Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma beszerelése, fűtés-hűtés házilag
Lapozás: OK   8 / 107
(#) Collector hozzászólása Aug 20, 2008 /

Bővebben: Link
Hehe, itt az új szénhűtéses kompresszor. Ez amúgy egy mitshubishi 3 fázisú dugattyús kompresszor motorja. A felső része szénné van égve teljesen. Ilyet mi okozhat? Nem volt benne elég olaj talán? Mert ha van, akkor az biztos nem engedi így szétégni.
Illetve szeretnék csinálni egy egylépcsős hűtést propánnal, vagy ami a 'folyékony levegős tisztító'-ban van R134a-val. Csak keményforrasztót kéne vennem hozzá. Épített már valaki egy, vagy többlépcsős hűtést?
(#) Skypityu válasza Laslie74 hozzászólására (») Aug 21, 2008 /

Szia!
Na ez az amire vágytam! Ha tudnál több imformációval szolgálni beszerzés, kivitelező és árra vonatkozóan légyszives írd meg!
Köszönettel : Skypityu
(#) Laslie74 válasza Skypityu hozzászólására (») Aug 21, 2008 /

Szia!
A cikk szerzője, a neten található adatok szerint: Csizmazia Gábor Létavértes , Gagarin U.1/A 70/279-8299 csizihuto@freemail.hu
Ha nem jársz sikerrel ajánlom a szerkesztőségen keresztül, biztos tudnak segíteni.
(#) Collector hozzászólása Aug 26, 2008 /

Nem tudja valaki, hogy sima hűtőgép kompresszorral melyik hűtőközeg segítségével lehet a legkisebb hőmérsékletet elérni? Eddig én az R507-et találtam, -70 fokig megy le 1 lépcsőben (R-125 és R-143a 50%-os keveréke).
(#) kaqkk válasza Collector hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

sima hűtőgép kompresszorhoz csak az a gáz jó ami erdetileg benne volt a -70 c hoz már különleges kompresszor kell!
(#) Collector válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Tudom, hogy azt kell használni hozzá, ami rá van írva. Amit itt használ kompresszor (sc21cl) azt hol használják? Ez akkor nem sima hűtőgép kompresszor?
(#) kaqkk válasza Collector hozzászólására (») Aug 26, 2008 /

Tuti hogy nem egyszerű hűtőkomp
valami fagyasztó kompresszor ha akarod
megtudom neked mi a tipusszáma és milyen gázzal megy de mit csinál ez a szerkezet?
(#) payagyerek válasza kly hozzászólására (») Aug 30, 2008 / 1

Sziasztok.
Csak véletlenül kukkantottam be ide és megakadt a szemem Kly kérdésén. Nem vagyok klímás, de talán egy röpke választ sikerül adnom.

Ha házilag akarsz hőszipkát fabrikálni, akkor igen komolyan bele kell mélyedni a klímatechnikába. Először is mindenképp olcsó klímát tépj szét erre a célra. Ne 100ezrest. Ugyanis csak a kompótot tudod használni belőle. Elpár, kondi, kapillárcsöves adagoló kuka. Ezekbe is rotációs kompót van, ami számunkra remek.
Fabrikált csőköteges hőcserélő -főleg az elpár oldalon- nem ad kielégítő hatásfokot. Hiába számolsz megfelelő felülettel, az elpárolgási felület ennek csak a töredéke lesz. Főleg csőkígyóban. Mindenképp lemezes hőcserélő kell. Abból is inkább kisebb, de sok lemezes, hogy a vízszintes irányú kiterjedése minél nagyobb legyen. A kapillárcsöves fojtó helyett termosztatikus adagoló, plusz folyadéktartály.
Ha 50°-al akarsz fűteni, akkor utóhűtőnek még egy hőcserélő elengedhetetlen. És még egy pár trükk...
De talán már ebből is látni, hogy kell hozzá zsebpénz, elszántság, meg valamennyi műszerezettség.
Így 50/45° fűtővíz esetén 5-ös COP.

Ha még mindig érdekel a téma, akkor ajánlom olvasgatásra:http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9101605?cmd=Article_showArticle

bocs, ha valakit untattam
(#) Collector válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 30, 2008 /

Amit linkeltem sima kompresszoros hűtés. Ők szerintem procihoz használják. Nekem kaszkádhűtéshez kell.
Ki akartam próbálni propánnal én is, mindent megcsináltam, csak a legvégén a kapilláris eltömődött valahol, és nem indult be a kompresszor. Néhány kép (mindent házilag barkácsoltam )
A kapillárist meg sajnos a slagba vezettük, így aztán a nyomó oldalt újra kell csinálni. De mostmár kívülről fogom rátekerni.
Réz oxidot mivel lehet hatékonyan eltávolítani? Sósav leviszi a nagyját, de vannak egészen beégett részek is.
(#) Collector válasza Collector hozzászólására (») Szept 5, 2008 / 1

Na, sikerült megcsinálni. Mostmár megy. A propán mennyiségen változtatni kell szerintem, mert a hőcserélő és a szűrőpatron tűzforró. + venti is kell + lecsavarozás. Néhány kép a működő rendszerről:
Párologtató alja
Szívó oldal a kompresszor mellett
Kész rendszer (még persze fel kell csavarozni, mert minden mozog ös...issza)
Hőszigetelők
Kapilláris
20g-os szűrőpatron
Azért a hiányosságai ellenére szépen fagyaszt A kapilláris eredetileg 0,5-ös, de csak 0,7-est kaptam a hóbagolynál sajna.
(#) Haszuboy hozzászólása Szept 11, 2008 /

Hello!

Lenne egy kérdésem. Hogyan lehetne kiszámolni, hogy mivel olcsóbb fűteni átmeneti időszakban, klímával, vagy gázkonvektorral? Ha valakinek van vm ötlete, szivesen várom! Klímám: Bővebben: Link MWH-12HRN2 tipus. D energiaosztály.

A főgáz oldalán annyit találtam, hogy az átlagos fűtőérték 34,27, és a nyomáskorrekciós izé 1,0183, de ezekkel az adatokkal nem tudok mit kezdeni. Előre is köszi!
(#) kaqkk válasza Haszuboy hozzászólására (») Szept 11, 2008 /

egyszerű a számítás 1kw árammal 3.5kw fűtő teljesítmény
(#) Haszuboy hozzászólása Szept 11, 2008 /

na hát erre magamtól is rájöttem!
Nem ez volt a kérdésem, hanem hogy 1m3 gázzal mennyi energiát tudok csinálni kw-ban vagy vm hasonló módon kifejezve...
(#) Laslie74 válasza Haszuboy hozzászólására (») Szept 11, 2008 /

Üdv! Ahoz előbb ismerni kellene a fűtő berendezés hatásfokát amivel a gázt akarod elfüstölni. A legideálisabb a gázos klíma volna. 1kWh=3,6MJ A nyomáskorrekciós tényező a gázórára vonatkozik mivel az egy adott nyomásra van hitelesítve és ez a valós nyomás szorzója, tehát a ténlegesen elfogyasztott gáz/óraállás.

Tehát: 34,27*1,0183/3,6=9,7kWh/3m amit meg kell szorozni a fűtőrendszered hatásfokával.
(#) Haszuboy válasza Laslie74 hozzászólására (») Szept 12, 2008 /

Hello.

Tehát ha jól értelmezem, akkor (teszem fel ideális esetben, ha a gázkonvektorom hatásfoka 100% lenne) akkor 1 m3 gázból annyi energiát tudnék nyerni, mintha egy 1kW-os hősugárzót 9,7órán át működtetnék?

Ha így van, akkor 1m3 gáz: 110Ft,
és 9,7kWh villany: 404Ft. Ha jól értelmezem, ez a 2 egyenértékű.

Ha nézzük az én esetemet, akkor 9,7kWh-nyi hőt a klímával 9,7/2,9(cop)=3,3kWh árammal tudok előállítani, ami 137Ft, a gázzal egy meg valamivel több mint 110Ft, mert a hatásfok nem 100%-os. Jól gondolkodok? Ha igen, akkor majdnem teljesen mindegy hogy mivel fűtök, ugye?

Köszi a segítséget!
(#) Laslie74 válasza Haszuboy hozzászólására (») Szept 13, 2008 /

Kapizsgálod, de érdemes megtudni a pontos hatásfokot mert régi konvektor vagy vízmelegítő 40% ha vízköves 30-20%, új vízkondenzációs>90% és a klímánál is pontosan kell tudni a cop-t fűtésnél külső hőmérséklet fügvényében ingadozhat 2,5-1,5 is lehet ezért inkább csak átmeneti fűtésre használják vagy az állandó talajvízből kell szivattyúzni a hőt. Gázt felhasználni a legideálisabb gázmotoros generátorral lenne, mert azonos hő mellett áramot is nyerek belőle.
(#) Bakonyjani válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

Ma azon gondolkodtam,hogy egyáltalán megköszöntem én a segitséged?De ha nem, ugy bocsi,és köszönöm a válaszodat,igy félév után is.
(#) arotik hozzászólása Dec 19, 2008 /

Keresek olyan embert aki ért a klima bekötéshez, elektromos vonalon.Ez egy Orion split klima ,ennek a beltéri és a kültéri egységet osszekötö 5 eres kábelthogy kell bekötni.Várom a hozzáértök válaszát., Arotik
(#) pittyu válasza arotik hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

Színt színnel. Egyértelmű a dolog annyira jól be van jelölve. Sőt még kellene lenni két érnek , ami csatlakozós .( Termisztor ami a külső hőfokot adja a beltérinek .)
(#) Bakonyjani válasza arotik hozzászólására (») Dec 21, 2008 /

Szia,a Hóbagolyrol, a letőlthető oldalakközt minden
kapacitásu klima bekötését megtalálod.
bakonyjani
(#) Tetye hozzászólása Jan 10, 2009 /

Sziasztok!
Nem tudjátok véletlen, hogy honnan tudnék olcsón klimához hibás beltéri egységet venni? Igazábol csak az számit hogy esztétikailag a doboz rendben legyen a benne lévő ventillátor, és a radiátor, amin át fújja a levegöt a ventillátor. Nem kell se elektronika, se távirányitó, se nyomás kapcsolók, csövek, kondenzátor, semmi ilyesmi.
(#) akika válasza Collector hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

A hideg tél következtében végeztem egypár mérést a kaszkádhűtéssel kapcsolatban Csak az alapokkal kapcsolatban kísérleteztem, mert jelenleg nekem sincs kaszkádhűtőm. Viszont van egy 400l-es R22 hűtőközeggel üzemelő fagyasztóládám, amit már korábban is extrém terheléseknek tettem ki. Nyáron ebben tároltam a szárazjeges ládám, a hőcserélőre levegőt fúvattam, így még a nyári 25°C-os melegben is -35°C volt a belső hőmérséklet. A mostani teszt alkalmával a külső hőmérséklet -6°C volt és folyamatos "fagyasztás" mellett egy ventilátor fújta rá a hideg levegőt. A hidegrekord egy PT100-as szenzorral mérve -53°C volt!!! Mindez egy sima, egyszerű Lehel 20 éves háztartási fagyasztóládával. Az elpárologtató nagy felülete miatt nem tudom megmondani, hogy mi lenne, ha csak egy kicsi, a hűtőközeg mennyiségének pont elég párologtatót alkalmaznék, de az biztos, hogy sokkal lejjebb is lehetne menni hőmérsékletben....
(#) Collector válasza akika hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Amúgy kaszkád helyett elég lenne egy R404 vagy R507 gázzal üzemelő kompresszor + gáz, azzal -75 fokig sem gond a hűtés. Második lépcsőben esetleg meg már nitrogént érdemes cseppfolyósítani, de ehhez az eszközök boltban nagyon drágák. Még a kompresszor hagyján, mert 22 ezer forint, de a rengeteg szelep, nyomás és hőmérsékletmérő, a folyadék-folyadék hőcserélő, esetleg olaj szeparátor nagyon nem lenne olcsó. De sok dologban sikerült támogatást szerezni eddig is, majd kap a hóbagoly egy üzenetet, hogy adjanak már egy 2 lépcsős nitrogén cseppfolyósító rendszerhez cuccokat Bemutatóhoz is nagyon jó egy ilyen, mobillá kell megcsinálni, és helyben lehet előállítani nitrogént is. Majd megpróbálkozom vele. Addig marad a propán meg a néha be-nem-induló R600a-s kompresszor
(#) akika válasza Collector hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Szerintem a nitrogén cseppfolyósításával nem érdemes bajlódni, mert abból az árból amiből elkészítesz egy ilyen gépet bőven vásárolhatsz egy nagy Dewart és a hozzá való eszközöket, 200-300e Ftból bőven kijön... A Dewar töltetése még 500-600 Ft-os LN2 áron is kifizetődő, főleg, hogy nem kell egy veszélyes gép mellett dolgozni. A Linde, Messer, Air Liquide biztosan tud megfelelő mennyiséget szolgáltatni, főleg Budapesten... Persze, tudom ez nem olyan élmény mint a saját építés.

A kaszkádhűtés főleg kisméretű, folyamatosan üzemelő, magasabb hőmérsékletű /-100°C feletti/ berendezéseknél kifizetődő, ilyen a PC hűtés és amire én akarom használni, a jégkondenzátor üzemeltetése vákuumrendszerben. De szerintem én is maradok a fejre fordított 20 kg-os CO2 palack mellett egy vékony rézcsővel és egy kisméretű dewarral, amibe a co2 hót gyűjtöm. Kis mennyiségek fagyasztására szerintem ez a legolcsóbb és legegyszerűbb, és legfőképpen mindig rendelkezésre áll. Csak néha a palackot kell újratölteni.... Még így is olcsóbb mint Fehérvárról Bpestre menni 10kg szárazjégért, amiből felhasználok 2x1 kg-ot....
(#) Collector válasza akika hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

De itt a lényeg a rendszeren van, erről szólna egy bemutató esetleg. Lenne más haszna is persze. Dewart használtan egész olcsón lehet venni. Illetve egyet kölcsön fogok kérni a bmf-től, mert hát miért ne? Abba majd töltetek a messerékkel nitrogént, aztán kicsit itthon is szórakozom vele. Főképp hőszigetelést akarok nézni néhány dolognál.
(#) kisfeca hozzászólása Márc 24, 2009 /

Helló sziasztok! Szeretném megkérdezni hogy kivitelehzhető lenne e az ötletem valahogyan! Egy Munkagép kis fülkéjét szeretném "klímával" felszerelni!

Értsd jól nem tudom hogy hogyan működnek a klímák az autókban de meg lehet e oldani hogy azt a kis fülkét valami módon hűtsem a nyári 35 C-fokban? (kint 35 de belül 50-60 C fok )
(#) kisfeca válasza kisfeca hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Itt egy kép(paint) az elképzelésemről! Remélem érthető
(#) zolika60 válasza kisfeca hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Hát ez vicces. Honnan lesz a hideg folyadék?
(#) kisfeca válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Ez csak egy gondolat hogy igy jó lenne! Csak felvázoltam az elképzelést de lényegében a cél a fülke hűtése... várok rá vmi jó ötletet! Hátha tud valaki
(#) fester válasza kisfeca hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Szia
Néz utána inkáb a párologtatós hűtésnek hogy az hogyan működik.
Egy kotla van felszerelve a pl a traktor tetőjére.Abban egy tepsi,tepsiben egy porózus anyag amely vizet párologtat egy ventivel.... így hűti a fülkét.
Létező berendezésről van szó ami elég drága cucc,kamionok lakóöcsik hűtése stb...
Szerintem lekoppintható.
Viszont ne várj tőle 16 fokos levegő befulyást!
Következő: »»   8 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem