Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolási rajzot keresek
 
Témaindító: Kallai Csaba, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   73 / 375
(#) Imi65 válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 24, 2009 /
 
Az a baj, Márk, hogy én "rendes" szkópot használok. Ráadásul hangfrekvenciás mérésekre mV mérővel használom, ami mindig leosztja (10dB-es osztású méréshatár kapcsolóval), és leválasztja az anódeszről a hasznos jeltartalmat. A szkópot így nem kell állítgatni, hanem csak sasolni.
Így nem igazán tudom, mi kell az ilyen PC-szkópoknak....
(#) zoltan_30 válasza bave00 hozzászólására (») Ápr 24, 2009 /
 
Esetleg ez hasonlit:
Bővebben: Link
(#) llaci56 válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 24, 2009 /
 
Márk! Ne tévesszen meg, hogy Imi "anódeszről" ír neked, csak meg akar zavarni ezzel a jampis írással! (Vagy, csak spórol a "f"-vel, így válság idején.)
Na... Azt tudjuk, hogy mennyi a műszered belső ellenállása?
(#) dinokal válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /
 
Hi! A rajzot nézve ez bizony nem erősít semmit, illetve az erősítése 1. A lényege a nagyimpedanciás leválasztás. Ehhez 1:10 osztóként 18 Mohm kell, tekintve a 2 Mohm bemeneti impedanciát. A hangkarik nem mérnek egyenfeszt, mert a bemenetük kondenzátorral van leválasztva. Ez a kapcsolás szintén. Egyenfesz méréséhez vagy egyenfesz/váltófesz, vagy egyenfesz/frekvencia átalakítás kéne. Másodszor a leválasztó fokozat után hiányzik a hangkari védelme. Ha 1,5 voltig akarsz mérni, a hangkártya elé kell két szilícium és egy germánium dióda sorba kötve, ekkor az együttes nyitófeszültségük 1,5 volt, majd megismétled ugyan ezt, de fordított polaritással bekötve. Így ha 1,5 voltnál nagyobb lenne a feszültség, a diódák kinyitnak, és levágják a pluszt. A hangkarid tökéletesen védve lesz. A be és kimeneti kondik a rajzon mindenképpen kellenek, mert az ic bemenete 4,5 voltos egyenfeszen működik, erre ülteti rá a váltófeszt, majd a kimeneten leválasztja. Bemeneti osztóval elég jól használható kütyüt kapsz. Ha kisebb (max 100 mV) feszt akarsz megjeleníteni akkor a leválasztó és a diódás védelem közé be kell iktatni egy erősítő fokozatot. Ez már a kompenzációk miatt lehet hogy kicsit munkásabb.
(#) mark.budai válasza dinokal hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /
 
De ha teszek diódákat, akkor levágja a jelet 1,5V-nál, aztán mérni nem tudok semmit ez felett. Jó lenne egy ilyen szkóp, normális paraméterekkel. Én most "rendes" szkópot nem veszek, az biztos. Ebben bíztam, hogy lehet vele rendesen mérni.
(#) Moderátor hozzászólása Ápr 25, 2009
 
Uraim!
Felhívnám a figyelmet a téma címére!
Köszönöm.
(#) mark.budai válasza (») Ápr 25, 2009 /
 
Itt nem lehet megbeszélni a rajzokat? Akkor "költözködünk" az oszcilloszkóp számítógépre témába.
(#) mark.budai hozzászólása Ápr 25, 2009 /
 
Akkor vissza a téma címéhez:
ViewPoint VP1770VA tápegységének a kapcsolási rajzát keresem.
Köszi!
(#) dinokal válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /
 
Válasz az "oszcilloszkóp számítógépre" témában.
(#) MolnarG hozzászólása Ápr 25, 2009 /
 
Sziasztok!
Egy olyan 12V -os ventilátorhoz való fordulatszám szabályzóra lenne szükségem, ami a hőfok függvényében szabályozza a fordulatszámot és a hőmérséklet-érzékelője TO220 as tokozású legyen hogy hűtőbordára lehessen szerelni.
Előre is köszi
Üdv.
(#) mark.budai válasza MolnarG hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /
 
Nézd meg a kapcsolások között! Bővebben: Link
(#) MolnarG válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /
 
Ilyeneket már nézegettem. Igazából egyik kritériumnak sem felel meg: nem fordulatszám-szabályzó, és nem TO220-as az érzékelő.
(#) Sebi válasza MolnarG hozzászólására (») Ápr 26, 2009 /
 
"a hőmérséklet-érzékelője TO220 as tokozású legyen "

Sok dolgot láttam, de ilyet még nem... Azt meg lehet tenni, hogy bármilyen TO220-as tranyó E-B diódáját használod érzékelőként, de egy termisztorral sokkal egyszerűbb megoldani. Van olyan tokozású, amit M4 menetes furatba lehet becsavarni.
(#) proli007 válasza MolnarG hozzászólására (») Ápr 26, 2009 /
 
Hello!
De az is kérdés, hogy mit értesz szabályzó alatt. Mert a Kapcsolások/Biztonságtechnika,érzékelők,detektorok/hőkapcsolók alatt találsz ilyen szabályzót. Mert amúgy kétállású szabályzó is szabályzó. :yes:
üdv! proli007
(#) karesz01 hozzászólása Ápr 27, 2009 /
 
Sziasztok!
ELTAX AVR-250-es 5.1-es házimozi erősítőnek kellene a kapcsolási rajza meg a adatai ha valaki tud segítsen előre is köszi!
üdv.
(#) barniby hozzászólása Ápr 27, 2009 /
 
Üdvözlök mindenkit.
Az a problémám,h az egyik erősítőm megadta magát
A pontos típusa:
---AUDIOTON A9039---
Szétszedtem és az egyik tranyó halt meg,de annyira h olvashatatlan a tíusa.
Tudom nem nagy szám ez az erősítő,de ez egy HiFi torony eleme és így igen jól néznek ki eggyütt.
Ha esetleg valaki tud valami kapcsirajzot hozzá azt megköszönném.
Sajna Google nem segít
(#) bave00 válasza zoltan_30 hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /
 
Ezt én is megtaláltam, de ez egy másik típus.
Azért köszi!
(#) MolnarG válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /
 
Itt volt az orrom előtt és nem vettem észre . Igazából a kettő kombinációja kéne nekem. Egy erősítő hűtőbordájának hőfokfigyelésére lenne. Úgy szeretném csinálni, hogy pl. 50°C -nál kapcsol be mondjuk olyan közepes fordulaton a venti és 70°C -nál pedig maximumon forogna, 80-90°C -nál pedig a relé levenné a főtápot az erősítőről. Az megoldható, hogy a te kapcsolásodon az átváltás hosszabb tartományba történjen? Meg ugye a jó lenne ha a két áramkörnek egy közös érzékelője lenne.
(#) proli007 válasza MolnarG hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /
 
Hello!
Az a gyanúm, hogy kissé túlragozod a dolgokat. Anélkül, hogy kipróbáltál volna valamit, a valós életben, elméleteket gyártasz. És nem veszed figyelembe a hűtőborda termikus időállandóit és a ventilátor üzemi tulajdonságait, karakterisztikáját. :yes:
De legyen ahogy szeretnéd! (Természetesen az ellenállásokkal el kell játszadoznod, mert ez nem egy korrekt, méretezhető áramkör.)
üdv! proli007
(#) djroland hozzászólása Ápr 28, 2009 /
 
Hellosztok keresek egy ojan kapcsolást hogy ne recsegjen a mélynyomom ha fel veszem maxra ha lehet akkor minél hamarab jó lene ha valkainek meg van vagy esetleg weblapot tudna adni előre is köszi
(#) llaci56 válasza djroland hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /
 
Te érted amit leírsz?
(#) pali_2006 hozzászólása Ápr 28, 2009 /
 
Helosztok van nekem egy ITT NOKIA 6381 PIP DIGIVISION TV-ém ehez a tévéhez keresek kapcsolási rajzottt ,de a legfontosabb ezz a panell lenne Digiboard BE2/Fast 2
6911 40 12
árnyékolt dobozú modul.Amugy a TV baja PIP-ben a kép tökéletes normál üzemmödban kissé szinhibás illetve szemcsés a szin.Jobban a PIROS és a KÉK dominál vagyis a ZÖLD is benne van egy kicsit de csak ténleg egy kicsit .
(#) djroland hozzászólása Ápr 28, 2009 /
 
ja bocs sijetem, meg van mit akkarok hangváltót a mélynyomóba ha lehet IC nélkül
(#) MolnarG válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /
 
Kifejtenéd mire gondolsz? Elfogadom ám mások véleményét és tanácsait, úgyhogy nyugodtan mond mire gondoltál, majd megegyezünk . Egyébként köszönöm a rajzot!
(#) edison14 hozzászólása Ápr 28, 2009 /
 
Szevasztok !!!

Szeretném megkérdezni, hogy nem e tud valaki küldeni egy 1500W - os erősítő kapcsolási rajzot?

A segítséget előre is köszönöm.
(#) patexati válasza edison14 hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /
 
1500W Mire kell az neked! Ekkora nem igen van bár létezik inkább több kicsi (több csatorna) van ilyen teljesítményen!
(#) szamóca válasza edison14 hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /
 
Miért ilyen kicsi kell?
(#) patexati válasza edison14 hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /
 
Egy 1000W-os om van csak

1000w.jpg
    
(#) szamóca válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /
 
Csak kinövik egyszer!
(#) proli007 válasza MolnarG hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /
 
Hello!
Semmi különösebb, csak gondoltam ki kellene próbálni a hűtést. Azaz fel kellene venni a paramétereket, mert ez a szabályozás kiindulási alapja.
- Mert ha egy hőfok felett elindul a venti, akkor vagy beáll az hőegyensúly, vagy nem, vagy lengedezni fog, mint megannyi szabályzó. Csak kérdéses, hogy egy egyszerű lelkületű erősítőnél, szükség van-e, egy tényleges szabályzásra. (Gondolom onnan indultál ki, hogy feleslegesen ne zörögjön a venti, csak nem ilyen egyszerű a helyzet.)
- A venti, nem indul el csak egy bizonyos feszültség felett. Viszont ha már jár, akkor ugyan ezen az feszültség értéken nem áll meg. Tehát hiszterézise van (ezért van, hogy PC szabályzóknál induláskor előpörgetik) De itt állni fog induláskor, ha a borda hideg.
- A ventinek a légszállítása, biztos nem arányos a fordulatával. A karakterisztikája, az indulása, a hűtőborda holtideje, mind a szabályzó zavarójellemzőit gyarapítja. Tehát valami "normális szabályozást" gondolom egy jól hangolt PID szabályzóval lehetne megoldani, ahol még az erősítő pillanatnyi átlagteljesítményét (ami vélhetően a várható hőfejlesztéssel lesz arányos) is be kellene venni differenciáló tagnak.

Ezeket a gondolatokat, csak azért írom, mert mechatronikai hallgató vagy. De azért, ez nem egy űrhajó, csak egy erőlködő..
üdv! proli007
Következő: »»   73 / 375
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem