Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   468 / 3998
(#) watt válasza mhatalyak hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

Idézet:
„csak mikor bevan dugva a tápja akkor búg és elég idegesítő, ezért szerettem volna valami olya aminek nemkell áram..”

(#) feci000 hozzászólása Ápr 1, 2009 /

Sziasztok!
Van egy Yamaha Mint robogóm és az a gondom,hogy egyik percről a másikra elszállt a gyújtás.Szikra van,de alig,a led sem világít.Mi lehet az oka?Ha valakinek van valami használható ötlete,nagyon megköszönném.
(#) Zozeei válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

Már szedtem szét párat, de a túlfeszültség tényleg nem jó móka.. Minden kezdőnek érdemes lenne egyszer megmutatni azt, hogy mi történik ha egy feltöltött kondin hirtelen polaritást váltunk Utána mindenki jobban vigyázna vele

Köszi a választ, ezek szerint jól gondoltam a dolgot, csak inkább megkérdezem mint kétségek között éljek.
(#) Zozeei válasza feci000 hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

Led sem világít, milyen led? Az egyszerűbb robogóknál általában van egy töltőtekercs, ami az aksit tölti, és innen mennek a fogyasztók és van egy gyújtótekercs, tehát ha a műszerfalon nem ég valami, az még nem feltétlen jelzi azt, hogy szar a gyújtásod. Van persze aksis gyújtás is,de az ritka. Be sem indul a motor? Ha valami szikra van már általában az is elég, kezdésképpen én gyertyát cserélnék, a fedélzeti elektromos ellátást, meg mivel az akkumulátor biztosítja, így azt kezdeném el nézegetni.
(#) Zozeei hozzászólása Ápr 1, 2009 /

Nincs meg véletlen valakinek a Tina magyar nyelvű patche?
(#) silenthill2 válasza Dudus hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

Dudus! Írtam tegnap, hogy megmértem a nokia töltö feszét, és 8V nál is többet ad le. Akkor még is hogyan tudnám lecsökkenteni pontosan 4,5V ra?
(#) silenthill2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

Sajnos én nem értek az ilyesmihez Nekem valami egyszerűbb kellene. valami kondi, vagy ellenállás, ami nem enged át 4,5V-nál többet.
(#) silenthill2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

ez egy gyári (3db ceruzaelemről) 4,5V-ról működő optikai szálas lámpa. 3db nagy fényerejű led van benne. Piros, Zöld és Kék. Megjegyezném, hogy funkciója beállítható arra is, hogy mindegyik led villogjon.Ezt a funkciót akarom használni mindíg. Ezt a lámpát szeretném 4,5V ról adapterrel működtetni. Mostmár csak holnap tudok választ adni, mert mennem kell dolgozni. Üdv
(#) Dudus válasza silenthill2 hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

Úgy, hogy:

- Kapcsolóüzemű újabbfajta töltőt használsz.
- Raksz rá egy 1A-es LDO stabilizátort.

Üdv.:
(#) mhatalyak válasza mex hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

És hogyan szűrjem meg rendesen?? Mit tegyek utána
(#) moltam válasza mhatalyak hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

A puffer mellé még egy párszáz nF szűrőkondit is szokás tenni.
(#) mhatalyak válasza moltam hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

Tettem rá 200nF os kondikat a +/- ra és mégjobban búg! De lehet hogy azért van mert a stereo poti egyik lábára tettem a bemenetet és nem a rendes helyre? Mert ugy nemszólt csak gerjedt pedig volt test rendesen!
(#) mhatalyak válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

Bocsi!! Nemvettem észre!
(#) proli007 válasza Spoo hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

Hello!
Kicsit kiegészíteném Gábor hozzászólását.
- Mindenek előtt azzal kezdeném, hogy elírtam a teljesítményt, nem 34W, "csak" 14W.

- A tranzisztor megválasztás, bőven jó ami a rajzon van, csak gondoltam hátha más alkatrészeid vannak, ezért írtam le.
- A darlington az egy kapcsolási fajta, ami pont úgy néz ki, mint a rajzon látható Q1 és Q2. Viszont van készen is ilyen tranyó, ahol ez a kapcsolás be van építve egy tokba, és már csak a három láb van kihozva. (ezek a Q1 bázisa, és a Q2 emittere és kollektora.)
- Mind két tranzisztort érdemes a hűtőbordára szerelni (sőt az egész kis áramkört) mert úgy is "szoros közük" van egymáshoz. Viszont a tranzisztorok kollektorát érdemes elszigetelni a hűtőbordától. Mert a bordát fel kell rögzíteni, a vázad meg a minusz tápon van, a kollektorok, meg a generátor-egyenirányító pozitív pólusán. (csillám - szilikonzsír - szigetelő alátét)

(Egy szorgalmas gépésszel kevesebb baj van, mint egy lusta műszerésszel. Lásd fenn.)
üdv! proli007
(#) Droot hozzászólása Ápr 1, 2009 /

Sziasztok!
Ha egy TL072-es IC-re csak simán a bemenetre minden ellenállás meg kondi mélkül rárakom a bemenetetet akkor az úgy nekem működni fog?
(#) proli007 válasza Droot hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

Hello!
Bocs, de a kérdés nem értelmezhető, és erős a gyanúm, hogy fogalmad sincs a műveleti erősítők működéséről.
- Mit szeretnél készíteni?
- És egyáltalán a TL-re kötnél valamit, vagy a TL kimenetét kötnéd valahová.
- Mit kötnél rá, és mit vársz tőle?
- Esetleg egy rajz? (Móricka is megteszi)
üdv! proli007
(#) Droot válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

ugy éertem, hogy ugye van egy műveleti erősítő. Ha rákeresel neten, hogy hangszínszabályzó akkor kiad pl. egy olyat hogy van 3 poti pár ellenállás meg kondi. csak nekem nem kell hangszínszabályzás csak az hogy erősítsen a jelen. akkor ha én onnan előröl elhagyom az alkatrészeket és egy puszta mőveletierősítő bemenetre kötöm azt a jelet ami pl. a gitárból kijön akkor az úgy működne?

muveleti.JPG

(#) zolika60 válasza Droot hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

Nem.
(#) proli007 válasza Droot hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

Hello!
Így igaz, NEM!
A műveleti erősítő, nem egy erősítő modul, csak egy alkatrész, melyben több tranyó van mint gondolnád. De hogy munkára fogd, ahhoz ismerned kell és elsősorban azt mit is akarsz egyáltalán. Erősítés - átviteli frekvencia - táplálás - be kimeneti meghajtás.

De nem értem, ha egy szamarat akarsz venni, akkor a vásáron miért a lovakat nézegeted?
Gitárerősítő nem lenne jobb? Biztos van az is a hálón.
üdv! proli007
(#) Spoo válasza gg630504 hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

Köszönöm szépen válaszod, és köszönöm még proli007-nek is.
Ha megépítettem jelentkezem, hogy hogyan sikerült
1000 hála!!!
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Ápr 1, 2009 /

Sziasztok!!!
Ha már itt tartunk akkor az LM324N helyettesíthető 2db LM387N-nel???

Bocsánat javítva: LM358N-t akartam írni!
(#) proli007 válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

Hello!
Természetesen, merd mind kettőben ugyan az az áramkör van beépítve.
üdv! proli007
(#) kiskacsa2009 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

Köszönöm szépen!!!
(#) taj1989 hozzászólása Ápr 1, 2009 /

sziaasztok!
van egy erősítőtervrajzom és a tranzisztorok bekötésében nem vagyok biztos, a beültetési rajz meg tele van hibával uh. nem szeretnék tábortüzet a szobában . 2 db pnp és 2db npn darlington tranyó van. Úgy gondoltam, hogy az npn kollektora jön a + tápfeszre, az emittere pedig a hangszóróra, a pnp emittere a hangszóróra és a kollektora a - tápfeszre, ugyanez a másik oldalon. Jó lesz így? Köszi a segítséget!
(#) Flatlander hozzászólása Ápr 1, 2009 /

Sziasztok!
Azlenne a kérdésem hogy olyan 22volt egyenáramból hogy tudnék 12voltot csinálni úgy kb 1A-ra lehessen terhelni?(4db ventináltor,kivezérlésjelző,hangszóróvédő.előerősítő)Esetleg valaki tudna rajzot adni stab ic bekötéshez amivel ennyi feszt tudok ejteni?Előre is köszi
(#) Sir-Nyeteg válasza Flatlander hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

(#) Flatlander válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

Uhh ez így elég nehéz kevés angoltudás hiányában
(#) Sir-Nyeteg válasza Flatlander hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

Van benne kapcs rajz, és ha tudod hogy mit jelent az Uin, Uout, akkor már érted is az egészet. Nem kell végigolvasni és lefordítani, neked elég az, hogy Ubemax= 24V, Uki=XX(V) amit értsd: IC tipus: 78XX
Remélem érthető...
(#) Flatlander válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

Annyi itt a leírás hogy már aztsem tudom mi-mi.Lehet hogycsak már esetevan vagy tényleg fullhülye vagyok hozzá
(#) nagy hoho válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /

Helló ! Milyen programmal lehet kapcsolási rajzot készíteni. Mert én még filccel rajzolom és lefotózom.Szeretnék fejlődni ezen a téren is. Ha tudsz valami egyszerűt légyszíves küld el. Köszönöm.
Következő: »»   468 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem