Fórum témák
» Több friss téma |
hali
szeretnék egy olyan áramkört csinálni, ami hőmérséklet változás hatására a ledet lassabban vagy gyoresabban villogtatja. (Ne555 ic vel gondoltam és egy termisztorral (10K szobahőmérséklet), a többi értéket nem tudom kiszámítani ebbe tudna valaki segíteni???) a led szobahőmérsékleten kb 1 s különbséggel kellene villognia és hőm csökkenésre lassabban növekedésre gyorsabban. M Megoldható??? http://www.kepfeltoltes.hu/051103/EZ2.GIF a válaszopkat előre is köszönöm
Ilyenre írtak programot. Itt a weboldalon is le tudsz tölteni többet is!
http://www.hobbielektronika.hu/gyujtemeny/index.php?dir=programok
De azzal nem megy, már próbáltam. lehet hogy béna vagyok azé, inkább az ellenállásértékeket és a kondi értékét úgy nem tudnád megmondani?
Hali!
Itt egy leírás(igaz angolul...) Ha az R2 (39k) helyére beraksz egy 47k-s termisztort akkor pont azt csinálja amit szeretnél... [link=http://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/555test.htm]http://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/555test.htm[/link]
Köszi
Még egy kérdés, melyik ledet vegyem ki, vagy mindegy, mert (szerintem) az egyik akkor világít mikor van jel a másik mikor nincs vagfy nem?
Ezek a LED-ek felváltva villognak. Ha az IC kimenete logikai "1"-esre vált, vagyis pozitív jel jelenik meg rajta (közel tápfesz), akkor nem fog tudni kinyitni a felső LED, és csak az alsó LED világít. Ha logikai "0"-ra vált, vagyis közel GND-re megy le a fesz. az IC kimenetén, akkor pedig az alsó LED nem fog tudni kinyitni, így csak a felső fog égni.
Üdv
Szerintem ezt is egy astabil multival kéne megoldani ahol a kondi előtti ellenállások elé bekötöd a hőmérőt Kapocsrajzot küldjek??? Bár nem nehéz. Csak két tranyó 4 ellenállás két kondi meg egy termisztor és nem kell 555-össel babrálgatni Ja meg egy két poti a finomabb beálításhoz.... BALy
de ha lehet 10K thermisztorral kéne csinálni, mert az van itthon
azt meg lehet még hogy 3V elemről menjen (cr2032)
Hello
Elküldtem... HOgy teccik. Ha nem értesz vlmit akkor csak szólj... BALy
hali
köszi nagyon jó, de egy kérdés tirisztor helyett tranzisztor nem jó mondjuk bc547 vagy NPN es változasta?
tényleg a themisztor NTC vagy PTC legyenb?
Az tök mindegy...
Az egyiknél: ha nő a hőmérséklet/gyorsabban villog; a másiknál pont fordítva.
Igen. Gyorsabban vagy lassabban de ezt is felcserélheted ha a termisztor egyik lábát a földre kötöd némi ellenállással megtoldva (mint a rajzon is látható) A termisztor típusához nem tudok hozzászólni. Spéci azt sem tudom hogy ottn nekem milyen van, csak hogy hőre csökken...
A tranzisztor is jó a bele, ha úgy akarod hogy erősítse a jelet. Tehát akkor a villogás változása msokszoros lesz. Szal akkor pár fokot is látni fogsz rajta (bár ez is ellenállástól függ)... Ha úgy gondolod hogy a tranyó változtatja az ellenállását, akkor is jó csak ezt a változás t eléggé fel kell erősíteni. Ha jól tudom akkor a hőmérséklet növekedésével nő az erősítés mértéke de jacítsatok ki ha tévedek BALy
Sziasztok!
Ezt a topicot találtam megfelelőnek, hogy ide írjam problémámat . Egy olyan áramkört szeretnék megépíteni, amiben 28 darab LED-et szeretnék villogtatni. A megvalósítás persze egy astabil MV-on alapulna, de a problémám az lenne, hogy ha egy érintőszenzort szeretnék beiktatni valahogy a hálózatba (de hogy? ), akkor az emberi bőr ellenállásának hatására a LED-eket gyorsabban villogtassa. Valaki tud ezzel kapcsolatban segítséget nyújtani nekem, hogy miként is lehetne ezt megoldani? Előre is köszi! Üdv
Hali!
Egy olyan egyszerű kapcsolásra lenne szükségem, ami két termisztoron alapul, és ha az egyik ellenállása lecsökken (azaz nő a hőmérséklet) a másikhoz képest, akkor jelezne. Szobahőmérsékleten lenne az egyik termisztor, ehhez kellene hasonlítani a másikat, ami a figyelt eszközön foglal helyet. Tudnátok nekem ebben segíteni? Előre is köszi! Krisz
Sziasztok,
remélem tudtok nekem tanácsot adni, hol tudnék érintő kapcsolókat szerezni? 2 leddel lenne összekötve, váltáskapcsolóként?! valami ötlet?
Hello!
Nem elég érthető a kérdés. Maga a "szenzor" kellene? Mert vannak kiszuperált szenzoros TV panelek, esetleg régebben általam alkalmazott egyszerű kárpitos szeg feje. (Maga a szeg meg forrasztható) Vagy egy szenzoros kapcsolás kellene?... Mert nekünk meg egy érthető leírásra, hogy mire van szükséged. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |