Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is! Idézet: „csak mikor bevan dugva a tápja akkor búg és elég idegesítő, ezért szerettem volna valami olya aminek nemkell áram..”
Sziasztok!
Van egy Yamaha Mint robogóm és az a gondom,hogy egyik percről a másikra elszállt a gyújtás.Szikra van,de alig,a led sem világít.Mi lehet az oka?Ha valakinek van valami használható ötlete,nagyon megköszönném.
Már szedtem szét párat, de a túlfeszültség tényleg nem jó móka.. Minden kezdőnek érdemes lenne egyszer megmutatni azt, hogy mi történik ha egy feltöltött kondin hirtelen polaritást váltunk Utána mindenki jobban vigyázna vele
Köszi a választ, ezek szerint jól gondoltam a dolgot, csak inkább megkérdezem mint kétségek között éljek.
Led sem világít, milyen led? Az egyszerűbb robogóknál általában van egy töltőtekercs, ami az aksit tölti, és innen mennek a fogyasztók és van egy gyújtótekercs, tehát ha a műszerfalon nem ég valami, az még nem feltétlen jelzi azt, hogy szar a gyújtásod. Van persze aksis gyújtás is,de az ritka. Be sem indul a motor? Ha valami szikra van már általában az is elég, kezdésképpen én gyertyát cserélnék, a fedélzeti elektromos ellátást, meg mivel az akkumulátor biztosítja, így azt kezdeném el nézegetni.
Dudus! Írtam tegnap, hogy megmértem a nokia töltö feszét, és 8V nál is többet ad le. Akkor még is hogyan tudnám lecsökkenteni pontosan 4,5V ra?
Sajnos én nem értek az ilyesmihez Nekem valami egyszerűbb kellene. valami kondi, vagy ellenállás, ami nem enged át 4,5V-nál többet.
ez egy gyári (3db ceruzaelemről) 4,5V-ról működő optikai szálas lámpa. 3db nagy fényerejű led van benne. Piros, Zöld és Kék. Megjegyezném, hogy funkciója beállítható arra is, hogy mindegyik led villogjon.Ezt a funkciót akarom használni mindíg. Ezt a lámpát szeretném 4,5V ról adapterrel működtetni. Mostmár csak holnap tudok választ adni, mert mennem kell dolgozni. Üdv
Úgy, hogy:
- Kapcsolóüzemű újabbfajta töltőt használsz. - Raksz rá egy 1A-es LDO stabilizátort. Üdv.:
És hogyan szűrjem meg rendesen?? Mit tegyek utána
A puffer mellé még egy párszáz nF szűrőkondit is szokás tenni.
Tettem rá 200nF os kondikat a +/- ra és mégjobban búg! De lehet hogy azért van mert a stereo poti egyik lábára tettem a bemenetet és nem a rendes helyre? Mert ugy nemszólt csak gerjedt pedig volt test rendesen!
Hello!
Kicsit kiegészíteném Gábor hozzászólását. - Mindenek előtt azzal kezdeném, hogy elírtam a teljesítményt, nem 34W, "csak" 14W. - A tranzisztor megválasztás, bőven jó ami a rajzon van, csak gondoltam hátha más alkatrészeid vannak, ezért írtam le. - A darlington az egy kapcsolási fajta, ami pont úgy néz ki, mint a rajzon látható Q1 és Q2. Viszont van készen is ilyen tranyó, ahol ez a kapcsolás be van építve egy tokba, és már csak a három láb van kihozva. (ezek a Q1 bázisa, és a Q2 emittere és kollektora.) - Mind két tranzisztort érdemes a hűtőbordára szerelni (sőt az egész kis áramkört) mert úgy is "szoros közük" van egymáshoz. Viszont a tranzisztorok kollektorát érdemes elszigetelni a hűtőbordától. Mert a bordát fel kell rögzíteni, a vázad meg a minusz tápon van, a kollektorok, meg a generátor-egyenirányító pozitív pólusán. (csillám - szilikonzsír - szigetelő alátét) (Egy szorgalmas gépésszel kevesebb baj van, mint egy lusta műszerésszel. Lásd fenn.) üdv! proli007
Sziasztok!
Ha egy TL072-es IC-re csak simán a bemenetre minden ellenállás meg kondi mélkül rárakom a bemenetetet akkor az úgy nekem működni fog?
Hello!
Bocs, de a kérdés nem értelmezhető, és erős a gyanúm, hogy fogalmad sincs a műveleti erősítők működéséről. - Mit szeretnél készíteni? - És egyáltalán a TL-re kötnél valamit, vagy a TL kimenetét kötnéd valahová. - Mit kötnél rá, és mit vársz tőle? - Esetleg egy rajz? (Móricka is megteszi) üdv! proli007
ugy éertem, hogy ugye van egy műveleti erősítő. Ha rákeresel neten, hogy hangszínszabályzó akkor kiad pl. egy olyat hogy van 3 poti pár ellenállás meg kondi. csak nekem nem kell hangszínszabályzás csak az hogy erősítsen a jelen. akkor ha én onnan előröl elhagyom az alkatrészeket és egy puszta mőveletierősítő bemenetre kötöm azt a jelet ami pl. a gitárból kijön akkor az úgy működne?
Hello!
Így igaz, NEM! A műveleti erősítő, nem egy erősítő modul, csak egy alkatrész, melyben több tranyó van mint gondolnád. De hogy munkára fogd, ahhoz ismerned kell és elsősorban azt mit is akarsz egyáltalán. Erősítés - átviteli frekvencia - táplálás - be kimeneti meghajtás. De nem értem, ha egy szamarat akarsz venni, akkor a vásáron miért a lovakat nézegeted? Gitárerősítő nem lenne jobb? Biztos van az is a hálón. üdv! proli007
Köszönöm szépen válaszod, és köszönöm még proli007-nek is.
Ha megépítettem jelentkezem, hogy hogyan sikerült 1000 hála!!!
Hello!
Természetesen, merd mind kettőben ugyan az az áramkör van beépítve. üdv! proli007
Köszönöm szépen!!!
sziaasztok!
van egy erősítőtervrajzom és a tranzisztorok bekötésében nem vagyok biztos, a beültetési rajz meg tele van hibával uh. nem szeretnék tábortüzet a szobában . 2 db pnp és 2db npn darlington tranyó van. Úgy gondoltam, hogy az npn kollektora jön a + tápfeszre, az emittere pedig a hangszóróra, a pnp emittere a hangszóróra és a kollektora a - tápfeszre, ugyanez a másik oldalon. Jó lesz így? Köszi a segítséget!
Sziasztok!
Azlenne a kérdésem hogy olyan 22volt egyenáramból hogy tudnék 12voltot csinálni úgy kb 1A-ra lehessen terhelni?(4db ventináltor,kivezérlésjelző,hangszóróvédő.előerősítő)Esetleg valaki tudna rajzot adni stab ic bekötéshez amivel ennyi feszt tudok ejteni?Előre is köszi
Uhh ez így elég nehéz kevés angoltudás hiányában
Van benne kapcs rajz, és ha tudod hogy mit jelent az Uin, Uout, akkor már érted is az egészet. Nem kell végigolvasni és lefordítani, neked elég az, hogy Ubemax= 24V, Uki=XX(V) amit értsd: IC tipus: 78XX
Remélem érthető...
Annyi itt a leírás hogy már aztsem tudom mi-mi.Lehet hogycsak már esetevan vagy tényleg fullhülye vagyok hozzá
Helló ! Milyen programmal lehet kapcsolási rajzot készíteni. Mert én még filccel rajzolom és lefotózom.Szeretnék fejlődni ezen a téren is. Ha tudsz valami egyszerűt légyszíves küld el. Köszönöm.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |