Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   81 / 608
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Valószínűleg ki fogom próbálni ,ha lesz 4 ohm ra valami nagyobb teljesítményű hangszóró. Egyenlőre csak 8 ohm hangfalam van , meg ami legközelebb fog épülni az is 8 ohm lesz.(egyenlőre pl13 nál vannak a hszek egy "kis" módosításra)
(#) gb197 válasza zoka hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Valami ilyesmire gondoltam...
A méréshez 1kHz-et kellene előállítani PC progival, ill olyan kártya kell, ami egyidejűleg tudja kezelni a ki-bemenetet.
(#) Bassmester válasza zoka hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Ez így nem jó. Legfeljebb csak a hsz átvitelét tudod így mérni (lineáris mikrofont feltételezve). A hsz-nak és a mikinek nagyságrendekkel nagyobb a "torzítása" mint bármelyik erősítőnek.
(#) Bassmester válasza otisz hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Hihetetlen A 10%-ot biztos hogy jócskán meghaladja.Mivel hűtötted? Nitrogénnel? Van valami képed erről a csodavégfokról? Egyébként továbbra is az a véleményem, hogy valami nem kerek ott a mérés körül Azt javaslom, hogy egy ampermérőt is iktass be az ellenállással sorban és úgy mérj teljesítményt.
(#) Bassmester válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Arra gyanakszom, hogy a terhelésednek megugrik az ellenállása a melegedéstől és ezért pontatlan a mérés. Hűtsed a terhelést. Tedd bele egy üvegbe,1 liter vízbe.
(#) zoka válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Lehet, hogy nagy butaság, de ha feltekercselünk egy drótot, annak nem lesz frekvenciafüggő az ellenállása ?
Tehát nem lehet, hogy a készített műterhelésnek "impedanciája" van - és akár 20-30 Ohm-ra is felmegy az ellenállása ? Meg kellene nézni más frekiken is, valamint ampert mérni, ha van hozzá műszer.
Ja, meg nem ártana tudni a torzítást, mert nekem is adott ki terhelés nélkül 42V-ot az 1db 7294 IC, ami ugye 8 Ohm-on 220W lenne
(#) otisz válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

műterhelésnek szerintem 8 ohm-os nagy terhelhetőségű ellenálás is megfelel!!!??mert akkor holnap veszek és megcsinálom azzal! amugy a ha viszakeresel, megtalálod mert már raktam fel képeket a műről!
(#) Bigya hozzászólása Márc 23, 2009 /

Megkérdezném még egyszer, hogy a TDA7294 2-es és 14-es lába közötti ellenállattal beállítható ny.h. erősítést meddig lehet feltornászni, szóló IC-s kapcsolás esetén?

4ohm +/- 36V
(#) kefe13 válasza gb197 hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

vagy az alaplapi szirszar mellé mégeggy XFI
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Indukció szegény formában kell feltekerni. Elöbb kétrét hajtod és egymás mellé kell feltekerni. Persze nem szabad összeérnie sehol sem.A hűtés jó ötlet. Ha sikerül olyan drótot vennem amit Bassmaster mondott ,akkor ki fogom probálni, hogy felveszek egy impedancia görbét, mindkét esetben.

De ez nem fogja a valóságot tükrözni!

Inkább a hangszóród impedanicia görbéjét kellene felvenni ,és azon megnézni ,hogy 1khz-nél mekkora az ellenálása . Márha 1kHz-el mérnél , ha 50 Hz akkor ott kell nézni, és olyan értékű műterhelést feltenni, akkor az erősítő azt hiszi ,hogy hangszóró.

(#) Bassmester válasza zoka hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Egy kétméteres ellenálláshuzalnál nem kell foglalkozni az induktivitásával, még akkor sem ha tekercs. 50 Hz-en nincs jelentősége annak a pár uH-nek. Az én 8 Ohm-os kantálhuzalom 13 uH induktivitással bír Ez alig több mint egy egyenes, 2m-es dróté.

Otisz! Szerintem ilyen célra az ellenálláshuzal a legjobb megoldás. Nem érdemes pl. egy 50W-os ellenállásért 6-700 Ft-ot kiadni, ráadásul nem is biztos hogy kibírná azt a kétszáz akárhány wattot. De ha beszerzel egy kiselejtezett vasalót, hajszárítót, hősugárzót, stb-t, akkor az ezekben lévő fűtőszálból is remek műterheléseket készíthetsz.
(#) gb197 válasza Bigya hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

A zárt hurkú erősítésnek van egy optimális határa, ennél az ic-nél 25-30X -os erősítés, adatlap szerint 40dB azaz 100X -os maximum érték.
(#) zoka válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Ezt nem tudtam

Azt számolgattam, hogy sima 0,6W-os 1%-os fémrétegellenállásokból vennék 400db-ot és ezt fél év alatt beforrasztanám, akkor lenne egy 240W-os precíz műterhelésem 1200 Ft.-ból
Egy ugyanekkora terhelés 5W 5% huzalellenállásokkal 1900 Ft.

De valószínű, nem lesz kedvem ennyit forrasztani, inkább fogok valami régi hajszárítót, aztán kibelezem :beka2:
Jó kis műterhelés lesz belőle, és még a pénzem is megmarad
(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Ha csak 2m az egész, akkor fel sem tekerem, legfeljebb ketté hajtom, így sokkal jobban tud hűlni
Ha sikerül elérni, hogy 100Hz-en, ahol még a műszerem is pontos, lenne egy fix 4 Ohm terhelésem, azzal már szépen lehetne jellemezni az erősítő teljesítményét. Csak azt nem tudom, ha mondjuk lemérném 400Hz-en, majd 50Hz-en, ugyyanakkora teljesítményt mutatna-e vagy az 50Hz jobban igénybeveszi a tápot, és ezáltal jobban visszaesik a fesz, aminek következtében kisebb a teljesítmény is.
Ez az elmélet akkor igaz csak, ha a mélyhangoknak nagyobb energia kell a tápból, bár a legutóbbi tesztem során egy fix ellenállásérték mellet a tarfó teljesítményfelvétele végig azonos értéket mutatott, az eltérő frekvenciákon. Majd megnézem esetleg nagyobb kivezérlésnél mi a helyzet
(#) Bigya válasza gb197 hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Köszönöm!

Most hírtelen elbizonytalanodtam, hogy akor mekkora ellenállat lehet nekem jó... 47K szerintem nekem elég lesz!

Idézet:
„a mélyhangoknak nagyobb energia kell a tápból”

Azt hiszem valami hasonló a jelmondata pedrónak.
Úgyhogy ez biztosan igaz.
(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Szerintem sok igazság van ebben az állításban, de inkább "zenére" vonatkozik. Zenében a mélyebb frekik nagyobb teljesítménnyel szólalnak meg. Egyszerűen azért, mert ugyanazzal a hangnyomással megszólaló mély hangot sokkal halkabbnak halljuk, mint magast, gondoljunk csak a Phon-görbékre. Ezért így van a zene a "fülre" hangolva, sokkal nagyobb mély teljesítmény kell, mint magas. Amikor ez nem így van, az baj

Viszont az erősítő mérésénél ha 100W-on szól 1kHz, valamint 100W-on szól 50Hz, szerintem ez a teljesítmény szempontjából egyforma, olyan, mint ha azt firtatnánk, hogy 1 kg vas vagy 1kg toll nehezebb

Igen igen ,így belegondolva igazad van.
(#) Bigya válasza ptesza hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Nem hallunk lineárisan ez tény! Ezért van pl, a különböző súlyozású spektrum mérések.

Mély hangok esetében, sokkal nagyobb energia kell ahhoz, hogy a nagy hullámhosszú frekvenciával hajtott hangszóró ugyan azt a nyomást (mozgást) elérje, mint a kis hullámhosszú, nagy frekvenciás jelekkel hajtott magas sugárzó.

A mély mozog 5cm-t, míg a magas ugyan azzal a telj.-el tized mm-eket.
(#) gb197 válasza Bigya hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

A visszacsatolás valójában két ellenállás viszonya, tehát nem mindegy mi megy a test és a kettes láb közzé. Pl:1k/22k; v. 2,2k/47k.
(#) zoka hozzászólása Márc 26, 2009 /

Üdv Mindenkinek!

Megtörtént az erősítőm (1db) P7293 műterheléses vizsgálata.

A kijövő feszültség mellett a clip (torzítás) visszajelzést is figyeltem.

A hangerőt úgy állítottam be, hogy még éppen ne legyen feszültség a clip-en, így a torzítás jóval 1% alatt kell, hogy legyen.

16 / 8 / 4 Ohm terhelésekkel vizsgáltam.

Torzítás nélkül (clip=0V határig) a következő eredmények születtek:

16 Ohm - 49 W
8 Ohm - 90 W
4 Ohm - 151 W

Tehát egy kb. 42V DC trafónál 150W-ot tud 4 Ohm-ról torzítás mentesen.

Sajnos nagyobb terhelésnél több Voltot is visszacsökken a tápfeszültség, ez az egyedüli ok, hogy nem ér el 200W-ot, de fix 42V-nál elérné. De halkan megjegyzem, az erősítő minden gond nélkül tud annyit, arról nem is beszélve, hogy itt nem 40V a max megengedett, ráadásul 4 Ohm alatt is "szólogatna".

Én nagyon meg vagyok elégedve ezekkel az eredményekkel, és a hűtéssel sem volt probléma, egy ventilátor simán elnyomta a hőt.
Egy "kicsit" nagyobbat szól a JBL is, mint a 7294-ről ekkora fesznél. Legalább dupla akkorát

És végezetül egy kép a műterhelésről, amit egy hajszárító fűtőszálából készítettem el.
Tesztelés során nekiállt füstölni , de egy 30 centis szobai ventilátorral sikerült aztán langyosan tartani.

Ui.: én 4 Ohm -ra mindenképpen ajánlom ezt az összeállítást, ott sokkal jobb, mint bármely 7294-es kapcsolás (sima, híd).

Most megnyugodtam, és bedobozolom és végleg kijelenthetem, nincs többé kopogás, a szomszéd meg fel is robbanhat mérgében, azt sem hallanám meg

zoka
(#) Bigya válasza gb197 hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Azon a kapcsoláson ami nekem van, ott 1,5k az invertáló bemeneten és 33k a visszacsatolás.
(#) Bigya válasza zoka hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Csáó!

Ezt melyik kapcsolással érted el?
Bemenő fesz mennyi volt a max?
(#) Bigya válasza Bigya hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Jah ez lemaradt:
Tehát így 22x az erősítés, én feltornásznám 30-35 körülire, tehát a visszacsatolásba tennék 50-51k-t.
(#) gb197 válasza Bigya hozzászólására (») Márc 27, 2009 /

Talán még az elmegy,de nem célszerű sokkal nagyobb értéket választani. Emelkedik a zaj,a torzítással együtt.
(#) zoka válasza Bigya hozzászólására (») Márc 27, 2009 /

Helló!

Ezt a saját készítésű erősítőmmel értem el, amiben 2db TDA 7293 dolgozik párhuzamosan.(kép róla). De a korábbi hozzászólásokban már volt róla szó.

A bemenő feszt a számítógép alaplapi hangkártyája szolgáltatta, fogalmam sincs, mennyi volt, azt nem mértem le. Csak felhúztam a "potikat" maxra, és egy valódi potin keresztül állítottam a bemenetre jutó hangot. Közben figyeltem a kimeneti feszt, a torzítás lábat, és a trafó teljesítményfelvételét.

De a 4 Ohm tesztnél sajnos már csak 222V-ot mértem a konnektorban, lehet, hogy megnézem, most éppen 229-ről is

Az erősítő tud 200W-ot 4 Ohm-on. Csak vagy nagyobb feszültség kell neki (mondjuk 45V), vagy olyan ami nem esik vissza a terheléstől

Üdv.
Nekem ezek az ellenállások a P7293 erősítőhöz: 330k és 10k. Az erősítés 33x. Ez így teljesen jó :yes:
(#) Bigya válasza zoka hozzászólására (») Márc 27, 2009 /

Gondolom 330k a visszacsatolásban?

Persze, úgy gondoltam én is
(#) Bigya válasza zoka hozzászólására (») Márc 27, 2009 /

Jah nyílván, csak bebiztosítottam magam! Kösz
Következő: »»   81 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem