Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   510 / 2208
(#) Imi65 válasza Action2K hozzászólására (») Ápr 8, 2009
Az 500-as, és az 504-es a szervízgyakorlatban csereszabatos volt, megkötések nélkül lehetett bármelyiket használni a sorvégfokban. Úgy tudom, az 504-es tervezésekor a maradékfeszültség csökkentését tűzték ki elsődleges célul, a hatásfok növelése céljából. A 75V-os anódfeszültség a tervezésekor neki szánt szerepre vonatkozik, erősítőépítésnél nem kell figyelembe venni. 500V-ig el lehet menni az anódfeszültséggel, de 400V környékén már eléri a lehetőségei határát. Sajnálatos, hogy a katalógusok egyike sem ad meg adatokat hangfrekis alkalmazáshoz, mint ahogy a GU50-eshez sem. Ennek ellenére már a '60-as években már bőszen alkalmaztak sorvégcsöveket ilyen célokra is. Az akkori - elérhető - erősítőcsövektől lényegesen kedvezőbb tulajdonságokkal bírnak, alacsonyabb tápfeszigényük, nagyobb áramuk egyszerűbb kimenőt igényel.
Azt vedd, amelyiket olcsóbban adják.
(#) Imi65 válasza Action2K hozzászólására (») Ápr 8, 2009
Ja, még egy dolog a sorvégcsövekről. A 6P45Sz hangminőség tekintetében (mérve sem rosszabb) jobban szerepelt (pentódában), mint az EL34. Pedig a 34-esnek 8 felé osztott prímere volt. A PL509 ugyanezt (ugyanabban a kapcsolásban) már nem tudta megismételni (igaz, HAM-Bazáros [Román] PL-ek voltak).
500-ast (504-est) még nem próbáltam "rendes" kimenővel, csak Junoszty trafókkal kínlódtam. Nyilvánvalóan, ezeknek csakis az áttételük felelt meg a kívánalmaknak, sem a menetszám (ismeretlen), sem a magkeresztmetszet nem felelt meg a követelményeknek.
(CHZ Mester is leírta korábban, hogy ne terjesszük a butaságot, miszerint a hálózati trafó jó kimenőnek. Én ezért szoktam mindig megjegyezni, hogy ezek a megoldások nem vezetnek HiFi erősítőhöz, viszont egy kapcsolás életképessége adott esetben felmérhető vele (mielőtt drága, munkaigényes kimenőket szereznénk hozzá). Nem véletlenül írtam azt sem, hogy gyorsan el is bontottuk (nem tettük volna, ha a hangminőségével maximálisan elégedettek lettünk volna). A napokban (talán ma) jutok el odáig, hogy egy tisztességes meghajtófokozatot készítsek a PL-eknek. Sajnos - és ebben Köbzolival nagyon egyetértünk - nem szeretem más rajzait felhasználni. :nemtudom:
(#) EcoPityu válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 8, 2009
Imi!
A multkori OTL Monszterezés azért megmozdította bennem a PL504-ek hasznosíthatóságát!
Mivel van vagy 30-40db abból is, lehet, hogy végre kéne egy otl-t is próbálni, akár még kisebb/100v/ feszültségről is? /csövenként 250mA max , nem rossz adat/
Csak az a sok anódsapka, meg foglalat aggaszt.

Vagy Pl36? annak meg legalább oktál az alja, és akkor a ruszki TV összes csatlakozóját fel lehet használni végre...
(#) Imi65 válasza EcoPityu hozzászólására (») Ápr 8, 2009
A 36-os is sapekos. Ráadásul nagyon "gizda" belseje van egy 500-ashoz képest. A foglalat viszont tényleg szempont lehet. A "kis" PL-ekből 2X annyi kellene, feltéve, ha ugyanakkora kimenő áramra "gyúrsz".
Szerk: Én soha sem hallottam OTL-t, de Nagygyzoli szerint nem valami fergeteges. Tlán, ha hallottam volna, és tetszett volna...De így..... :nemtudom:
(#) EcoPityu hozzászólása Ápr 8, 2009
JZoli!

Ím néhány kép az üres /erősítőtlen/ dobozról, ha már megígértem...
(#) EcoPityu válasza EcoPityu hozzászólására (») Ápr 8, 2009
És még néhány:
(#) EcoPityu válasza EcoPityu hozzászólására (») Ápr 8, 2009
No, és lemértem, 10kg-os így, tápostul a doboz!

DSC02357.JPG
    
(#) EcoPityu válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 8, 2009
A sapekkal megbirkózok, max. ráforrasztom a kivezetésre a kábelt.../ekkora csőhalmazt már úgyis burkolni kell, a hő és törésveszély miatt is!/De foglalatilag, nem szívesen pazarlom el a jó kis foglalataimat, amikor jók lennének 6P-hez is.
Báááár van bakelitből is a sajátja, elvégre a TV-ben is abban volt.
A 36-ot, tudom, hogy gizdus, de valamire el kéne verni azt is. A másik, hogy nagy asztali erősítőkből jó sok 2x35/2x45v-os trafóm van, ezekről mehetne a fűtés, és az anód is. Ja, és mind 200-400w-os...
(#) EcoPityu hozzászólása Ápr 8, 2009
A találkozóról meg annyit:

Szerintem /mint már régebben említettem/ az ország közepe, autópálya által ölelt városkánk KECSKEMÉT igencsak útjába eshetne mindenkinek.
Ha egymással egyeztetve emberösszeszedő körutakkal érkezne minden irányból a csapat, akkor az utiköltség is oszlana. Már csak a helyiség megtalálása a feladat, ami a helyiekre hárulna... /GG/..

Én P.L. Békés megyéből (plusz 44-es mentén), Dobozolt /ütésálló / erősítőstül kényelmesen el tudok vinni még 3 embert.
(#) belganarancs hozzászólása Ápr 8, 2009
Biztos ami biztos alapon,lenne egy kérdésem a GU-81M pentóda alsó kivezetéseinek beazonosításával kapcsolatban.Az adatlapon van egy szemből nézeti rajz,felette meg van a cső aljáról rajz.A szemből nézetin fel vannak tüntetve:A,C3,ugyanebben a pozicioban a cső alját nézve kellene az alsó lábakat beazonosítani?Úgy gondolom,hogy így kell,de lehet nagyot tévedek,úgyhogy ebben kérnék segítséget.Megpróbálom csatolni az adatlapot.Üdv.:Gy.Zoltán

GU81Mb.pdf
    
(#) kocos hozzászólása Ápr 8, 2009
Szerintetek megéri az a két 1:9-es áttételű kimenő a 20k HUF-ot? Csak kísérletezni lehet vele Pl504 PPP-t, aztán nem is biztos, hogy jól szól ... Ennyi pénzből veszek 7 kiló rezet, abból meg tekerek vagy 6 trafót ... (csak lusta vagyok, és utálok tekerni ... ) Mert még ha egy az egybe jó lenne valami PP-hez 8 Ohmra ... Na még morfondírozok.


Most egy pár napig nem leszek netközelben, max olvasásra, remélem nem írtok vagy 50 oldalt addig
(#) Action2K válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 8, 2009
Köszönöm a részletes magyarázatot!
Idézet:
„Azt vedd, amelyiket olcsóbban adják.”
Egy árban adja
(#) CHZ válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 8, 2009
Én nem a Te Junoszty trafós megoldásodra gondoltam , mert az már kicsit jobb eredményt hozhat .
Sokan csak simán , pici hál.trafót akarnak kimenőnek bekötni , az valóban hibás megoldás.
Azt viszont nem értem miért ne használhatnál más által alkalmazott rajzot . Ebben a témában , már nem igen lehet kitalálni semmi új megoldást , tehát valaki ötletét úgyis beépíted a megvalósításba .
(#) Imi65 válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 8, 2009
Ez csak elv. Persze, hogy nem tudok sok újat kitalálni. Csak egy másik megoldást kipróbálni mindig jobb érzés, mint egy más által kitalált kapcsolást lemásolni. De tény, hogy nagyon ritkán nyúlok kész rajz után.[OFF]Egy tranzisztoros végfokozat az más. Bár, azt is lehetne fejlesztgetni, de nem érdemes, annyi rajz van közkézen, bármilyen teljesítménykategóriára.
(#) rockersrac válasza EcoPityu hozzászólására (») Ápr 8, 2009
Pityu! ha hiszed,ha nem,találtam EBL21-et! igaz hogy használt,de 300 pénz/darab áron szerintem baráti nagyon! szóval következő börzén veszek is neked kettő darabot! :beka2: a találkozóban én is benne lennék! csinálni kéne egy ösznépi csövelést! szóval tessék csak megszervezni azt a találkozót! :eljen: :nyes: :smoke:
(#) CHZ válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 8, 2009
Így már értem , én sem szeretem másolni a kapcsolásokat . Ahol csak lehet elkerülöm a csat.kondikat , DC csatolás híve vagyok és próbálkozom a bevált régi elveket a mai lehetőségek birtokában javítgatni . Persze ez nem mindig sikerül .
Szerintem PP meghajtásnál lényeges a teljes szimmetriára való törekvés , ezt régebben nem tartották annyira fontos tényezőnek és a lehetőségek sem engedték meg a teljes megvalósítását .
(#) Imi65 válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 8, 2009
Ez az erősítő (megint) nem nekem lesz. A munkahelyen a fiúk közül többen is kedvet kaptak, sőt - nagy hirtelen - bent is összeállítottunk egy kis sztereó SE-t, EL84-ECC83-al. Ez meg lesz mutatva, és szét lesz darabokra szedve. Majd a kolléga megvizsgálja, megérti, újratervezi, és megépíti véglegesre. Olyasféle, mint az iskola. Ez a terv.
(#) sturbi válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 8, 2009
Szerintem otlm OTL-je azért kicsit más, mint egy szokásos OTL, legfőképpen talán azért, mert 16 végcsővel circlotronban elérte, hogy hagyományos hurok visszacsatolás nélkül is "képes szinte egy patkószeget is meghajtani", és úgy gondolom (Köbzolival ellentétben), hogy igenis képes AB osztályban 300 W-ot leadni (nem tulzás). Ugyan én sem hallottam még OTL-t (viszont komoly képzelőerővel rendelkezem. ), de nyilván az ilyen konstrukcióknál is van "ilyen is-olyan is", akárcsak a trafósoknál. Amennyire átlátom a dolgokat sem a tápegységnél, sem a meghajtásnál, sem a tulajdonképpeni végfoknál nem tett engedményeket, feltételezhető egy monumentális, hatalmas térkitöltéssel rendelkező hangzás (nyilván hangsugárzó is kell hozzá, ami bírja a gyűrődést, olyasmi lehet, mint egy templomban az orgona, azt sem tudni, honnan jön a hang, mintha mindenhol és mindenben ott lenne, még bennünk is.
(#) sturbi válasza sturbi hozzászólására (») Ápr 8, 2009
jav.:EcoPityu-val ellentétben.
(#) MrBrown hozzászólása Ápr 8, 2009
Sziasztok,
akár az elméletben akár a gyakorlatban elképzelhetőnek tartjátok, hogy velemi baleset-véletlen-gyári hiba-stb... folytán az előfok trióda anódfeszültsége kiüljön a rácsára és így a bemeneti csatoló kondenzátor hiánya miatt a hangerő potméteren keresztül az erősítő bemenetére?
Azért kérdezem, mert puhatolózom mennyire számít túlbiztosításnak a kizárólag áramütés okozta balesetek elkerülése végett alkalmazott bemeneti csatoló kondi alkalmazása!
köszönöm!
(#) sturbi válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 8, 2009
Azt nehéz elképzelni, hogy az anód a vezérlőrácsra zárlatos legyen (bár elképzelni bármit lehet). Ha mégis zárlatos lenne a cső, akkor még mindig ott van áramkorlátnak a bemeneti cső anód munkaellenállása, ami nemigen szokott 47 K-nál kisebb lenni. Szerintem életvédelmileg nem nagyon lehet kockázatot a bemeneti csatoló kondi elmaradásának terhére írni. Inkább egy kondi nélküli kimenet okozhat problémát a bemeneti csőnél (pozitív lehet a vezérlőrács), meg ilyesmi....
(#) djhans válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 8, 2009
Én mindig teszek bemeneti csatolókondit. Annyira nem rontja az átvitelt. A trióda anódellenállása (munkaellenállása) 47-220k azért jól lekorlátozza az áramot, halálos áramütés így nem lehet max kicsit bizserget. Én nem tudom elképzelni hogy egy bemeneti triódánál az anódfesz megjelenjen a rácson. Ilyennel még nem találkoztam és nem is hallottam.
(#) djhans válasza sturbi hozzászólására (») Ápr 8, 2009
Megelőztél
(#) MrBrown válasza djhans hozzászólására (») Ápr 8, 2009
Köszi fiúk, még 4 darab alkatrésszel kevesebb (2db 47nF/400V + 2db 470Kohm)!
(#) MrBrown válasza djhans hozzászólására (») Ápr 8, 2009
Háhááá, nem is tudja hogy a PCL86 Se-jéről van szó, de érzi ezért megjelenik!
(#) djhans válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 8, 2009
Azért mindig figyelemmel kísérem az eseményeket ha nem is írok sokszor
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 8, 2009
Milyen hármat?
A szereó PCL86 SE összesen 2 darab csöviböl áll!
(#) Mate78 válasza Action2K hozzászólására (») Ápr 8, 2009
Idézet:
„Köszönöm a részletes magyarázatot! „Azt vedd, amelyiket olcsóbban adják.” Egy árban adja”


Akkor én az 504-est venném.Én PL500-zal építettem meg a PP-met mert azt tudtam kukázni anno, aztán vettem PL504-eket, beleraktam, hangzásra semmi különbség, teljesítményre sem füllel meghallgatva.Most is az 504-ek vannak benne.

üdv
(#) djhans válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 8, 2009
Napi rendszerességgel megy 4-5 órát még az első garnitúra használt csövekkel már régóta. Ez egy pénztárca kímélő erősítő.
(#) MrBrown válasza djhans hozzászólására (») Ápr 8, 2009
Hát és ugyanezt nem mondhatom el, bár nézőpont kérdése, egy 300B-hez képest...
De a látványa
HAMAROSAN ÉRKEZIK!
Következő: »»   510 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem