Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Köszi. Ezzel egy időre végeztem az SE-vel. PP-be vágom a fejszém De nagyon sokára fog elkészülni. (Igaz Imivel már összeraktunk egyet ezért nem az első lesz) Ennek viszont minden részét én csinálom, beleértve a kimenőket is.
Idézet: Én máris belekezdtem egy -két hét csupán az egéssz , megvan az pillanatok alatt ! Már van némi előrehaladás „Belekezdek egy EL84 (6P14P) PP”
Jó ezt tudni! Lehet hogy a PP-nél igénybe fogom venni a segítséged. Előre is köszi
Én is nyákra fogom csinálni oldalanként. A tápot meg külön. Melyik kapcsolást csinálod meg?
Nos ez szintén a CHZ mester általl tervezett kapcsolások közül való ! Mind a kapcsolás és természetesen a nyák terv is ! Már megvan a dobozom is hozzá előre csinálva csak még várni kell egy -két alkatelem beérkezésére ami nem rajtam múllik . A táp panel is szintén a nyákon kap helyet , sőt ezen a nyákon eredetileg az is rajta van . Csak én kényszerből szétdaraboltam mert fölszeretném használni az ithoni konderzátor készletemet , amiket már egy jó ideje csak pakolgatok . Ezért szétdaraboltam a nyákot hogy a nyagyobb méretű konderzátorok fölhasználhatóvá váljanak ?
Szerintem egy csöves célszerűbb légszereléssel csinálni
1 jobb hangja van a lábtól lábig forrasztásnak. (ez nem tapasztalat csak internetes forrásból, mivel eddig csak légszereléssel építkeztem) 2 könnyen ki lehet próbálni egy másik kapcsolást 3 nem kell szenvedni a nyák készítéssel
Én viszont határozottan állítom, hogy jobb hangú a légszerelt erősítő. Kipróbáltam végerősítőnél is, előerősítőnél is (pont-tól pont-ig légszerelésről van szó (amennyire csak lehet), nem arról hogy a nyákon vagy a levegőben kuszálódik a vezeték). Akkor lehet meghallani a különbséget, ha a rendszer többi eleme is lehetővé teszi ezt (főleg a hangsugárzó, a CD játszó, az LP, az átjátszó kábelek. ), és igazán jó kimenőtrafót sikerült előállítani, vagy szerezni, gyors, kis hiszterézisű vasra készített kimenő nélkülözhetetlen (főleg PP-nél vagy nagyobb áramú SE-nél). Aki nem akarja ne higgye el, egy nagyon jó rendszernél (nem a sajátomra gondolok. ) mindent meg lehet hallani.
Biztos van igazság ebben is , de én nem tartom ennyire valósnak ezt a kérdést .
Ha nyák tervezésénél betartjuk az elemi szabályokat , akkor már nem hiszem , hogy nagy lenne a különbség . Szerintem inkább arról lehet szó , hogy légszerelve kevésbé lehet azokat a hibákat elkövetni , mint a nyák huzalozásának kialakítása során. Csatolásban látható hibát légszerelve nem hiszem , hogy sokan elkövetnék , de a nyák adja ezt a lehetőséget és meg is valósítják és sok hasonló baki beépítésével valóban ronthatjuk a minőséget . Akkor már beszélhetnénk arról is , hogy légszerelve , csak az alkatrészek kivezetéseit használjuk , vagy segéd huzalokat is beépítünk és ennek a minőségéről , hosszáról sem szabadna elfeledkezni . Sok kusza légszerelt "gubanc " biztos , hogy rosszabb eredményt ad mint ha korrekten megtervezett nyák . Ezek már olyan dolgok amiben hinni lehet , de bizonyítani nem . Azt írod , hogy kipróbáltad .. , a végén ezt cáfolod azzal , hogy a rendszered minősége alkalmatlan ennek megitélésében
Az első lépés,összeraktam a kimenőt,és javitottam a rossz szekunder tekercset.
Jól néznek ki !
Ezek meg amiket én csináltam anno.
Sajnos nem vagyok olyan profi panelgyártásra berendezkedve mint Te, ezért is vonzodom a kevés alkatrész esetén a légszereléshez.
Nekem úgy tűnik, hogy egy SE végerősítőnél az a néhány alkatrész elfér a csőfoglalaton is, amennyire lehet rövid alkatrész lábakkal. Egyéb bekötésre amíg deszkamodell szilikon szigetelésű sodrott rézvezetéket használok, ez biztosan elvisel több ide-oda forrasztást is. Ha végre dobozba kerül, akkor a máshol már bevált VDH C-16 és SCS-28 as vezetékekre cserélem ezeket. Viszont a több különböző méretű kondenzátort is tartalmazó korrektort elég macerás lenne légszerelni, és sokszor az alkatrész lábak sem lennének megfelelő hosszúságuak. Ilyenkor jól jön egy gondosan (számomra ezalatt értsd: mások álltal) megtervezett panel.
A szemnek már szép
Elárulnád milyen kapcsolást választottál hozzá?
Üdv Mayky, a légréshez mit használtál,és milyen méretben?
Jelen pill. 0,5-ös bakelit lap, de szerintem elég lenne, 0,2-es triflexil. mivel 2 helyen van benne ezért már ez is 0,4-es légrésnek számít. De ez kísérletezés tárgya.
Az elektroncső oldalon található erősitőt választottam,ehhez onnan több mindent megtudok rendelni, amit sajátkezüleg nem tudnék megcsinálni.(hálózati trafó,folytó)A legfontosabb pedig, hogy nem tünik bonyolultnak.
Szemeztem én is ezzel a kapcsolással, de CHZ mester erről azt írta, hogy kicsi az 5687 erősítése így a 15W-hoz min. 3Veff bemenőjel kellene.
Ami még az én rendszeremnek sem kevés.
Én nem a légszerelést ellenzem , egyszerübb SE esetén valóban vétek nyák használata.
Erről nem tudtam,ez azt jelenti,hogy egy CD lejátszó sem tudja kivezérelni?
Hát valamiért a Jadis légszereléssel csinálja a PP erősítőit, nem hinném, hogy olyan csórók lennének, hogy nem tudnának nyákot gyártani Jadis DA60
Az erősítőmben van egy kis brumm. Bár csak akkor hallom, ha nem szól a zene vagy a leghalkabb hangerőn hallgatom. Kérdésem az lenne, hogy kell kiközepelni. Próbáltam egyenáramról hajtani, de akkor leesett 5,7 voltra a feszültség, viszont eltűnt a búgás, tehát azzal van a baj.
Sorozatban gyártva valóban ez nem olcsó megoldás .
Csak azt a köteg kábelt ne látnám az RCA csatiktól elvezetve...
470-1000 ohmost trimmer poti a fűtés két vezetékére a csuszka pedig a földre ill. X feszültségszintre emelt pontra pl. ha SRPP-t használsz.
Gondolom a fűtésről van szó , ha elkot is tennél rá , akkor több lenne 5,7V-nál , sokkal több is ..
Hát valóban azért bele lehet kötni rendesen ezekbe a méregdrága cuccba, mert ugye ilyen közel nem szabadna tenni a Kt88-asokat.
Jadis DA60
Hát szép szép ez az erősítő főleg a külakja ! De ami azt illeti a belvilág megkell hagyni már hiába légszerelt , nem igazán olyan klsaszikus ! Eléggé sablonos ami azt illeti lehet rajta látni hogy sorozat gyátásból származik ! Túlságosan művi azok a vezeték hosszok meg aztán nem mondható egyáltalán rövidnek , akkor hol is van a légszerelés ?
Belső kivitelezés sem igazán tetszett , de ez még tudott rontani picit az összképen.
Idézet: Fogalmam sincs mennyi ennek a becsületes ára , de még egy anód késleltetés sem nincs benne ! Meg aztán még egy észrevétel ami nekem még egy saját gyártású erősítőnél sem tetszik ! Azok a foglalat fölszerelések meg aztán a csavarok látványa ? „Hát valóban azért bele lehet kötni rendesen ezekbe a méregdrága cuccba”
Igen a fűtésről. Tettem rá 2db 2700µF/16V elkót. Bár lehet a graetz-el van a gond mert az nagyon melegedett. Majd veszek egy kicsit erősebbet.
Ezt meg kellene mérned. Nekem nincs CD játszóm, de a két különböző Sony DVD lejátszónk a CD mérőlemez 1KHz-es 0dB-es jelére max. 2Veff kimenőjelet produkált.
Ennél eredetileg nagyobb jelem volt hanglemezről, de még az sem érte el a 3Veff-et. |
Bejelentkezés
Hirdetés |