Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok,
Tanacsot kerek, igaz hogyn nem teljesen elektornikai de: szeretnek padlofutest szereltetni,es nem tudom hogy ehhez szukseges hogy legyenek radiatorok vagy kibirja majd futeni a teret csak ez a rendszer egy 40 negyzetmetert. Es hogy lehet majd valahogy elektronikusan kezelni a ket rendszert hogy ne futsem tul a teret illetve szabalyozzam? Es milyen boritast bir meg? tehetek padlot fabol is? Kosz a segitseget Jozsi ![]()
Szia! Egyik rokonunk pár éve szereltetett be padlófűtést, nincs radiátor, vagy más fűtőtest a lakásában, mégis elég meleg van nála. Persze a dolog nem, ilyen egyszerű. Nem mindegy milyenek a nyílászáróid, milyen a házad szigetelése, illetve, hogy hány fokban érzed jól Magad.
Az én kérdésem éppen idevág.
Agysebészetben tud valaki segíteni? :wow3: ![]()
Szia!
Általában nem elektronikus termosztáttal oldják meg, hogy a padlófűtéshez max. 40 fokos víz menjen. (hőcserélős megoldás). Ha sokat van a ház magára hagyva (mondjuk elutazol telelni napokig...) ajánlatos radiátort is betenni. A padló (kb. 5 cm beton) csak lassan melegszik át. Ilyenkor segít a radiátor. Itt is az elektronika nélküli termoszelepes megoldást tudnám javasolni. Bár vannak sokat tudó elektronikus szabályozók (pl. 0.25 fok pontossággal kapcsol, külső hőmérséklet alapján szabályozza a fűtővíz hőmérsékletét) a nagy pontosságnak a fűtésszámla látja kárát! Esetleg a nappali-éjszakai (otthon vagyok- nem vagyok) időzítésben lehet gondolkodni. Bár tapasztalat, hogy az állandó hőfokra beállított lakás esetén a leg "pénztárcakímélőbb" a fűtés.
Nekem van padlofutes, padlocsempes, 49m2, tarsashaz, emelet, zaroszint, ketoldalrol futenek.
Programozhato termosztat a nagyszobaban. kb fele-haromnegyede a futesszamla a szembeszomszed ugyanilyen lakasaval szemben (ami reszben parapetes, reszben belso kemenyes konvektor, reszben Hera cserepkalyha altal futott). Siman kifuti a teret a 24kW-os kemenyes kombikazan, DE egyreszt szukseg van megfelelo csovezesre, masreszt a padlo lassan melegszik fel. Ha jelentos valtozast akarsz, akkor az nehezen megy. Pelda: telen ki szoktam kapcsolni teljesen, ha elmegyunk karacsonyozni ket hetre. Hazajovok delelott, 11 fok bent, bekapcsolom a futest, este 9-re lesz olyan 16 fok. Rendes hasznalatban 22-rol 23-ra olyan 1-2 ora... Egyebkent az egesz lakast csovezd be, elosztokat tegyel a kulon korokre, ezekkel tudod majd szabalyozni, hogy hova mennyit - ez hosszu kiserletezgetest igenyel. Nagyon tutti, amikor telen este/ejjel kimesz a wc-re vagy furdobe es nem kell papucs, hanem kellemesen meleg kovon tapicskolsz. Gyerek szempontjabol nagyon jo. Van olyan fapadlo, amit kifejezetten padlofuteshez ajanlanak. Ami hatranya, hogy en a kad es a zuhanyzo ala is tekertem csovet, es ha sokaig nem hasznaljuk (3-4nap), akkor kiszarad a szifon es budos lesz. A kad dugojat ezert lezarom es a zuhanyzoba meg nylont teszek, ha elmegyunk hosszabb idore. Egyesek szerint egeszsegugyi kockazata van, mert allandoan keveri a port. Az biztos, hogy nalunk az osszes szekreny tetejen all a por tavaszra...
A padlófűtést ugyanúgy bármilyen termosztáttal szabályozhatod.
Mert a kazánt szabályzod nem a csővezetéket. A padlófűtésedet egy úgynevezett hőcserélő vagy hőszelep szabályozza mert max 40-45c víz mehet bele. Innen a spórolás mert sokkal alacsonyabb hőmérsékletű vízzel van üzemeltetve. Általában még egy csőtermosztáttal kombinálva ami a padlófűtés szivattyúját vezérli. A padlófűtéshez csak hideg burkolatot használnak, megdrágítja azonban az egészet a padlófűtés kivitelezése. Általában vasháló nikecel csővezeték beton flexibilis csemperagasztó burkolólap a sorrend. Hátrány asztmásoknak nem ajánlott a por miatt. Kérdésedre, hogy ki lehet e fűteni vele,persze. Ki kell számolni a csőkígyó hosszát,akár falfűtés is lehetséges ha szeretnéd. Ha további kérdésed lenne akár kivitelezéssel kapcsolatban írj nyugodtan privátban is.
Szia Oxi,
nekem 20 éve van padlófűtésem az egész családi házban. Azt írod, hogy ""szeretnék padlófűtést szereltetni"". Azt gondolom, hogy szakemberek fogják szerelni, ezért a szerelési részletekkel most nem foglalkozom. Soha nem értettem, mire kell padlófűtéshez még pluszban radiátor. Az igaz, hogy valamivel lassabban fűt fel, mint a radiátoros, de ez szerintem nem kellő érv még hétvégi házak esetén sem. Pláne most, hogy mobilon keresztül kapcsolható ma már (ld. HE ezzel foglalkozó témáit). Néha azt gondolom, hogy a vízvezetékszerelők beszélik rá a tulajt plusz költségekre, hogy több munkájuk legyen. Csak jót tudok mondani a padlófűtésről. Amit viszont gondolj meg: Villanyfűtés kábellel, vagy gáz->vizes fűtés. Kb 40 év múlva nem lesz gáz, ami lesz az is drága lesz. A kábeles fűtés befektetésileg olcsó, a megmaradt pézt szigetelésre költöd, már nem is biztos, hogy drága. Gondold meg. CSAK egyszer beállítod 22fokra és elfelejtheted. Tavasszal magától leáll, ősszel maga elindul. Nem lesz gázrobbanás 20 év múlva, nem kell kazánt cserélni, karbantartani, vízpumpával bajlódni stb. Egy barátom ezen elmélkedésem hatására 3 éve villanypadlófűtést szereltetett, nem bánta meg. Gondolj arra is, hogy a lakók egyszer megöregszenek, s gázkazánnal "manipulálni" nem gyerekjáték. Burkolat szerintem csempe legyen (szőnyeg nélkül) a jó hőleadás érdekében.
Neked kondenzációs kazánt kell venned. Hasznosítja a kiáramló füstgázok hőenergiáját ,és közvetlenül a padlófűtés rendszerbe vezeti az "ingyen" hőt.
Nagyon hasznos ha veszel hozzá HMV-t is. (Használati meleg víz). A digitális termosztát programozása , tényleg takarékos lehet ,ha tudod előre mi legyen. A plusz radiátorokat thermó fejjel kell felszerelni, ha túlfűt akkor visszafogja magát . Ha van pénzed és helyed ,lehetőséged akkor a vizeskandalló pluszba még nagyon jó lehet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |