Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   53 / 581
(#) Videotonman válasza wpetya hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /

Helló!

Engem a VT R-4932-es rádió érdekelne, ha még megvan!

Üdvözlettel: T. Zsolt
(#) djmagoo válasza mackopajtas hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /

Sziasztok!

Nos hosszú hallgatás után újra itt... talán emlékeztek még az alba regia tévére aminek a képeit korábban feltettem... A történet közben befejeződött, a készülék restaurálása elkészült... Nem volt egyszerű, de beszéljenek a képek:

(#) djmagoo válasza djmagoo hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /

További képek:

Még kettő:
(#) kisgeri válasza djmagoo hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /

A munkáidat nem győzöm csodálni.....

A készülék érzékenységére jellemző egyébként hogy a multiméterem mérőzsinórját dugva az antenna bemenetre tökéletesen hozza a M1-est a VHF sáv alján, a hangja pedig brutális (3 hangszóró, PCL86 hangerősítő cső) igaz ezzel volt bajom mert az aránydetektorban megszakadt az egyik OA11xx dióda és csak torz kerregés volt... Szerencsére mostmár minden tökéletes és elfoglalta a méltó helyét a nappalimban, egy VHF modulátor társaságában (DVD és beltéri is nézhető...) Érdekes érzés pl egy Balaton Retro DVD vagy egy egy régi magyar film korabeli készüléken...

Üdv mindenkinek!

Nemsokára újabb gép jön... Orion AT301 és AT302... (a 301-eshez egy fórumtárstól lesz kávám és csövem, a többi már megvan...)

(#) djmagoo válasza kisgeri hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /

Szia!

Köszi...jó kis időtöltés az biztos... Amugy neked mi ujs a régi gépeiddel? (AT501)... Remélem hogy hamarosan a te képeidet is láthatjuk...
(#) Videotonman válasza djmagoo hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /

Helló!

Gratula a tévédhez, szép munka volt
Nekem is van egy Alba Regiám, becsavarható tartólábaival, használati útmutatójával. De van még mit dolgozni rajta (benne).
Amúgy kellett a külsejével foglalkozni, vagy az eredeti állapotában van?

Üdv: Zsolt
(#) djmagoo válasza Videotonman hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /

Szia!

Kellett vele ügyködni de szerencsére nem volt nagyon tré a dolog... a bal alsó sarokban hiányzott egy kis darabon a politúr (vagy furnér?), de megoldottam, kitapasztottam kittel, lefestettem majd lelakkoztam... a képernyő körüli keretet és az első hangszóró rácsot újrafújtam bronz-arany festékkel, a hangszóróselymet is cseréltem. A lábak fém tartója rozsdás volt, csiszoltam majd lefújtam feketére. A kaszni többi része viszonylag ép volt, csak lepucoltam és kapott bútorápolót. A fa több helyen belül és hátul szúette volt, a lyukakba rovarirtót nyomtam fecskendővel majd mikor kiszáradt, beragasztottam faragasztóval majd felcsiszoltam és lefestettem. Szerencsére nem éltek már benne a dögök de nem ártott a biztonság...

A tiednek mi a baja? Milyen állapotban van?

Még vár rám egy szobafestés, polcépítés, aztán végre nekiállhatok a gépeknek is. AT501-ből vasárnap kerül hozzám a 3. darab, a változatosság kedvéért Meg pályázom egy egészben levő és egy roncs AT302-re is. Azt hiszem egy oldallal előrébb írtam, de beszéljünk már meg légyszi egy találkozót a 403-as alkatrészek miatt....

Másik oldalon egyszer láttam kerestél AT302 tekercskészletet. Nem tudom azóta lett-e, de akár azt is lehet tudok adni majd.

Szia!

Köszi, az AT403 még aktuális lenne... Az AT302 megoldódott egyelőre mert van egy 301-es sasszim ami ugyanaz mint a 302-es TV része... az alapján épül majd újra... persze ha neked lesz feleslegben hozzávaló, szívesen fogadom... a roncs gép mit takar egyébként? Mert a forgató gombjaim hiányoznak, vennék róluk mintát...

Üdv!

A roncsnak nagyjából mindene megvan, csak darabokban, teljesen szétszedve. Van itthon AT301 nagyon rossz állapotban (káva gombás-penészes, szétesve), annak az egyik oldali gombja használható 302-ben is. A roncsnak meg azt hiszem csak az egyik oldalon van meg a gombja. Mintának biztos tudok adni. Ha eredeti kell, meglátjuk hogy jön ki...

hu az jó lenne... a héten elhozom a sráctól a kávát meg a csövet, csak nem tudom megvan-e rajta az eltérítő tekercs... bár ha a kávában van a cső akkor szerintem igen, mert a rögzítés részét képezi. Szerencsére a 302-esemen megvannak a gombok, a 301-esről hiányzanak... de van egy fogtechnikus cimborám, aki gyártott már nekem ilyesmit...Az én at301-esemnek is el volt rohadva a kávája, de mire elmentem érte már csak a sasszi volt meg, a csövet és a kávát kidobták... (ne tudd meg mérges voltam...)

No de boltolhatunk ha gondolod... van sok old timer alkatrészem tévékbe, ha kell valami írj...

Hali!

Az enyémmel is nagyjából ez volt a munka. Igaz, szerencsére nem volt szuvas. Viszont rettentően karcos volt, főleg a teteje. Ezt wax-szal igykeztem tűrhető és nem szemet szúró szintre hozni. A tévé amúgy egy igazi "öszvér". Hiányzott az eltérítőtekercs belőle. Ezt egy fórumon vadásztam össze, nem eredeti, de megfelelő rá. A lábakat ajándékba kaptam. A használati útmutatóját a neten vettem. Amúgy egyben van, most már külsőre jó. Még az eredeti biztosítékok is megvannak hozzá kis papírtasakban a hátlaphoz fogatva.
A nem eredeti eltérítőtekercset sikerült összehozni a régi foglalatával (mert bakelitdugós volt az eredeti). Jelenleg ott áll a munka, hogy a nagyfesz trafója szakadt Sajnos én még nem vagyok műszerész, így apummal dolgozunk rajta - akinek viszont műszerész szakmája van - de nem igzán jut rá idő.

Üdv!
(#) djmagoo válasza Videotonman hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /

Ha a primere szakadt akkor tudok szerezni (van a szüleimnél a régi műhelyemben) Ha meg a malomkerék rossz akkor az is akad, a Kékesé és a Munkácsy-é is jó bele. van egy trafótekercselő ismerősöm is, nekem tekert már Tavasz sorki primert, nemdrágán... Mert szerencsére ezek még csak sima tekercsek, nincsenek kiöntve (a malomkerék kivételével...)

Milyen képcső van a tiedben? Cseh gyártmányú 531QQ44-es? Azoknak jó képe van még mindig... igaz ne lepődj meg ha a sok éves állás után kissé bágyadtan indul, járatni kell és helyrejön...

Lábak vannak nekem is de azok egy Favorit TV-ben vannak, valamint egy Orion Delta AT550-esben... a Regiát így szereztem, asztali kivitelben...de lehet lesz hozzá láb, meg 60-as évekbeli szoba dipól antenna is...meg UE100 UHF konverterem is van majd ráhergelem azt is... igaz a modulátor megold mindent.

ja nekem egy Munkácsy ilyen ösztövér szerkezet... kép blocking trafo kékes roncsből, dobváltó úgyszintén, eredeti hangszórók ráccsal az Ecseri Piacról, hátlap és nagyfesz fedél lomtalanításról...Használati + rajz + eredeti számla (blokk) egy rokontól akinek régen munkácsyja volt (de sajnos már nem volt meg neki a készülék is...)

Üdv!

Jó éjt mindenkinek, léptem aludni... reggel meló sajnos...

Ha jól emlékszem, akkor a primer szakadt benne. A malomkerék is csúnyán néz ki, de az jónak tűnt (megrepedezett az öntése). Ha nem túl nagy kérés, akkor el lehetne intézni a primer tekercselését az ismerősödnél? Én nem tudok senkit, aki elvállalja. Elrontani meg nem akarom.

Nekem 53-as Tungsram cső van benne. Működése még nem ismert, de bízunk benne, hogy jó lesz.

A lábak szerencsére ehhez a típushoz valóak, még a színek is megegyeznek. (az Orion Orpheus tévémnek valami idegen lába van...) Az Alba Regiámhoz még egy vezetékes távszabályozót szeretnék beszerezni, hogy teljes legyen az összhatás
(#) Malfox hozzászólása Ápr 27, 2009 /

Üdv mindenki! Most találtam erre a topicra,ennek örömére megosztom veletek a Tavasz TV-m restaurálását.

I kép:Még a működésképtelen,tönkrement politúros TV...
II:Mivel nem találtam a kapcsrajzot elkezdtem a dobozt generálni
III.Ez má' valami mi?
IV.És lőn világosság!

A TV hibáit nem volt nehéz megjavítani:a PL36 PY83-as cső cserére szorult(mindkettő rémes állapotban volt)
A képszinkron nem működött,mert a szabályzó potméter szénné égett.Ugyanezen fokozathoz tartozó ELKO is zuhant egyet
Továbbá a képlinearitáson kellett állítani.
A dobozt katasztrófális állapota miatt újrapolitúroztam a hagyomásnyos denszesz-sellak eljárással.
Ha tetszett,írok még sokat ide.
Üdv mindenkinek!
(#) kocos válasza Malfox hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Ejha! Gratulálok! Nekem az első "csöves élményem" egy tavasz tévé bontása volt 13 éves koromban Ma már nem tenném ...
(#) kocos hozzászólása Ápr 27, 2009 /

Szombaton voltam a verseny utai piacon, és hát "beszereztem" egy Terta rádiót (most meg nem mondom, milyen típus, mert ahhoz át kellene menni a másik szobába ), kemény 1000 Ft-ért! sajnos valami "kreatív" kollega kékre festette a kávát, de a sasszin egy rozsdafolt nincs! Az előlap műanyag szegélye törött , és hiányos, illetve nincs hátlap, de műszakilag nagyon jó álapotban van! Por se nagyon van benne. egyelőre nemszól, de ennek véget vetek majd egyszer! Majd lefotózom, ha lesz egy kis időm, meg lesz nálam gép ..stb stb
(#) kocos válasza kocos hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Közben rákerestem , ilyen az enyém is, csak kék
(#) perlaci válasza Malfox hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Gratula a szép munkáért.
Megtennéd, hogy röviden leírod az újra polírozás mikéntjét. Alapanyagom van de nem csináltam még és nem tudom mire kell odafigyelni a szép eredmény érdekében.
Köszi
(#) Malfox válasza perlaci hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Pontos politúrózási eljárás:ITT

Nekem nem volt habkőporom,de így is szép eredményt értem el,a TV furnérja sajnos már eléggé gödrös,ezért nem lett 100%-ig tükrös ,de jobb faanyagoknál igen szép lesz a bevonat,6-9 réteg politúr felhordása után.
Ha jó idő van,akkor nem kell a rétegek között 24 órát várni,én 3-4 órát hagytam száradni.Üdv

DSCF3522.JPG

(#) llaci56 válasza Malfox hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Politúrozva biztosan szebb, (én is így csinálnám!) de eredetileg ezek a kávák lakkozva voltak. Ezt olyan embertől tudom, aki ott volt művezető, ahol készültek a kávák. (börtönben!) Két komponensű poliészter lakkot használtak hozzá, - az '50-es évektől már biztosan.
(#) Malfox válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Hát ezt nem hiszem,mert ez sima politúr volt,az Orion TV-ket valóban poliészter lakkal vannak kezelték,azok eleve másképp is néztek ki(és az nagy darabokban esik le,ha tönkremegy).Üdv!
(#) kocos válasza Malfox hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Tényleg politúrozva volt, mert nekem otthon "rohad" egy tavasz káva az udvaron, és már pereg le róla a (valamilyen) szeszlakk, szerintem sellak. Két K-s PUR lakkot nem is lehetne ilyen vastag rétegben szépen felvinni (bátyám szerint, aki fényező), csak szeszlakk, vagy nitrolakk alkalmas erre a célra, úgy tudom ( nitrót már próbáltam is, elég baba, meg jó vele dolgozni, csak nagyon sérülékeny , lásd régi Fender gitárok)
(#) llaci56 válasza kocos hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

De ki beszélt itt PUR lakkról? A két komponensű észter lakk nem egyenlő a PUR -lakkal! Az észter lakkot bármilyen vastagságban fel lehet vinni (több rétegben!) mert bármilyen keresztmetszet kitérhálósodik. A dobozban maradt bekevert lakk néhány óra elteltével fűrészelhető, köszörülhető, polírozható, stb.
Könnyen ellenőrizheted, hogy sellak-e. Ha a denszesz oldja, akkor sellak.
(#) toprongyos hozzászólása Ápr 27, 2009 /

Sziasztok!
Én lúzer vagyok itt, apám az ész! Van egy tungsram 6-12-24V-os akksitöltőm, amit mostanában gyakran használok munkaakksi töltésére. Azt szeretném tudni, hogy át lehet-e alakítani autómatára, túltöltés ellen, mivel sokszor felügyelet nélkül marad! A töltő max. 30A töltőárammal bír, én 12v-os 110ah akksit töltök vele!
Előre is kösz a megoldásokat!
(#) Malfox válasza toprongyos hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Ez nem ebbe a topicba való!Üdv
Következő: »»   53 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem