Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Plazmahangszóró

Témaindító: gyulank, idő: Máj 20, 2008
Lapozás: OK   3 / 19
(#) Collector válasza csonthulye hozzászólására (») Okt 19, 2008 /

A meghajtást körbe lehet venni, de itt nincs olyan nagy veszély, mint tesla tekercsnél. Felharmónikusok mindenképpen lesznek, ezért jó a fémdoboz. A szikraközt is körbe lehet venni, de inkább szigetelőanyaggal, pl üveg vagy plexi, mert a fémhálóban néhány kV is keletkezhet földhöz képest. A plazma sem állítólag érzékeny a zavarra, csak nem elektromágneses zavarra, hanem a levegő zavartságára. Pont ugyan az, mint egy hegesztőív, ha nagy a légmozgás, nem lesz stabil az ív, mindenféle más hang keletkezik, ami modulálja az alapjelet, és mivel már az is eleve egy modulált hullám, nagyon belehallatszik. Ezért biztosítani kell a megfelelő teljesítményt, és a lehetőség szerinti legjobb kavargásmentes atmoszférát a stabilitás érdekében. Ja és nem utolsó sorban a megfelelő elektródatávolságot, igazából ez a legfontosabb, és legkönyebben kezelhető része az egésznek.
(#) csonthulye hozzászólása Okt 19, 2008 /

Értem, köszi a választ. Igazából ezt szeretném megépiteni, ahogy olvastam egész jónak tűnik. Viszont lenne olyan kérdésem, hogy ennek kb. mekkora lehet az áramfelvétele?
(#) GDávid válasza csonthulye hozzászólására (») Okt 22, 2008 /

Üdv! Az áramfelvétele kb. 2A körül van, de ez erősen függ a tekercstől is, meg az áramfigyelő ellenállástól! Egyébként ezt a kapcsolást egy kicsit javítgattam azóta, hogy fölkerült ide! A javított verziót nemsokára fölrakom!
(#) GDávid válasza GDávid hozzászólására (») Okt 22, 2008 /

Na, itt a javított rajz! Csak annyit fűznék még hozzá, hogy a sorkimenőre nem mindig jó, ha 6 menet kerül, általában 10 menetet kell föltenni, és aztán ki lehet kísérletezni azt a minimális menetszámot, ahol az ív hossza a legnagyobb, de a rövidzárvédelem még nem szól közbe. Ez a menetszám sorkimenőnként más, és más lehet! A régi áramkőrön azért kellett javítani, mert nagyon melegítette a FET-et, és túl alacsony menetszám esetén hajlamos volt leégni. A javított verzió már stabilan, és szépen üzemel.
(#) Kocska hozzászólása Nov 15, 2008 /

Sziasztok.

Találtam egy plazmahangszóró kapcsolási rajzot. Szerintetek működik? Mért kell, hogy a 47nF 2KV os legyen? Szerintem felesleges.
(#) Collector válasza Kocska hozzászólására (») Nov 15, 2008 /

Idézet:
„Mért kell, hogy a 47nF 2KV os legyen?”

" Sorry, that is a bug, use the 250v capacitor. "

Nem tudom, hogy működik-e, de ki lehet próbálni. Ha lesz időm megnézem.
(#) Collector válasza Collector hozzászólására (») Nov 15, 2008 /

Amúgy a sorkimenő rosszul van jelölve, mert az egy autótrafó valójában. Szóval a föld irányából a sorkimenőt igencsak szűrni kell!
(#) Kocska hozzászólása Nov 15, 2008 /

Igen én is láttam. De 250V a bemenetre? Terveztem hozzá panelt, sima 47nF es kondi van benn így 42*40mm A 250V os kondi miatt át kéne tervezni, csak ezért kérdeztem, nem értem miért kell oda ekkora feszültségű. A jövő héten megcsinálom és akkor minden kiderül.
(#) Collector válasza Collector hozzászólására (») Nov 16, 2008 /

Na, hülyeséget írtam, a sorkimenő ugyan, így néz ki, csak külön primer van rátekerve, ezért le van választva, szóval a rajz jó.
Videó erről az összeállításról : Bővebben: Link
(#) Kocska válasza Collector hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

Megépítettem a kapcsolást. Egyszerű de nagyszerű szépen működik. A videó minősége nem az igazi, részben a konvertálás miatt. Még hallható bent egy kis zörej, de kiindulási alapnak jó, még egy kis kísérletezés és lesz ez jobb is.
(#) Collector válasza Kocska hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

Igen, nagyon jó hangja van. A mély hangokat mennyire bírja a cucc? Ha nem bírja, meg kell növelni valahogy az ív hosszát, hogy nagyobb hullámhosszt legyen képes kiadni nagyobb amplitúdóval. Lehet ezt ám még rendesen tuningolni. 10 centis ívvel már nagyon szép hangokat lehet varázsolni, bár ott már melegszik a sorkimenő is, szóval egy nagyobb darabot kell beszerválni hozzá.
Készítettem hozzá egy primitív nyáktervet, csatoltam az eagle fájlt.
(#) Collector válasza Kocska hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

Ja, amúgy mekkora feszültségről hajtottad a primert? Gondolom néhány A-t megzabál.
(#) Kocska válasza Collector hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

Mély hangokat kb úgy adja mint egy telefon, talán egy kicsit jobban. Elég nagy az áramfelvétele 12V ról simán 6A fölé is menne. Majd kap egy izmosabb fetet (jelenleg 200V 12A es van bent) , nagyobb hűtést, és kipróbálom nagyobb feszültségről. Sorkimenőm van bőven kisebb, nagyobb majd kísérletezgetek. Rendes nyákot készítettem hozzá protelben tervezve. Holnap leszedem eaglet és megnézem amit küldtél.
(#) Collector hozzászólása Nov 21, 2008 /

Ma elkészültem én is ezzel a kapcsolással. Az IRF540 nagyon durván melegszik, de ez írva is van a rajzon, hogy nagy borda kell. Namost az kevés, ide aktív hűtés kell, nagy bordával. A másik dolog, ami borzalmasan melegedett az a graetz híd. Van egy 6kVA-es szabályozható toroidom, és arról hajtom az egész szerkezetet egy 35A-es graetzen keresztül. A híd olyan forró volt, hogy a kivezetések füstöltek. Szóval arra is raktam egy eszméletlen nagy bordát, így már azért bírja, de ennek is aktív hűtés kéne. Azon kívül minden rendben a kapcsolással, pincébe próbáltam rádióról, így konkrétan nem hallottam plazmazajt, holnap letesztelem valami mp3-al. De összességében tiszta hangja van, ha a körülmények ideálisak.
Kép az áramkörről:Bővebben: Link
Még nyákot nem martam hozzá.
Videó: Bővebben: Link
(jobb klikk hivatkozás mentése más néven)
(#) Kocska válasza Collector hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Ezekkel a problémákkal én is találkoztam. Nálam nem a garetz híd melegszik, mivel labortápot használok. A tápegység kimenetén a zavarszűrő tekercs, egy ellenállás melegszik de nagyon. Valahogy csökkenteni kéne az áramkör zavar kibocsátását, vagy nem tudom, mi lehet a megoldás.
(#) Collector válasza Kocska hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Most pedig kipróbáltam laptopról, illetve jelgenerátorról. Viszont torzít, sehogy sem lehet megcsinálni, hogy ne torzítson. Laptopról valami 20Hz körüli gerjedés van, és halk + nem stabil az ív, jelgenerátorról meg intermodulációs torzítás lép fel olyan 5kHz -től, de alatta sem szól rendesen. A probléma forrása számomra ismeretlen. A rádiót szereti, mást nem.
(#) Kocska válasza Collector hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Én először kis kínai zsebrádióról próbáltam, mert azért nem kár ha esetleg tönkremegy, de túlélte csak nem szólt. Aztán kipróbáltam telefonnal arról szólt de halkan. Mivel az előző kísérleti alanyok túlélték rákötöttem PC re úgy már egész elfogadható a hangereje. De csináltam egy kis előerősítő áramkört, hogy a telefon is megtudja rendesen hajtani. Akkor ugyanaz a jelenség mint nálad nem stabil az ív recseg össze-vissza, az áramfelvétel drasztikusan megugrik. Most nem nagyon tudok tovább kísérletezni mert a tápegységgel vannak problémák ( lehet az a probléma, hogy a táp is kapcsoló üzemű előszabályozós?) Ennek a kapcsolását kéne elkunyerálni a szerzőtől nagyon szépen szól.
(#) Toldi Oszkár válasza DaviS hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Hali nálad a gond az lehet hogy a cső nem gerjed be
nem oscilál ezt okozhatja a táp is de az ugynevezett Feed back vagy viszacstolás nem megfelelö hejzetben van. vagy a csö a végét járja
ajánlatom szerez egy PL EL 519 ha lehet uj csővet és a tápot pedig épicsd meg a rajz alapján mükednie kell
a FEED BACK et pedig probálgasd kőzeliteni távolitani a tü töl de mind ezt a leg kiseb erővel csináld hangold le a potmétert ami a BU 208 ast vezérli ne teljessen de a negyede elég lesz és pl mijen tűt használsz ?
a réz is jó ha nem túl hoszú és ha jól ki van hegyezve a vége erre én wolfrám hegesztő pákát használtam nem ég szét es jól birja a melegedést csak óvatosan csiszold hegyesre mert könyen törik jah és ara nagyon ugyelj hogy a tekercs kőzelébe ne legyen semijen fém na sok sikert az épitéshez Bővebben: (www.plasmatweeter.de)
(#) feri949 válasza Toldi Oszkár hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Üdv!
Ez az elektroda az AWI hegesztő elektródája.
175x2.4 mm wolfram szál, a piros végű tórium oxidos ötvözetű.
Szép hegyesre kell köszörülni kb 5 mm hosszan szálirányban (átmérő x 2=4.8). Mert így lessz szép az ív, körbe köszörülve bolyhos lesz az ív. Köszörülés közben nem szabad vízbe mártani mert munka közben kipattan a hegye. Ha kell a kösz. modjárol teszek képet. Remélem segítettem.
(#) Collector válasza Kocska hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Azt néztem már, FM modulációt használ. De valószínű 10x ennyibe kerülne, mint ez. Ezzel sincs probléma, csak rá kéne jönni, mi a francért kezd torzítani bizonyos bemeneteknél.
(#) Kocska válasza Collector hozzászólására (») Nov 22, 2008 /

Az lehet, most nemigazán tudok vele kísérletezni mert a táppal nem nagyon akar együttműködni szerencsétlen ellenállás 100+ fokos fél perc után. Kipróbálom építek egy zavarszűrőt, hátha segít. Előerősítővel lehetetlen meghajtani, mert megzavarodik. Kedden majd szakkörön megnézem szkóppal a jel alakokat, megkérdezem tanárom, hátha sikerül rájönni mi a probléma.
(#) Toldi Oszkár válasza Collector hozzászólására (») Nov 22, 2008 /

Igen Fm módban üzemel de anak idején mikor én szórakoztam vele nálam is jelentkeztek különféle brum,
torzitások, majd rá jöttem hol van a kutya elásva én ugyanis le dobtam róla a tranyót ami a modúláciot végzi
és nagyon egyszerü a megoldás szinte nevetséges ugyanis nagyapáink használták ezt a megoldást az ugynevezett NF transformátort nos én is ezt használtam simán át engetem a nagy feszt a trafón keresztül a másik részére pedig egy kis NF erösitö volt rákötve kb 4-5 w egy bias os pótméterel mert a plazma hangszóró ugyanis a magos hangokat tudja nagyon szépen leadni te is épitetél már ijet ?
ja erre mindanyian nagyon ügyeljetek mert a tekercs borzasztóan súgároz ugy hogy mobil telefont minél meszeb tőle nekem ugyanis kinyirt egy 5110 nokiát a sugárzás erejét egy sima neon csövel tudjátok megfigyelni kb 5- 10 cm re kel rakni a tekercstöl nálam világitot ugy rendesen.Űdv
(#) Kocska hozzászólása Nov 22, 2008 /

Össze is dobtam a zavarszűrőt PC táp alkatrészeiből, 2*470nF kondi, egy sárga toroid magos induktivitás. 1 perc alatt úgy felforrósodott az induktivitás, hogy nem lehetett megfogni. Attila86 kapcsolóüzemű előszabályozós tápjáról hajtom. Valami ötlet hogy lehetne kiküszöbölni a jelenséget?
(#) szilly07 hozzászólása Ápr 4, 2009 /

szevasztok eosszedobtam ezta a kapcsolast de nem akar mukodni nem csinal semmit nem ad szikrat a sorkimeno trafo nem csinal semmit mi lehet a gond??
(#) Collector válasza szilly07 hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /

Nagyon sok gond lehet. Pl. nem kapcsoltad be a tápot, elkötöttél valamit, rossz értékű valami, lehet sorolni.
Van egy másik rajz is, ennek elég jó a hangja:
Bővebben: Link
(#) gyulank hozzászólása Ápr 7, 2009 /

Tudsz hozzá stabil tápot?
(#) Collector válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /

Persze, megfogsz egy 20VAC 1kVA-es trafót, és raksz rá egy graetzet, meg egy nagy pufferkondit.
(#) gyulank hozzászólása Ápr 9, 2009 /

Jó, az ok, de hogy legyen +12V 0V +12-40V?
Mert a +-12 ok, de ezt most nem értem
A +12-40V negatív része min van?
(#) Collector válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /

Figyelj, a TL494-nek stabil 12V kell, az IRF540-nek meg kaphat 40V-ot is (bár erős kétségeim vannak efelől). Hol látsz te -12V-ot?
(#) Szegedi Sándor hozzászólása Ápr 9, 2009 /

Sziasztok
Nagyon tetszik amit csináltok. Én is akarok valami hasonlót véghez vinni bár az én célom az lenne hogy 1 vagy 0,5 cm -es plazma adjon ki valami féle hangot ami felismerhetően az amit például az mp3 lejátszóm ad ki.(olvastam hogy minél hosszabb az ív annál több a mély hang, nekem az nem fontos, ha úgy szólna mint egy piezzo csipogó az se baj)
Végigolvastam a fórumot és arra gondoltam hogy valami ic + fetes technikával lehetne ezt legegyszerűbben elérni.
Én nem akarnék sorkimenőt se több ezer voltot használni, saját magam által készített légmagos tekercs is megfelelne erre a célra. Azzal nem vagyok tisztába hogy kb mennyi feszültséget tesz ki 1 vagy 0,5 cm hosszúságú ív, és hogy kb milyen vastagságú és mennyi menetszámú szekunder tekercset készítsek.
Ha valakinek van valamilyen ötlete vagy észrevétele azt megköszönném.
Következő: »»   3 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem