Fórum témák
» Több friss téma |
Na elkeszult eletem elso teljes egeszeben sajat kezuleg gyartott erositoje Maradtam a hidaltnal, mert a ketoldalas nyak nem jott ossze, de persze nem adom fel, csak elhalasztottam.
Nem a legszebb, de majd alakul. Mar csak egy eloerosito kellene amin van hangeroszabalyzo, alacsony es magas szintu bemenet, meg egy kb. 30Hz-200Hz kozott allithato vagaspontu melyhangszuro (ha jol tudom ez a neve). Ha valaki tud valami nagyon egyszerut, azzal nagy oromet szerezne nekem Ja, 7294 ic-k vannak benne.
Sziasztok!
Szerintem jól sikerült, csak Így tovább ! ElőerősÍtőnek meg az LM1036-ost ajánlom, nem banyalult elég jó a hangja is és nem is drága túlságosan. Van ilyen nevű topic is a fórumon.
Helló!
Szerintem is jó lett A vezetőpályákat fel is drótoztad, jól látom ? Ez tényleg meghálálhatja: nálam is megerősített vezetőpályák futnak, és nagyon gyors, pontos mély hangokat kapok cserébe. A szükséges áram sokszorosa át tudna haladni rajt Próbáltad a kétoldalas nyákot is a párhuzamos 7293-hoz ? Úgy értem el akartad készíteni, csak elcsúszott stb.. ? Ha 8 Ohm-os a hangfalad, akkor felesleges is lenne azt megépíteni. zoka
Üdv!
Hidalt TDA 7294es +-24Von 4ohm-on hány wattot ad le és mekkora torzítás melett? és +-36Von 4ohm-on? Esetleg a sima változata 4ohmon +-36Von? Köszönettel: Andreas89
Gondolkodtam, és úgy is meg lehetne oldani a párhuzamos kapcsolást, hogy lenne egy egyoldalas nyák, amin van az egyik TDA7294/3, de elég rendesen beleültetve a panelba, hogy kilógjanak a lábai alulról. Erre alulról lehetne egy másik nyákot készíteni, és így összekapcsolni a másik TDA-val.
Üdv!
Ez kicsit bonyolultan hangzik így elsőre, sőt másodikra is . Szerintem elég nehéz így megcsinálni, az átkötéseket, forrasztásokat stb. is problémásnak látom. Akkor miért nem simán egyoldalas nyákra gondoltál, azzal szerintem egyszerűbb Nekem sokkal könnyebb volt a 2 oldalas nyákot megtervezni és megcsinálni. Csak vasalásnál kellett jobban figyelni, el ne csússzon. Az első tervem egyoldalas nyákra készült P7293, ha kell valakinek, előkotorhatom Bocsi, ez nem ide kapcsolódik, de még a múltkor Írtad: Ha párhuzamosítva van, akkor a terhelőimpedancia nem változik, tehát marad kb. 130W (Vagy amit ki lehet venni +-40V-ból 4ohm terhelésen), csak azért akartam pontosítani, mert van, aki megépíti, és egyből "vagánykodik", hogy van 200W-os erősítője, amikor biztosan nem annyi... Ebben sajnos tévedtél. A mérés engem igazolt. 150W mindenféle torzítás nélkül kivehető belőle. Ha fix a tápfeszültség vagy legalább 45V jön ki a tápból, akkor pedig 200W is megvan 4 Ohm-on. Tehát nyugodtan vagánykodhatok vele :vigyor2: A terhelőimpedancia ugyan nem változik, de a maximális áram megduplázódik ! De félre ne érts, egyáltalán nem kötekedni akarok, csak most így méréssel is alátámasztottam az állításomat.
Így van Te vagánykodhatsz És jogosan Nem hittem, hogy ennyire képes az IC. Az adatlapban eléggé kis értékek szerepelnek. A nyáktervezést szerintem félreértetted, meg én is érthetetlenül írtam le, de itt egy kép, talán tisztázódik a dolog. Az első rétegen a kapcsolás többi alkatrésze, a második rétegen pedig csak a megfelelő számú vezetősáv, és semmi más. De ez csak egy ötlet, hogy összekavarjam az embereket Én is inkább kétoldalas nyákot készítenék, egyértelmű! Üdv!
Valóban az adatlap elég trehány ilyen szempontból. Nincs Tápfeszültség - Kimenő teljesítmény grafikon a párhuzamos alkalmazáshoz 4 Ohm-ra. Egyébkét csak a 7293 tudja ezt, a 94 sajnos nem.
Most már értem, hogy gondoltad, de simán egy egyoldalas nyák talán még egyszerűbb lenne. Sajnos amit először terveztem, egyoldalas nyákot az nem ilyen csillagpontos kialakítású, mint a 2 oldalas, nem tudom, hogy gerjedne-e stb... de majd felteszem azt is, hátha valakinek azt egyszerűbb megcsinálni. Viszont ez a 2 oldalas nyák szerintem is a legjobb megoldás. Olyannyira csendes, nincs gerjedés, hogy éjjel bekapcsoltam, a hangfalból nem jött hang, pedig nem volt némítva, egyedül a trafót lehetett hallani, de szerencsére az is nagyon csendes példány Üdv!
Arra azért felhívom a figyelmet, hogy az adatlapban megadott 100W az 8 ohmos hangszóróra értendő, +-40V-nál. Szkóppal esetleg nem néztél rá ekkor a kimeneti jel alakra? Mekkora frekvencián vizsgáltad az IC-t? Buliba semmiképpen nem vinném el, nem nagyon biztonságos, hogy az adatlapban szereplő terhelő impedanciának a felével van terhelve=>2x akkora áram folyik mint szabadna, hosszú távon nem bírja szerintem. Arról nem is beszélve, hogy ha 60%-ot számítunk hatásfoknak, akkor 80W-ot kellene disszipálnia a toknak, ami megint értéken túli. Lehet, hogy 5-10 percig leadja azt a teljesítményt, de hosszútávon biztosan nem, vagy a mérés/számítás hibás.
Teljesen igazad van, csak sajnos valamit félre értettél.
Én nem 1 IC-t nyúzok 4 Ohm-ról ! Hanem párhuzamosan 2db-ot Így 150W-om van és torzítás nincs
Aha, 1mm-es hangszorokabellel
Probaltam a tiedet is de nem jott ossze, a nyers nyak meg elfogyott. Ez a hidalt nyak mar kesz volt, azert maradt ez most egyelore. Nem elcsuszas volt a hiba, hanem a megvilagitas, de majd probalkozom meg A hangszoro amihez keszult, dupla tekercses, szoval lehet hasznalni 2, 4, 8ohmon, es eloszor 4ohmon akartam, de mivel mar igy alakult, 8ohmon fog menni
En pontosan igy akartam, mivel nem volt ket oldalas nyakom Az ic labai pont aternek ket normal nyakot, csak sajna elrontottam de majd probalkozom meg.
En ugy akartam hogy egyik oldalt megcsinalom egy sima nyakra, aztan a masik oldalt is egy sima nyakra, aztan osszeillesztem es osszeragasztom pillanat ragaccsal
Szamomra igy konnyebb, mint ketoldalasra csinalni, mert nincs "elcsuszasi veszely", meg a vilagitasnal es maratasnal sem lehet problema. Persze a ketoldalas elegansabb megoldas, majd azzal is kiserletezek majd.
"torzítás nincs"
Ezt senki ne értse félre. Természetesen torzítás mindig van, csak ahol még nem jelez a clipping, ott én nem is hallok torzítást, és nekem ez untig elég. De ha 1% már hallható egy beszédhangerőn szóló tiszta szinusz jelnél, akkor úgy is mondhatnám, hogy 1% alatt van
Értem
Ez a pillanat ragacsos megoldás tuti biztos, kár hogy igen vastag lesz, persze ez nem gond Én vasalással csináltam, ott szó szerint megvolt a veszélye, hogy elnyomom a lapot, de először rátettem a vasalót, és miután kicsit már odatapadt, akkor kezdtem óvatosan vasalgatni Ha nekem is dupla tekercses lenne a hangfalam, akkor 8 Ohm-ra kötném be, így kis hangerőn nem disszipál feleslegesen az erősítő, lehet hogy akkor még a 7294 lenne, sőt biztos nem csináltam volna új erősítőt, mert azért 100W már tiszességes Ha kell, akkor megmutatom az egyoldalas verziót P7293, de feleslegesen nem keresgélem
Így már okés, el kell ismernem nagyon nagy ötlet ez a műterhelés, lehet hogy építek én is egy ilyet.
Azért ki ne próbáljad ,mert bebukik a project. Számtalan hiba forrása lesz.Pozicionáló furatokat kell készíteni vasalás előtt ,és akkor biztosan jó helyen lesz a másik oldal.
Szerintem se próbálja ki senki
Viszont ha valakinek esetleg problémás a 2 oldalas nyák elkészítése, de szeretne ilyen párhuzamos 7293 erősítőt, annak itt vannak a legelső tervek, egyoldalas nyákra. 2 féle verzió készült, az egyikhez csatoltam beültetési rajzot, stb. is. Az hangsúlyozom, hogy nem egyenértékű a 2 oldalas nyákkal, és nem is lett megépítve, ezért felelősséget nem tudok vállalni érte, de működnie kell. A legnagyobb eltérés a bemeneten van, illetve a földelés sem csillagpontos kialakítású, egyszóval nem ártana rajt kicsit módosítani, de egyszerűen paint-be át lehet rajzolni, ha valaki eléggé elszánt Ha úgy könnyebb, az eagle tervezőfájlt is odaadhatom, csak nem tudom melyik az zoka
Milyen hibaforrasokra gondolsz? Ezt nem ertem, mivel ha kettot osszeragasztok akkor ugyanolyan mintha egy ketoldalas lenne csak vastagabb, de arulnak 0.8mm vastag nyers nyakot is, es ha abbol csinalom, akkor meg vastagabb sem lesz mint egy normal 2 oldalas.
Pl a pillanatragasztó , rideg merev ,a nyák üvegszálas hajlékony. Mindenképpen melegszik ,nem fogja kibírni a hőtágulást.
Nem kell feltalálni a spanyolviaszt !
Sziasztok!
Tetszik ez a párhuzamosítás ötlet Viszont teljesen kifogytam egy ideje az alapanyagokból Kit tudnék megkérni,hogy egy nyákot készít nekem? (kifúrni,beépíteni nem kell) De természetesen,ha van pluszban,még arra is ráköltenék Ui.: Táp ráadásakor van pattanás a hangszórón? Kell késleltető áramkör? Köszi! üdv
Hali ptesza!
Le tudnád nekem írni az alatrésze megnevezéseit amiből összeáll ez a TDA 7294 kompletten egy pótméterrel amivel tudom állítani a hangerőt, illetve olyat még lehetne hozzáépíteni netán h a freqit is tudjam vágni vele, netán a fázis fordítást is. Azok alapján amit leírtál a hangfalterv fórumban igazából csak lámpatranszformátort találtam meg egy helyen kondit olyan 1700Ft/db magasságban. Nomeg ha netán képet is tudnál linkelni egy ilyen kész szerkezetről az maga lenne a kánaán! Ezt én be tudom építeni a ládám hátába is netán?
Helló!
A végén kezdem: a táp ráadásakor nincs koppanás, abszolút csendesen indul késleltető nélkül is. A másik, a nyák: Mindenképpen a 2 oldalas nyáktervet kell elkészíteni, ugyanis ez lett csak tesztelve, a többi amolyan béta verzió, de a kétoldalas a legjobb terv hozzá. Ezt korábban közzé tettem Itt megtalálod Sajnos a marató nekem is elfogyott, viszont kétoldalas nyákom még van bőven, csak nem igazán van időm nyákot gyártani Nem tudom, hány darabra lenne szükséged (gondolom 1 vagy 2). Esetleg priviben ha írsz, megbeszélhetjük, de nem ígérem, hogy 1-2 nap alatt lesz valami.
Lenne egy kérésem van egy stereo potméterem 47 k s nekem kellene egy 22 k s nem lehet valahogy valamilyen ellenállást rákötni hogy megfeleljen? Lehet hogy nem jó helyre irok de egy tda7294 végfokjához kellene
A 2 szélső lábára 47k-s ellenállást köss.
Az a baj, hogy nem tuti dolog lesz ez így, te leszel a próba. Tekerd középső állásba, majd mérd meg kíváncsi leszek mennyit fog mutatni, de szerintem nem 11-15k-t. Szerintem kivitelezhetetlen amugy, sajnálom.
Mert ilyenkor 22k lesz párhuzamisan 67k val, aminek az eredő ellenálása olyan 30-40k.
nem vált be igy kellene jó legyen biztos ?
Szia
Rendben. Egy perc és felkereslek Természetesen nekem ráér. De a jó dolgokat mindenképp szeretem megvalósítani. Így kitartok Köszönöm!
Az nagy baj lenne ha mondjuk nem pont 22 k s a poti hanem mondjuk 27 k ? szerinted?!!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |