Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   85 / 608
(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /

Köszi a leírást!

Ezt én is megpróbálom. Majd érdekelne az is, hogy a többi paramétert hogy lehet meghatározni, de gondolom nem csak engem

Sajnos a két hangszóró, amit mérni szeretnék, annak ellenére, hogy egyforma, különböző Re-vel rendelkezik, ami annyira eltérő, hogy 4 Ohm a különbség! Az egyik 6 Ohm körül van, a máski 10, de majd lemérem pontosan. Viszont hallhatóan halkabban is szól emiatt. Használtan vettem és arra gyanakszom, hogy kicsit túlterhelték.

Viszont van egy MNC 13 centis kis hangszórom, annak is kíváncsi vagyok az SPL-re, mert a neten elég ellentmondásos adatokat találtam... Pl.: vannak képleteim, amivel meg lehet határozni a hiányzó adatot Qms és Qtc ből Qme-t stb. és nagyon nem az jön ki aminek kellene
Pedig jól számoltam!

köszi!
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /

Minden paraméterre ki fogunk térni , kb 10 ed részénél járunk.

Az Re mérésénél a hangszóró mágnessel az asztalon legyen , és csendnek kell lenni mert nagyon be fogja folyásolni a mért eredményt!

A másik nagyon fontos dolog ,hogy mérés elött érintsd össze a két mérőzsinort ,hogy megmérjed az zsinorok ellenálását is , amit utána le kell vonni.

Profi műszer lehet ,hogy nullát fog mutatni.

Szóljatok ha lehet folytatni.
(#) ptesza válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /

Inkább most leírom ,mert nem szeretném ha szétfutna 5-6 oldalon , és így egyben meglehet találni.
Akkor eddig megvan :
Re, Fs, és a Zfs ami a hangszóró rezonancia pontján mért impedancia.

A további számításokhoz ,szükség van az R0 köztes adat kiszámolására:

R0=Zfs/Re

Ezután kiszámítható az Rx:

Rx=√R0 * Re

Most csökkentsük a frekvenciát addig , amíg a hangszóró impedanciája Rx értékét veszi fel. Nevezzük F1 nek.Ezután növeljük a frekvenciát Fs értékén túlra egészen addig mig az impedancia egyenlő lesz Rx -el. Ezt nevezzük F2-nek.

Qms= (fs*√R0) / (f2-f1)
Qes=Qms / (R0-1)
Qts=Qms / R0

Visszavan még a: VAS
A hangszórót be kell építeni egy ismert térfogatú jól záró dobozba ,és ujra megkeresni. Fs,F1,F2 ,R0

Csak ebben az esetben nevezzük a paramétereket: Fc ,Qec (Fs,Qes)

Ajánlott dobozméretek: (vb)
A hangszóró átmérője: A doboz térfogata:
130 mm 3,5 Liter
200 mm 15 Liter
250 mm 30 Liter
300 mm 60 Liter
380 mm 120 Liter
460 mm 170 Liter

A hangszóró beépítése után le kellene egy keveset vonni a kiszorított térfogat miatt , 2-9 dl kb.

Vas=Vb* ( (fc*Qec) / (fs*Qes) -1 )

T-S paraméterek a jósági tényezők és a térfogat egyenérték.

Köszi szépen, ez így nagyon jó
Jó kis elfoglaltságot adtál
Ha elakadnék valahol, még kérdezek
Üdv:zoka.

Ok nyugodtan kérdezz. Ha eddig eljutsz akkor innét már gyerekjáték a további.

Még valami , a mérődobozban ne legyen csillapítóanyag.

Remélem lesz ilyen témájú videó a pályázaton.

Hát, már kérdeznék is:
A 8 Ohm-os MNC-t tesztelem.

Addig eljutottam, hogy megmértem Re: 7,4 Ohm lett (a mérőzsinór 0,1 Ohm levonva)

Viszont ez az 1000 Ohm/10 Ohm párosítás nem valami szerencsés, mert ugye kicsi erősítővel tesztelem, ami nem ad ki 10V hangot torzítás mentesen (TDA 1554), a másik erősítők darabokban, csak ez van kéznél.

De a legnagyobb gond, hogy itt nincs 10mv! nekem legjobb esetben 100mV a legkisebb, amit mérni tudok. Tehát ez így nem jó. Most megpróbálom egy 10 Ohm ellenálláson keresztül bekötni a hangszórót, persze az huzalellenállás lesz. így is megadható az Ohm, ha fesz fele-fele, akkor 10 Ohm-os éppen a hangszóró is. stb...
De, szerintem ezzel a műszerrel nem fogom tudni meghatározni pontosan, viszont a 7294-el van rá esély. Az nagyon érzékeny az impedanciára, tehát a teljesítmény felvétele iszonyat sokat változik 1W kiadott hangteljesítmény mellett is, attól függően, mekkora az impedancia, korábban JBL-t mértem így és meglepően pontos impedanciagörbét mutatott. Egynéhány tized Ohm-nyi impedanciaváltozás több Wattnyi felvett teljesítmény különbséget mutat !
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /

Viszonyítani pedig fix ellenállásokhoz lehetne.

Nincs akkora baj.

Zfs -t ki lehet számolni.

Álítsad be az erősítőt akkora hangerőre ,hogy még ne torzítson. Keressed meg az Fs-t. Mérd meg mekkora feszültség esik a hangszórón (Uh), és az ellenáláson (Ur).

majd behelyettesítünk:
Zfs=Uh [mV-ban megadva] / Ur

Miért nem tudsz 10 mV mérni? 0.01 V szerintem minden Digimulti képes rá.

Na, 10 Ohm ellenálláson keresztül bekötve a hangszórót:
52 és 48 Hz között kell lennie az Fs-nek.
Ebben a tartományban az ellenálláson mérhető fesz: 1,2V, ekkor a hangszórón 4 V mérhető. Ha kiszámolom ebből a Z = 33,33 Ohm méghozzá, ha átlagolok, 50Hz-nél.
Tehát Fs=50Hz, itt Z=33,33 Ohm.
csak nem tudom, mennyire lehet ez így pontos. Még csak az Fs az oké, mert ott nagyábból megtehetem, hogy a 48 és 52 között az 50-et választom. De, ha csak 0,1V-ot tévedtem, akkor az már +/- 3 Ohm! és ilyen pontatlan mérés szerintem nem megengedhető, főleg ha a végeredmény majd az SPL lenne, ahol +/- 1dB nem mindegy, de nagyon nem
Tehát pontosabb műszerek kellenek ide, ez így barkácsolás szintjén nem fog kielégítő eredményt adni szerintem

Ez a módszer általánosan elfogadott , és abszolúte jó mérési eredményt ad.

Próbáljad úgy csinálni ahogy leírtam.

Az Fs-t jó lenne fél Hz pontossággal megtalálnod. Teljesen mindegy ,hogy 10 ohm ,vagy 1000 ohm ellenállást használsz . Lényeg az hogy mekkora frekvenciánál mérhető a legmagasabb feszültség a hangszórón .

Az impedanicia egyenesen arányos a hangszórón mért feszültséggel. Alá is kellen húznom.
(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /

Helló!

Megpróbáltam a jó öreg 7294-el is

Először az általam leírt módszerrel: de az nem vált be. Ugyan az Fs környékén volt a legkisebb felvett teljesítmény, de a pontosság kb.: +/- 3Hz, ami nem elég. Azért nem alkalmazható ez a módszer, mert a hálózati feszültség is ingadozik, és ez kis mértékben ugyan, de befolyásolja az eredményt.

Ezután megnéztem a "hivatalos" módszerrel, ellenállásokon keresztül. A 7294-nél már nincs torzítás 10V-nál sem, ezért azzal nem kell foglalkozni.
A hangszórót 30 Ohm ellenálláson át kötöttem be (10 Ohm-os 1% ellenállásokat válogattam össze, lemértem őket stb...)
Nagyon sok mérést végeztem, alulról és felülről közelítettem meg Fs-t. A végén 50 és 49 Hz nél volt azonos a feszültség, ezért 49,5 Hz-et vettem Fs-nek.

Viszont van egy számomra meglepő dolog:
Meghatároztam a Z-t fs-nél:
Amikor a hangszórón mért fesz:
a, 5,4V akkor 24,54 Ohm
b, 4,7V akkor 26,60 Ohm
c, 2,55V akkor 31,22 Ohm

Ez azt mutatja, hogy függ a hangszóró kivezérlésétől is. Ez a kis 13 centis hsz 5,4V-nál eléggé mozog.
Meg tudnád mondani, hogy akkor most hány V legyen a hangszórón, hogy megfelelő eredményt adjon ?

Ui: elképzelhető, hogy a JBL is lement 4 Ohm alá és ez nem tetszett a 7294-nek, ugyanakkor ezt a korábbi impedancia mérések nem mutatták ki, mert csak 1W-ot kapott a hsz és ott még alig van kitérése a membránnak.

(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /

0,6V-nál már 45 Ohm jön ki.
A számolás az biztosan jó, többször is átszámoltam.
1V alatt gyakorlatilag már csak 1 számjegy a pontosság (pl.: 0,6V-0,4V), míg 1 és 10V között 2 (pl.: 4.7V-5,3V) , tehát pontosabb az eredmény. Szerintem ez nagyban befolyásolja a mérést, de amit az előbb írtam, hogy a hangszórónak is csökken a Z, ha nagyobb a kivezérlés, abban is lehet igazság.
Szerinted mitől változik Z azonos frekin (fs=49,5Hz) mérve
(#) cc_rider hozzászólása Ápr 3, 2009 /

Kérdezném, hogy a TDA7293 miben különbözik a 7294-től?

(#) cc_rider hozzászólása Ápr 3, 2009 /

Plvasgattam a fórumot és találtam egy ilyet:

"Elvileg a két IC között nincs sok különbég, csak annyi, hogy a 93-at nagyobb feszültségről lehet járatni"

Én 2*25V-ot adok neki 150VA tranyóval...
(#) hip20 hozzászólása Ápr 3, 2009 /

Hello everybody.

Építettem egyTDA 7294-es erölködőt, olyan problemám van hogy autóban szeretném használni. Hogyan lehet csinálni 12v-ról +35v, 0,és -35v - ot? Ha vki tudna segíteni megköszönném.
(#) martin96 hozzászólása Ápr 3, 2009 /

kapcsoló üzemű táppal.
(#) Kovidivi válasza hip20 hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /

Helló!
Keresésbe írd be: kapcsolóüzemű táp autóba. Üdv!
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /

Szerintem ,hogyha beüzemelted a 7294-et. Akkor az eredeti leírásom szerint végezzed a mérést.

1000 Ohm ellenálást használjál , és a hangszóró helyére egy 10 ohm (pontos) ellenálást tegyél ,és a 10 ohm ellenáláson mérve a feszültséget állítsad be AC 10 mv-ra. (0.01V) ,úgy hogy a hanngenrátort hangoljad mostmár 49 Hz-re. Általában ott szoktak kalibrálni ahol majd az fs várható.

Hangszóró beépít a 10 ohm ellenálás helyére , és a hangszórón kell mérni feszülséget.

Ha így csináltad akkor a voltmérő , dirktbe mutatja az impedanciát ,nem kell átszámolni.

Gyakorlatilag ugyanazt írtam le. Nekem úgy tűnik ,hogy a mérés pontosságával vannak kétségeid. Ezt a módszer használta , Thielle és Small úr amikor kidolgozta , a T-S paramétereket. Az összes program ,és műszer ezen az alapon mér. Senki nem firtatja a pontosságát mert az.

Szóval szeretném ,ha sikerülne neked már összehozni valamit. Ezért csinájad pont úgy ahogy leírtam.

Ha megvannak a paraméterek ,akkor próbáljad összevetni a gyári értékekkel.

Ha kérdésed van akkor nyugodtan kérdezz segítek.

Hello!

Én mindent úgy szerettem volna csinálni, ahogy írtad, de egyszerűen nem tudok beállítani 10 mV AC-t mivel s...r a multiméterem, és nem tud ilyen pontossággal dolgozni.

Én nem a módszer pontosságát firtatom, hanem a multiméterem nem alkalmas a teszt elvégzésére, mivel 100 mV a leolvasható legnagyobb pontosság.

Innentől fogva kénytelen voltam nem 1000 Ohm ellenállással mérni, különben azt a néhány 10mV-ot 0-ra kerekíti a műszer.

Kíváncsi lennék, hogy az impedancia függ-e a kivezérléstől is azonos frekvencián nézve.

Majd ha lesz jobb mérőm, visszatérek a dologra.
Még egyetlen kérdésem lenne: az SPL kiszámítása hogy történik, milyen adatok kellenek hozzá, tudsz rá adni egy képletet?

Köszi a segítséget, én mindent megpróbáltam, de nem rajtam múlik

Üdv:zoka
(#) djgombi hozzászólása Ápr 3, 2009 /

Hali! Videoton 6383s-be bele lehet építeni két ilyen véget?
Vagy hulladék az egész?

Igazad van nem vettem figyelembe ,azt hogy nem mindenkinek van a multiján AC 200mV méréshatár.

A másik kérdésedre : Próbáltam rávilágítani ,hogy teljesen mindegy ,hogy mekkora a kivezérlés , az impedancia az állandó, és egyenesen arányos a hangszórón eső feszültséggel.

Előkeresem a függvényt.

Bővebben: Link

Nos itt egy oldal ahol nagyon jól elmagyarázza Whitefül ,hogyan is megy ez. Ez nagyon nagyon hasonló ahhoz amit próbáltam elmagyarázni.

Ha a többi paraméterre is kíváncsi vagy , akkor thiele small calculator ra guglizz rá. De melegen ajánlom a Bassbox pro nevű progit ami full full mindent tud ami csak elképzelhető ,és a profik is szeretik.

Nem sikerült belinkelnem valamiért ,de a főoldalon válaszd a fórumok , hangszóró, és az első részt nézd.

Köszi! Megtaláltam!
Ha lesz új multiméterem, nekiállok a méricskélésnek. Itt nagyon szépen leír mindent, és a számolásban is segít
Teljesen úgy van, ahogy írtad

A hangszórókhoz visszatérve: az egyik 6 Ohm-os hangszóróm Re értéke: 5,5 Ohm a másik azonos típusú 15 Ohm, szerintem nem is érdemes azt tesztelni, azt vagy túlterhelte az előző gazdája vagy nem tudom mi lehet vele. Szépen szól, meg rendesen ki lehet hajtani, nem recseg, viszont azonos feszültség mellett jóval halkabb, mint a másik
(#) anonym1s válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /

Ma kezdtem el csinalni. Nem valami szep, de bivaly eros lesz Remelem jol latszik hogy ket egyoldalasbol van keszitve.
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /

Egyszer már jártam ÚGY hogy:

Hűtött mágneses Hsz volt ,alul középen lukkal , na ott kapott be egy kis vattát.

Ha már úgy is mindegy szerintem óvatossan vedd le a porvédőt , sokkal többet fogsz látni ,mi a baj . Legfeljebb visszaragasztod.(égés ,nem központos , szenny)

Whitefül -oldalán kalkulátor segít a számolásban, de jó ha megvannak a függvények ,és érti az ember ,mit miért hogyan kell számolni. Valamit a pótsúlyos mérést mutatja be. Ez eléggé vitatott és veszélyes játék. De ha mindenképp akkor érdemes egy cd-lemezt rátenni a membránra középen ,és arra helyezni a súlyokat. (kb 0.7 gramm de utána kell mérni. (baba mérlegen lemérni 10 db-ot)
(#) ptesza válasza anonym1s hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /

Szépen néz ki. De még mindig nem értem mi vett rá ,hogy ne kétoldalas nyákra készítsed ,hanem 2x1 re.
(#) zoka válasza anonym1s hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /

Üdv!

Te vagy az első utánépítő akiről tudok

Látom, megerősíted a vezetőpályákat. Erre normál esetben nem lenne szükség, mert akkora áram nem folyik, amit ne bírna el az eredeti nyákterv, de én is feldrótoztam, hogy az áramnak "kényelmes" legyen

Csatoltam egy képet, ahogy bekötöttem a vezetékeket, alulról, de természetesen felül is meg kell forrasztani.

Egy dologra viszont nagyon ügyelni kell (azon kívül, hogy tilos rövidre zárni a kimenetet). Nem tudom, milyen hűtőbordád van, de valószínű, hogy a nyáklemez széle is felfekszik rajt.

Ekkor nagyon ügyelni kell arra, hogy a nyáklemez IC felőli oldala rendesen meg legyen reszelve, különben nem fog felfeküdni az IC a hűtőfelületre, attól elállhat, mert a nyák eltarthatja, és így nem lesz biztosítva a megfelelő hűtés.

Sajnos erre tervezésnél nem figyeltem rendesen, de ha a képen látható módon megreszeled, akkor nem lesz gond, viszont nagyon vigyázz, nehogy hozzáérjen az megjelölt forrasztás a bordához!

További sikeres építkezést, ha van valami, nyugodtan kérdezz.

Ui.: szerintem egyszerűbb lett volna 1 nyákra megoldani.

zoka

(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /

Attól tartok, ha leszedem a sapkát, nagyon ronda lesz utána, már nem tudom ugyanúgy visszatenni, megrongálódik.
Egyenlőre szépen szól, és a balanszolás megoldja a problémát, ha rászánom magam, inkább elviszem egy szervizbe, ott profibb módon meg tudják nézni (igaz profibb áron is)

Ha pótsúlyos mérésre vetemednék, mindenképpen úgy csinálom
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /

Van ilyen topik it a He-n is .Még nem olyan terjedelmes, de parázs vita folyik.
(#) anonym1s válasza zoka hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /

En még csinalni akarok nehanyat ezen kivul is
Ez csak prototipus, kivancsi vagyok hogy mukodik e ha ket egyoldalasbol csinalom. Persze a tobbit majd ketoldalasbol fogom csinalni, az megiscsak szebb
Ja, azt mar en is eszrevettem hogy le kell majd reszelnem az ic felol a nyakot, de lehet meg az ic labait is hajtogatni kell majd egy kicsit mert eleg szoros.
Meg egy eszrevetel. Azzal a ket 275v-os 100nf-os kondenzatorral kicsit bajban leszek, mert eddig sehol nem talaltam olyat ami ennyire kicsi. A 250-275-v-osak altalaban 10mm szelesek (amit en talaltam), a nyakon meg csak 7mm hely van ezek szamara.
Most latom a kepeken hogy te a kimenetet is bedrotoztad. Ott is nagy aram folyik? En csak a tap vezetosavokat drotoztam, plusz azt ami neked szetegett.
Következő: »»   85 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem