Fórum témák
» Több friss téma |
A komplett erősítőd névleges teljesítményét úgy tudod korrektül mérni, ha mindkét csatornát terheled, pl 2db 4 Ohm-os huzallal, (vigyázz mert izzik), adsz neki 50-200 Hz szinuszjelet (ebben a tartományban pontos a műszer) és a teljes kivezérlés közben megméred a kimenő feszt.
A két csatorna terhelése, a tápegység feszültségesése miatt lényeges, csak így tudod megmérni az erősítődből ténylegesen kivehető szinuszos teljesítményt. Aztán ha precíz akarsz lenni, akkor szkóppal figyeled a torzítási küszöböt és csak addig vezérled ki
ha már itt tarunk lenne egy kérdésem nekem is! tda7294 hidalt erősítő 35v-ról 8 ohm-ra milyen teljesítményt képes leadni, persze elfogadható torzítás mellett??? és ugyan ez az erősítő 6 ohmra mulyen teljesítményt ad le ugyancsak elfogadhtó torítással mert ha megfelelő a hűtés akkor simán túléli a 6 ohm ot még ha az adatlapján azt is írták hogy a legalacsonybb terhelhetőség 8 ohm ! köszönöm a válszt!
Ezeket a dolgokat mérni kell. A feltett kérdésekre az ícé adatlapja alapján is kaphatsz információt, de az nagyon elméleti. A gyakorlatban ettől általában eltérnek az eredmények. A hidalt TDA 7294-em simán bírta a 4 Ohm-ot is.
és azt szeretném még kérdezni az miért van hogy a toroidom trafóm amivel a az erősítőm hajtom 2x24v AC!! egyenirányítva és pufferelve 2x 34v-ot mérek és van amikor 2x 41v-ot mérek rajta! szóval nagyom ingadozik az áram? és nem értem hogy miért csinálja ezt! a áramszolgáltató lehet az oka?
megpróbáltam megmérni ahogy leírtad megcsináltam a huzalos terhelést a hidamra! de csak mutiméterrel tudtam megmérni mert szókpom nincs! zenével mértem le a mély hangoknál 36-37v ot mértem ez az eredmény jó?? ha igen ez kb. mekkora teljesítmény a wattokra nézve?
Köszi, szerintem is ésszerűbb dolog mérni, mint találgatni.
Egyébként most tesztelgetem a clip-lábat, amin a torzítást jelzi. A nyákon sajnos rosszul van kivezetve, csak úgy lehet bekötni, hogy a Vs+ és 5-ös láb -ra, ezzel szemben a nyákon a GND-vel közösen van kivezetve. Bekötöttem a kimenetre egy hangfalat, 2000 Ohm ellenálláson keresztül. Ez kapott 200 Hz sinust és a hangfalat 2 centiről hallgattam. Valóban 29,4 V körül egy pici négyszögesedést kezdtem hallani, és abban a pillanatban a clip láb jelzett is. De nem logikai szinten, hanem a torzítás mértékétől függően növekszik a feszültség is. Akár szkóp helyett még ez is megteszi :yes:
Ennyire nem ugorhat fel a feszültség, ingadozás miatt. Bár a fene tudja. Egyébként meg nem áthat meg neki a 41V.
Ááá.. ez még nem az igazi :no:
Tölts le egy szoftveres generátort és azzal adj neki jelet
nemtudnál segíten hol tálok ilyet?
NA!!!!! sikeressen megmértem és arra jutottam hogy max kivezérlésnél 68.2v ot mértem a kimentnél 200hz-en 8 ohm os trhelésnél! megcsináltam ugyan ezt csak nem huzzal terhelésse hanem egy 8 ohm-os hangszóróval 37v után kezdett torzítani! szóval akkor ez hány wattnak felel meg? köszönöm a válszt!
Kb.: +/- 40V-ról 8Ohm-os terhelésre? :eek2: Ez lehetetlen!!!(580W)
Csak hidalt erősítőnél tudnál ekkora kimenőfeszt mérni, de ott is csak 8 Ohm -nál jóval nagyobb ellenállású terheslés, vagy üresjárat esetén. Szerintem itt mérési hibáról lehet szó, vagy pedig nem 8 Ohm -os a terhelésed. Hangszórón ezzel a módszerrel nem lehet teljesítményt számítani, mert ott nem Ohm-os ellenállás van hanem impedancia.
Jó, ezt nem kötöszködésnek írtam. Amit írtál, abban igazad van. Végülis nekem mindegy, hogy mekkora teljesítményt ad le (A te esetedben ez a lehető legjobb felhasználása a TDA-nak, a JBL-ed miatt), csak azért akartam pontosítani, mert van, aki megépíti, és egyből "vagánykodik", hogy van 200W-os erősítője, amikor biztosan nem annyi...
És örülök, hogy ennyi mérési eredményt raktál fel a fórumba, és a kopogós problémád is jó tanuló példa volt számomra, és másoknak is. Így jobban bele tudtunk nézni az IC lelkivilágába. A tapasztalataid után már tudom is, hogy milyen 2.1-es erősítőt építenék
Te hogyan ,és miből szoktad a 8 ohm műterhelést csinálni? Hogyan számolsz? Ezeket lehet általánosítani más erősítőkre is?
Na nem azért, hogy beleszóljak, de az az 580W amit kiszámoltál az csak 72W.
Hiszen -+ 35V-os tápnál a kimeneten 70V-ot lehet mérni.
Valóban ez a lehető legjobb felhasználás a számomra:
Ha belegondolok, itt az áram megoszlik a 2 IC között, tehát olyan, mintha 1 IC menne 8 Ohm-ról. És éppen ezért nincs most kopogás ekkora feszről, mint ahogy a 94-nél sem volt 8 Ohm esetén. Ha abból indulok ki, hogy nem kellett új trafót vennem vagy tekercseltetni a mostanit, mindenképpen jobban jártam, (hiszen a 7294 csak akkor tudott volna 100W-ot, ha leviszem a feszt 33-35 V-ra, de 42V-ról "jéghűtés" mellett sem jött ki 50W-nál több. Ezzel szemben, most 100 W mindenféle megerőltetés és torzítás nélkül kijön. Méréseim alapján a clip lábon 28,7V-nál kezd jelezni, az alatt 0V . 29V-nál hallható enyhe négyszögesedés 2 kOhm-on keresztül bekötött hangfalból 2 centiről. Le fogom mérni fix terhelés mellett is. Valószínű, akkor csökken a tápfesz, ezért ez a 29V-os torzítási határ lejjebb megy, ez igaz, ha lemegy mondjuk 25V-ra, akkor is megvan 150 W a teljesítmény, de 130-nál Mindenképpen több. Én se kötözködök, de ha létezne egy fix táp, ami nem csökken vissza, akkor reálisnak látom a 200 W-ot 4 Ohm-ról is. De persze 3 Ohm-on meg már bőven tud 250 -et is. Azonban ha valakinek meg 100 W torzításmentes hang nem elég, annak a hangfala sz...r, szerintem. És mivel ezt 100% hogy tudja az erősítő, ezért nekem megérte megépíteni. És úgy vagyok vele, hogy inkább meghajtok 2 hangfalat 2x100W-al, mint 1-et 200W-al, ugyanis az eőbbi nagyobbat üt, azonos hangfalak esetén
No... akkor azt is mond meg légyszives, hogy szerinted hány W a teljesítmény akkor, ha a 8 Ohm-os ellenálláson 70 volt feszültséget mérsz? Azt a 72W-ot jól elszámoltad. Ezért is gyanakodtam egyből hibás mérésre, Otisz esetében.
Az pedig csak elméleti dolog hogy egy hidalt végfok a kimenetén leadja a teljes tápfeszt. Még üresjáratban sem. Ha nem hiszed, mérj utána
Amit most használok, azt kantálhuzalból csináltam. Ohm-mérővel lemérsz egy 8 Ohm -os darabot és feltekered egy porcelánra. Én porcelán nélkül, csak simán feltekertem, de így felizzik ezért a (200W feletti) teszteknél belerakom egy dunsztosüveg vízbe hogy hűljön. Ha csak egy műszer áll rendelkezésedre, akkor az adott ellenállásértékből és a rajta mért meszültségből számold ki az áramerősséget (Ohm- törvény). Az áramerősség és a feszültség szorzataként kapod meg a teljesítményt (tiszta Ohm-os terhelés esetén). Ez általánosan igaz mindenre, tökmindegy hogy erősítőt tesztelsz vagy tápegységet, stb-t.
Ezt tényleg benéztem.
Nem vettem a terhelést számításba Korán volt még. Szóval akkor a műterhelés nem volt 8 Ohmos műterhelés. Inkább szakadásnak saccolom.
Hát ja... én is azt mondtam neki, hogy vagy nem 8 Ohm az a "8 Ohm" , vagy rosszul mért. Összejön az majd, csak próbálgatni kell
Csáó!
Legutóbb egy éve csináltam erősítőt 3 vonal + 1 RIAA bemenettel, hangszínnel, 2x70W-os, 2x24V 200W torroiddal. TD7294 IC van benne oldalanként egy. Tehát 36V-ról megy. Eredetileg egy 100W duplatekercses sub-ot és két szatelitet hajtott passzív hangváltóval. De mivel "elöregedett" az a végfok ami a házimozi mélyet hajtja, így átmenetileg áttelepítettem ezt. A hangfal 4ohm 300W. az erősítő egy csatornája hajtja mint említettem +/- 36Vról a képeneken látható 5cm magas bordán. Nem melegszik Most ezt váltanám ki egy monoblokkal. Sztem LM4708 lesz hídban. Köszi a linket visszafejtem a kapcsolási rajzra, kíváncsi vagyokhogyan van hidalva. van még egy 7294 nyákom, lehet hogy inkább ahhoz csinálok még egyet a hídhoz...
Üdv!
Szép, áttekinthető munka ! Tehát ennek az erősítőnek egyik oldala (1db 7294) hajtja a 4 Ohm-os 300W-os subot. Ennél a +/-36V-nál már nem lehet probléma, tudja a 100W-ot is :yes: Nekem is tudta a sima 7294, amikor levettem a feszt, de 42V-ról nem Ja a hűtéssel nekem sem volt olyan értelemben problémám, hogy melegedett volna a borda, pl: jéghideg borda mellett is kopogott a védelem 42V-nál mert az IC-ben maradt a hő. De hangsúlyozom, 35V-ról már nem volt ilyen jellegű problémám, ott szépen kihajtható maxra, és nagyon szól! Egyébként melyik linkre gondolsz ? Mert ha a hídkapcsolásra, akkor ott alul találsz "Letölt" gombot, nem kell fáradnod a kapcsolás visszafejtésével. Hozzáteszem, 4 Ohm-ra nem hídkapcsolást építenék, hanem párhuzamost, amit én is csináltam 2db 7293-al, ugyanis a hídkapcsolással nem vagy előbbre, az 1 db IC-hez képest, mivel nem áll rendelkezésre a szükséges áram. Persze, ha 8 Ohm kell, akkor híd ! :yes: zoka
A ROE kondi honnan van? Kapható még valahol ilyen?
Én gyűjtöm őket, bár a legtöbb bontásból származik.
Köszi a gratulát!
Igen rájöttem, hogy marhaságot írtam... paralell mód kell... de döntöttem, elhatároztam: Meglévő TDA7294 panel egy műv.erősítős bemenettel lesz csúcsra hegyezve a sub-nak. Ehhez már csak egy torroid kell, mindenem van itthon. Később lehet hogy rászánom magam megint egy erősítőre. Ez már LM4780 lesz. Innen veszek ötletet! Az a 2x70W-os komplett erősítő pedig visszakerül a számítógéphez a 2.1-es cuccra. Ha elkészült teszek róla képet. lehet hogy az IC-t meg kicserélem benne 7293-ra. ÜDV!
"Ehhez már csak egy torroid kell"
Ami ne legyen több 2 x 25VAC - nál, 4 Ohm -ra Jó kis ötlet, az előlapon nekem nagyon tetszik az a kis nyomógomb, körvilágítással , láttam ilyeneket, csak elég drága És esetleg egy paralell 7293-at nem próbálsz ki sub-hoz? Nekem a 250W jbl-t maxra kihajtja A szomszédok, ablakok és kisméretű háziállatok legnagyobb "örömére" :violent:
A legegyszerűbb megoldást keresem, nincs annyi időmfoglalkozi vele.
Viszont régebbi projektből van itthon 2 féle végfok táp, kettő védelem, egy lágyindító és egy készenléti tápegység bistabil áramkörökkel és persze az említett TDA7294 kapcsolás. Mennyi értelme van kicserélni benne a tok-ot 7293-ra? Szabvány 2x24V-os torroidokat használok. Jelen tapasztalataim szerint nem kell több a szubnak. Mondjuk azt még megmérném, hogy mekkora bemenetet kap a 7294 egy erős lábdobnál. 60Hz-ig van felengedve a mély szekció nálam, elég erős....
Értem
Tapasztalataim szerint nem sok értelme van a 7294-et 93-ra cserélni, szerintem nehezebb is beszerezni, másrészt nincs nagyobb teljesítménye, harmadrészt a 7294-et már zártam rövidre, kis hangerőnél, 42V-ról (ugye 40 a "max") és túlélte. A 7293-at is zártam rövidre kis hangerőnél, és ott azonnal bumm! (de egyiket sem érdemes 0 Ohm-on "hajtani" , mert 1-2 sec alatt elpárologhat A 2x24VAC tökéletes, ha több, nem lesz hangosabb, csak jobban melegszik az IC. Nálam szubnak még 5 W is sok, de néha jól jön a tartalék , amikor dühöngök Szoba: 9m2, ebbe képzeljünk el egy 30-as subot a sarokban, mondjuk 100W-ról, a másik sarokban 120dB masszíroz, eddig még csak egyszer próbáltam, de az ajtót kinyitottam, nehogy a zárt ablakon menjen ki a nyomás.
Bah!
A szomszédmeg hiába üti a falat ,úgysem hallod , vagy azt hiszed néha bejátszik a a védelem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |