Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a rajzot. Tudom hogy léteznek szinkronjel leválasztók. Sőt IC-s formában is. Úgy emlékszem LM1881. Tranyós megoldásokat meg régebben én is használtam egyes TV csatornák nézését megkönnyítő áramkörökben
![]() Ezt az áramkört még nem láttam. Még lehet hogy fel fogom használni, ha a megszakításos, mikrovezérlős módszer nem jön be. A mikrovezérlős módszer előnye a nagyobb rugalmasság az állítható jelszélesség miatt + kevesebb alkatrész szükséges. Hátránya a túl bonyolult szoftver. Még nem tudom melyik lesz.
Elkészültem az analóg panel kapcsolási rajzával. Hosszas szimulációk után van benne néhány változtatás. Most állok neki tervezni a panelt hozzá.
Nézegettem az LM1881-es szinkronjel leválasztó adatlapját. Nagy a valószínűsége hogy a videojel triggerhez ezt fogom használni. Olcsó és kényelmes megoldás.
Sziasztok!
Úgy adódott, hogy most egy kicsit fejlesztgetnék a szkópomon. Mostanában tanultam hogy hogyan lehet egy ellenállás osztót párhuzamos kapacitásokkal kompenzálni. Az egyes párhuzamosan kapcsolt kondenzátoroknak és ellenállásoknak az időállandójának meg kell egyeznie a többivel. Eddig oké, csak nem tudom hogy hogyan kellene nekiesnem kiszámolni az egyes kondenzátorok értékét, mert jelenleg csak az ellenállások értéke adott. Szabvány szerint ugye olyan 1Mohmnak kell lennie a bemeneti ellenállásnak és olyan 20-40pF -nak a kapacitásnak. Ti hogyan indulnátok ki ennyi paraméterből? Az jó elgondolás hogy a bemeneti ellenállásól és kapacitásból számolok időállandót és azzal számolok az egyes ellenállásoknál és kondenzátoroknál? A bemeneti osztó valahogy így épülne fel:
Az oszto tagjait "faragjak" .Szep negyszogjel kell azt figyeled es addig allitjak a kondenzatort amig szep negyszogjel latszik a kepernyon.ne legyen se kerekites se tulloves, akkor perfekt.
A kapcsolásoddal csak az a baj, hogy különböző állásokban más-más lesz a szkópod bemenő kapacitasa. Ez viszont nem megengedhető, ha osztós mérőzsinórt használsz, mivel a mérőzsinórt is kompenzálni kell, ugyanúgy, ahogy az osztóban lévő ellenállásokat. A kompenzált mérőzsinór csak egy adott kapacitású bemenethez lesz jó, tehát ha változik a szkóp bemenő kapacitása amikor érzékenységet állítasz, akkor újra kellene kompenzálni a mérőfejet.
Azt fontos tudni, hogy ez az egész kompenzáció dolog a nemkívánatos, parazita kapacitások miatt kell. Mégpedig azért, hogy az osztód DC-n és minden más frekvencián azonos csillapítású legyen. Az 1/kondenzátorok és az ellenállások aránya kell legyen egyforma. Azaz ha az osztod mondjuk 900k és 100k, akkor ha a 100k-val párhuzamosan 100pF van, akkor a 900k-n 11pF kell legyen. Egyszerűen kiszámolva: 100pF * (100k / 900k) = 11.1pF A cél az, hogy a szkopod bemenő kapacitása a lehető legkisebb legyen. Persze van egy gyakorlati érték, ami alá nem tudsz menni, de a 20-40pF az elérhető. Inkább a 40 ![]() Ha több osztód van, akkor azokat külön-külön kell kompenzálnod. Az osztók felső tagjára szokás trimmert tenni, az alsó tagjára meg akkor szokás kondit tenni, ha az osztásból adódóan nagyon kicsi érték jönne ki a trimmerre. Akkor alulra teszel egy akkora kapacitást, hogy a felső trimmer emberi érték legyen. Természetesen az osztók alsó tagjat terheli a bemeneti erősítő kapacitása is, ezt is figyelembe kell venni. Ha megvan minden osztód, akkor lehet csak a szkóp tényleges bemeneti kapacitását beállítani minden osztásnál egyformára. Minél kisebb az osztó osztása, annál nagyobb a bemenő kapacitása (ha jól van megépítve), tehát a legkisebb osztót veszed alapul, mert neki a legnagyobb a kapacitása. A többi osztóval párhuzamosan kell tenned trimmereket, amikkel azonos kapacitásúra hozod az osztókat. Felteszek ide egy képet, ez egy EMG szkóp bemeneti osztójának a rajza.
Köszönöm a segítséget. Valóban, eléggé komolytalan a kapcsolás. Most egyelőre jó lesz ha kikapcsolt osztójú kábellel többé kevésbé jó lesz, a jelenlegi kompenzálatlan állapothoz képest. Így talán lehet már majd valamire használni a porfogáson kívül.
Nem komolytalan, csak osztófejjel nem jó. Meg most vegigolvastam a topikot 2007-ig, és látom, hogy egy régi szkópodat akarod feljavítani. De mintha valahol már ezt megoldottad volna.
Viszont kíváncsi vagyok, hogy hogyan fogod beállítani, mert mindkét trimmer hat a 1:10 és 1:100 osztásra is. Persze mivel a felső trimmer kb. a tizede kell legyen a kozépsőnek, így 1:100 állásban a felső trimmert beállítod, utána 1:10 állásban a középsőt, akkor valószínüleg jó lesz. Maximum visszamész megint 1:100-ba, felsőn pontosítasz, aztán újra a középsőn 1:10-ben.
Igazából azóta nem lett megoldva a kompenzálás, meg egy kicsit háttérbe is került a dolog, azóta vettem analóg szlópot.
Minden esetre kíváncsi vagyok én is hogy mennyire sikerül beállítanom.
Elterjedt ez a megoldás. Olcsó szkópokban használatos. Ha jól emlékszem a Welleman-okban például. Én is használtam és tényleg nagyon nehéz beállítani. Masterfoxx-ot is szerintem az elmélete érdekelte csak, mert a kapcsolást az értékekkel ismeri. Az elméletét én sem ismerem és nem is nyomoztam utána. Inkább a szimulációt szoktam használni. Persze most már legalább elméletben is tudjuk. értékekkel
Sziasztok. Kiszúrtam magamnak egy egyszerű LCD-s szkóp kapcsolást. Arra a célra, amire kellene, arra megfelelő is volna. Csak van egy kis gondom, éspedig az opamp beszerezhetetlensége. Egy másik opamp-al, pl. TL071-el (persze önálló táplálással) kivitelezhető lenne, vagy mindenképp az alacsony feszültségű MAX492-es kell hozzá? Vagy tudnátok hasonló, de beszerezhető opamp-ot javasolni hozzá?
Tegnap este szórakoztam a hangolgatással. Az egyik csatornát pár perc tekergetés után egész jól be sikerült állítani, csak most valami jelenleg ismeretlen jelenség miatt a másik sehogy sem akar jó lenni 100-as osztásnál. Nem baj, már legalább félig jó
![]()
A kondenzátorok hőfok függése nagyon meg tudja nehezíteni a beállítást. Már az is elég ha kézzel megfogja a kondit az ember. Léteznek kis hőfok függésű kerámia kondik is, de nem nagyon szokták feltüntetni a kereskedők a jellemzőket. Így lutri a vásárlás. Vagy több fajtából kell rendelni, aztán válogatni.
Ok. Köszi. Az analóg rész úgy is egy különálló kis panelen lesz.
Üdv mindenkinek.
Már régebben felmerült bennem a szopépítés gondolata ![]() ![]() A cél egy 2x160 Msps / 1x320 Msps 10 v 16 bites tárolós szkóp ![]() A kiszemelt AD az LTC2230 170Msps 10bit v az LTC2209 160Msps 16 bit DataReady kimenettel. A tároló rész az SN74v293-as Fifo ami 166MHz-es órával műkszik és 65536x18 bitet tárol. Az AD meghajtó IC a TSH4509 v LTC6400-(8,14,20,26) full diferencial opamp kb 300 MHz-es. A bemenet egy OPA657 lenne JFetes bemenet 10x erősitésnél 275MHz A triggerben egy TLV3502-es működne (4.5 ns-os coparátor) Egy PIC32-es vezérelgetné az LCD-t, USB-t, tekerentyüket, meg a többi bizbaszt ![]() Eddig jutottam ![]() Megoldandó feledatként ott van a 160 megányi óra előállítása, leosztása, invertálása (az 1x320-as üzemmódhoz) úgy , hogy mindezt a PIC tudja vezérelni. ![]() Ezekbe szeretnék ötleteket, kész megoldásokat stb. And véleményeket az egész projectről ![]()
Udv!
Nem kis fejsze kell ehhez a fához. FPGA-ra gondoltál már? Mármint a 160 megás órajel előállításához? A Spartan-2 és -3 sorozat rendelkezik belső DLL-el, ami tud 2X kimenetet csinálni, tehát egy egyszerű 80MHz oszcillátorból megcsinálja a 160 megát. Azon felül az FPGA a 160 megát osztani is tudja, ha kell. Invertálni.. Jó kérdés. 3.12ns-ot kell késleltetni az órajelen és már ott is van a negált változat. Az FPGA persze ki tudja adni az órajel negáltját is, de a belső késleltetések miatt kérdéses az eredmény. Esetleg két külső XOR kapu, ami bírja a 160 megát.
Nagy fejsze, nagy önbizalon
![]() nagy bukás ! ![]() Egyenlőre azt sem tudom mi fán terem ![]() Nem foglalkoztam velük :no: Egyszer véletlenül belenéztem a Chicad-os árlistába 40k volt a legkisebb ár ![]() még elmegy ![]() Bár az eddigi alkatrészekhez képest még ez is sok ( az összes cucc eddig Free Sample ![]() Azért lenne pár kérdésem az FPGA-val kapcsolatban. 1. Meg lehehet oldani, hogy az óra egy (két ) lábon menjen ki belőle ( szorzott, osztott ) vagy külön lábakon kell kiadni és egy külső mpx-el tovább küldeni az AD-nak ? 2. Mivel az AD-knak korlátozott az alsó mintavételezési képessége, megoldható-e az, hogy kiad 5-7 db mondjuk 16MHz-s órajelet aztán pihi 100-1000-10000 órajelig, és így tovább, mikőzben az AD Dry órajeléből csak az 5.-et (7.-et AD-tól függően) engedi tovább a Fifo felé ? ![]() ![]()
Hat igen, a Virtex egy kicsit komolyabb dolog. Bar az is csak FPGA. Szoval gyakorlatilag minden megoldhato FPGA-val. 50.000...400.000 kapunyi igen gyors programozhato logika. Ez a nyers erô maga! Megtámogatva jópár kilobyte dual-port RAM-mal, 18x18 bites szorzoval (1..2ns/szorzas!). Szoval jo az sokmindenre. Ha megnezed az en szkopomat, abbol lathatod, hogy mit lehet kihozni egy xc2s200-as spartan-2-bol. kb. 20..30 gorbet jelenit meg masodpercenkent a 2x1M minta alapjan, mikozben a processzor gyakorlatilag all. Pontosabban kozben a processzor a szoveges kiirasokkal foglalkozik. A te esetedben az igen nagy problemat a 160MHz jelenti. Ez mar eleg magas orajel ahhoz, hogy el kelljen gondolkodni a pontos megvalositason. De nagy valoszinüséggel megoldhato vele a feladat. A FIFO felé meg szerintem az lenne a tuti, ha az A/D mindig max. frekin jarna es csak a FIFO orajelet kellene ritkitania az FPGA-nak. Ugy elsore ez jut eszembe.
Találtam egy nagyon olcsón megvalósítható szkóp kapcsolást. (mellékletben) Az egyetlen kérdés, hogy a ds30F4011-ből a chipcad-nél van négyféle is. Mi a különbség közöttük? Csak a tokozás, vagy van egyéb más is? Az adatlapján nem találtam meg az égetési feszültség értékeket. Mekkora fesz. értékekkel kell programozni ezt a chipet?
Köszi az ötletet
![]() Erre nem is gondoltam ![]() Kezdem tanulmányozni az FPGA-kat (csak rohadt sok lábuk van ![]()
A ds30F4011et a PICKIT 2-3 az ICD 2-3 s az MPLAB 8.20 gond nélkül kezeli. Érdekes módon a ds30F4011e-t egyik sem kezeli. A könnyű kezelhetőség végett a PDIP tokozásut ajánlom.
üdv. jano36
Szia Masterfoxx
Az általad mellékelt osztót jellemzően alacsony frekvenciás voltmérőkben alkalmazzák. Amint killbill mellékletében is látszik az oszcilloszkópokban szinte kizárólag minden fokozathoz külön külön-külön illesztett bemenő fokozatot, használnak. A meglehetősen nehezen beszerezhető ellenállásoknál, ha szükséges a jelzettnél nagyobb értékű ellenállást kell venni és párhuzamos ellenállással/okkal kiegészítve előállítani a kívánt értéket. A kis értékű kondenzátorok trimmerek. Itt is célszerű a a számítottnál kisebb kondenzátort választani és a lehető legkisebb értékű trimmerrel kiegészíteni. Az alkalmazott kapcsolás 10x-es erősítésű és ~55 MHz sávszélességü. Remélem segítettem. Üdv, Janó36
Úgy néz ki hogy lesz már valami az analóg panelemből. Egész nap méregettem. Az erősítések és offset korrektül beállítható. Az 1:100 osztónál nem stimmel valami. A C5 helyére 3db. 100pF került. 2 órán keresztül cserélgettem a kondenzátorokat és mértem. A négyszög felfutó élénél a tüske mindig megmarad függetlenül a C5 értékétől. Vagy jobbra dől a négyszög teteje vagy balra, de a tüske mindig megmarad. Tanácstalan vagyok. Képet csatoltam.
A Cpot2, Cpot4 állítható kondik nem csinálnak semmit. Ezt sem értem.
Továbbra sem jutottam előrébb az 1:100 osztó beállításában. Borzasztóan zavar, hogy nem tudok rájönni hogy miért nem tudom beállítani. A végén még kénytelen leszek elmélyedni az elméletébe.
![]() Csatolok néhány képet a méréseimről. A fehér színű a kimenő jel.
És még néhány kép 1:10 osztásnál.
Ezeket a jeleket mely pontokon merted?
A tusken esetleg segithet, ha a REL4 5-os labatol elmeno jelbe beteszel egy soros 50..100 Ohm-ot. Talan. Nyaktervet lehetne latni?
A szkóp a bemenetre és a kimenetre csatlakozik. Tehát JEL_BE, JEL_KI.
Csatolom a doksikat. Kép is lesz, csak fel kell tölteni az aksikat. C5+C6 = 1270pF jelenleg
Elkészült a kép az analóg panelről. A komparátor panel képét is csatolom.
Szia Bbatka
A Cpot2-4et állithatod reggeltől estig, mivel az nem része a szűrő fokozattnak. Azzal csak a jelgenerátort terheled. Magyarul felesleges. Az általam használt szimulátor szerint a C7 értéke 330 - 560pF Ajánlom figyelmedbe a masterfoxnak küldött üzenetem mellékleteit az egy gyári szkóp bemenete. üdv. jano36
U.I.
Ha ajánlhatom még a feleslegesen nagy értékű trimmerekkel kapcsoljál sorba egy-egy 47pF értékűt, így a szükséges értékű, de kétszeres felbontású trimmered lesz. Könnyebb lesz a behangolás. üdv. jano36 |
Bejelentkezés
Hirdetés |