Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is! Valaki tud tippet adni legyen szíves, hogyan tudnám megcsinálni azt a kapcsolásomat: Szükségem lenne egy burkolatba ágyazott LED izzósorra olyan megoldással megépítve, ami bekapcsolás után 5 perces időeltolással kapcsolná fel az égőket, majd 8 óra eltelte után, ugyanígy kapcsolná le őket, majd 16 óra elteltével kezdődne elölről. . 1 –(5 perc)- 2 –(5 perc)- 3 –(5 perc)- 4 –(5 perc)- 5 –(5 perc)- 6 =mind ég 8 órán át 6 –(5 perc)- 5 –(5 perc)- 4 –(5 perc)- 3 –(5 perc)- 2 –(5 perc)- 1 =mind kialszik 16 órán keresztül úgy marad.
A feladat egyszerűnek látszik, de diszkrét elemekből nem túl könnyű felépíteni(oszci, számlálók, meghajtók), kész alkatrész temető.
A PIC-et ki sem merem ejteni a számon, annak ellenére, hogy egy tok és néhány alkatrész, de a programot meg kellene írni. Nem vagy könnyű helyzetben.
A kondenzátorban tárolt elektromos energia áttöltődik tekercsben tárolt mágnesessé. majd vissza, mint egy inga. Az ugyanilyen frekvenciájú jelet nem csillapítja, a többit igen ( párhuzamos rezgőkör ).
Reggőkör Rezgőkörök és szűrők Tananyag
Javaslom AVR-el megépíteni.
Kell hozzá egy ATTiny2313 (330Ft+fa) Egy programozó az kb 900Ft (ha van egy LPT portos PC-d). Ha pontosat akarsz akkor valami külső időzítő ebben a többiek okosabbak. (kvarc esetleg valami órás kütyü). Illetve néhány tranzisztor bár, ha nem erős ledek szerintem lábról is elmennek simán. A szoftvert bascom-al érdemes megírni nem bonyolult. (ha 20 sornál több akkor túl sok benne a comment ![]() Szerintem felesleges diszkrét alkatrészekkel küzdeni és hát valljuk be drágább is a megépítés.....
Sziasztok! Van nekem egy tapskapcsolóm,amit kb. 2 éve vettemössze is raktam,szerencsére a magamfajta hozzánemértőnek is jól értelmezhető volt a dolog. Tehát megépítettem,és működött is szépen, de másnap a kollégám csinálhatott vele valamit,mert a ledek folyamatosan világítanak rajta az ic pedíg hamar felforr. a kérdésem az lenne,hogy ha veszek másik ic-t működni fog-e, vagy ahoz már kellene valamitírni az új ic-re?
Köszönöm a válaszodat, de a kicsi problémám az, hogy a könyvet ami elektronikával foglakozik azt nagy részt elolvastam. Ez lenne az első kapcsolásom amit építenék. Így hát nem sok tippem van merre fele induljak, tudsz tippet adni ahhoz amit írtál, hogy ez irányba merre fele induljak ? Van e valamelyik kapcsolási rajzzal foglakozó oldalon hasonló megoldás ? Előre is köszi ![]()
Tiszteletem! Nagyon köszönöm a felvilágosítást! Most már tisztul a kép...
![]()
Sziasztok!
Lenne egy nagyon nagyon kezdő kérdésem: Az elkók neve után mit is jelent pontosan az a feszültség érték? (Eddig úgy tudtam az a feszültés amit maximálisan elbír.) Ezt a kapcsolást építem, és a boltba csak 35V-os kondikat kaptam. Ez elméletileg jók mert többet tudnak mint az alkatrészlistában szereplő 16V és 25V. De akkor a 10u-s elkóból miért írja külön a 16 és 25V-ot? Válaszokat előre is köszönöm!
Kapcsolási rajz
Bár itt csak 1 led van rákötve, de ezzel a logikával bármelyik lábára (reset, vcc és gnd kivételével) bármennyi led-et ráköthetsz. Ezen van fesz szabályzó is amit én pl, ha elemekkel táplálom el szoktam hagyni. Elvileg mehet ATTiny45-el is csak annak kevés a lába a 6 led-hez hacsak nem áldozod fel a reset-et is. Programozó beszerzés, doksik stb... Ha nem kell 100% pontosan az időzítés akkor a program igen egyszerű gyakorlatilag csak ilyesmikből áll:
Fejből írtam szintaktikailag lehet benne hiba.
Igen az a fesz amit max elbír ha túlléped szélsőséges esetben felrobban(elko).
Sokat segítettél ezzel köszönöm. Bár még kérdésem lenne hozzád ![]()
Ha meguntad az eletedet es sok penzed van alkatreszeket szetdurrantani, akkor kotheted.
![]() A 230V kicsit magasabb feszultseg, mint a 9V, azon kivul valto. A tobbi stimmel... Szoval azt egeszen mashogyan kell megoldani... Ez a kapcsolas amugy mit csinal? Ranezesre mindharom szinu lampat kigyujtja egyszerre vagy egyiket sem.
Led izzó nem létezik a led félvezető(light emitting DIODE) míg az izzó csak "ellenállás".
SEMMI ESETRE SEM!!!
A 220V nem csak veszélyes, de ki is készíti az összes alkatrészt. Ha izzókat akarsz rákötni akkor max a reléket tudom javasolni vagyis 6db relét kapcsolgatsz és azokra már lehet kötni. Én viszont a helyedben kicsit jobban utána olvasnék, mert könnyen az életedbe kerülhet a kísérletezés!
Igen egyszerre, a 3-as lábon lévőt.
A többi lábra pedig szintén lehet kötni led-eket. A jobb oldali potméter ez esetben felesleges így azokra is mehet led. Az, hogy melyik világít kizárólag a chip-re töltött szoftver kérdése ami könnyebb, mint egy QuickBasic ![]() Szia Ez a kapcsolás amúgy mit csinál? "a kérdésedre válaszolva ezt szeretném" Szükségem lenne egy burkolatba ágyazott LED izzósorra olyan megoldással megépítve, ami bekapcsolás után 5 perces időeltolással kapcsolná fel az égőket, majd 8 óra eltelte után, ugyanígy kapcsolná le őket, majd 16 óra elteltével kezdődne elölről. . 1 –(5 perc)- 2 –(5 perc)- 3 –(5 perc)- 4 –(5 perc)- 5 –(5 perc)- 6 =mind ég 8 órán át 6 –(5 perc)- 5 –(5 perc)- 4 –(5 perc)- 3 –(5 perc)- 2 –(5 perc)- 1 =mind kialszik 16 órán keresztül úgy marad. Nem egyesével ledeket, hanem 1m akvárium világítását szeretném megoldani, nem egy panelre szeretném ezt.
Szép estét!
Kérdésem a következő lenne: Ha 4017-essel szeretnék játszadozni, és nekem nem kéne, hogy gombnyomásra mind a 10 kimenetet végigzongorázza, hanem csak mondjuk 4et, akkora maradék 6 lábával mit lehet tenni? Földre/tápfeszre kötöm? Vagy lógva hagyom? Kössz: uli
Ha csak 4 kell, akkor az 5. lábát rákötöd a reset lábra, a többit lógni hagyod.
Hali!
A múltkor csináltam egy LED villogót, a kezdőknek szólő témából a kapcsolási rajz alapján. Most hogy valaki kérdezte hogyan működik a rádió, és a rezgőkörökről olvasgattam, felmerült egy kérdés, amire ha választ kapnék, biztos világosabb lenne minden: A Led villogóban ugye két tranyó és két kondi van, ezek felváltva villogtatják a ledeket. Meg lehet-e csinálni - vagy ha nam, miért nem, hogy tekercs és kondi "rezegtesse" a LED-et. Tehát kihagyni valamit, és a helyére tekercs. Mondjuk az egyik kondit. Elvileg ha sokáig tölt fel a kondi, akkor a kondi-tekercs ingázás közben villanna a led. Perszte az elhasznált áram pótolva lenne. Tudom, hogy ez így ![]() Na most gondolom mindenki: ![]() Kösz :miaz:
Köszönöm mindkettőtöknek a gyors választ. uli
Hello!
Ez az RC oszcillátor relaxációs oszci. Az LC oszcillátor típusainak meg nézz utána a Google-ban. De számold ki a Tohmson képlettel, mekkora kondi és tekercs kell 1Hz-es frekihez, és megtudod a választ ![]() üdv! proli007
L erteke (uH): 100 000 = 100mH
F erteke (Hz): 4 c = 15 847 in uF Azert nagyon frekvencia fuggo is a dolog. Mukodne?
Sziasztok! Egy kis segitségre lenne szükségem! Vettem egy 200Va toroid trafót!(2x29V) Van rajta egyik oldalt két szál vezeték a másik oldalán három! Az lenne a kérdésem hogy melyik oldalára megy a 220 vagy hogyan lehet azt megállapitani? Köszi szépen
![]() Üdv
Szia! A 230V megy a kettő szálasra, és a három szálasnál az egyik a közös, a másik kettő pedig a +29V illetve a -29V.
Helló ! Valószínű, hogy a 3 szál = 2 X 29 v és a 2 szál a 230 v váltó. Ha ohmmérővel megméred akkor akkor a primer ( 230 v) a nagyobb ellenállású tekercs . A kivezetésekből is lehet következtetni. A vastagabb huzalból készült tekercs a szekunder (2x29 v)
Igaz ritka, de az is megeshet, hogy a primer van bontva, két 110v-os részre. De az esetek nagy részében a szekunder oldalon van több kivezetés.
Helló ! Még az egyenirányítás előtt vagyunk. Itt még nincs + 29 -29 v
Köszönöm szépen mindenkinek aki válaszolt nekem nagy segitség!
![]() bye |
Bejelentkezés
Hirdetés |