Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   473 / 3962
(#) Vacok válasza ensium hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /
 
Szia!
Személyes tapasztalat szerint a TL072-t, keverő fokozatban van nekem ilyen IC, aztán a kimeneti jel egy 100W-os végfokra kerül, teljes kivezérlés mellett sincsen semmi torzítás és zaj se. Az NE IC-kel soha nem tudtam elsőre semmit normálisan megcsinálni, a kapcsolás nem működött elsőre úgy, ahogy kellett volna, szóval én a TL072-t ajánlanám.
(#) watt válasza ensium hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /
 
Az biztos, hogy a TL072 igénytelenebb és kisebb az esély a problémákra, de azt el kell ismerni, hogy az NE direkt analog célra lett tervezve, ezért kisebb a zaja. Hogy ez a különbség hallható-e, nem valószínű, de ez csak erősítés kérdése, tehát van az a körülmény, ahol hallható. Arra kell vigyázni, hogy +-6V-nál többet ne adj az NE-nek, mert nem szereti. A döntés a tiéd, nem tudsz rosszul dönteni.
(#) ensium válasza watt hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /
 
Köszönöm a választ mindkettötöknek. Közben listára került még két kérdés.

1. MC 1458 P MüvEr.-röl milyen vélemények vannak? Jobb vagy rosszabb, mint az elözö kérdésemben feltett ME-k? (marshall elöfokban találtam, bár ez tudom nem garancia semmire, mert egy-egy széria lehet sz*r akármilyen nevü gyártótól is. De ezért kérdeztem meg.)

2. BC413 és BC416-os tranyópárt, vagy a BC546-556 párt ajánljátok? (a feltételek szintén ugyanazok. minöség, zaj, tapasztalat)
(#) watt válasza ensium hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /
 
Ezeket az alkatrészeket nem nagyon ismerem, nem használtam.
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Ápr 8, 2009 /
 
Sziasztok!
Találtam egy ilyen kütyüt, és az a két kérdésem van, hogy:
1.:működik-e;
2.ontosan hány másodpercig zár a relé?

Bocs, még két kérdésem van:
mire jó az "OC kimenet."
Ti1...4 számait tudja valaki?
(#) Csaplar hozzászólása Ápr 8, 2009 /
 
Sziasztok!

Óra IC mellé tudnátok valamilyen kicsi méretű táp megoldást?
Eddig CR2032-es elemet használtam, de most egy 60x60mm-es panelt rajzolgatok és nagyon bosszant, hogy az elemtartó a legnagyobb alkatrész a nyákon.
Köszi
(#) proli007 válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Hello!
Bocs, de kissé fáradunk... (legalább is jómagam)
"Mire jó ez az izé, és lehet-e belőle készíteni űrhajót.." Aztán se kép, se hang.
Nem lenne célszerűbb valamilyen célt kitűzni? Erős a gyanúm, hogy ezzel a módszerrel mindenfelé elindulunk, de sehová meg nem érkezünk.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza Csaplar hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Hello!
Csináld nagyobbra a panelt és akkor nem fog bosszantani.
Használhatsz esetleg GoldCap kondit, de azzal sem lesz miniatűr a dolog. Vagy CR2016-osat. De az energiatárolóknak van egy "energiasűrűségük", amit nem igazán lehet átlépni.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza ensium hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Hello!
Az 1458-ban "fél" LM324 van. Ha az neked megfelel, akkor ez is meg fog. Ez aza IC egyébként nem hangfrekvenciás céllal, hanem általános felhasználára készült.
De ugyanazon IC típusok között, van a gyártóknál és azon belül azonos IC-k között is differencia. Néha kiadnak típusokat, de a valóságban csak válogatva vannak. A válogatást, viszont magad is megteheted, vagy speciálisan erre a célra készült méregdrága IC-t választasz.

Valaha a BC109 volt a "kiszajú" tranyó. Később A MEV is gyártotta már a 415-416-ot. De ez legfőképpen akkor volt téma, mikor még MM és MC előerősítőket készítettünk. Ma a nagyszintű bemenetek mellett szerintem megfelelnek az általános típusú alkatrészek. Ha meg extra zaj-torzítás.. igényeid vannak, akkor meg nem fogsz ilyen tranyókkal és IC-vel erősítőt építeni.

Amúgy a zaj, nem kimondottan a félvezetők kizárólagos sajátja csak. És egy kapcsoláson is sok minden múlhat. Tranyóknál az alacsony kollektor feszültség és a kis kollektoráram a célravezető megoldás. Nem beszélve az egyéb forrásokból - tervezési hibákból származó zajokról.

üdv! proli007
(#) zotya169 hozzászólása Ápr 8, 2009 /
 
Helló!
Azt szeretném kérdezni hogy mi az a soros ellenállás?
válaszotokat előre is köszönöm
(#) proli007 válasza zotya169 hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Hello!
Amikor az áramkörrel sorba van kötve egy ellenállás. Általános célja az áram korlátozása. pld. egy Led soros előtét ellenállása.
De azért a kérdésedből nem igazán derül ki hogy miről van szó.
üdv! proli007
(#) lgyk válasza zotya169 hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Hi!

Általánosságban a soros ellenállás alatt egy sorosan kapcsolódó ohmikus ellenállásértéket szoktak érteni, van soros ellenállása a diódáknak, kondenzátoroknak, tekercseknek, stb. A soros ellenállás abból adódik, hogy van ellenállása az alkatrészt alkotó anyagoknak mint pl. kivezetés, kondenzátor fegyverzete.

Vannak ideális áramköri elemek, amik csak elméletben léteznek, és vannak reális elemek, amiket a boltban meg lehet venni. Az ideális kondenzátornak nincs soros/párhuzamos ellenállása vagy induktivitása, de ilyen eszközt nem lehet gyártani.

A reális kondenzátornak van soros és párhuzamos ellenállása és induktivitása a kapacitásán kívül. A soros ellenállás meghatározza a maximális töltési áramot adott feszültségen, a párhuzamos ellenállás pedig a szivárgási áramot határozza meg szintén adott feszültség mellett.

Ezeket a nemkívánatos tagokat parazita tagoknak nevezik, még egy egyszerű ellenállás is rendelkezik parazita kapacitással és induktivitással.

A NYÁK lemezen is adódnak parazita kapacitások és induktivitások, ezért is kell figyelni a nagyobb frekvenciákra tervezett paneleknél az egymás mellett futó vonalak távolságára és hosszára (kapacitív tag) és a sávok "kanyarodására" (induktív tag).
(#) kiskacsa2009 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Tehát azt szeretném, hogy a relé1-2mp-ig zárjon a helyes számkód eltalálása esetén.
(#) brezinajanika hozzászólása Ápr 8, 2009 /
 
Sima + és gnd-s táp segítségével ,hogy tudok stabilizátorokkal +/-/gnd-t csinálni?
(#) kiskacsa2009 válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Most nézem a rajz lemaradt
(#) mex válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
A relémeghajtás elé kell egy monostabil, célszerűen 555.
(#) Szobiati hozzászólása Ápr 8, 2009 /
 
Sziasztok!

Vettem egy forsávos próbanyákot. (ezt)

A kérdésem pedig az lenne, hogy ebbe hogy tudok belerakni pl egy IC-t? Meg kell szakítani a forsávokat? De azt hogy?

Remélem érthetően leírtam a problémámat és elnézést ha mégsem.
(#) SzervízMacska válasza Szobiati hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Sose fogok rájönni, mi ezeknek a gyakorlati értelme. Biztosan szívbajt kapnék, mire mindenhol átvagdosom, ahol kell. Sniccerrel ( linóleum vágó kés ) bizonyára remekül vágható, vagy hegyes csavarhúzóval is kapargathatod.
(#) nagy hoho válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Helló ! Te érted amit írtál ? Hol a " kütyü" ?
(#) nagy hoho válasza nagy hoho hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Bocsánat ,már látom a rajzot is.
(#) nagy hoho hozzászólása Ápr 8, 2009 /
 
Helló ! Építem a labortápomat, és elakadtam a trafónál. Van 4 db SM 102 A U alakú hipersil vasam természetesen párban össze jelölve. De nem tudom biztosan ,hogy hány VA-es trafót lehet belőle tekertetni. Nekem 40 volt 4 amper, 2X 12 volt 0,4 amp. és 7 volt 1 amp.-es szekunderekre lenne szükségem Van egy régi táblázatom még a 70' évekből de ott ez a típus nem szerepel. A hasonló méretű vas 200 VA körüli. Lehetséges ez ? A HE-n nem találtam adatot és barátom sem segített.
Előre is köszönöm a válaszotokat !
nagy hoho
(#) nagy hoho válasza nagy hoho hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Most találtam egy Német oldalt ahol 190 VA -ra becsülik.
Szerintetek mennyi lehet ? Van valakinek rálátása ,hogy egy ilyen trafót mennyiért tekercselnek ? Adatok az előző hozzászólásban vannak.Ráadásul csévém sincsen.
(#) wg_kezdo válasza SzervízMacska hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /
 
Akkor segítek .
Ha valakinek nincs lehetősége megtervezni, lemaratni, vagy saját maga elkészíteni a nyákot akkor egy ilyen 200Ft-os (vagy kisebb-nagyobb) próbanyák segítségével meg tudja építeni a kapcsolást úgy, hogy az már forrasztva legyen.
Pl én most építek IR-es autót ilyenből.
A vezérlés már jól működik dugdosós próbapanelen, de a való életben még nem próbáltam ki és lehet, hogy még változtatni kell valamin. (pl a teherbírást nem lehet kiszámolni mivel a terep nagyon változatos).

Szóval szerintem erre jók ezek a próbanyákok.
Én pl néha IC foglalatba építek meg AVR-es pici kapcsolásokat, ilyen volt a töklámpás is. Nem kell hozzá nyák mert minden elfér egy 16-os foglalatban, még az elem tartót is (gombelem) hozzá lehet forrasztani. És ami fontos simán tudom cserélgetni benne a csippet, ledeket de akár mást is rá tudok kötni.
(Lásd mellékelt kép)
(#) SzervízMacska válasza wg_kezdo hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /
 
Üdv! Én állandóan reklámozom, ajánlgatom a próbanyákot, tizenéve ezekre készítem az összes áramkörömet. Csupán a konkrét fajtával van bajom, ugyanis szerintem jóval nagyobb szívás rajta a csíkokat elvagdosni, mint a "normál", furatonként különálló pöttyös panelon a vezető sávokat létrehozni. A mellékelt képen mutatom is az elmúlt időszak termését és a jobb oldalon ott egy üres nyák megfordítva hogy lásd, melyik a jó - szerintem. Pont a próbapanelos "stílus" miatt van rendszeresítve nálam egy külön kis dobozka, melyben az elektronikai hulladékot gyűjtöm. Innen szoktam levágott alkatrész-lábakat horgászni, ha hosszabb vezetősávok kellenek a panelra. Néhány raszternyi átkötés esetén többnyire csak összefolyatom cinnel a szomszédos forrpontokat. További szép napot!

Azért kösz a segítséget.

Szerk.: A drótmodellt, amit Te említesz azért nem szeretem, mert mechanikailag sérülékeny. Van egy kollégám, aki minden apróságot így, egy foglalat köré forrasztgatva rak össze, engem meg a hideg ver tőle.
(#) wg_kezdo válasza SzervízMacska hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /
 
Ja ééértem, na ebben igazad van!
Én a 3-ast szeretem ott nem kell agyon forrasztgatni meg vagdosni, de ez csak abból adódik, hogy nem tudok és nem is szeretek forrasztani.
Ahol végig van csíkozva az az őrületbe kerget engem is.

A drótmodellnél természetesen figyelembe vettem azt is, hogy milyen környezetbe kerül
(a tök belseje nedves volt így felfüggesztettem a közepére stabilan így nem lett semmi baja, de mondjuk a repülőmbe már nem merném így beletenni)
(#) dtomi86 hozzászólása Ápr 9, 2009 /
 
Sziasztok!
Találtam itthon 2db nOrwe ej 30-as trafót, de a gyártónak nincs adatlapja ahonnan infót szerezhetnék. Annyit tudok, hogy a primer tekercs 220 voltra volt kötve. Szeretném megtudni a trafó teljesítményét, ezt hogyan lehet kiszámítani? Valaki tud valamit erről a trafóról? (telefont a méretarány miatt fotóztam)


trafó.JPG
    
(#) Müszi válasza wg_kezdo hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /
 
Nem lehet hogy Ólommentes forrasztó ónt használsz?
Mert azzal tényleg csak kínlódás. Rosszul terül, matt a felülete, stb.

Ha a forrasztás nem megy, akkor gyakorold valami régi panelon! A gyakorlat teszi a mestert!
(#) wg_kezdo válasza Müszi hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /
 
Hát őszintén szólva gagyi páka és nem megfelelő használat, sorolhatnám úgyhogy valószínűleg ez a baja, de én szerintem akkor sem tudnám megszeretni, ha minden tökéletes lenne.
(füstöl, és nehéz úgy forgatni az alkatrészeket, hogy azok ott is maradjanak ahova forrasztani akarom).
Mindez az én hibám, mert el akarom bliccelni a kivitelezés ezen fázisát, majd felnövök egyszer a feladathoz .

De igazad van gyakorlat teszi a mestert és ebben főleg. Ide kézügyesség és sok-sok gyakorlás vagy árérzés kell.
(#) KeRTi hozzászólása Ápr 9, 2009 /
 
Sziasztok!


Pices kérdésem van, de nem vagyok benne biztos h a pices topicba való... Inkább kezdő a problémám Adott egy PIC16F628Aval vezérelt kis áramkör. A mellékelt ábrán nincs berajzolva minden, 9Vos elemről kapja a tápot, természetesen a picnek 5Vra stabilizálva.
A feladata az egésznek az lenne, hogy egy kicsi villanymotort megtekerjen, természetesen amikor a led világít.
A picben írt program működik is, az ábrán látható led amikor kell, világít. A motor azonban nem mozdul.
Megmértem a két kimeneten eső feszültséget (úgy, hogy a motort levettem) 8,7 V, tehát elvileg jó. Természetesen led kikapcsoláskor 0V mérhető, tehát elvileg vezérelné a motort...
Keresgéltem a fórumon, mindenféle helyeken olvasgattam a témáról, de valami nagyon nem jó :S Minden amit találtam, hogy tranzisztor helyett fetet használjak, de nem tudom mi előny származna belőle, hiszen áramra vagy feszültségre, így is úgy is bekapcsol
Első gondolatom a probléma láttán az volt hogy meg kéne nézni a kijövő jel alakját, de most jó ideig nincs elérhető közelségben semmilyen oszcilloszkóp

A kérdés tehát: mi a probléma?
Köszi a segítséget előre is!
(#) Müszi válasza wg_kezdo hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /
 
De ha Dombóváron laknál szivesen "átruccannék" hozzád segíteni. :yes: :yes:

üdv
Következő: »»   473 / 3962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem