Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Ez is jól néz ki és nem is kerül sokba- a többihez képest. Nekem az a kínai a klasszikus formája miatt tetszik, az első csövekre emlékeztet.
Nekem is tetszenek az ilyen alakú csövek!
Helló,
Igen ez az a rajz, megpróbálok akkor csökkenteni a fűtőfeszen, meglátjuk mit csinál. Üdv: Laci
Ha izzik az anód akkor túl nagy áramot kap, kimenőnek mit használtál, ha tudod mérd meg az anódáramot.
Helló mesterek, egy kis segítség kellene kimenő trafó ügyben, van több féle EI vasmagom, 66-os, 82-es és 102-es is, és van még junoszt trafóm is, ha jól mértem kb 150méter 0,1 vagy 0,2 es zománc huzalom, ezekből lehetne értelmes kimenőt készíteni, és ha igen melyik magot válasszam, tudom a 102-es a legjobb, de nem vagyok biztos benne, hogy arra elég lenne a huzal.
G807 SE-hez kellene, a szekunderhez biztosan találok elegendő huzalt, kisebb mennyiségek vannak 0,1-1mm ig. Előre is köszi a segítséget.
Sziasztok! Nekem olyan csöves erősítő rajz kellene, amiben van 5.1, vagy 7.1, vagy 9.1 hangkártya kimenet, pc-re köthető. A mélynyomó 500w, a többi lehet 300w. Ha valaki tudna ilyen rajzot, azt megköszönném!
Szerintem a legkisebb vasra sem elegendő a huzalod , főleg ha kettőt is szeretnél készíteni . Egy kimenőre is kell kb. 3-400m vezeték . Számold ki 2-3000 menet beszorozva egy menet hosszával ...
Arról nem is beszélve hogy 300W-ot még a szomszéd faluban is hallanák Mellesleg én még 5.1-ről nem halottam csövesbe nem hinném hogy kivitelezhető fullcsövibe
Valamit rosszul számolsz .
Arra a vasra kb. 15 cm hosszú 1 menet , ami 330m huzal 2200 menet esetén , szűken számolva .
Jé!Mi meg nem rég bizniszeltünk aranyozott oktálfoglalatokat Kicsi a világ
És végül, de nem utolsó sorban : MINEK?
Bocsánat , akkor rosszul értettem "lehet , hogy kijönne " szavaid . Egyszerűen ellenőrizhető , 12cm^ az 3x4 cm lehet , ebből az átlagos menethossz kb. 15cm ..
Sziasztok!
Gondoltam itt is kikérem a véleményeteket, a tervben lévő Push pull erősítőmmel kapcsolatban. Van két (BEAG) hálózati trafóm és két kimenőm, ezért monoblokkokat építek. Mindenképp egyszerű felépítésű erősítőt akartam, ezért a meghajtásról és a fázishasításról egy JJ gyártmányú ECC 832 gondoskodik, ami tulajdonképp egy ECC82 és egy ECC83 közös búrában. Meghajtásra az ECC83 nagyon jó, fázishasításra meg pont az ECC82. Ezért ideális ez a kis kettőstrióda. A két végcső EL34, fix feszültségű előfeszítéssel. A végcső katódján lévő 10 Ohmos ellenállások arra hivatottak, hogy a rajtuk eső feszültség alapján a trimmerel szimetrikusra lehessen állítani a végfokozat két felének áramát. Trióda közeli ultralineáris kapcsolást csinálnék.A tápfeszültség félvezetős egyenirányítás és pufferelés után 410 VDC. Ezt a kapcsolást egy kedves fórumos ismerősöm tervezte egy szimulátor programmal. Ettől függetlenül kikérném a ti véleményeteket is. Köszönöm előre is!
Én DC csatoltra csinálnám a meghajtást és az 1u-t a bemeneten elhagynám , 2db kondival és 3db. ellenállással kevesebb alkatrész lenne . Ez csak az én véleményem ..
De így is jó lesz .
Szerintem az a nyugalmiáram beállítás nem jó.A két cső szimmetriahibáját tudod állítani a trimerrel, de azért azt a 40V-ot is kellene szabályozni, mert így az is lehet, hogy pont nem a megfelelő előfesz tartományba kerülnek a csövek.
Igen, ezen már én is gondolkodtam, de ott nagyon profin kell összelőni a munkapontokat, hogy ne legyen "baj". Ekkora tapasztalatom nincs még, így hát azt gondoltam jobb a békesség!
A 057-es Beag studioerősítő kapcsolásában (amiből a hálózati és kimenőtrafó van) ugyanezzel a fesz-el vannak előfeszítva az EL34-ek, csak még szimmetriát se tudsz állítani. Fixen megkapja a két cső a - :yes: 40 VDC-t.
Meg lehet oldani azt is stabilra , de akkor csináld így .
Csak azért javasoltam volna , hogy kevesebb kondi talán előnyösebb lenne ... Cső kiválasztása nagyon jó . A -40V előfeszt én is állíthatóra csinálnám , azt hittem a tápban van a szabályozás lehetősége . Így nem tudod pontosan belőni a munkapontot , a szimmetria fontos , de nem elegendő .
Elvileg ugye a negatív rácselőfeszítő feszültségnek minimum akkorának kell lennie mint a bejövő vezérlőjelnek, különben a cső torzítja a kimenő jelet. Valaki azonban elmondhatná, hogy ezzel hogy áll összefüggésben az A és AB osztályú beállítás, mert ez nekem még nem tiszta.
De ott csak párbaválogatott csöveket hazsnáltak!
A szimetriaállítás lehetősége a legpontosabban párba válogatott csöveknél is elengedhetetlen, szerintem.
3 %-nál pontosabban sztem nem is igazán lehet válogatni.
Valószínűleg gázos lehet a cső, ekkor sok neki a 820k-s rácslehúzó ellenállás. ITT van egy másik kapcsolás, megpróbálhatod ezt is, de ha gázos a cső akkor ezzel se lesz sokkal jobb, mondjuk itt kisebb a rácslehúzó ellenállás.
De akkoriban, pláne studioban nem volt probléma az ilyesmi, ha egy kicsit is eltért már a két cső nyugalmi árama, mentek a Gelkába, meg keravillba, és vettek egy új párt (ezt nálam bölcsebb kollegáktól hallottam)
Lerajzoltam a javasolt modosításom .
Szimulálva jobb eredményt ad , nagyobb az erősítése kicsivel és szimmetrikusabb így .
Hű ez komoly!
Ez DC csatolt! Ha leszimuláltad és aszerint működik akkor hiszek neked és ezt csinálom meg! Köszönöm a munkádat!
A rajzodon látható 220 kOhmos ellenállások a fázishasító kimenetén azok már az EL34-ek rácslevezetője, vagy csak egy terhelés a szimulációhoz? Maradjon inkább az általam vázolt 2 X 100 kOhm?
Ezt egy csöves erősítő építése előtt senki sem tudhatja meg, DE... A 2-3W-os PCL-em szól LEGALÁBB akkorát, mint a 20W-os AB, vagy B osztályú IC-s erősítőm.
Neked ajánlanám a GU-50 SE-t a 7 hangszórónak, 6C33C SE-t meg a .1-nek Ne ijedj meg, ha a kimenők miatt akkora doboz kell, mint 3/4-e a számítógépháznak. Csatornánként ugyanolyan csővel egyenirányíthatsz, vagy graetz híddal, de anódfesz-késleltető kell, ha graetz-el egyenirányítasz. Szerk.: Ja, ha mégis 300-500W-os kell, akkor építs GU-50, vagy 6C33C PPPPPPPPPPPPPPPP-t nem számoltam ki, hogy mennyit fog tudni, de szólok majd, hogy milyen zenét "tegyél be", aztán itthonról hallgatom . Viccet félretéve: GU-50 SE 6C33C SE DE!!! Vigyázz ezzel a csövességgel, mert ha egyet megépítesz, utána nem bírod abbahagyni, ezt mindenki elmondhatja, aki aktvar írogat ebbe a témába. [OFF]Topi, jót tesz ez az ellenőr, nem engedte elküldeni ly nélkül a milyent, eddig sosem írtam így, de az őr miatt nem is fogom tudni.
Ezzel a PPPPPPPP-vel vigyázzunk, mert pl az, ha két csőt veszek párhuzamosan, és azokat ellenütemben, tehát 4 db végcsövem van, az még nem PPP a hat db végcső pedig semmi esetre sem PPPP. PPP (Parallel Push Pull)az a katódcsatolt "circlotron" kapcsolás, amit Sturbi , és CHZ Zoli ismer innen igazán!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |