Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Persze, lehet ez is, csak én láttam már azt a toroid trafót, ezért mondtam ennyire biztosra. Bővebben: Link Amúgy itt tudjuk, hogy 2*29V van, ebből következik, hogy csak a 230V marad arra a két kivezetésre.
nagy hoho: 100%-ig igazad van, csak az agyam már egy lépéssel előrébb tartott. Mint írtam, ismerem a trafó előtörténetét, s tudom, hogy a cél egy kettős táp lesz, kb. +-40V-ra.
Igen igen igy van "Action2K"-val már beszéltük ö segitget nekem sokat és ő már távolabbra gondolt!
![]()
Jaj értem, ezt nem tudtam, akkor vedd úgy, mintha nem is szóltam volna.
![]()
Jó Neked az én agyam általában utánam kullog !
Az sem jó, ha mindig előtted jár. Hamar nekimész a
![]() ![]()
Tehat akkor tulajdonkeppen pirkadat/alkony szimulacioval megtoldott feny/sotet vezerles.
A PWM-hez mit szolnal? Az kvazi fokozatmentes es sokkal egyszerubb, ha az osszes lampa halvanyodik egyidoben, nem? Köszönöm a válaszodat, ez a pirkadat-alkony megoldás megfelelő is lenne.. (ha normál foglalatú led égőt használhatnék hozzá és 220V). Ez a PWM megoldás nekem szimpatikus, bár még ez a kifejezés nem tudom miféle bonyolultságot takar ![]() ![]() Egye a rosseb megcsinálom. ![]()
Triak és optocsatoló felhasználásával meg lehet oldani az izzó 230v-on való vezérlését, de kezdőként nem ajánlom, hogy már egyből a hálózati fesszel barátkozz ilyen téren. Szerintem még valami egyszerűbb áramkörrel kellene kezdeni az ismerkedést.
Ott maradhatok az asztalon ![]() Program neve: (Tina v8) Üdv
Sziasztok!
Megépítettem a Topi-féle LED-es villogót. Nagyon jó volt első ármakörnek, megtapasztalni a szükséges alap áramköri elemek működését, forrasztást gyakorolni, miegymás. Csak az ellenállásokkal kapcsolatban volna pár kérdésem. Ha teszem azt nem 4,5 V-os telepről szeretném üzemeltetni hanem pl. 9V-osról akkor hogyan kellene módosítanom az áramkört? Mekkora ellenállást lenne szükséges beépíteni? Idézet: „gondolom kezdőként ilyennel kéne próbálkoznom.” Igen, így van. Idézet: „ha egy áramkör építő programot leszedtem a netről és azzal próbálkozom az nem helyettesíti az igazi próbálkozásokat.” Természetesen nem, de nagyon sokat lehet vele tanulni. Megelőzheti a kész áramkör valós anyagba öntését. A nagyfeszültség esetében nem az elmélet okoz gondot, hanem a szerelési tapasztalat hiánya. Nem csak magadra vagy veszélyes, és ez nagyobb gond! Kezdő vagyok, de tudom bátran ajánlani a Tina v8 progit sokat segít a dolgok megtapasztalásában, ki is tudod próbálni, hogy működik az áramkör.
Melyik áramkörről van szó? (Linkeld be kérlek!)
Sziasztok!
Az erdeklene van e valami jol bevalt D/A, A/D konverter paros tipus amit tudtok tapasztalatbol ajanlani VGA jel feldolgozasara(A/D), majd a jel monitorra valo kikuldesehez(D/A). Koszonom! Zsotya Köszönöm, hogy felhívod a figyelmem a veszélyekre.. Ha itt még elmondják a többiek, hogy is kezdhetnék bele ebbe a kapcsolásba és utána megcsinálnám, mint a nyákot mit a kapcsolást és ha meg lenne tervezve.. Akkor én arra gondoltam, hogy itt be linkelem és elbíráljátok.., nem érzem még magam annyira biztosan, hogy elbírálás nélkül hozzáfogjak.Mert hát az ember a kritikából tanul.
Ez lenne az.
A hozzászólás-író ablakban a LINK gomb nem díszítő elem, nem harap, nem ráz, egyszóval veszélytelen. Használd nyugodtan! (Legközelebb ilyenért jön a warn!) Frankye
Már látom. Nos, ha megnézed a LED árambeállító ellenállásokat, akkor azok 150ohm értékűek. Azért ennyi, mert egy LED-en kb. 1,5V esik(színtől típustól függően 1..3,5V), és a tápfeszültség 4,5V, így ha a tranyó bekapcsol, akkor a LED-en folyó áram (4,5-1,5)/150=0,02A azaz 20mA. Egy LED kb. 10 és 20mA közé eső árammal működik jól, tehát ez ekkora feszültség esetén rendben van.
Ha növelni akarod a feszt, akkor ezeket az ellenállásokat úgy kell megváltoztatni(növelni), hogy a LED-en az áram 10 és 20mA közé essen valahova. A fenti képlet(ohm törvénye) átrendezésével ki tudod számolni a szükséges új értéket. Annyit még, hogy ha a másik két ellenállást nem módosítod, akkor a villogás sebessége növekedni fog, de ez nem nagy baj. Természetesen az ellenállások arányos növelésével ez is beállítható az eredeti időre, ha ez érdekes. (Legközelebb használd a LINK gombot!)
Szia!
Idézet: „mert csak úgy pl: led sor villog és semmi értelme sincs, és nem nagyon tudod felhasználni semmire” No látod! Pont ez az aminek értelme lenne a Te esetedben. Nem csak azért, mert kezdőknek járható út a sikerélményhez. Írtad, hogy: Idézet: „Ez a PWM megoldás nekem szimpatikus, bár még ez a kifejezés nem tudom miféle bonyolultságot takar” Nos a PWM pont azt csinálja, hogy villogtatja a LED-eket, csak piszok gyorsan, s a megfelelő világít - nem világít időtartamokkal "játszadozva" hozza létre a szükséges fényerőt. Bárki megépíthet bármit, ha megvan a megfelelő segítség, s technikai háttér, de nem biztos, hogy fogja is tudni mit épített (itt a működési elvre gondolok). Elég nagy "fa" egy mikroprocesszoros automatikus fényvezérlés, de elektronikailag "nudli". Ugyanez hagyományos (TTL) IC-kből, egy átláthatatlan pókháló lenne egy kezdő számára. Kérlek segítség ként értelmezd az utóbbi hozzászólásaimat.
Köszi, így már világos. Ohm törvénye persze ismerős volt csak kicsit megkavart, hogy a képletben 1,5 volt szerepelt, én meg azt hittem a 2V minimum kell minden LED-nek, mert másképp nem világít. Elvileg olyan 125 ohm körüli ellenállás is elég volna neki, jól gondolom? Egyébként a tranzisztor bázisa elé kötött ellenállás értéke mi alapján kerül meghatározásra?
(9-1,5)/125=0,06A Szerinted jó lesz?
El tudod mondani, hogy működik egy LED? (Nem a fény emmitálásra gondolok, hanem a működtetéséhez mit kell beállítani?)
Nos, mire is jó, ha gondolkodik az ember egy kicsit a problémán. Abból kel kiindulni, hogy egy olyan áramkör kell ami a környezet fényerő változásainak függvényében szabályozza a mesterséges fényt.
Tehát, kell egy fényerőmérő (fényérzékelő), s egy szabályozó áramkör. A fényérzékelő legyen egy fotoellenállás, a szabályozó áramkör pedig, egy 555-össel felépített PWM. A fotoellenállás a fények változásának megfelelően állítja a kitöltési tényezőt, ami meghatározza a világítás erejét. Ennek a "primitív" analóg rendszernek sok előnye van: 1. Szinte ugyanolyan az áramköri bonyolultsága mint a uC-sé. 2. Nem kel tudnia mennyi a pontos idő, ahhoz, hogy valóban este kapcsolja be a fényeket. 3. Áramszünet után azonnal az aktuális vezérlést produkálja. Nem kell szinkronizálni az aktuális időhöz. 4. Követi a nap-éj arányt. Nyáron rövidebbek az éjszakák, s nem kell emiatt átprogramozni a világítás hosszidejét. 5. Ha nappal nagyon beborul az ég (eső, vihar miatt), a megfelelő szintre állítja a műfényt. Egyszerű, könnyű, intelligens, s nem kell bele PIC ![]() Mit szólsz ehhez a megoldáshoz?
Bocs, én 4,5 Volt-os teleppel számoltam meg 2 volt nyitófeszültséggel. És igen, szerintem jó lesz. De elismerem, hogy félreérthető voltam mert az előbb meg 9V-ról beszéltem.
Az akvárium megvilágításának célja nem azon alapszik, hogy sötétben is világítson, hanem a benne élők természetes élet teréhez és élet körülményeihez legközelebb álló fényviszonyokat rekonstruálja. Tehát éjszakából nem nappalt szeretnék csinálni, hanem az átlag napi 8-10 órás nappali fényt megfelelő erősségűre emelni az egészséges fejlődésükhöz.
Sziasztok.
Van nekem egy atx300W tápom amit szeretnék egyenáramtápként alkalmazni tartós üzemre. Ezzel kapcsolatban két kérdés: -Ezeknek a tápoknak feltétlenül szükségük van 50W alapterhelésre? Magyarán be kell gyűrnöm a +5 ágra egy 10O/10W ellenállást? -Ezen tápok feszültségingadozása milyen mértékű? Van ezekben feszstab? Gondolok itt arra, hogy feszültségingadozásra érzékeny fogyasztókhoz feltétlenül kell nekem építeni feszstabilizátort? A +5-ös ágam nekem 5,22 és 5,18V között mozog, de fogalmam sincs h ez soknak vagy kevésnek minősül-e...
Na akkor fussunk neki még egyszer és kérlek a kérdéseimre adjál választ! (9V esetében! ill. LED működése.)
A MOVI-s kezdeményezéses témát áthelyeztem IDE, jobb helye lesz ott, mintha a Kezdő kérdések topikban "veszne el" az értékes információ a sok másik felhozott téma között.
Értettem! Akkor így is jó az áramköröm, csak érzékenyebbre kell állítani, hogy már borúsabb időben is világítson. Ezzel emelve a nappali fény szintjét.
Szerintem ez a pirkadatos, naplementés, amellett hogy jól néz ki, nem tudom, hogy nem lenne-e kielégítő egy sima időkapcsoló alkalmazása.
9V esetén minimum 350 ohm kéne, biztonság kedvéért szerintem mehet 370 körüli is. LED-nél amit biztosítani kell az a nyitófeszültség meg a szükséges áramfelvétel. Ami ugye 20mA. Vagy a generáció/rekombinációra gondoltál ami a félvezető mintára kapcsolt feszültség hatására megy végbe?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |