb, de van példaprogram ami minimális módosítással használható.
(#) öcsigolyó hozzászólása Márc 12, 2009 /

Hali!

Láttam volt kérdés a Honeywell és hasonló termosztát távkapcsolója.
Jómagam szereltem már termosztáthoz ilyet.
Sajna nem gsm alpú, hanem vonlas telefonos.
Az ára így is boros. 30 ezer körül mozog.
A Siemens-nek is van ilyen távkapcsolója. Általában ezek 2 kimenettel rendelkeznek, tehát nem csak termosztátot, hanem egyéb eszközt i ehet ki, ill. bekapcsolni.

http://www.sns-automatika.hu/ - én tőlük szoktam ezeket a "kütyüket" beszerezni.
(#) Csabingo válasza öcsigolyó hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

Köszönöm a sok javaslatot. Bár műszaki embernek vagyok, de nem minden megoldásra váró dolgot szeretek "barkácsolással" megoldani. Ha már van működő eszköz a piacon, ami elfogadható árú......akkor egyszerűbb annak használata.
Tulipan24 GSM termosztátos linkje elég jónak tűnik. Bár árat nem találtam a weboldalon, de majd felkeresem az ottani értékesítőt. Esetleg valaki ismeri azt a terméket? Használta már?
(#) Action2K válasza Csabingo hozzászólására (») Márc 17, 2009 / 4

Szia! Ára 45000 Ft+ÁFA = 54000Ft. Kézikönyve itt: Link
Sokunk ez ár miatt áll neki barkácsolni.
(#) Vandor76 válasza Action2K hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

Bizony... nem kevésbe kerülnek ezek a cuccok. Az olcsóbbak is 30 körül kezdődnek. Arról meg még nem is beszéltünk, hogy nem is biztos hogy minden tekintetben azt fogja csinálni egy gyári megoldás, mint ami neked kell.

Ha valóban műszaki ember vagy (tudsz pölö forrasztani, NYÁK-ot készíteni, stb...), akkor könnyen meg fogod tudni csinálni.
Kezdésnek a következőkre lesz szükséged : egy AT parancsokat "értő" mobil a hozzá való soros kábellel (pl. Nokia 6310i + DLR-3 kábel), egy mikrovezérlő (én AVR-t használok, de ha neked a PIC jobban fekszik, akkor az), egy RS232 konverter IC (MAX232) meg néhány ellenállás, kondi, stb...
Ha rákeresel arra, hogy AVR RS232 vagy arra hogy PIC RS232 akkor biztosan egy csomó ilyen kapcsolást találsz.

Az AT parancsokról már csatoltam fel leírást, azt érdemes nézegetni.
(#) Csabingo válasza Action2K hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Szia Action2K!
Átnéztem a felhasználói kézikönyvet és az eszköz teljesen megfelel az én céljaimnak. Az ár szerintem nem olyan veszélyes, főként ha mérlegelem azt is hogy ebben egy ipari GSM eszköz van, ami megbízhatóbb mint egy "mezei" mobiltelefon. A piacon láttam eddig 25-30e-t vonalas verziót, de a mobil GSM-es megoldás sokkal jobb és kényelmesebb. A plusz 20-25e Ft pedig nekem megéri hogy ne kelljen barkácsolni.

Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem