Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   78 / 608
(#) otisz hozzászólása Márc 20, 2009 /

hi! ugy döntöttem dobok fel pár képet a művemről!2db hidalt 7294-ről van szó! szerintem jó kis erősítő nagy hangerővel! amennyire szeretem ezt az erősítőt annyira utálnak a szomszédaim! véleményeket szeretnék a műről!
(#) ptesza válasza otisz hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Hogy van bekötve neked a hangszórók?

Amúgy nem irigylem a szomszédaidat!

(#) Amarton válasza otisz hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Nincs rajta brúm?
A trafó egy kicsit közel van a végfok panelhez.
(#) Bassmester válasza otisz hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Nem látok benne védelmet :no:
Mekkorák a pufferkondik? Jó az elrendezése, de a vezetékelést azt bizony tisztázni kéne benne :yes:
Hűtők hogyan szuperálnak? Nem forrósodik nagyon?
(#) Bassmester válasza martin96 hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Nem látok erősítőt a képeken
Ha egy képen méretarányt akarsz szemléltetni, akkor egy mérőszalag mellett fotózd le a tárgyat
Ezek a dugasztáp jellegű trafócskák, minimális teljesítményükből kifolyólag, nem használhatóak végfokokhoz. Legfeljebb fejhallgató erősítőt tudnál velük táplálni.
(#) otisz válasza ptesza hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

egyik csatornával nyomatok egy mélynyomót a másikkal pedig két kissebb hangszórót és párhuzamossan van bekötve!
(#) otisz válasza Amarton hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

nincs rajta! még bemeneti jel nélkül sincs brum!
(#) otisz válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

hát nem látsz mert nincs benne védelem gondoltam rá hogy csinálok bele egyett de aztán nem lett belőle semmi! a pufferelésem csatornánkét 22.000µF szóval + nál is 22.000 meg a - nál is 22.000 csak ezekről a képekről nem lehet látni a kondikat!
(#) zoka hozzászólása Márc 20, 2009 /

Leteszteltem az erősítőt, de itt ne gondoljon senki szkópos tesztre, csupán házilagos eszközökkel: multiméter, hangfal, audacity, fogyasztásmérő

Eredmények:
Bemenőjel nélkül, és bemenő jellel sincs brumm, de annyira nem találkoztam vele, hogy 5 centire volt tőlem a hangfal, még akkor sem
A némítás is szépen működik, egy pici koppanás talán hallatszik, de nagyon halkan.
A beépített koppanásgátló 100%-ban jól működik, jel mellett történő indításkor.

És ami a lényeg, a hang:
Úgy szól, mint az elődje, de még szebbnek érzem, mert tudom, hogy meg vannak vastagítva a vezetőpályák
A hangjára szerintem nem lehet panasz, akinek tetszik a 7294, annak ez is
Viszont a mélyeket jobban átviszi a 7294-emhez képest, mert nincs 15 Hz-en leszűrve. (persze ez csak a kondik, meg ellenállások miatt van)

teljesítményteszt

Maradok a zoka-féle 15Hz sinus tesztnél.
Teszthangfal: 4 Ohm-os JBL zárt doboz. Ezen a frekin a legalacsonyabb az impedancia, kb 4-5 Ohm.

A legnagyobb kimenőfesz, ameddig fel mertem tekerni, 23,4 V. Ekkor a trafó teljesítményfelvétele:198W/230VA.
Jel nélkül + hangfalvédő áramkörrel pedig: 15W/25VA, ha ezt levonom, akkor kb. 183W-ot vett fel, és ha 5 Ohm-on nézem, 110-et adott le + 73 W hő, ami azért nem okoz problémát, mert 2 IC van, nem pedig 1.

Tovább nem lenne életszerű nyúznom, meg a hangfalam is kb. itt fulladt ki, csak membrántorzítást hallottam, ami kb 40Hz-es frekinek hallatszott.
De az erősítőben úgy érzem, még van tartalék bőven.

A teszt csak saját célra készült, de nekem így elég is, mert a lényeg, hogy kopogás nincs.

zoka
(#) otisz válasza otisz hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Bassmester ha már itt tartunk nincs valami olcsón,gyorsan megépíthető védelmed?vagy valakinek? megköszönném!
(#) otisz válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

amúgy elég jól melegszik. használatkor kb olyan 60-70 fokos lehet! de fogok rá rakni még egy ventit ugy fogom megcsinálni hogy két venti lesz a bordán az egyik a borda egyik végén a másik a másikon! és az egyik venti fogja fujni a levegőt a bordára a másik pont ellenkezőleg a a már meleg levegőt fogja elfűjni a bordától és így nem szabad nekei melegedni még hosszadalmas igénybevétel után sem! szerintem!
(#) Bassmester válasza otisz hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Ez jó és egyszerű védelem, ez pedig még egyszerűbb. Mindkettőt használom, és jól működnek.
(#) martin96 hozzászólása Márc 20, 2009 /

már megvan a hiba oka hogy miért füstöllt el a hangszóró.Két vezeték ért össze amit nem használtam rajta.

No... miafene
Végül is csak egy kis trafóval indult a dolog, aztán egy erősítőről" mutattál képeket, és immár hangszórónál tartasz. Jól Haladsz
(#) zoka hozzászólása Márc 20, 2009 /

Üdv!

Ahogy ígértem, itt van a zoka-féle P7293 elkészítéséhez szükséges anyag.

Ez a kapcsolás a hídkapcsolás ellentettje, leginkább 4 Ohm-on érzi jól magát
Ha 8 Ohm kell, akkor is működik, de akkor nem lesz hangosabb, mintha csak 1 IC lenne.

Teljesítménye 200-250W lehet, elvileg bírja a 2,66 Ohm-ot is, de azért nem muszáj megsütni

Ha valamit elírtam, stb, akkor bocsi.

Sikeres utánépítést !

Ui.: rövidre ne zárjuk, mert akkor hiába dolgoztunk
(#) Ronin válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Földönkívűliek márpedig vannak.
(#) martin96 hozzászólása Márc 20, 2009 /

most veszem észre hogy miket írtam.nem ezeket akartam írni csak már elvolltam fáradva nemtudtam hogy miket írok.

Oké, megértjük. Más is van így néha
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Sajnos kifelejtetted a kapcsi rajzot ! Nekem nagyon hiányzik.

(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Azért, mert nincs rendesen megrajzolva

De ha megfelel, részekre bontva van egy kép róla

kapcsrajz.JPG

(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Nekem úgy tűnt ,hogy Eagle-t használsz. Ott meg kell a rajz hozzá ,vagy csak én vagyok eltévedve?
(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Eagle-t használtam hozzá, de nem rajzolgattam semmit schematic-ba, hanem egyből a board-ot csináltam
Ezért nincs is kapcsrajz
Jobban mondva az van, amit mutattam :yes:
(#) anonym1s válasza zoka hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Kossz a cuccot
Lenne nehany kerdesem.

1. az osszes elko 50v-os legyen vagy csak a nagyok, es a kicsik lehetnek kisebbek is, pl. 25v vagy 16v?

2. a 100nF 275VAC helyett eleg a 250v-os?

3. az elso ic harmas es negyes laba kozott van egy 470pF kondenzator ami az ic adatlapjan 470nf. ezt elirtad vagy tenyleg 470pf?

Ja, meg annyit hogy mekkora trafo kell egy ilyenhez? egy 4ohm-os mely ladat akarok vele hajtani +/-40v korul.
Elore is kossz a valaszt!
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Most nézem, a közzétett kapcsolási rajzomon hiba van, a valóságban nem így van bekötve a bemeneti rész!
Majd teszek fel javított rajzot
(#) zoka válasza anonym1s hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Szia!

Akkor a kérdések:

1. a nagyok mindenképpen, de jobb ha a kicsik is Nálam a 10 és 22 µF - 100V, a 47µF - 63V -os. Azon már ne múljon, méretben és árban sincs nagy különbség ...

2. Elég, de valami hasonló legyen

3. Nem írtam el, valóban 470pF. Ez a kondi + a 4k7 ellenállás egy LP szűrő, ha van nagyfrekis jel, eltávolítja. Ezzel szemben a gyári adatlapban ajánlott 470nF kondi nincs itt, ugyanis annak abban az elrendezésben az volt a feladata, hogy a nagyon mély frekiket kb. 15Hz alatt levágja. Szerintem ez házimozinál a filmeknél nem túl hasznos, mert minden tévhittel ellentétben, az ember hallása nem "áll meg" 20Hz-nél. Persze a mélyláda is nagyobb terhelést kap, többet mozog lassan! Ha a láda bírja, akkor hadd szóljon

Én is sub-ot hajtok majd vele 40V-ról. Ha 4 Ohm-on 100W-al akarod kihajtani, akkor elég egy 200W-os trafó, de nagyobb teljesítménynél nem árt a 300W-os
(#) anonym1s válasza zoka hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Kossz!
Azert kerdeztem mert 47uf-osbol csak 25v-os van.

4ohm-on 100w? Annyit 1 ic is tud allitolag. 2 ic egyutt annyit tud mint egy? Ezt nem ertem.
(#) zoka válasza anonym1s hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

A 47µF-os jobb, ha 63 V-os szerintem

A 4 Ohm-on 100 W csak egy példa volt.

Ez az erősítő 40V-ról legalább 200W-ot tud 4Ohm-on, de akkor minimum 300W-os trafó kell hozzá :yes:
(#) Kovidivi válasza zoka hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Ez így biztosan nem igaz. Egy db. TDA IC 40V-on, 4ohmos terheléssel le ad maximum 130W-ot (irtózatos nagy torzítással). Ha párhuzamosítva van, akkor a terhelőimpedancia nem változik, tehát marad kb. 130W (Vagy amit ki lehet venni +-40V-ból 4ohm terhelésen), csak a csúcsáram tudna nagyobb lenni, talán kicsit később határol az IC, és jobban lehet hűteni. Akkor lenne 200W, ha a terhelés kisebb lenne! Mint pl. írtad, 2.666ohm. De 4ohmon szerintem csak annyi az előny, hogy nem sül meg az IC, és később határol!
Valaki megbecsülné, hogy +-40V-ból 4ohm terhelésre mi lehet a maximális kimenőteljesítmény kb. 1% torzítással? Köszönöm!
(#) zoka válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Na, azt megnézném, hogyan ad le 130W-ot 1 IC 40V-on 4 Ohm-ról. Sehogy, mert nem lehet hűteni
Itt legalább 85W lenne a disszipáció. Az irtózatos torzítás meg elő sem jön, mert a hővédelem előbb leszabályozza.

Amit írtál, az inkább a hídra igaz, az biztos nem tud 200-at 4 Ohm-ról, de még kevesebbet sem

Mi kell 200W-hoz: 28,28V a kimeneten. Ennyit simán elér, amper meg van bőven, és a hűtés sem gond. De elviszem majd leméretni, és ott kiderül, hogy biztosan tud 200W-ot 4 Ohm-on
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Ja, a 200W-ot nem magamtól találtam ki, gb197 írta, Aki "kicsit" jobban ért hozzá, mint én
itt van
Következő: »»   78 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem