Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   137 / 731
(#) V L válasza bigbrother hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Üdv
Modelleztem egy olyan kétutas váltót ahol a valóshoz közeli adatokat vettem figyelembe, jobban eltér mint elsőre gondoltam volna.
Mindenesetre ezt használd a kiindulási értékeknek.
Üdv. VL
(#) ptesza válasza norbbie hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Egy kicsit tényleg ellentmondásosak voltak az adatok.Ezekkel próbálj számolni. :yes:

Szerintem 80 liter körüli zártban jó lehet, de várjunk még véleményt, tapasztaltabbaktól.

Driver Properties
Name: JB-1800
Type: Standard one-way driver
Company: ProAudio
Comment: 18" subwoofer
No. of Drivers = 1
Fs = 40, Hz
Qms = 3,16
Vas = 206,9 liters
Cms = 0,09 mm/N
Mms = 176,9 g
Rms = 30,84 lb/s
Xmax = 3, mm
Xmech = 4,5 mm
P-Dia = 402,5 mm
Sd = 1272 sq.cm
P-Vd = 0,382 liters
Qes = 0,51
Re = 5,302 ohms
Le = 1,74 mH
Z = 9,6 ohms
BL = 21,5 Tm
Pe = 600, watts
Qts = 0,44
no = 2,503 %
1-W SPL = 96,13 dB
2.83-V SPL = 96,13 dB
(#) karpi válasza pl13 hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Singledriver szelessavu , a kozepen egy papir vagy muanyag tolcserrel .Nem ket hagszoro egy sasszira szerelve .

Minden hibaval egyutt jobbam szolnak mint a tobutas szur9valtos rendszerek .Termeszetesen hogy vannak bajok , de a hangzasuk es viselkedesuk sokal jobb a zenekar hangositas eseteben .

Nincs szo HIFI-rol.

100W-os hazi cucc kozephangszoroja 20W a magas meg talan 10W .Tehat a kozeptartomany csak 20%-a a teljes eronek .Ez ok othon.Egy nagyobb teremben hangszerhangositashoz nem eleg.
De ha a 100W-os erositore rakotsz 4 darab 12"-os duplakonuszos hangszorot , mar egy darab is jobban szol a kozepen ,azta 4 darab az meg +6 dB .Nem megy nagyon melyre de a negy nagy membran jol viszi a basszusgitart is ( termeszetessen nagyobb ter terem eseteben tobb ero es hangszoro kell) de "teljes gozzel" viszi a kozepet ha kell .Normalissan , rendes keveres eseten nincs baj a hangszerekkel mert azok a hang alatt kell legyenek , esetleg egy egy kisero hangszer kontraszolozik de nem takarhatja a hangot.
Aktalaban mikrofonozaskor egy erositonek kb csak a 50% lehet kihasznalni (plane belterben) mivel gerjednek a mikrofonok igy nem all fe a veszely hogy az esetleges melyhang modulalja a kozephangokat es nincsenek a terhelhetoseg felso hataranal csak neha csucsokba mikor az enekes nagyon "kiabal" de altalaban csak keveset birjak a kiabalast par masodpercet egy zeneszam ideje alatt.
Ezekhez a kozepsugarzokhoz aztan lehet kulon erositovel+hangfallal melyet valamint passziv szurovel magasat kotni ha megkeri a jatszott zene.
Az mas napra tartozik hogy a hatasfok nem olyan jo mint az elektronikus aktiv tobutas remdszer eseteben. De altalaban jobb a hangja ,Persze a szallitas miatt jobban nez ki hogy negy nagyhatasfoku tolcseres kozephangszorot valasszak ami osszevissza csak anyi mint egyetlenegy 4 hangszoros szelessavu doboz es sokal nagyobb az SPL .Ezert hasznaljak eloszeretettel, de a gyengeminosegu trombitalo tolcserek csak hangossak a nagy kivezerles eseten ," csorognek-csilingelnek ".Amig nincsenek meghajtva nincs baj , na jo de akkor minek ? es akkor az kovetkezik hogy ezekbol is negy-szer tobb kene hogy jol (jobban) szoljanak es mint suly es rakter ugyanoda jutok .
Van persze speci nagyereju kozep-driver aminek szelesebb atvitele van , olyan "gumirozott" puha vaszon a membran , ezek szebben szolnak de halkabban.Ezek jo dragak , jo hatalmas magnesuk van egyszer hallottam nem voltam elajulva tole de azt hiszem nem volt OK.a meghajtasuk a passziv szuro biztos nemm is passzolt hozza .

Meg hallottam egy masik meregdraga tipust , a volt diktator "enekcucca". Volt vagy 16( vagy talan darab 20) "darazsfeszek" kombinalt tolcser ket fajta .Egyik kicsi nagyobb .Mindegyiken ket 25cm atmeroju driver latszott hatul a tolcser-nyalabokra csavarva .Csak ez volt a hangcuc ,ket teherauton voltak amirol teleszkopikus oszloppal felemeltek 6m magasra .Ugy szoltak hogy nem igaz , de csak "kommunista" dumat hallottam rajtuk.Tobbet se lattam olyan cuccot.Csak amultunk hogy ,ilyen jolenne nekunk enekhangnak .Nem erzodott semmi melyhang hiany .Persze nem zene volt.
Kozelrol ket kissebb ugyanolyan monitort lattam a tribun ket oldalan mar nam emlekszem pontossan de mintha "Electrovoice" lett volna ( arra biztos emlekszem hogy nem JBL volt , reg volt '88-ban )

Termeszetessen lehet szelessavu aktiv tobbutas nagyhatasfoku akar HIFI minosegu PA-t is csinalni DE ,csak ha megeri es kifizetodo.
Kis egyuttesnek haknikra nem kifizetodo .Van 400W erositom oszvisz 15 hangszoroval csak a gitaromnak.Nem szereltem mar szinpadra az egesz cucot tob mint 10 eve .Altalaban a klubbok cuccain jatszok csak neha ha akarom hogy nagyon jol szoljon cipelem a 200W-ost 8 hangszoroval , de ez nagyon ritkan ugy 2 evben haromszor (volt az utobbi evekbe es olyankor el vannak szornyulkodve a "hangositok" )
(#) ptesza válasza V L hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Nem értem ,mit nem értesz? SAL váltó kuka ,ha már megvetted. Hangszórók mér, új váltó tervez ,épít, örül.
(#) karpi válasza djyuri hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Szerintem ez a megfelelobb Beta 12LT.
Most is van ket RFT ladam (csak a ladak) ezekbe mindegyikbe volt egy 18"-os , egy 12"-os es valami kisebb , csak a hangszorovasznon keresztul lattam.Zeneltem is ezelott 30 eve ilyenen , egyszer valami haknin.A ladakat uressen kaptam.Nagy fekete ladak.Gondolom az a RFT dupplakonusz lehetett a 12"-os.Olya is volt nekem regi aluvazas as aztan uj preselt acellemez kosaras , dupla konuszosak nagyon jol szoltak hangnak.

Ilyen RFT-bol is amit a linke feltettel volt nekem duplakonuszos , ebbol csinaltam speci kozep hanfalakat ( amivel nem voltam megelegedve mint hatasfok)
(#) norbbie válasza ptesza hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Ezt milyen oldalon találtad? Ez esetleg Tölcsérben nem működne jól?pl.:ilyenben
(#) ptesza válasza norbbie hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Ezeket nem találtam. A rendelkezésre álló adatok alapján lettek számítva. Az alap T-S paramétereket jónak tekintettem , (fs,qms,qes,qts,vas) és ezekből adódik néhány adat.(pl SPL) . De azért a 96 dB is nagyon jó. Gyakorlatilag színes ceruzával írták az adatlapot (98dB) de ,a többi adat korrekt.

(#) norbbie válasza ptesza hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

A fent említett tölcsérben nem működne jól?
(#) djyuri válasza karpi hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

SZia

Ha belefér,veheti

Remélem idén én is bevásárolok mindenféle jó hsz-t
(#) nmedalsn hozzászólása Márc 22, 2009 /

Valaki esetleg tudna nekem készíteni egy mélyládát egy tervezővel??? Köszönöm!!
(#) pl13 válasza ptesza hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Honnan tudod, hogy a többi korrekt? Láttál mellette legalább egy impedanciamenetet?

A 40Hz-es alsó határfreki, és a 98dB eleve kivitelezhetetlen együtt...
(#) pl13 válasza norbbie hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

150-180 literig, 40Hz vagy magasabb hangolás, a felhasználási cél miatt.
(#) bigbrother hozzászólása Márc 22, 2009 /

Kicsit most össze vagyok zavarodva. Keresem, hogy mégis hol lehetne beszerezni a hangszórót. Találtam is egy boltot, ahol az egész paletta fel van tüntetve, van rajta egy ilyen:
http://www.arwill-elektronic.hu/img/hangszorok/ha17-634m.jpg
A kérdés adott. Most ez az én hangszóróm, vagy egy harmadik, ami ugyanígy 8 ohm névleges impedanciával rendelkezik, csak plusz mágnes nélkül?
Igaz, eddig nem volt szó kompenzáló mágneskörről... vagy miről...
(#) pl13 válasza V L hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Butaság, így nem lehet váltót modellezni, a hangszóró akusztikus és elektromos tulajdonságait is hozzá kell számolni.
(#) V L válasza karpi hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

ÜDV,
Érdekesek a tapasztalataid, sajnos minden piaci szegmensnek csinálnak gagyit is. Én az erős motor-jó érzékenység (nagy mágnes) +jó membrán kombinációt favorizálom.
Idézlek:"Termeszetessen lehet szelessavu aktiv tobbutas nagyhatasfoku akar HIFI minosegu PA-t is csinalni DE ,csak ha megeri es kifizetodo." -ezzel azért vitatkozom mert ha a végerősítőt is hozzáadjuk, akkor erősen eltolódnak az ár arányok. Pl. két valóban jó mono végfok többe kerül, mint az aktív megoldás esetén a négy db végfok+aktív váltó, mert a sokkal ólcsóbb megoldások is elegendőek, amikor minden hangszórót kükön direktben hajtunk. Ha pedig a +6dB-vel magasabb hatásfokú hangszórók alkalmazásával a szükséges erősítő teljesítményt is a negyedére csökkentjük akkor ez esetben a2x 200W helyett elég a a 4x 25W is. Ez pedig már tényleg olcsón is jóra méretezhető. ( A subb- hoz persze kell teljesítmény de az nem problémás) A következtetésem az, hogy a minőségi hangszórókra nem szabad sajnálni a pénzt még a passzív dobozoknál sem, mert elsősorban ettől függ amit hallasz. Csak egyszer kell megvenni, de aztán maradhat, mert a legtöbb elé kötött erősítő szépen szól rajta.
Üdv VL

Én mindig adok megoldási javaslatot, de az csak akkor érvényes, ha valaki pontról pontra végigköveti az ajánlásom.
Amikor félig egyedi utakat keres, és úgy gondolja, hogy majd a fórumokon összeszedett információhalmazból kimazsolázza a neki tetsző gondolatokat, akkor nem nagyon tudok segíteni.

Idézet:
„"Termeszetessen lehet szelessavu aktiv tobbutas nagyhatasfoku akar HIFI minosegu PA-t is csinalni DE ,csak ha megeri es kifizetodo."”

Csak ilyen hangszórókat jelenleg nem gyártanak.
Meg nekem azért az átviteli tartomány alja is érdekes, amit PA hsszel nem lehet megcélozni, főleg nem 1-2W-on.
(#) pl13 válasza karpi hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Attól még mechanikailag ugyanúgy két, vagy többutasnak minősül a szélessávú hangszóró, a mechanikailag beépített váltás minden hibájával. Pont ezért a középtartománya a leginkább kérdéses, amellett, hogy bizonyos korlátok miatt, igazán se mélyben, se magasban nem jó.

Szerintem Zenekari hangosítás terén sem az a cél, hogy rossz impulzusválaszú, kioltásokkal tarkított, magas torzítású legyen a rendszer középen, tehát nem, általában nem jobbak ilyen célokra sem.
Másrészt, mivel a két membrán mélyközép+magas tölcsér együtt mozog, Doppler szempontjából is elég rossz helyzetbe kerül minden ilyen hangszóró, magyarul nyávogás nélkül nem sokáig terhelhetőek.

Arról viszont nem tehetünk, hogy a PA gyártók nem figyelnek a központosításra a magashangszóróiknál, és/vagy nem tudnak/akarnak elfogadható hangváltót készíteni a piacra dobott hangsugárzókhoz.

Eredetileg középhangszórót kerestünk, nem? Akkor mit keres itt egy korlátozottan szélessávú 300mm-es példány?
(#) pl13 válasza djyuri hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Hát az RFT mágnesköre nem biztos hogy elég most ide. Kicsit kevés a légrésindukció.
(#) bigbrother válasza pl13 hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Rendben. Egyedül semmire sem fogok menni arra már rájöttem.
Természetesen ha hajlandó vagy további útmutatást adni, akkor követni fogom.
(#) Zupp87 válasza V L hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Az egy dolog, hogy elektromosan, fix terhelőimpedancián jól vált. Azonban a hangszóró impedanciája meglehetősen komplex dolog, és ugye ott van még az eredeti átvitel is, ami szintén nem elhanyagolható, mivel egy esetleges x-freki körüli kiemelés miatt lehet, hogy hamarabb kell vágni, vagy meredekebben, vagy épp kevésbé meredeken. Ha tényleg szimulálni akarsz, ajánlom az EWB helyett a Visaton BoxSim-et. Ez figyelembe veszi az oldalfalak méreteit, hangszórók elhelyezését, az összes létező hangszóróparamétert, baffle step-et, belső csillapítást, hangszóró átvitelét, valamint lehet vele modellezni aktív és passzív váltót is. Csak annyi vele a gubanc, hogy német (Vivát német C közép )
(#) pl13 válasza bigbrother hozzászólására (») Márc 22, 2009 / 1

nno, 400*180*230 arányú dobozhoz mit szólnál?
(#) ptesza válasza pl13 hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Hja lehet ,hogy nekik van de nem kötötték az órúnkra, akárcsak a frekimenetet. Anélkül hogy lenne T-S paraméter?

fs 40Hz
1-W SPL = 96,13 dB
énekem ennyit dobott.Ez lehetséges?
(#) karpi válasza pl13 hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Mint emlitettem , hatasfok es kihasznaltsag atlag hangeron kicsi ,itt nem lep fel meg nagyon sok torzitas , csucsokban meg valahogy "integral" , szep kereken szol .Az aktiv tobutas PA rendszereknel a hatasfok novelheto es a kivezerelhetosg no mert nincs intermodulacio valamint a melyreszt teljessen maximumra lehet nyomni , de altalaban kis zenekari cuccoknal torzitas lessz belolle .
Az emlitett dupla konuszu koaxialis hangszorokhoz 15 ev utan nyultam vissza adig minden elkepzelheto PA rendszert kiprobaltam nagyobb termekhez .Ujra "hangerositot " hangnak valo szelessavuval hasznaltam mert ez valt be minden szempontbol.
A mostani ketto vagy tobbutas aktiv csodak minosegben messze le vannak maradva .Altalaban a kommersz Bum-ci Bum-ci szol ezekbe is az enekhangot nem lehet jol felerositeni .Legalabb kethetenkent jatszok klubokba es mindenut mindenfajta ilyen akti vacakk vannak , muanyagdobozba.A basszus duborog , a "magas tolcser" sziszeg aztan ha kap kozephangot csunyan csinal.Nagyon bovi cuccok.Mas hangszorot mint ami ezekbe van nem is nagyon lehet venni (relative olcson).Ezert mondom hogy egy kis kompromiszummal ( hatasfok es cipekedes) jobb a szelessavu elsosorban mert szebben szol , hogy menyi es milyen az ossz torzitas nem erdekes amig az enek ertheto es a hang is felismerheto ahogy mar emlitettem a dinamika is OK.Persze ha nagyon muszaj evvel is el lehet tolni mindent de csak nagyon nag terembe vagy szabadteren ahol nem olyan nagy a gerjedekenyseg es ra lehet engedni a nagyob erzekenyseget.Itt megent a hangosito kovetkezik.
Ezek elo megfigyelesek , rengeteg penz , ladagyartas ,rengeteg ladat kidobtunk ,most is van a pincebe egy par ladam meg a meloba is ,epp ki akarta ma dobatni az aszony ,mindenfelet kivitunk az utcasarokra mert ingyen elviszi ketszer egy evbe a kirakott haztartasi cuccokat , nem vittem ki a ladakat , hehe.
Attl fug mit akar a forumkolegank kihozni.Azert emlitettem mar , ezeket megsegiteni egy egy 12" szelesavuval es zenekarhoz hasznalni.Az uj hangszorokkal epitsen egy zenehalgatasra valo cuccot.
(#) pl13 válasza ptesza hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Az alsó határ nem fs függő, akár 16Hz is lehetne és mellé 98dB, de attól még nem indulna az átvitel 16-tól.

A 96-nál már megcélozható a 40Hz-es f3 pont ekkora hangszóróval, igen.

Már kis hangnyomáson is magasabb a torzítása, mint egy jó kétutas rendszernek.

Azt viszont tényleg nem tudom feldolgozni, minek egy 50W terhelhetőségű mélyhszhez, ami nagyjából 2k-ig funkcionál egy 300mm-es "közép"...
(#) bigbrother válasza pl13 hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Köszönöm szépen! Jó lesz!
Egy kérdés: ezek külső vagy belső méretek?
Mindegy végül is csak kérdezem...
(#) pl13 válasza bigbrother hozzászólására (») Márc 22, 2009 / 1

Belső méretek, olyan oldalarányok, ahol kevésbé erősítik egymást a rezonanciasorozatok. Viszont még hangszóróelhelyezést is számolni kell, mielőtt nekifognál..
(#) Regiee hozzászólása Márc 22, 2009 /

Sziasztok!
Nagy segítséget szeretnék kérni! Voltak régebbről a következő dolgaim:
2db hifi hangfal ez a két hangszóró 8 ohm.
2db pc hangfal ebben a 2 hangszóró 4 ohm.
van 4 db hangfalam házimoziból ezekről nem találtam infót hogy hány ohm, és ugyanígy vagyok a mélynyomóval is.
nahmármost én elterveztem hogy csinálok magamnak két nagyhangfalat úgy terveztem el hogy 2 hangszóró felülre a házimoziból és egy a pc hangszóróból(4ohm) ez lenne a magas, 1 hangszóró középre a hifiből(8ohm) ez lenne a közép, és 1 mélynyomó alulra ez lenne a mély. És még egy régebbifajta olcsóbb erősítőt szeretnék venni és akkor az erősítő a számítógépemre lenne kötve erősítőre meg a 2 nagyhangfal. Mondták hogy kell hangváltó bele, igazából azt se tudom mifán terem. Valaki segítene hogy megoldható e ez a hangfal így, hangváltóról egy picit magyarázna meg így alapdolgokat? Vagy esetleg weboldalaknak is nagyon örülnék!
Előre is köszönöm a segítséget, Attila
Következő: »»   137 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem