Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   455 / 3997
(#) watt válasza wg_kezdo hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

A PWM mint olyan egy módszer, ezért így, hogy valami alkalmas-e PWM-re vagy nem, nem lehet értelmezni. Alacsony frekin még egy relé is alkalmas a PWM-re(pl. 10sec periódus idővel)

De mielőtt még jobban belemennék, mit akarsz kezdeni egy relén a PWM-el?
(#) wg_kezdo válasza watt hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

khhhmmm...
"Motort szeretnék vele kapcsolgatni a kérdés, hogy PWM-re képes lehet ez? Ha igen milyen frekvencia a max amit még meg lehet oldani?"

Szóval motort. Kis modell motort. Minél magasabb frekvencián
(#) El_Pinyo válasza wg_kezdo hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Szia!
Nem egészen értem ezt a kapcsolást. Az egyik ami nem tiszta, hogy miért a relé behúzótekercsén keresztül van az opto tranzisztorának kollektora a tápra kötve. Ha vezérlést kap az opto, akkor elkezdi nyitni a T1 tranzisztort, amelynek hatására a tranzisztoron egyre kevesebb feszültség fog esni, ami már nem lesz elegendő, hogy az opto maradékfeszültségével együtt nyitva tartsa a T1-et. Ezek igen gyorsan lejátszódó folyamatok, amelyek véleményem szerint egy oszcilláló folyamathoz fognak vezetni addig, ameddig az opto vezérlés alatt van. A PWM-et nem szokás relével megoldani. Több okból sem: mint ahogyan azt watt is említette a relé mechanikai eszköz mivoltából adódóan nem képes túl nagy frekvenciával kapcsolgatni. Én azt mondom, hogy kb. 1 Hz-et még elbír, de ezt sem hosszú távon, mert az érintkezők pogácsái minden egyes kapcsolás hatására roncsolódnak, ami egy idő után az eszköz tönkremeneteléhez vezet.
Üdv.
(#) wg_kezdo válasza El_Pinyo hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Elrontottam.
Szóval a relé helyére jön a motor és a vezérlő jelet az optio egy AVR-től kapja.

Akkor miért teszed fel ezt a képet? Ezen nincs motor! (szerk: Közben látom már, hogy elrontottad...)

16KHz freki már jó lenne, de miért kell opto? (annak ellenére, hogy simán vinné!)
(#) wg_kezdo válasza watt hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Nem találtam más rajzot ami "hasonlított" az elgondolásomhoz és sajnos nem tudtam megrajzolni.
Közben építem is így bevallom nem figyeltem eléggé.

Opto azért kell, hogy független legyen a két áramkör egymástól. A vezérlés egy kis gombelemről megy 2,6V viszont amit meghajt az lehet egy pici motor is meg egy erősebb 12V-os is, sőt vegyesen is több áramforrásról.

Akkor érdemes lenne FET-et használnod, mert a tranyó meghajtása nehezebb(viszont itt nem lehet a táp 10V-nál kevesebb).

A 4N25-el a legrövidebb impulzus 7,3usec, ami 68kHz körüli frekit jelent. 16kHz alapfreki így működhet, de a legkisebb PWM arány 8,5% körüli lesz az on-off idők miatt. Innen már a változás a program szerinti lehet. Biztosan jobb lenne egy gyorsabb opto, de ha nincs más ezzel is ki lehet próbálni. Persze a rajzodon nem jó a bekötés. Inkább valami ilyesmi kéne.

opto_PWM.GIF

(#) proli007 válasza gydanee hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Hello!
- A 2mA-es Led kis áramúnak számít. Ha ezt nem tüntetik fel, akkor általában "normál" Led-et értenek alatta, aminek kb. 10..20mA mellett van "normális" fénye.
- Az LM3914 Led meghajtójának áramát a referencia feszültség kimenetének terhelésével lehet befolyásolni. Tehát a kívánt áram az R6 R7 ellenállások változtatásával megvalósítható. Adatlap szerint 100uA terhelés melett 2mA a Led-áram, 1mA esetén 20mA.
üdv! proli007
(#) gydanee válasza proli007 hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Hali!
Jaa értem.
Szóval hogyan is kezdjem el számolgatni az R6, R7-et hogy 20mA-t kapjanak a LED-ek?
Közben nézgelődök az adatlapon.
(#) gydanee válasza gydanee hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Bár ha jobban belegondolok nem muszáj számolni, egyszerűen csak berakok R6, R7 helyére egy 2,2k ellenállást a 22k helyett.
(#) Grabovszky2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Kösz!
Egyébként meg nem váltó áramra, hanem egyen áramra raktam az elektrolit kondit....
(#) Godesz hozzászólása Márc 23, 2009 /

Bővebben: Link

És itt hogy lennének a lábak?

Tessék a LINK gombot használni! Frankye
(#) Godesz hozzászólása Márc 23, 2009 /

bocsánat, csak gondoltam nem kell litániát írnom hozzá....

és akkor az a 10 nanos az hova kéne szted?
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Nem! Az 5-ös láb jól megy a testre, de az a 10 nanós minek van ott? A hangszóró kapja a testet onnan, meg az 1-as láb, meg a C2. Valami itt nagyon el van kutyulva.
Szerintem csak a test kivezetést kellene a C2 másik lábára tenni, és minden ok.
(#) Bere3 hozzászólása Márc 23, 2009 /

Sziasztok!

Szeretném a segítségetek kérni!
Van egy asztali lámpám amibe egy philips PL 11W G23-as jelzésű fénycső van. Sajnos kiégett, és szereném pótolni.
Kérdésem lenne hogy hol tudok Pesten venni bele ilyet, vagy esetleg milyen más hasonló fénycsővel tudnám helyettesíteni.

Köszönöm a segítségeteket!

Bere3
(#) Action2K válasza Bere3 hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Szia!
Ezek azok? Link
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Az nem a tiltás. és itt is az 1-es van GND-n, tehát jól éreztem, hogy a GND-t a kondi másik oldalára kell kötni. Csak most nézem, hogy C2-t írtam a C1 helyett előbb.
(#) maTaKee hozzászólása Márc 23, 2009 /

Üdv!
Ha egy labortápot dobozolni szeretnék, akkor gondolom ajánlatos a végtranyókat elszigetelni a hűtőbordától (vagy nem)? Ha igen, akkor hogyan, ugyanis eddig én csak csillámlappal vagy szilikon lapkával tettem meg ezt, de aztán rájöttem, hogy hogyha felfogatom a csavarral, akkor végülis az is zárja a bordát a tranzisztorral. Vagy erre van valami megoldás?
(#) WaRL0 hozzászólása Márc 23, 2009 /

Sziasztok .Egy olyat szeretnek csinalni hogy 24Vos pakat egy 555el + FETel szabalyozni. az 555el allitanam be hogy hany masodpercenket kapcsoljon be a paka futtese.Ez igy megoldhato ? nem lessz gond a pakanak hogy DC-t fog kapni ? nincs kikotve hogy AC kellene neki.

Koszonom

WaRL0
(#) maTaKee válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Köszi!

Tehát akkor az nem gond hogyha a házra rávan kötve a védőföld és nincsenek szigetelve a tranyók?!
(#) gg630504 válasza maTaKee hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Attól függ. Ha a hűtőborda szigetelt a háztól, akkor jó lehet.

Ahogy köbzoli is írta:
a) Szigetelés a hűtőborda és a ház között van,
ekkor a tranzisztorokat nem kell szigetelni a hűtőtől,
de a hűtőbordához semmi nem érhet hozzá,
földelni sem szabad.
Csak akkor jó, ha a tranzisztorok háza ( pl. kollektora ) össze van kötve egyébként is a kapcsolásban.

b) Szigetelés a tranzisztorok és a hűtőborda között vannak,
ekkor a hűtőborda földelhető.
(#) El_Pinyo válasza WaRL0 hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Szia!
Megoldható, nem lesz probléma abból, hogy DC-t kap. Viszont akkor már a kétállású vezérlés helyett alkalmazhatnál PWM- et is. Bár a dologban az jelenti a problémát, hogy ez csak egy vezérlés, de nem szabályozás, tehát nincs az áramkörödben semmiféle visszacsatolás a kimenetről, gondolok itt arra, hogy nem tudod mennyi a páka hőmérséklete. Enélkül nem lesz kielégítő a páka hőmérséklet stabilitása. Ha egy ilyen eszközzel egy nagyobb hővezető felületet akarsz forrasztani, akkor a páka hőmérséklete csökkenni fog ugyanazon beállítás mellett, amely pl. egy hagyományos alkatrész beforrasztásához elég lenne.
Ha esetleg mégis meg lenne oldva a hőmérséklet figyelés, akkor nem szóltam, bár Te nem említetted ezt.
Üdv
(#) Attila86 válasza WaRL0 hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Esetleg idővel felmágneseződhet a páka hegye.
(#) proli007 válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Hello!
Mert a Tied vasból van? Mert akkor a hő majd lemágnesezi!
üdv! proli007
(#) WaRL0 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Szia!
Nekem nem kell a visszacsatolás.Csak azért akarom így megcsinálni mert ha egyszeruen rákotom a tápra akkoor 2perc után vorossen izzik a páka hegye.Ma megépttem es írok a fejleményekrol.
(#) WaRL0 válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Szia szerintem azzal nem lessz gond mert rézbol van a hegy
(#) janiasd hozzászólása Márc 24, 2009 /

Hello.

építenék egykét egyszerűbb áramkört, de a hozzávalókat
nemtudom hol rendelhetném/vásárolhatnám meg...
tudnátok ajánlani egy webáruházat/boltot?

és milyen árakra számitsak? milyen árban vannak az
ellenállások, kondenzátorok, stb?

nagyon kezdő vagyok ezen a téren. a válaszokat előre köszönöm
(#) gg630504 válasza janiasd hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

(#) janiasd hozzászólása Márc 24, 2009 /

ja bocsi
köszi
(#) wg_kezdo válasza janiasd hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Én a HE Store-ból szoktam venni.
Javaslom vegyél egy kis próbapanelt (vagy egy kicsit nagyobbat).
Próbapanel

Amúgy, ha egyszerű kapcsolásokat akarsz építeni akkor max 1500Ft-ból (amiből 700 a próbapanel) bőven be tudsz vásárolni ami kell.
(ha pesti vagy még jobb akkor futár sem kell.)
Következő: »»   455 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem