Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   144 / 1171
(#) llaci56 válasza didyman hozzászólására (») Márc 27, 2009 /

Ha pont van, akkor pont nem jó?
Én is gondoltam a szóközre, de megdőlt valamiért az elmélet. (Frankye-vel, vagy Norberto-val próbálgattuk, de valamiért nem működött következetesen.)
(#) ensium hozzászólása Márc 28, 2009 /

Üdv!

Egy építendő kapcsolási rajzon van egy IC, amiről semmilyen információt nem találtam a neten. Adatlapot sem. Ez az M5616L. Valaki ismeri, vagy ismeri a helyettesítőjét/jeit? Ez egy 80-as években használt kapcsolásban van benne.
(#) BGyurci hozzászólása Márc 28, 2009 /

EDIMAX BR6104KP prinszerveres router ha volna valakinek kéznél, Y1 kvarc melletti tranyó (Q2), vagy stabilizátor tipusa kellene, vagy helyettesítő. Az sem baj ha csak a helyettesítője, majd berakom, elfér. Az a baja hogy sokszor kifagy, ez a parány pedig kiforrasztotta magát, de ki is pukkadt.
Elvileg nagyobb teljesítményű tranyónak látszik. A hasán is van fémezés, az is be van forrasztva, hasonlít egy TO220 tokhoz, csak gyufafejnyiben. Ha stabilizátor, elég a feszültsége, esetleg a bekötése. SMD kódokat sajnos nem ismerem, bár cégenként is változhat.
Akinek ilyen van és még működik, erre, és a U1 IC-re is ajánlott kis zászlót applikálni, mindkettő elszinezte a nyákot mindkét oldalon.
(#) sándor hozzászólása Márc 28, 2009 /

Sziasztok! A képen látható számológépből (kvarcóra,stb...)való "csipogó"-ról tudnátok felvilágosítást adni?Milyen frekvenciát tud megszólaltatni,mire tudnám használni pl.:ultrahangos ebriasztó alkatrészeként vagy erre nem alkalmasak a paraméterei?Válaszaitokat előre is köszönöm!

Kép.jpg

(#) Tranzix hozzászólása Márc 28, 2009 /

Üdv mindenkinek!

"ADZ 12" tipusú alkatrészről tud valaki infót?

Hasonlit az orosz KT 802 tranyóra csak van egy M5 -ös csavar az alján.
KT 802
(#) Tranzix válasza Tranzix hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Ja és Valvo gyártmány!

Közben megtaláltam..

ADZ 12
(#) Vacok válasza sándor hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Szia!
Ez a csipogó a magas frekvenciákat képes megszólaltatni, többek között ultrahangot is, szóval ultrahangos ebriasztóhoz használható, abban az értelemben, hogy ad ki ultrahangot, viszont a területi lefedettsége nem igazán jó, mert nem képes nagy teljesítményre, így csak kis területre korlátozódik a hangja.
(#) sándor válasza Vacok hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Köszönöm a válaszod, még csak annyit hogy kb. hány méter a hatósugara?"Személyi védelemre" szeretném használni :anyut múltkor leszedte a bicikliről egy k .utya ...eléggé elszaporodtak felénk a kóbor ebek.
(#) Norberto válasza sándor hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Szerintem nagyon gyér területet "fedhet le", nagyon picike a teljesítménye sajnos, a kutyák nem hiszem, hogy megrémülnének tőle

Remélem, anyukádnek nem lett komolyabb baja
(#) Vacok válasza sándor hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Ezt szerintem csak kísérlettel lehetne meghatározni. Már én is próbáltam hasonló riasztó alkalmatosságok készíteni, nem kóbor kutyák ellen, - szerencsére nálunk nincsenek - hanem macskákat akartam elriasztani, de nem nem működött, se a kutya, se a macska nem reagált semmit, lehet hogy az oszcillátorral volt baj.
(#) sándor válasza Vacok hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Igazad van, puding próbája...Azért beszerzek egy "komolyabb" zümmer-t is. Norberto neked köszönöm az aggodalmad is, anyu egy kisebb sérüléssel megúszta ezt a találkozást
(#) ensium válasza ensium hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Senki? Nem is hallottatok róla? Felöltöttem a kapcsolási rajzot, hátha tud valaki mondani valami kiindulópontot hogy mi lehet. Bár én egy ME-re tippelek, csak akkor miért más a 'fő' ic típusa (ami ME).

BOSS HM-2.gif

(#) oxygen válasza ensium hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Szia

Ez egy dual műveletierősítő, szerintem NE5532-vel helyettesíthető.
(#) Ricsi89 válasza ensium hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Ez sima kettős műveleti erősítő. Rengeteg más ME-vel helyettesítheted.
(#) wg_kezdo hozzászólása Márc 29, 2009 /

Talátam egy videóba egy motort amiben alulról szemlélve nagyon sok (úgy 16) kék tekercs van.
Van hozzá egy kis NYÁK amiről 4 kivezetés jön ki.
Ezen egy IC amin a felirat:
M3101FP
Kerestem a guglin, de nem találtam róla semmi .
(Kb 10 éves videó).
(#) ensium válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Kösz! Csak megzavart, hogy az egyik IC m5126L a többi meg m5616L, amiről természetesen semmi sincs a neten.
(#) wg_kezdo hozzászólása Márc 29, 2009 /

Illetve egy EM-463-as stepper motor amit egy Epson nyomtatóból szereltem ki.
Erről találhatok adatlapot vagy valamit?
(#) wg_kezdo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Köszönöm.
(#) BGyurci válasza sándor hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Adatok helyett a tapasztalatom velük.

Nekem a szomszédomba hoztak két pótos IFA szalmabálát, és a padlásomon nyüzsögtek, nem győztem egereket irtani. Gondoltam bevetek némi elektronikát a nullázott fémlemez, + fázis izzón át drótokra kötve tüzfészkek helyett.

Kigpróbáltam egy olyan riasztót ami 20-40KHz között pásztázik (kipróbáltam lejjebb is, szörnyen hangzik), régebbi HE újságban volt. (NE555, 5. lábon a csengőreduktor 5V-ja 10nF kondin át bekötve, a lényeg hogy pásztázott is, nem fix frekit adott). Egy darab ilyen piezzó cucc nem csinált semmit. Műhely elé kiraktam, a kutyám csak szaglászta, simán mászkált mellette az udvaron. 10-15 darabot tudtam összekapargatni, párhuzamosan kötve kiraktam neki hogy reagál. 5 db körül fordult a kocka. Na ettől lehasalt, vakargatta a kutyám a füleit, de a szomszédé még csak leselkedett át hogy mi az. Ha autótrafón kötöd, vagy sokat, és a szomszéd kutya is lefekszik tőle, akkor jó. Azért figyelemmel kell lenni a kapacitására is.

A lényeg hogy az egereket sikerült vissza, vagy tovóbb kergetni vele, csak nem egy darabot kellett hoizzá használni. A padlás kb 80-90m2, ahogy írtam mennyivel sikerült lefedni. Szabadtéren nincs cserép, pala ami visszaverné a hangot, szerintem sokkal gyengébb is a hatása.
(#) wg_kezdo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Elírtam, nagyon apró a betű:
M63101
(#) Ninoo hozzászólása Márc 29, 2009 /

Van egy BZW06 33B típusú diódám.Ezen a fórumon már olvastam róla.Valószínűleg transil dióda.Egy akkutöltőben optotriakkal sorosan van kötve és egy BTA16 triak gate-jére van kötve.Nem értem mire való ez az alkatrész, mi a szerepe itt.Lehet-e diakkal vagy más alkatrésszel helyettesíteni, mert ilyen alkatrészem nincs, rendelés későn ér ide, és gyorsan meg kellene oldanom a problémát.
hegusp
(#) mex válasza Ninoo hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Szerintem minden további nélkül betehetsz egy diacot a helyére. Az is kétirányú és a BZW06 33B-is. A diac nyitása~30V, ez a transil meg33V. Valószinű nagyobb terhelhetőségű, de nem hiszem, hogy gondot okozna.
(#) Ninoo válasza mex hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Adatlap szerint 600W.

Gyors rajzoltam egyet.Bocs de nincs fenn az á.k. tervezőm.
hegusp

triakos.jpg

Nem értem miért csak 120 ohm van sorosan az optotriakkal.... Igy már nem biztos,hogy a diac alkalmas.

220ohm...piros, piros, fekete, fekete, barna.Én sem értem.Jelenleg a töltő kimenetén 27VDC van.Ez jó is, mert 2 12V-os akkut tölt.De a transil dióda zárlatos, és a trafó zúg kegyetlenűl.A 230VAC betáp szűrő tekercsek védő fóliája pedig olvad, füstöl.Csak néhány sec-ig merem bekapcsolni.Magában a trafó rendben működik, 37VAC-t ad.Gondolom ezt szabályozza le az elektronika.Kimeneten graetz is jó(persze hogy jó, adja is a 27VDC-t).
hegusp
ui: először a triakot cseréltem.Ahogy indítottam a jó triakkal elfüstölt az optotriak+ gondolom akkor szállt el a dióda is.Elötte nem mértem meg.Ha így van akkor még nincs meg a hiba oka.Vagy a rossz triaktól ment tönkre a dióda, és a jó triaknál rossz diódával elkezdett füstölni az optotriak is???

Az ellenállásnak nem lett baja? Zárlat esetén 1A folyik rajta,és ez 220W teljesitmény hővé alakitására készteti. :eek2:
Az biztos,hogy most túlgerjesztett állapotban van a trafó.
(#) proli007 válasza Ninoo hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Hello!
Nem értem mit néztek minek. És tuti, hogy a rajzod jó?
- A 220ohm nem a optotriakkal van sorba, hanem a triac vezérlőelektródájával és az A1 elektródával párhuzamosan. Ha áram folyik, azt a triac Gate vezeti le, az ellenállás csak azért van, hogy ne lógjon a levegőben a Gate!
- Ha ez a kapcsolás így van, akkor annak durr a vége. Mert ha a optotriac bekapcsol (és abban gondolom nincs soros ellenállás), akkor a 230V-ból akkora áram folyhat a Gate-be amekkora akar.
- Gondolom a BZW csak a trafó fázistolása miatt rakták be, hogy 33V alatt ne tudjon gyújtani a triac. De valami korlátozó ellenállás kellene, vagy a diódát az A2 elektródára kötni, hogy ha a triac begyújtott, akkor már ne legyen villany a Gate felé.
- Ez a BZW leginkább két soros zénernek felel meg. De alapvető feladata a túlfeszültség levezetése, mint a VDR-nek, csak kis feszültségű. 600W.. de meddig. Néhány mikroszekundumig? Valaha volt egy kazal hasonló vacakom. a 200V-osakat tranyós gyújtásban használtam a 200V-os ZX zénerek helyett. Nem is volt gond velük.
üdv! proli007
(#) mex válasza proli007 hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Igaz amit irsz... De attól még az ellenálláson is folyik áram az opto bekapcsolási idejében,és viszonylag nagy. Ezért nem kerek nekem.
(#) proli007 válasza mex hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Hello!
Hát a triac Gate-A1 között két antiparalel dióda van. Az korlátozza a feszültséget kb. 1V-ra. akkor hogy folyik ott és micsoda? :no:
üdv! proli007
Következő: »»   144 / 1171
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem