Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   461 / 3998
(#) csezoli21 válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Az hogy néz ki? csak hogy tudjam!
(#) Góré88 hozzászólása Márc 28, 2009 /

Hali mindenkinek!
Az lenne a kérdésem, hogy egy BC846 tranzisztor ami 0.25wattos az 0.2watton meghalna-e hűtés nélkül? Vagy is mennyit bírna ki hűtés nélkül? Megköszönném az infót ugyan is szeretnék egy erősítőt csinálni olyat amire nem kell hűtés. 1000db BC846 és 1000db BC856 tranzisztorra gondoltam. Tudom, hogy macerás meg hülye ötlet, de van időm rá
(#) watt válasza Góré88 hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Egyetértek, hülye ötlet és ráadásul értelmetlen és kivitelezhetetlen.
(#) wg_kezdo hozzászólása Márc 28, 2009 /

Találtam egy IC-t:
L298

Jól gondolom, hogy ez gyakorlatilag két darab H-Híd amit logikai jelekkel tudok vezérelni. (5V-os mondjuk AVR-ből érkező jelek vagy optoval leválasztva stb...)?

Bipoláris léptetőt akarok vele vezérelni csak a "párja" L297 kicsit borsos árban van és feleslegesnek tartom mikor egy 300 Ft-os ATTiny45-el is meg lehet ugyanazt csinálni, ha a fenti elméletem igaz vagyis ez az L298 gyakorlatilag két darab 4A-ig terhelhető H Híd?

(#) slogan hozzászólása Márc 28, 2009 /

Sziasztok !

Meg tudná nekem valaki mondani az " impulzus" fogalmát,definícióját ?

Azon megy avita ,mérhető e egy impulzusból ,hogy egyen ,vagy váltóáramú ....

Köszönöm szépen !
(#) Stephani Mihaly hozzászólása Márc 28, 2009 /

Mindekinek tisztelet! Mivelhogy nem tudtam, hogy melyik kategóriába soroljam a témámat, hát itt hozakodom elő a gondommal... Egyesek már tudják, hogy kezdő vagyok az elektronikában, ezért tanácsra van szükségem: Valakitől kaptam egy vagány, nagy színestévét. A neve SCHNEIDER. Bontani kéne, a tulaj el akarta dobni. A készülék még üzemképes. Nem ez a gond, hanem az, hogy az apró alkatrészeken kívül mit érdemes megtartani? Értem ezalatt a tekercseket, lámpákat, stb. Azt hiszem el fogja csapni a hasam! Ez lesz az első ilyen komoly bontásom... Kicsit izgulok töle :hide: Esetleg ha van egy kezdőnek szánt ezzel kapcsolatos hasznos tanácsa vkinek, szívesen veszem. Köszönöm! :smile:
(#) skeletornb válasza slogan hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Azért hívják váltóáramnak, mert megfordul az áram folyásának iránya. Ha az impulzus tartalmaz 0 átmenetet akkor váltóáram, ha nem akkor egyenáramú impulzus.
(#) slogan válasza skeletornb hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

A kérdés az ,hogy vegyünk egy matematikailag 1db impulzust és eldönthető e róla ,hogy AC ,vagy DC ?
(#) spikk válasza wg_kezdo hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

TOTAL DC CURRENT UP TO 4 A --> Összesen 4 A-ig terhelheted. A többi szerintem stimmel, vezérelheted mással (pl. AVR). A leválsztást nem tudom, hogy mennyire fontos (pl. ha PWM-et szeretnél, akkor a frekvenciát felülről korlátozza a kapcsolási idők miatt).
Mintha talán lenne is egy ilyenem itthon...
(#) watt válasza wg_kezdo hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Igen, ez egy 4A-es dual full-bridge driver.
(#) watt válasza slogan hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Ez olyan, mint a relativitáselmélet, mihez képest? De ne haragudj, ezt miért a PIC-es topicban kérdezed? Irány a kezdő kérdések!
(#) zs0lt hozzászólása Márc 28, 2009 /

Sziasztok!

én még mindig az ellenállásos tápommal vagyok elfoglalva.

kitaláltam, hogy hogyan lehet kiszűrni a zavarokat, de Ohmbácsi törvénye még mindig nem tiszta...

mellékeltem egy példa kapcsolást, az alapján vázolok fel néhány számítást, ami nem teljesen tiszta...

U=10V
I=1A

az X pontnál (4 vagy 5?) részre oszlik az áramerősség, a feszültséget csak az R5 piszkálja meg.
a többi az áramerősséggel foglalkozik.
(ez az én elképzelésem, de lehet nem igaz..)
ha nem akkor kérlek mondjátok el, hogy mit kell változtatnom.
az R5 10V-ból 3V-ot csinál.
az áramerősség az X pontnál 5 felé oszlik (200mA kivezetésenként, ellenállások nélkül), vagy 4 felé (250mA) egészen az R5-ig, utána meg az a 250mA még 2 felé oszlik (125mA)?
szóval röviden, befolyásolja-e az R5 az áramerősséget?
és a feszültséget?

remélem mindent tisztán írtam le.
ha nem, akkor kérdezzetek!

segítségetek előre is köszönöm!
(#) wg_kezdo válasza spikk hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Hálelújjjjjja
(Na kiszámolom mennyibe kerül passzívból megépíteni, de mivel nemrég építettem egy H-hidat és sokat szenvedtem vele látatlanba is beraktam két ilyet a kosárba.....)
Köszönet érte.

Ja amúgy röhely(j?), hogy az ingyen motorjaimhoz (bipolár stepper nyomtatóból) 1000 Ft-os IC kell ahhoz, hogy megmozduljanak . És sehol nem találtam vásárolható unipolár motorokat max cserélni stb...stb...
(#) adamisbalint hozzászólása Márc 28, 2009 /

Sziasztok.
Azt szeretném megtudni, hogy 2.5 watt az hány amper?
(#) wg_kezdo válasza adamisbalint hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Mekkora feszültségen?

P=I*U
Ahol:
2.5W=???A * ???V

9V
(#) mex válasza zs0lt hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Tényleg nem vagy tisztába ohm bácsi törvényével.
Nézz át ide
Itt kedvedre módosithatod az értékeket, az eredmény azonnal látszik.
(#) gg630504 válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Idézet:
„mit érdemes megtartani?”

Attól függ, mennyi helyed van. Ha sok, akkor az egészet.
Az elektrolit kondenzátorokat vagy megméred ESR-rel is, vagy hulladék.
(#) wg_kezdo válasza adamisbalint hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

0,277777777777 A
(#) Stephani Mihaly válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Köszönöm, akkor minél többet menteni, ez a lényeg... Ok:kalap:

kössz :kalap:
(#) Zozeei hozzászólása Márc 28, 2009 /

Ha már bontásnál tartunk.. Van egy rossz p4 alaplapom amit úgy adtak meg egy routerem is, szétbontanám mindkettőt, tranzisztorok, IC-k meg kondenzátorok megtartásával főleg. Elég kezdő vagyok még, de gyakorolni jól jöhetnek.

Az a baj, hogy az alaplapon hiába próbálom pákával kiolvasztani az alkatrészt egyszerűen nem megy, olyan mintha nem ónnal lenne rögzítve. Pár kötést fel tudok oldani (USB csati, nagyobb dolgok) de a kisebbeket a fenéért sem tudom kiszedni :S

Ötlet?Előre is köszönöm
(#) Sir-Nyeteg válasza Zozeei hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Állítható hőfokú páka!
Valószínű, hogy ólommentes forrasztás.
(#) elektrorudi hozzászólása Márc 29, 2009 /

Tudnátok-e adni olyan linket, vagy szakirodalmat, amiből könnyen kiderül mi az összefüggés a nV/gyök Hz illetve a uV között, mint zajparaméterek között?
Magyarul: hogyan lehet összehasonlítani két félvezető zaját, ha az egyiket így, a másikat úgy adják meg, és nincs zajfeszültség (vagy áram) / frekvencia görbe megadva?
Köszi.
(#) hapro hozzászólása Márc 29, 2009 /

Végfoképítés szempontjából van-e különbség a következő FET-ek között, vagy csereszabatos a kettő páros?

IRF240 helyett IRF640
IRF9240 helyett IRF9640
(#) rammeradrian hozzászólása Márc 29, 2009 /

Üdv!
Hogyan lehet megmérni gyári tekercsek induktivitását?
Mély hangszóró elé mekkora induktivitású tekercsből kell hangváltót csinálni?
(#) rammeradrian válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Ahhoz mekkora hőfok kell?
(#) SzervízMacska válasza Zozeei hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Szia! Én az öreg forrasztásokat újra szoktam cinezni, majd megmelegítve a forrszemet ónszippantóval leszippantom. Ilyenkor vastagabb hegyet teszek a pákába, hogy több legyen a hőtartalék.

Üdv: SzervízMacska

Szerk: Többnyire 370 fokon, mivel ilyen hegyeim vannak a Weller pákáimhoz. Ez rammeradrian-nak is szól.
(#) rammeradrian válasza SzervízMacska hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Köszi.
Most kapok forrasztóállomást majd akkor én is megpróbálom ezeket a mütyüröket kiszedni...
(#) hapro válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Ezeket megnéztem én is és pont ezért kérdezem, mert ezek alapján nem láttam lényeges különbséget köztük, aztán hátha van mégis. Valószínűleg nem véletlen van az egyik vagy a másik írva egy-egy kapcsoláshoz.
Következő: »»   461 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem