Fórum témák
» Több friss téma |
Jajj hát persze...
Bocsi, de már nem fog az agyam Köszi
60uH szórással, 66kHz-en, a táp kb 510W-nál kezd határolni, felette kimegy a rezonáns módból (romlik a hatásfok és csökken a kimenő fesz) De nézd meg a táblázatot amit belinkeltem.
Skori ! Az mit jelent hogy kimegy a rezonáns módból ?
Ez nagyon jó kis számítótáblázat
Köszi szépen.
Azt jelenti, hogy a határteljesítmény feletti terhelés esetén a kondikkal párhuzamos diódákon is fog áram folyni, nem a nullaátmenetnél fognak kapcsolni a fetek, és megjelenik rajtuk a vezetési veszteségen felül a kapcsolási veszteség is.
Magyarul ilyenkor nem rezonáns módban, illetve nem rezonáns tápegységként működik. Rezonáns működés lényegében csak a határteljesítménynél kisebb terhelés esetén van.
Szivesen
Na basszus... lehet hogy rosszul mértem. Ha csak simán összeérintem a mérőzsinórt, 7- 8 uH-t mutat a műszer. Ezt le kell vonni az eredményből? Vagy a mérésbe ez nem számít bele? Használjak rövidebb zsinórt? Te hogyan szoktál induktivitást mérni?
Van egy toroid gyűrűm, melyről már érdeklődtem korábban. Megmértem az induktivitását, 10 menettel 0,94mH. Milyen anyag lehet ez? Jó lenne trafónak?
Idézet: „Ha csak simán összeérintem a mérőzsinórt, 7- 8 uH-t mutat a műszer. Ezt le kell vonni az eredményből?” Igen Idézet: „Használjak rövidebb zsinórt?” Igen Idézet: „Te hogyan szoktál induktivitást mérni?” Rövid vezetékkel. Amikor a szórást mérem akkor arra is filgyelni kell, hogy a szekunder oldali rövidrezárás is közvetlenül a trafón legyen ne vezetékdarabbal.
Az induktivitása alapján igen, az anyaga alapján talán... ki kellene próbálni, hogy melegszik-e vagy sem.
Próbálkozok egy rezonáns táppal ir2153-as ic vel. Próbálom Skori és Cimopata leírásai alapján beállítani, a gond az, hogy a felső FET elég jól melegszik. Az alsó hideg, a gate-ken szép negyszögjel van.
A vas egy autós erősítőből kiszedett toroid. A=86mm2 Al=2600 primer: 40 menet szórt induktivitás: 75uH körül rezonáns kond: 68nF kb: 70kHz körül megy most, ez alatt zizeg a trafó. Olvastam a ZVS kondiról, ezzel megoldható lenne a problémám? Tudnátok segíteni, hogy kell kiszámolni az értékét?
A felső oldali fetmeghajtónak minden rendben van a tápfeszültségével? Mert ha esetleg alacsony akkor nem tud rendesen nyitni a fet.
A lassú nyitás/zárás okozhatja a melegedést annyi szent.
Tápfeszt mértem, 14,5V. Elindul a FET-es segédtápról és utána már táplálja magát.
Ahogy a leírásban is írtad élesztésnél mértem a gateket úgy, hogy a felső fet source-t földre kötöttem, úgy rendben voltak a jelek. Működés közben a felső FET et csak a földhöz képest tudom mérni (második kép) nem tudom mért van benne az a kis felugrás és vissza. A másik képen a félhíd kimenete a földhöz képest. Szkóp: 2uS/div, 5V/div és a mérőfelyen 10 es osztó
Balázs!
A trafód kb. 0,18T indukkcióra van méretezve ezzel a menetszámmal, ez valószinüleg kicsit sok, valamivel nagyobb menetszám kellene rá. Nem melegszik a vasmag? A rezonáns kondi 2x 68nF vagy összesen annyi? Mert csak akkor lesz 70kHz a rezonanciafreki, ha összesen annyi... Szóval? (azért gyanús mert a 34nF-os kondi ritka a 2x 33nF, ami valójában kellenne hozzá, összesen 66nF) A jelalakokat milyen terhelés merllett mérted? Az 50V/div kissé furcsa! Miért csak 200V van a félhíd kimenetén??? Milyen tipusú fetet használtál? A Gate fesz emelkedése eléggé ívelt, lehet hogy tényleg lassú a kapcsolás. Melyik rajz szerint építtetted meg az áramkört, és pontosan milyen alkatrészekből? A melegedést nem a ZVS kondi hiánya okozza, anélkül is működnie kell a tápnak. Esetleg tegyél fel fotókat is.
Skori igazad van, pedig nem egyszer elolvastam az oldaladon a leírást, és itt a hobbielektronikán. Mégis rosszul számoltam. A kondik 2*68nF. Újraszámolva 50kHz a rezfreki. Ahhoz viszont tényleg több menet kell.
A tápot egy 24V 60W-os izzóval terhelem. irf 840 es feteket használok. (ez volt a fiókban) Az önrezgős tápod nagyon jól működik, ezekkel a FEt-ekkel és pc trafóval. De ha jól értelmeztem amit írtál önrezgősből nem nagyon lehet 5-600W-os tápot csinálni. A kapcsolás az ir2153 alapkapcsolása, ami az oldaladon is van, és itt a hobbielektronikán. Számolgatok egy kicsit, és kísérletezek, jelentkezek az eredményekkel.
Én is ezt csináltam meg, és simán lead 550W-ot.
Egy kérdésem azonban nekem is lenne: mekkora NTK-t rakjak a 230V-os betápra? Bekapcsoláskor nagyot szikrázik, de a nyugalmi áramfelvétele csak 22mA.
Milyen típusú vasból csináltad a trafód? Mekkora a keresztmetszete?
Módosítottam a prímer menetszámot 52-re. A szórt induktivitást nagyon nehéz beállítani, kicsit mozdítok a tekercseken és változik. Gondolom ezért van az, hogy bekapcsoláskor jól megy aztán kicsit később elkezd zizegni a trafó. Ha emelek a frekvencián akkor ebbahagyja.
Ez csak egy teszt példány, vagy rendelek Tali bt-től rendes gyűrűmagot, vagy van itthon EE magom. Típusát nem tudom Al=5000 vaskeresztmetszet 350mm2. Ebből kb mekkora teljesítményt lehetne kivenni? Az jó megoldás, hogy a primer fölé feltekerem a szekunder, így szoros csatolásom lesz, de beteszek egy soros induktivitást, mint Skori önrezgős tápjában? Osztott tekercseléssel elég nehéz beállítani a szórt induktivitást. Főleg, hogy nem osztott a cséve. Áramváltó tekercset milyen vasból kell csinálni? Magas vagy alacsony Al értékűből?
ETD 49 mag, N67-es anyag, 2,11cm2. 25 menet primer, 2x7menet szekunder, 52uH szórási induktivitás. Az áramváltót 1,5 cm-es sárga gyűrűből csináltam, többet nem tudok róla de működik.
4ohm-os NTC-t használtam, és Attila rez.tápjába (600W) is ilyen került.
Oké, köszi. Tudsz esetleg konkrét tipust ajánlani?
Tudnád linkelni Attila tápjának rajzát?
Az "én tápom" úgy értendő hogy az én tulajdonom. Gyakorlatilag azonban az a táp Skori elvi rajza alapján készült, én csak a nyákot terveztem hozzá és a szekunder oldalt úgy alakítottam ahogy nekem kellett.
A táp rajza szinte teljesen megegyezik Skori oldalán lévővel: Bővebben: Link Bővebben: RAJZ Bővebben: Fénykép
Utánanéztem a vasmagnak amit említettem, elvileg E55 típusuval egyezik meg, viszont ha jól néztem a táblázatokat akkor csak 25kHz ig működik.
Készítettem hozzá csévetestet. Primer: 34 menet szekunder: 6 menet szórt induktivitás 50uH szekunder fesz: 21V (terhelve) Terhelés: 24V 60W+21W izzó Fetek most nagyjából egyformán melegednek. Viszont kicsit jobban mint az önrezgő tápban. A trafó is melegszik kicsit. Lehet sok neki az 55kHz? Vagy túl van gerjesztve? Prímer menetszám számolásánál, félhíd esetén mekkora feszültséggel kell számolni? Féltápfesz? (150V)? Mert ezen az oldalon a tápfeszt várja. kicsit kezdek belekeveredni
Üresjárásban akár 160V is lehet, de általában én is 150V-al számolok. Viszont a 0,18T, ami a korábbi adatok alapján kijött, szerintem mindenképpen sok.
szerK: Ha jól nézem az E55 3,45cm2, így 34 menettel nincs túlgerjesztve. Lehet, hogy egyszerüen a vas anyaga nem túl jó. Milyen huzallal tekercselted meg?
Primer huzal 3*0,3mm es zománc, a szekunder 6*0,3mm.
Közbe kiderült mért volt a félhíd kimenete 200V. Leválasztó trafóról ment a táp aminek a feszültsége visszaesett 198V-ra, így egyenirányítás után is csak 232V. Szerintem is a vas anyaga nem túl jó, viszont olcsó.
Az biztos hogy olcsó, csak kár hogy csévét nem árulnak hozzá
Az egyém N2TN-B-s kb 100kHz ig jó. Valami 400ft volt összvissz. Viszont ez a csévetested kartonból egész jóra sikerült.
Oké, így már világos Köszi.
Mekkora teljesítményt szeretnél kivenni a tápból?
A 3x 0,3mm-es huzal kb. 1A-re elég -> tehát kb 150W primer oldalon. A szekunder oldalon a 6 szál kb. 2A-re elég, de ha duplán van (2x egyutas ei. miatt) akkor 3A körülire még ok. Ez viszont azt jelenti, hogy a 24V-os izzóddal már meg is közelítetted a táp jelenlegi terhelhetőségét.
A képen látható szigetelt vörösrézszalagból milyen tekercset lehet csinálni? N-67-es anyagú E-magról bontottam. Csak simán fel volt tekerve mint egy csiga.
Ez most csak kísérleti pédány, ha jól működik majd 80V 600W. Erősítőt szeretnék róla táplálni, és 1000-1200w kellene de szerintem egyszerűbb 2 500W-osat csinálni.
Előbb +próbáltam elindítani rendes 220V ról és egy villanás után a felső FET tönkre ment Korábban leválasztó trafóról ment ott nem volt teljes tápfesz de, járattam kicsit 220V-ról is akkor még bírta. |
Bejelentkezés
Hirdetés |