Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
rwtop és moscito!
Miért nem próbáljátok ki a Winisd progit? szerintem annyira egyszerű a kezelése...Ha megvannak a hangszóró paraméterek (amiket egyébként feltüntetnek a dobozon) akkor tényleg gyerekjáték. Induláskor már a progi ad egy közel ideális dobozméretet amit lehet finomítgatni. (anyagvastagság, szélesség, ürtartalom,stb...) Ha az angollal gondban vagytok, használjátok az angol magyar online szótárt! [link=http://szotar.sztaki.hu/angol-magyar]http://szotar.sztaki.hu/angol-magyar[/link] A proginak van beépített grafikonja és hanggenerátora is-így könnyen tudtok tesztelni. Előre szólok-egy házi készítésű (igényes) szubláda mindíg sokkal drágább lesz mint a bolti tucat dobozok....(de az építés öröme ugye....)
Sziasztok!
Van egy pár Tesla gyártmányú hangfalam, ami egy lemezjátszóhoz tartozott. Ezt a hangfalat szeretném felhasználni az erősítőmnek. A hangszórókat cserélni kell benne, mert betegeg, meg csak 15W-osak. A kérdésem az lenne, hogy ugye van ezekben a hangfalakban egy tekercs, (meg még valami). Ezt érdemes bekötni az új hangszóróba? Ez egyébként 60W-os SAL. A hangfalban két hangszóró volt, de csak a nagyot tudom kicserélni (nem olcsó mulatság). A kicsit nem használnám. Így kell neki ez a tekercs a hangfalból, vagy elhanyagolható? A másik kérdésem az, hogy a tv mellé szeretném rakni a hangfalakat, de csak árnyékolatlan hangszóróra futotta, ami viszont elég tisztességesen elszinezi a képernyőt. Le lehet ezt a mágneses teret árnyékolni valamivel?
először is vehettél volna bolti ár feléért is sal-t... itt
már mind 1 Idézet: „van ezekben a hangfalakban egy tekercs, (meg még valami).” ez a hangváltó 6dB/oktáv os ha jól tom.. érdemes betenni, de újra kell méretezni szentem.. Idézet: „A kicsit nem használnám” az a magas hangszóró.. kell bele.. mert a doboz 2 utas.., ha 1 hangszórósat szeretnél(1 utas) akkor szélessávú hangszórót kell venned.. üdv minden jót
Szerintem csinálj 2 sávos ládát!!!
Ahoz csak 1 hangváltó kell vagy csak egy kondi a magashangra!!!!Jobban megéri.Ha sal méjsugárzót vettél annak túl nagy a mágneses tere és ha nagy teljesitményen megy akkor nö a mágneses tere a hangváltónak is nő!!!Tv mellé nem ajánlom!!!! Vagy szélessávú ládát!!! MErt ha csak 1 hangsugárzót teszel a ládába akkor nem kell hangváltó!!!!MErt a szélessávú hangszóró úgy van kialakítva hogy azonos mennyiségű hangot adjon minden frekvencián!!!!
Nemá!
A disznózsíron kívül semmi nincs, ami mindenre jó lenne! A szélessávú láda és a szélessávú hangszóró az 3. A szélessávú láda attól az, hogy legalább 100Hz-től 18kHz-ig terjed az átvitele. Egy "szélessávú" (Istenem bocsáss meg nekik a megtévesztő elnevezésért!) hangszóró meg jó ha 300Hz-től 10kHz-ig átvisz, de már ez is túlzás. Tessék kibelezni azt a dobozt, gyanítom, hogy zárt, tegyél bele egy 40/60W-os SAL mélyközepet ami zárt dobozba való (ha nyitott a doboz, vagyis van rajta reflexnyílás, akkor nyitott dobozba való hangszórót vegyél), meg egy szintén SAL magassugárzót, a hozzá való hangváltóval. De ha nagyon lapos hozzá a zsebed, akkor legfeljebb hanyagold a hangváltót, és vegyél egy kondenzátort: 4,7µF-os 250v~ és kösd sorba a magassugárzóval, a mélyközepet meg 1:1-ben kösd rá a hangfalvezetékre. Polaritásokra figyelni!
Egy kérdésem lenne. Egy 200 wattos 20 cm-es mélynyomónál mekkora ládára van szükség?:lookaround:
200W -s biztos nincs esetlek pmpo telj
de így, hogy egy 200W os hangszórónak mekkora láda kell buta kérdés... és kevés az infó üdv
Helló
Figyumár Vmann! Azt a linket belinkelnéd mégegyszer, mer nem nyit meg semmit! Most vettem egy SAL2530/4-es hanszórót és én is szeretnék valami korekkt dobozkát csinálni hozzá!!! VAgy más rajzokat is küldhetnétek!!! Köszi. Peti.
Hali. Egy kis segítség a doboz méretének a meghatározásához ha nem kedveled a progikat: Válassz ki egy szekrényt otthon aminek van nagy beltere. A belépő nyillás méretébe illő vastag kartont illesszbe úgy hogy ne szoruljon tologatható legyen! A hangszórót ideiglenesen fogasd fel a kartonra és az adott hangerővel nyomasd meg. Ha szubcsövet is akarsz akkor a megfelelő átmérőjű jukat vágd a kartonba. És ha ez megvan kezd ki-be tologatni a hangszórós kartont. A kívánt hangzásnál jelöld be a karton állását. Innentől kezve pedig már egyszerűen megkapod a beltartalmat. Mit szólsz
Hellosztok!
Látom profik vagytok a szakmában azért kérném a segítségeteket.Hangfalat szeretnék építeni és SAL egyik Mélyládáját szeretném megcsinálni.Azt írja hogy csak akkor kell hangváltó ha szélessávú erősítő esetén szükséges de ha én dvd lejátszóhoz kötöm akkor kell-e ilyen bele vagy nem baj ha beleszerelem nem fog-e torzulni vagy ilyenek?
Ha beépített erősítős dvd-re kötnéd akkor nemhiszem, hogy birná, de ez nem biztos függ a dvd-től és a hangszorótól is.
Én úgy csinálnám, hogy a dvd sub kimenetére kötnék egy mono végfokot és arról hajtanám. (ha van ilyen kimenete)
jééééé!!!!
ilyen megoldást még nem hallottam de ötletes nagyon! lehet h én is kipróbálom egyszer, de én tudok angolul és betudok helyettesítgetni a winisd progiba ha nem gond akkor egy kicsit akadékoskodó leszek mi van ha a megfelelő hang eléréséhez nagyobb doboz kell mint a szekrény??? nekem egy 120 literes nyitott dobozra van szükségem a bc3040-es mélyem részére. üdw
NA hali!
Akkor mondanám, hogy nekem mire lenne szükségem! (mert progim sincs és nem is tudok angolul, és ha neked nem gond) Tehát SAL2530/4 ohm 100 W (25 cm), jah mély! Tehát milyen doboz kellene neki? Nem is inkább a méret, hanem a szubcső lenne fontos. Amúgy gitározáshoz kellene egy TDA7294 mögé kapcsolva! Vagy oda elég egy sima kis box???? Vagy ez hülyeség?! Segítsettek!
Jah meg láttam már hogy sokan írjátok, hogy neten vannak SAL hangfaltervek!
Azokat én nem találtam meg... (nem kell minősíteni a keresési módszeremet) Tudnátok egy linket! Köööszi!
ez így nem elég hogy sal2530 a tipusa mert sok ilyen van. a 2530 előtt kell lennie valamilyen betűjelzésnek mint pl. BC2530 vagy SRP2530 ha ilyet tudsz mondani akkor kikeresem az adatlapját és mondok neked hozzá egy doboz méretet szubcsővel
De hülye vagyok!!! Nem azt akartam írni hogy sal, csak már bennem volt!
Tehát SBV 2530/4 subwoofer Előre is köszi!!! Peti.
A reflexládához optimálisan 437 liter(nem elírás!) kellene, de ha beletesszük 40 literbe és kap 5 cm-es átmérőjű, és legalább 12,5 cm hosszú csövet akkor még szólhat valahogy.zárt ládába 71 liter kellene, de 40 literrel is szól....A hangja valószínüleg eléggé "kemény" lesz.
Nekem elsősorban gitárhoz kell és ott fontos hogy azért a membrán is remegtesse a dobhártyákat!
Úgyhogy ide nekem jó lenne egy tákolt ládika ami nem dől össze ha egy erősebbet pengetek... Dehát nanáááá hogy nem elég! Azért vagyok itt, ha már csinálok akkor király legyen!
akkor vegyél hangszórót........(és ezt add el egy 8 évesnek játszani....)
A Sal-ba is van sokkal jobb. pl 25 30-as átmérőjü kevláros (sba... sbx...)
Miért mondod ezt?
Ez nem olyan jóó? Nekem megtenné! Ez lett... ilyet szereztem. .. ha venni akarok akkor konkrétan gitárhoz vettem volna! Dehát egy haver adta. Most beérem ezzel!
Jogos a feltevés de ugye eddig nem kifejezetten mélynyomóról beszéltünk Persze például egy 30-40cm-es mélynyomónak nem jó ez a fajta megoldás
Kössz a választ de nekem nem teljesen kielégítő nem erősítős dvdre kötném ha nem csak simán dvdre (asztali) Most akkor kell-e bele hangváltó vagy sem?Amúgy micsoda pontosan az a végfok?
kell bele....
végfok -> (vég)erősítő sima asztali dvdre ráköttöd??? ha nincs benne erősítő akkor nem lesz abból mélynyomó úgy.. kell egy végfok pl: tda7294 és a aktív low pass filter.. üdv
köszi amúgy a végfokot építsem bele a hangfalba?
Figyu már?! A falapokat, amikből a hangfalat építem, azokat csak simán csavarozzam össze, vagy ragasszam is, vagy mi ennek a technikája?!
Köszi! Peti.
Mindenképp ragasztani kell ha nem akarod,hogy zörögjön!És arra is figyelj ne legyen túl vékony anyagból főleg a háta mert tud kellemetlen hangokat produkálni!
Attól függ hogy teljesen zárt mélyláda akkor ragaszd meg és csavarozd is sőt nem árt a sarkokat is kinyomni szilóval vagy valami ragaccsal. De ha csak kis teljesítményű hangfal akkor ha megfelelő méretű a doboz elég ha csavarozod persze az illesztések pontosak legyenek
Én a lammellózást ajánlanám, igaz megfelelő gép hiányában nembiztos hogy megtudod csinálni, de talán ez a legjobb technika. (Gép meg akár vmelyik ismerősnek is lehet...)
sziasztok!
Terveztem két sbx3050-es sal hangszóróból egy subládikót. Na most azzal van gondom, h megcscináltam WinISD-ben és JBL speakershoppal. A kapott méretek eléggé furcsák lette, ugyanis a winISD 80 literrel többet számolt!! szerintetek most melyiknek van igaza? |
Bejelentkezés
Hirdetés |