Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC programozás

Témaindító: G-Lex, idő: Okt 24, 2005
Lapozás: OK   18 / 66
(#) csdog válasza watt hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Csatoltam eztis, azóta tanácsodra rákerült a 100nF kerámia a hátoldalra közvetlen az ictok lábaira forrasztva.
Az égetőn egy 90°os tüskesor van, az adapteren pedig eleinte egy ictok-"darabka" volt amibe simán csak beleszúrtam az égetőt , de már arrais gondoltam h talán nem érintkezik(pedig kimértem és de...) úgyhogy lecseréltem egy talán videóból bontott szalagkábelre, amin van egy csatlakozó...

adapter.PNG

(#) csdog válasza csdog hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Egyébként a 16F628 és a 16F628A között van valami lényeges különbség , vagy csak az h újjabb kiadás ?
(#) watt válasza csdog hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Ha ott a kondi, akkor ez is kifogástalan.
Mérd meg az ACK-n lévő feszültséget úgy, hogy nem teszel rá PIC-et és kapcsolagatod a hardver check-ben a PGD-t. Nézd meg, hogy az Data In vonal hogy változik a programban eközben. A PGD, PGC vonalakon is mérd meg a feszeket.
4óra felé hazaérek és én is méregetek, hogy legyen valami összehasonlítási alapunk a portokhoz.

Lényegi eltérés a két PIC között nincs, de a megfelelőt kell kiválasztani az égetőben!
(#) TakiG válasza watt hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Közben méregettem a feszültségeket az összehasonlítási alaphoz, és próbálgattam az égetőt:
A mért szintek:
Vpp/MCLR: 11.11V
Vdd: 5.21
PGD: Disable: 0.53V Enable: 5.03
PGC: Disable: 0.09V Enable: 5.02
A tápom egy régi AT-s PC táp.

Úgy néz ki WinPic800-al nekem nem működik, pedig úgy állítottam be ahogy a cikkben a képen van..
Az Oshon 16F-es progival viszont működik (16F628A-t próbáltam).
(#) watt válasza TakiG hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Idézet:
„Az Oshon 16F-es progival viszont működik (16F628A-t próbáltam).”

Akkor most égeti? Ellenőrzés jó?

Az ACK-t elfelejtetted megmérni, pedig az lenne a lényeg(LPT port 10-es láb, ha jól emlékszem).
(#) TakiG válasza watt hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Igen égeti, és az ellenőrzés is jó, de nálam eddig is működött Oshon 16F-el.
Az ACK-t valóban elfelejtettem, az is a PGD lábára megy a PIC-nek és ott is 0.53V és 5.03V mérhető, ha ki/be kapcsolom.
Most viszont mennem kell, sok sikert csdog!

(#) csdog válasza TakiG hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

na megméregettem:

Vpp :11.85 V
Vdd : 5.00 V
PGD ki : 0,521 V be :3,03 V
PGc ki : 0,785 V be :3,04 V
AKC : 3.03V
ha a PGD(data out ugye?)-t bekapcsolom akkor a Data in kipipálódik

nem lehet hogy az a 3,03V kicsit kevés? hány V-tól van logikai 1 ?
(#) potyo válasza csdog hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

De igen, kevés a 3V. Inkább úgy 4V felettinek kell lennie, de célszerűen legalább 4,5V. Lehet, hogy csak 3,3V-os a párhuzamos portod? Abban az esetben muszáj a 74LS07-es bufferes égetőt használnod.
(#) csdog válasza potyo hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Belenyomattam fater laptopjába, 5-ből 2szer felismeri a WinPic800, ezt mondja :

INTOSC mód/belső MCLR engedélyezés
Találtam ->16F628

de néha csak :

Találtam ->16F628

és írni továbbra sem tud rá ....
Itt 4.3 V jön ki az LPT-ből az AKC-n
(#) csdog válasza csdog hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Végre van egy kis sikerélményem
a laptopról a 18F4550 -re sikerült feltennem egy progit

márcsak aztnemértem hogyakkor az f628-al miért nem boldogul vajon
(#) watt válasza csdog hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Azt én is tapasztaltam, hogy a 18F-ek kisebb feszt elfogadnak logikai H-nak. Az okot nem tudom.
Én most mértem ki a vonalakat.

ICSP porton mérve:
PGC: 0,06V..4,78V
PGD: 1,31V...4,78V
ACK(10. láb) 1,31...4,78V

Az ACK-t a printer port 10-es lábán kell mérni, vagy az ICSP csatiban a PGD lábon, mert ott ugyanannyi lesz elvileg. Az 5V-os tápot is be kell a méréskor kapcsolni.
(#) watt válasza TakiG hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Nálam a WinPIC800 is simán égeti a 628A-t. Érthetetlen, hogy ilyen sok baj van ezekkel a PC perifériákkal! Szutyok az egész!
(#) csdog válasza watt hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Hmm szóval félmegoldásnak jó ez az égető, de tudnátok egy olyan égetőt jvasolni, ami 74LS07 vagy 08 al stabilizálja a portom jeleit ? azthiszem van itthon valahol egy pár ilyen IC-m... valahol mintha láttamis volna egy egyszerübb kapcs rajzot hozzá, de örülnék ha javasolnátok egy üzembiztosan működőt ...
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Idézet:
„Azt én is tapasztaltam, hogy a 18F-ek kisebb feszt elfogadnak logikai H-nak. Az okot nem tudom.”

A logikai szint az adatlap szerint PIC18F4XXX-nél is 0.8*VDD, ugyanúgy, mint pl. a PIC16F628A-nál.

A VDD (ami a logikai szintnél skálázófaktor) viszont a PIC18F4XXX esetén jóval kisebb is lehet (akár 3 V), míg a PIC16F826A minimum4.5 V-ot követel a Bulk Erase művelethez.

A programozó feszültségben is van különbség a PIC18F javára: VIHH-ra VDD+4V a minimális érték, a PIC16F628A-nál pedig legalább 10 V kell.

Megj: ha az adatlapok hazudnak, akkor én is ...
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Igazad van, de pont azok a feszek, ahol eltérés lenne, nem játszanak most szerepet, mert azok megvannak. Az viszont tény, hogy a 18F-et simán égettem egy módosítgatott égetővel, miközben a 16F628-at már nem is detektálta. Ennek az égető program is oka lehet, mert az tuti, hogy nem egyformán időzítenek!
(#) csdog válasza watt hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

Sziasztok ismét,
olvasgattam a fórumot , megtaláltam azt az égetőt amit már láttam egyszer : Bővebben: Link
Ezzel ha jól értelmezem meg lehetne oldani hogy a gagyi 3V ami kijön az LPT-men elég legyen hogy tudjam égetni a PIC eimet a 74LS06 -nak köszönhetően.

Ehhez a kapcsoláshoz vajon csak az ajánlott programot lehet használni , vagy esetleg működhet WinPic800 -al vagy ICprog-al is ?

(az ICSP kimeneten mi azaz lvp-láb, és mit csinál vajon ? ilyen eddig nemszrepelt semelyik programozónál ..)
(#) watt válasza csdog hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

Az ICSP-n elvileg nincs LVP láb. Az LVP a kisfeszültségű programozást jelenti. Ha van Vpp, akkor a PIC PGM lábát(ami az VLP módú programozást indítaná) nem kell bekötni sehová, és az LVP bitet le kell tiltani a PIC konfigurációjában.

Az oshon égető jó, de ne 7406-ot használj bele, hanem 7407-et. Nézz fel az oldalamra sok infót találsz e témában!
(#) csdog válasza watt hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

Végignézetm az oldaladat, nemtartom kizártnak, hogy építeni fogok egy PicKit2-t, azzal nemlessz ennyi gond ... vajon a PIC18F4550-esem jó lenne hozzá ? elvileg azis támogatja az USB-t .... maximum a programban kellene kis módosítás? vagy maradjak inkább a 18F2550 -nél ?

Más : ez az LPT mini égető esetleg úgy működhetne , hogy a D0 és D1 vonalakat bufferelem a 7407-el ?
a Data vonalat (D0) mindkét irányból mondjuk ...
(#) icserny válasza csdog hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

ELVILEG a PIC18F4550 felhasználásával is lehetne USB-re köthető programozót csinálni (lásd az Explorer 16 kátyára épített PIC18LF4550-et!), de az nem lesz kompatibilis a PICkit2-vel, s a Microchip nem fejleszt hozzá firmware-t. (az Explorer 16 PIC18LF4550-hez is csak "unofficial" firmware van)

Éppen ezért bölcsebb dolognak tűnik megmaradni a PICkit2 vonalon.
(#) potyo válasza icserny hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

Szerintem mennie kell a 18F4550-nek is a 2550-hez való firmware-el, ha ugyanazokat a lábakat használja, mint amik a 2550-en használva vannak.
(#) watt válasza csdog hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

Azt gondolom, hogy mennie kellene 7407-es pufferekkel, de akkor már oshon lesz belőle. Igaz, maradhatna kapcsolós Vpp, Vdd és így egyszerűbb, de nem sokkal, csak két tranyóval.
(#) csdog válasza potyo hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

Köszi a a válaszokat, akkor szerintem elis kezdem kiírogatni az alkatrészeket, és a héten beis szerzem őket...

Viszont az LPT-s mini égetőt is bekellene valahogyan indítanom, hogy feltudjam programozni az ic-met, ez a megoldás amit írtam vajon működhet ? vagy alapjábanvéve halott ötlet ?
(#) csdog válasza watt hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

Köszi a gyors választ, már írtam az előző kommentet, de akkor kipróbálom...
simán csak az LPT csatinál a levegőbe lógatom a 7407-et , a programozón semmit nem változtatok
(#) watt válasza csdog hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

Ugyanúgy kösd, ahogy az oshonban, vagy a WPB_F18-ban látod, azaz kell felhúzó ellenállás a kimeneteire.
(#) csdog válasza watt hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Hát.. ez nemnagyon akar sehogyansem összejönni...
(#) watt válasza csdog hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Hát.. Éjjel nem is nagyon szokott sikerülni nekem se! Ha kialudtad magad, újult erővel, előröl mindent, szépen végigmérve, átgondolva(kábelek, hosszak, bekötések, program beállítások, PIC), mennie kell! Ha nem, akkor a hibát kell megtalálni! Olyan nincs, hogy csak neked nem megy!
(#) kaqkk hozzászólása Máj 8, 2009 /

Irtam egy programot pic16f876ra ami az AD bemeneteket használja , de nagyon érzékeny !
A kellő 5v helyett már kb 500mv nál max-ra fut a progi
Az AD bemenetek használatához a referencia bemeneteket is határozott szintre kell tenni ?
én ezt nem tettem meg ez volna a hiba oka?
(#) bbalazs_ válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 8, 2009 /

Igen. Vagy beallitani, hogy a gnd/tapfesz legyen a ket referencia. Az ADCONx regiszterben talalod a beallitasi lehetoseget, hogy legyen-e kulso ref. vagy hasznalja siman a 0 es 5V kozottit. Akkor azokat a labakat is hasznalhatod AD-nek.
(#) watt válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 8, 2009 /

Jól állítottad be a TaD időt? (adatlap!)
(#) kaqkk válasza watt hozzászólására (») Máj 8, 2009 /

A baj az hogy én parsic ban irkálom a progikat és ott
ilyen beállításokra nincs lehetőség , tehát marad a külső ref használata , köszönöm a segítségeteket .
Következő: »»   18 / 66
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem