Fórum témák
» Több friss téma |
A pdf-et csak a szemléltetés kedvéért tettem fel, az abban szereplő zener csak 2.7V-os, viszont irtam azt is, hogy Te hány voltosat alkalmazz. Mire proli007 irta: felesleges a két soros 1N4148, elég ha szembekapcsolsz két megfelelő feszültségű zenert.
Nem lett volna szép reagálnom e bejegyzésedre úgy, hogy közben szájzárat kaptál. Néhány perc múlva azonban elmúlik...
Ezt ajánlom figyelmedbe!
Hello!
A működés elég egyszerű. - Tekintve, hogy az optocsatoló nullpont közelében kapcsolja a terhelést (mivel hogy nulponti elektronika van benne), szükség van a transil diódára. Mert a trafó fázistolása miatt, lehet akkor kapcsolná be a triac-ot, amikor éppen áram nem folyna. Így viszont nem lenne a triac-nak tartóárama és ki is kapcsolna. Ha ez a bekapcsolás bizonytalansági tartományában működne, előfordulna, hogy egyik periódusban bekapcsolna a másikban meg nem és így DC komponens kerülne a trafóra. Gondolom ez motiválta a Transil feszültségének megválasztását. És hogy miért Transil? Mert mind két félhullámban (+ és - félperiódusban)működnie kell. - Ha az optocsatoló begyújtja a nagy triac-ot, akkor annak anódfeszültsége leesik, így az optotriac-nak is megszűnik a tápellátása, azaz a Gate áram csak addig folyik, míg a triac be nem gyújt. A bekapcsolási áram korlátozását a trafó induktivitása oldja meg. (Meg ne kérdezd, hogy mennyi a trafó fázistolása, mert megharapom magamat. Nyilván nem tiszta induktív jellegű, (a mindenféle veszteségük miatt) de hogy mennyi, azt csak méréssel lehetne eldönteni. De mivel ez egy gyári kész áramkör, biztosan olyan trasil-t választottak hozzá, ami épp megfelelő. Arról nem beszélve, hogy nem kell a gyújtásidőt az aksi miatt 0..180fokig szabályozni) A zénered, meg 2.7V-os ahogy a 2V7 utal a jelzésében. Ez a sorozat 55mW-os. üdv! proli007
Szervusztok! Segítséget szeretnék kérni, mert a "gugli" nem barátom. SOT143 tokban, AE marking bizonnyal Philips, gondolom a kis p-ről. USB port adatvezetékén ült amíg egy földelési hiba nem ütötte ki. (remélem csak ezt az alkatrészt) Mi lehet?
Üdv!
Kéne nekem egy kisméretű tranzisztor, pl: BC413 to-92-es tokozás kellene, de kb 150-200mA-re kéne. Tudtok ajánlani tipust erre, vagy egyből nagyobb tokozásra kell váltanom? Köszi!
Igazság szerint azt is fel kellett volna tüntetned milyen alkalmazásba szánod. Enélkül egy lehetséges helyettesitő a BC 337, ez tud 800mA-t.
Köszönöm!
Általános célokra kell, kijelző, led, mikrokontroller, stb stb, tehát én magam sem tudom mikor mire Jelenleg egy 7szegmenses kijelzőhöz kerestem, mert (ponttal együtt) 8-szor 20mA az már 160mA. Nem találkoztam még ekkora áramú ilyen tokozású alkatrésszel, nem is volt még rá szükségem! Köszi!
Üdv!
Van egy ilyen kvarcom. Tudna valaki egy bekötést mellékelni, hátha valaki már használt ilyet, vagy felismeri. Megfelel hozzá a 22pF?
Sziasztok!
Nekem a fóliakondik? (tégla alaku, szürke, sárga, kondik két lábbal) számozásával akadtak nehézségeim. Pl.: ".022k" ".22j" ".1" Ha a pontot tizedesnek vesszük, akkor: 220n, 22n és 100p a helyes érték? (a ontok a kondin nagyobbak) Köszönöm.
Hello, 22n, 220n, 100n. Én anno úgy segítettem magamon, hogy készült egy RC oszcillátor és egy ismert értékű kondival, fülre összehasonlítottam.
22nF 220nF 100nF
Miért nem használod ezt?
Hello, nálam, egy ugyanilyen toknál a kvarc az 1-es és 4-es láb között van, a 3-4 pedig rövidzár.
Mert oda csak 3 számot írhatok, és mi van ha csak 2 vagy 1 számjegy a felirat?
Tehát a 220n és 22n fordítva gondoltam?
Igen forditva. Ha ilyen jelölést látsz akkor az µF-ban van megadva, erre utal a tizedespont, csak nem mindig irják ki a pont előtti 0-át.
Köszi a segítséget.
Lehet, hogy nem ide való a téma, de az általad leírt panelműszert próbálom belőni, nem sok sikerrel, mert a stabil 5v és -5v helyett csak 4,6v -4,6v körül mérek a 7107-es lábain, és a kijelző szegmensei nagyon halványan világítanak. Ez így a normális? Köszi
Üdv mindenkinek!
Kaptam egy igen fura izzónak látszó tárgyat, nagyon hasonlit egy 1000 wattos reflektorizzóra, de wolframszál helyett két fémsapka van a két végén és mellettük 1-1 kis fémpálca. Mindössze egy 1Mohm és egy 10Kohm ellenállás és a 230 volt hálózat van rákötve, szép halványkék parázsfénnyel izzik a két sapka közt és igen erős ózonszagot áraszt, valaki ismeri esetleg, mire használatos ez az "izzó"? Állitólag hűtőház szellőzőrendszeréből termelték ki. Germicidcsőre tippeltem, de valami egész más és nem ártott a szememnek semmit, a kezemről viszont gyönyörűen eltüntette a bőrgyulladást, amit eddig kenőccsel kezeltem. Valaki tud erről az eszközről valami infóval szolgálni?
Ahol pedig ív fény van, ott UV is van! Azt elég nehéz elhinni, hogy nem árt a szemnek, de ha valóban így van, akkor valamilyen UV szűrő bevonat van az üvegen.
Valamilyen típusszám nincs rajta?
Nincs tipusszám, ezért nem tudok rákeresni guglin.
Nem ivfénye van, hanem lágy parázsfény, mint a fáziskeresőnek csak épp ez szép világoskéken világit. Nekem az a szokatlan, hogy az üvegbúrán átterjed az ózon. Épitettem régebben egy negativ iongenerátort, de az töredékét árasztotta, mint ez, pedig -17 Kv -on működött.
ÜDV.:
a 4093-as ic működik 12V-ró is teljesen jól? előre is köszi
Max 15V-ot adhatsz neki. Bővebben: Link
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy tudtok-e olyan érzékelőt ami Észak, Dél, Kelet, Nyugat érzékelésére képes. Arról van tudomásom, hogy létezik de sajnos idehaza nem nagyon tudom hogyan is keressek rá és, hogy hol. Esetleg valaki már használt ilyet? Tudtok valamit tanácsolni? Köszönöm előre is!
Sziasztok!
Azt szeretnem kerdezni, hogy letezik-e Nyiregyhazan vagy Kisvardan elektronikai szakuzlet? Oda el tudnek jutni. Koszonom.
Szia!
Nyíregyházán tudok, ott 3 is van, egy a dombház mellett van a volt fényújság mögött PL Audio alkatrész szaküzlet, a másik a sétáló utca és Hősök tere között lévő átjáróban van a házak között Zsura alkatrészbolt, a harmadik pedig a Szarvas utcán van a magas épülettel szemben, annak a nevét nem tudom, de egy lépcsőház bejárata mellett van, és ki van írva, hogy híradástechnikai alkatrészek, vagy valami ilyesmi.
Helló!
Egy lcd kijelző lábkiosztására lennék kíváncsi. A típusa: UMSH-3061anv-w. Egy multifunkciós nyomtatóban volt, 10 lába van(gondolom 4 bites módban). A táp lábak megvannak, világít az összes karakter, de nem tudom a többi lábakat beazonosítani. Be szeretném üzemelni, e így elég nehéz lesz.
A mellékelt képen látható IC-ről valaki tud nekem mondani valami információt? Amúgy egy modell távirányítóban van benne. Talán egy muliplexer IC.
Jó lenne egy adatlap. Valószínűleg meghalt fordított polaritás következtében. Beszerezni van esélyem? Köszi!
Hi!
Az ózon valószínűleg kívül keletkezett, tehát mégis van UV tartalma. A bőrgyulladás eltüntetése ugyanerre utal. Nem árt az óvatosság, szerintem keletkezik UV.
Szerintem ez egy LM224-es műveleti erősítő, SOIC-14 tokozású.
Hali!
Megjött az új triak, és kaptam normális transzilt is(ami valóban is az).Nem kapcsol a triak!Az lehet, hogy az "ál" transzil, ami egy kommersz dióda, tönkretette az eredetileg jó optotriakot, és most a jó diódával sem indul a ketyere?Ráadásul kettőt vettem opto-ból egyikkel sem megy.Vagy hogyan mérhetném ki? hegusp
Tiszteletem. Számítógépből kioperált hálózati lemez került a kezembe. Látok rajta egy alakatrészt, amelynek két lába van. nem tudom, hogy ez egy kondi, vagy v-mi más? Az van ráírva, hogy NSK 6C 25.000 ALF. Valaki felismeri? Előre is köszönöm!
hello! Arra a fémsapkás dologra gondolsz a kép- nyák szélén? Az egy kristály 25.000hz-es aszem ilyesmi:Bővebben: Link
de majd megerősitenek vagy cáfolnak. üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |