Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
?
A ládán nem tudsz változtatni...esetleg betömni a felesleges lyukakat. A mély a képek szerint egybe van. A hangváltóra úgyse tudsz semmit mondani,mert egy jobb fajtát vagy csinálni vagy sok pénzért venni lehet. A magas hangszórót megmondtam.... Egyebet nem értem mire gondolsz. De ha ismered,akkor oszd meg velünk,de legalább a tulajjal (#398349) ki is veheti természetesen.
Ugyanúgy működik a duplázás és a hangnyomás növekedés két hangszórónál, mint két hangsugárzónál. Csak a két hangszórónak pont kétszer akkora dobozra van szüksége, mint egynek. Ha feleakkora térfogatba kerül, akkor megváltozik a mélytartomány átvitele az új rendszer T-S paramétereinek megfelelően, de az érzékenység attól még ugyanúgy 3dB-vel magasabb lesz.
Kezdetnek új doboz, a hangszórónak megfelelő, természetesen T-S nélkül azt sem érdemes találomra összeszögelni. Aztán, megnézni, mit is tud az a mélyhangszóró középtartományban, aztán ennek és a céloknak megfelelően két vagy három út felé indulni el, hangszórókat válsztani, hangváltót készíteni.
Univerzális váltóval reménytelen a harc.
Ezzel tisztában vagyok,de nem feltételeztem,hogy a tulaj ezt véghez vinné.
Mindössze egy sort idézet tőle: Idézet: „de ha nagyobb lesz a rutinom, több szerszámom meg műszerem lesz, akkor majd igen.” Én ebből úgy vélem hacsak szakembernek nem küldi el,akkor ebből nem lesz méricskélés. De amúgy kétség kívül igazad van. Ezt nem vitattam.
A kétszeres légteret+hangszóró duplázást szerintem ugyanannak foghatjuk fel,mintha két hangládát tennénk egymás mellé.
Tehát: Ha ugyanakkora marad az érzékenysége a hangszórónként megfelezett térfogatba,akkor is mérhető/hallható lesz az a növekedés nagyobb pontossággal? Még egy gondolat: Tegyük fel lemérjük az eredeti hangládát a teljes hallható frekvencia tartományban (értelemszerűen az adott hangszórónak a min és max frekvencia tartományán belül) És kivágok egy lyukat,beleteszek egy előzőleg megmért és kiderítetten egyforma hangszórót ugyanabba a ládába,akkor csupán eltolódik a karakterisztika,de a 3dB+ az megmarad? Köszönöm!
Ha mérni nem tudunk, akkor kell saccolni, vagyis kitalálni a hangszórók képességeit, és az alapján továbbmenni.
Idézet: „És kivágok egy lyukat,beleteszek egy előzőleg megmért és kiderítetten egyforma hangszórót ugyanabba a ládába,akkor csupán eltolódik a karakterisztika,de a 3dB+ az megmarad?” Ez a mondat rendben van.
Hát
Szóval Egy már korábban megmért hangládába duplázásként beleteszünk egy a már benne lévő hangszóróhoz azonos második hangszórót. De az össz térfogat nem változik,azaz fele akkora jut a módosítás után egyenként a hangszórókra. A mérést a teljes a hangszóró képességeinek megfelelő szélességű frekvenciaskálán vizsgáljuk. Itt értettem arra a kérdést,hogy az alap állapothoz képest a hangszóró duplázáskor mért adatok minden a korábbiakban meghatározott frekvencián érzékelhető/mérhető az adott 3dB emelkedés vagy pedig a térfogat csökkenés és a vele járó akusztikus módosulások miatt csak egy bizonyos frekvencia tartományban,esetleg egyedi frekvencián érzékelhető/mérhető a 3dB növekedés?
De megis mire akarod hasznalni ?
Zenekari hangositasra lett epitve , most ugyancsak zenet akarsz rajta halgatni jo hangossan .Mi a hezag? Nincs mit felujjitani , a lada kulsejen kivul .Amugy uj hangszoroknak keszits uj hozzavalo ladat . HiFi hangfalat akarsz hazi hasznalatra? Vagy hangositashoz hasznalni , ahol szo sincs HiFi-rol fuggetlenul attol hogy van szub vagy nincs szub.
Idézek a tulaj leírásából:
Idézet: „Mivel én igazából nem disco meg techno, hanem népzenét szeretnék rajta játszani inkább(meg ahogy a helyzet hozza)” Remélem segítettem
A hangszoro atmero <-> hangszorok egymashoz valo elhelyezese <-> hullamhossz es az ebbol adodo fazisviszonyok "csipkezik" az atviteli gorbet .Ugy tartjak egyes leirasokban hogy nem erdemes 4 hangszoro"fole" menni a dologgal. DE ! kell a "power" .
En meg nem mertem meg hogy menyivel nagyobb az SPL 4 helyett 8 hangszoroval es meg+3dB plusz az erositobol ( a 4 ohmon az osszes 8 hangszoroval) de sokkal hangosabb , +6dB eszlelheto kulombseg .Persze csak meghalgatasra sokminden hat .De tulajdonkeppen a meghalgatas a mervado , hogyan szol az a fontos. Mindenesetre a nagy hangositasoknal visszanyultak a "hang torony"-hoz ( column) most mint "Line Array"-kent targyalva. A "hang falak " a sok egymas melle es fole epitett nagyfeluletu monstrumok nagyon egyenetlen sugarzasi tulajdonsaggal birnak. Atepitettek az egyik klubbot es egy ugyes "szemely" szepen korbehelyezte a hanfalakat az egesz terembe vagy 10 darab. 15" + tolcseres magas kb. 50-100 W-tal meghajtva korbe ugy 2m magassagba .Valamint ket hatalmas szelessavu lada a szinpad ket oldalan, Es!! vele szembe a terem hosszanak kb. a 80%-nal masik ketto hatalmas szelessavu hangfal. Itt volt ket hatalmas szub lada is az atepites elott most nem lattam hogy megvannak e meg , nem volt kedvem maszkalni de mintha nincsenek mar , vagy megent a szinpad ala tettek(?) es koncerten nem hasznaljak csak a DISCO esteken. A sok egymast kiolto hangszoro hatalmas zajt csap de... Nem lehet erteni egy vak hangot meg akkor se mikor az enekes magyaraz valamit a szamok kozotti szunetben .Ket koncerten voltam mind a ketto ( mas mas hangosito emberrel) ugyanolyan rosz volt , bug morog de nem lehet semmit kivenni tisztan .Hivtak hogy zeneljek , nincs semmi kedvem , minek ha nem ertheto semmi.Nem is megyek oda. Enyit a sok hangszororol es a nagy erorol .Amugy nagyon jo a cucc ami a klubban van , profi minden csak hat a hasznalat is profi kene legyen.
Szia
Igen ez körülbelül az egyetlen,ami miatt még nem estem át a duplázások sorozatgyártásán Nem sikerült kiszámolnom,hogy mekkora távolság kell a két hangszóró közé. A legnagyobb kedvencem a line array. A tűzijátékon hallottam először és nagyon megtetszett. Ez az,amikor van pénz,de nincs ész....utálom az ilyet. Pedig szerintem egy akkora technika mellett már biztosan lenne pénz egy hangolómérnökre. Meg egy késleltető processzorra.
Na hali mindenkinek.
Huhh Szerintem összegezzünk: 1.Van két ládám, 2 jó nagy hangszóróm, 2 nem túl jó magas, akarok venni még két magasat, két gyári hangváltóm, a héten akarok venni vmilyen erősítőt. 2.A láda marad, meg a két nagy szóró(az eredeti úgyis) 3.Igen, a ládán kívül talán tényleg nincs is más felújítandó dolog, szerettem volna tudni, mit ajánlanak a hozzáértő emberek, mégis merre induljak el, az volt az alap téma, hogy: 4.Zenét akarok rajta hallgatni, plusz hangosításra is kellene, ha úgy hozza a helyzet, méghozzá akusztikus hangszerek hangosítására ism: népzene 5. namármost két részre szakadt a tábor: I.jó a cucc, kell még hozzá egy új ring vagy dome, meg új eleje aztán mehet a buli.+külső felújítás II.sza* az egész Nehogy már két magashszed legyen csináljak új ládát, vegyek új hangszórókat Szóval? Merre?
Ez itt megszokott
Egyetértenék én velük,de ez nem csak a hangtechnikában van így. A világ összes cuccának 80-90%-át le kéne,de legalább le lehetne cserélni. Vagy egy irányba kötelezni a föld népét. A meglévőt lehet megóvni,megcsinálni a legtöbb esetben. A magasad mindenképpen rossz... Azon most kár vesződni,hogy távol jövőben mi lesz....ezt a módosítást megcsinálod...kötsz rá egy erősítőt...zenét...és meghallgatod. Ha nem tetszik,akkor úgyis ott van még az,hogy beméretni/átépíteni....stb
Hali
OK Akkor cserélem a magasat, szerintem dómra. Egyet vagy kettőt tegyek a ládába? Illetve érdemes-e ekkor a piezot visszarakni mellé? Kösz mindent :integet2: Hajbókolós smile sor törölve. Gyuri megérti egyből is a jelentését. Tranyókáztatlak egy kicsit, hogy mélyülj el jobban a szabályzatban. -szamóca
Hát ránézésre tényleg csak tippelni lehet, én sem találtam műszaki infót erről az RFT-ről.
Leginkább hangosítási célra gyártott könnyű membrános kis motorral ellátott hangszórónak nézem, talán magas hatásfokú. Vagyis se mélye sem igazi magasa viszont nagyot kiabál, ezért ki kellene próbálnia egy gitáros havernak ha tetszik neki akkor jó pénzért rásózni. Ő olcsón kapott "gitárhoz príma", de nem drága cucot, Te pedig miután tudod mihez kell ahhoz optimálisat építhetsz a megfelelő anyagokból. A rezonancia megütögetéssél is meghallható, de egy ne 555-tel mint hanggenerátor is 5%-ra kimérhető. Ha 50Hz alatt van akkor használd kb. 600-800Hz-ig. Jó hatásfoku középsugárzó 15cm-esben kapható ( eminence, vagy celestion ) kb. 12Eft-ért. Gondolom a tölcséres hang nem tetszett, na azt én is kidobnám belőle. Ha még az 5 Khz feletti sáv minőségét is javítani akarod akkor a ring vagy dóm ( esetleg ribbon) sugárzós háromutas doboz a megoldás. Persze a hangváltót a hagszórókhoz illik optimalizálni ami egy szép mérnöki feladat. Sok sikert kívánok, valamikor az első kicsi zárt dobozkámat én is 15 mm-es lyukak furkálásával hangoltam át... Üdv. VL
HY
Meg kell hallgatni kijön-e egyből akkora hangerő,ami elég. A piezot csak akkor hagynám meg,ha amúgy sem túl szép a hangja a ládának,mert akkor úgy is mindegy.
Hello
Miért szoknak autóban nagyobb teljesítményű mélynyomó+erősítőt használni, mint a pl. szobában, holott az autós mélynyomók többsége is jó érzékenységgel rendelkezik? Az autóban valamiért halkabban szól? Ha én egy szobai gyári 20W-os mélynyomót beleszerelnék az autómba, akkor az hasonló hangerővel szólna, mint ahogy a szobában szólt (természetesen az erősítő tápellátása meg lenne oldva az autóban). Üdv.
Én speciel egyszer betettem a két hangfalam a kocsi csomagtartójába kíváncsiságból, és meghajtottam a VT2355-tel (2x15W). Persze magas levesz, mély fel, loudness be. Volt ott azért mély Legalábbis a fenekem alatt remegett az ülés Mondjuk a középső tükör nem akart leesni, mint azt egyes videókon látni hangcuccteszteléskor
Egyébként az autós mélynyomók nagy része kisebb érzékenységű, mint egy szobai, hasonló méretű, jó minőségű mélysugárzó. Egyébként úgy tudom, hogy a mélytartomány javulása az érzékenység rovására megy. Másrészt mondjuk egy hangnyomás-versenyen, ahol minden decibel számít, az érzékenység mellett jól jön a bőséges terhelhetőség is, hiszen +3dB-hez duplázni kell a wattokat.
Rengeteg google, próbálkozás, többféle programos szimulálás, és számolgatás illetve szakirodalom átnyálazása, fórumok bújása után kialakult valamiféle végeredmény, ami egészen tetszetős lett. Szívesen rátérnék a hangszórók megvásárlására, és az eddigi elméleti próbálkozásaimat átültetni a gyakorlatba.
Annyi a probléma ezzel, hogy a 634 -es a gyár lapján 6 ohmos impedanciával szerepel, nekem 8 ohmmal kellene, viszont ilyen változatról semmilyen info nem található, a google összesen 9 találatot jelez. Vagy bemegyek a boltba, és kérjem meg szépen őket, hogy 8 ohmos példányt rendeljenek nekem belőle? Magasnak HG2,5 639 -et gondolom, olvastam róla hogy nem az igazi mellé, és találtam is egy ajánlást, miszerint egy monacor dt99 dóm jobb lenne, de talán ezzel is működni fog. (arra törekedek, hogy lehetőleg hazai anyagból építkezzek, ha lehet) Azt tudom, hogy nem azonos az érzékenységük, ezért majd teszek elé egy 3 Db osztót. Találtam ajánlást hangváltóra, és reflexcsőre is. Majd kialakul, de egy biztos: én fogom majd hallgatni, és ha nem fog tetszeni a végeredmény, akkor csak magamat tudom majd hibáztatni.
nem jó irányból közelítesz, rosszul nézed. A két hangszórót, mint új egységes renszert kell kezelned, a meglévő térfogatú dobozban. Ez a rendszer kétszeres térfogat egyenértékkel bír, tehát 3dB-vel magasabb a ref. érzékenysége, és elvileg kétszer akkora dobozra van szüksége mint egy hsznek.
A többi a T-S paraméterek egyensúlyán múlik, nem lehet előre megmondani általánosításként.
Lehet több hangszórót használni, csak ésszel kell tenni azt. Sőt, lehet vele módosítani az iránykarakteren, ami hangsoításnál akár még jól is jöhet.
És az a baj, hogy meghallgatással pont a lényeget nem tudod kideríteni.
Lényeg, hogy mielőtt jozzáfogsz, végig kell gondolni mit kell csinálnod (többet ésszel), a djyuri által emlegetett összerakom, majd meghallgatom, és valahogy jó lesz hozzáállás sehova sem vezet.
Hogy jól fűtsenek az 1000W-os hangszórók.
Talán inkább a hibák elkerülésére kéne törekedni. De a világért sem szólnék bele.
Körülbelül felvázolom, hogy tulajdonképpen mi az amire jutottam. A doboz 15 literes lenne, 44x29x19 külső méretekkel. Ezek aránya közel áll az ideális arányokhoz, melyet a szakirodalom ír, illetve gyári dobozoknál is használnak. Hangváltónak egyszerű 12dB váltó, 4,7 mikrós kondikkal, és 600mikroH tekercsekkel... (ezt tekerni kellene, vagy lehet ilyet kapni?) így a keresztezési freki 3kHz körül lesz. A dóm elé kell egy osztó, amely kiegyenlíti a két hangszóró közötti különbséget. Ez elvileg 1,84 ohm, illetve 15,27 ohm -ra jön ki, tudom hogy ilyen értékek nem valószínű hogy vannak, de talán találok közelítő értékeket. Reflexcsőnek jó lesz egy KAH202, legalábbis a JBL program szerint használható...
Senki nem írta,hogy valahogy jól lesz....
Vedd figyelembe: 1.- a láda alap,mert így volt eddig is. 2.-magas csere javaslott....de mivel nem ismert a szélessávú hatása a mélyhsz-nek és mérni nincs lehetőség,szerintem egy ajánlott magas fajta nem hiszem,hogy majd meghallgatjuk és lesz valahogy szinten van. A "vegyél somogyit és tedd bele valamibe és rakj rá jó nagy erősítőt és "hallgasd".."...nah ez a lesz valahogy és vagy jó vagy nem.... Egyszerű...írd meg neki is,hogy kell kimérni a paramétereket és ha megnézi neked,akkor mindenki megkönnyebbül és tud neki segíteni. De ha ennyire lelkesítő a dolog,akkor tervezzen egy teljesen új hangládát....stb Kidobni az összes régi(feltételezhetően béna) cuccokat. Mint valahol írtam a világ jelentős cuccát ki lehetne selejtezni,de legalább átalakítani. Csináljunk egy ilyen műsort és hátha sikerül megváltoztatni az egész világot! Én biztos támogatnám.
Ez lehetséges,sőt.
De én azért maradtam talán ennél,mert többeket úgy hallottam,hogy alapjáraton csak megduplázzák. Ez az ,ami szerintem nem jár akkora sikerrel. Persze,ha egységben kezeljük,akkor már minden ok. De az szerintem egyértelmű.Azt én nem is akartam megcáfolni. De legalább megértettük egymást,hogy melyik irányból közelítettem. Üdv
A váltóval vigyázz. Nem tudom hol olvastad, vagy számoltattad. Én a lalena.com/audio címen található kalkulátorral számoltam ki anno együgyűen: 560uH és 4,3µF-ot dobott ki 3200Hz-re. Ezzel csak az a baj, hogy a számítás 8 ohmos konstans impedanciát feltételez. Azonban a mélyközép impedanciája 3k körül már 13-14 ohm körül jár. A végeredmény nálam az lett, hogy lett egy szép átfedés a két hangszóró között, és (ugye fordított polaritás a magasnak) középtartományom lett egy jókora kiemelés. Egyébként egy másik fórumon HA 17-582 + HG 2,5 pároshoz a következő váltót ajánlották: mélyközép elé 1,3mH elsőfokú, magas elé 3,3uF+470uH másodfokú, és a magassal sorba még egy 3,3...4,7 ohmos ellenállás. Nem tudom, mennyire lehet ezt a konfigot ráhúzni a 634-re, de azt hiszem pl13 ebben a kérdésben is tud majd segíteni. Mindenesetre amit kiszámoltál és itt leírtál váltót, azt felejtsd el. Tapasztalatból mondom.
Igazából egyféle megoldás van, amit most logikusan nézve egy irányból lehet elérni.
A duplázás mélytartományban mindig ugyanakkora "sikerrel" követezményekkel jár. |
Bejelentkezés
Hirdetés |