Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Olyan szerkezet szeretnék csinálni a segitségetekkel hogy, lehetőleg maximum AVR controller használatával mérni és egy pc-be rs232-n elküldeni vagy esetleg usb-n az emberi agy alfa hullámait. Egy kisérlethez kellene nyugodtsági versenyhez. addig jutottam hogy 6-12hz es jel ről beszélünk. de hogy mivel lehetne megfogni és figyelni folyamatosan pc-n monitorozni, az még nekem magas. Tudnátok benne segiteni?
A Hobby Elektronika folyóírat 1991.-évi 10. és 11. számaiban van egy folytatásos cikk, ami pont ezzel foglalkozik. Kiindulási alapnak szerintem tökéletes lenne neked (az érzékelés elvét + két (minta)kapcsolást közöl).
Köszi!
Meg van ez neked scannelt formában? Vagy esetleg valakinek?
Csatolom. A fájlméretkorlátozás miatt szédszedtem, de amúgy teljes a cikk.
Köszi!
ez már nagy segitség az elinduláshoz már csak a fejhallgató jele helyett kell csinálnom valami AVRel feldolgozhato jelet amit továbbitok a pcnek, ebben még várom a segitségeket.
Szia!
Ilyen alacsony frekvencia folyamatos megfigyelésére alkalmas a hangkártyás oszcilloszkóp is. A hangkártya bemenetére (line in) kell kötni, és egy programmal folyamatosan mérhetjük. Fontos, hogy a hangkártya ne kapjon 0.7-1V-nál naqgyobb jelet, mert az tönkre teheti. Esetleg használhatunk illesztőfokozatot a hangkártyás szkópunkhoz (itt célszerű elhagyni a C1 csatoló kondenzátort az alacsony frekvencia miatt, de ebben az esetben véletlenül se kössünk rá egyen áramot) . Illesztőfokozat kapcsolási rajz Képek egy kész illesztőfokozatról PC program a hangkártyás szkóphoz Üdv!
Inkabb legyen az 8-12Hz, mert a 4-7Hz az theta...
Es ha mered, akkor csukd be a szemed es ne koncentralj semmire, mert nyitott szem vagy mentalis figyelem mellett nem DOMINAL az alfa. Ezt azert irtam nagybetuvel, mert mindig, minden hullamban benne van valamenny komponens (delta, theta, alfa, beta, gamma), csak eltero erosseggel. Ha valaki ugymond 'alfaban van' akkor az alfa aktivitas dominal a tobbi mellett. Aztan tegyel egy felulatereszto szurot 0.5Hz-re, egyesek 0.3-at javasolnak, mert az a delta also hatara.
Sziasztok!
Én megépítettem a 2 ic-s kapcsolást. Tettem egy jack kimenetet a 3. OP után, hogy pc-n tudjam rögzíteni, és később visszanézni az "agyhullámaimat". Első próba, az 50Hz-es brum jelet összeszedi a "levegőből", ahhoz hogy megszűnjön meg kell fogjam a negatív tápfeszt. Azt hiszem a túl nagy erősítés miatt van, mivel át kellett tervezni kicsit a kapcsolást, mivel a megadott 1%-os alkatrészeket nem lehet kapni se ellenállást, se kondikat. PC-n figyelve a jack kimeneten a brum 50Hz-es jele ki van csipkézve, mint ha ráülne valami zavarjel, viszont szkópon nézve szép szinusz.... Szerintem nem lesz gond rendes használat közben, mivel az egyik elektróda az úgy is a negativ ág, inkább a rögzítés miatt aggódok. Amúgy ezt az audacity progival gondoltam. Később ha érdekel valakit és teljesen kész lesz teszek fel képeket. Más valaki foglalkozott már hasonlóval? Az elektródákkal van egy kis gondom, nem tudom miből kellene csinálni...
Igen én foglalkozok hasonlóval és érdekelne hogy lehet olyan kapcsolást építeni ami jelek bevitelére is alkalmas z agyba akinek van elképzelése kérem szóljon
|
Bejelentkezés
Hirdetés |