Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   496 / 3965
(#) Simsonos válasza Simsonos hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Valaki tud nekem segíteni?!
(#) didyman válasza Simsonos hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Szerinted Gyurcsók mester képességeivel bírunk és kitaláljuk, hogy a fejegységed a létező n+1 féle csatlakozóból melyiket használja? Gondolom, gépkocsi fejegységéről van szó. Egy modellszám, típus, legalább gyártó nélkül hogy tudnánk megmondani?
Ha a "NEM RCA kimenetet" úgy érted, hogy nincs jelszintű kimenet, akkor kényszerű egyszerűség okán a bal-jobb első hangszórók "+" ágát szokás csapolni egy pártíz kOhm-os ellenállattal+valamekkora kondival (1µF például, most jobban ne menjünk ebbe bele) és azt felhasználni másik végfok számára bemenőjelként. Célszerű, ha van a véfokon szintállítási lehetőség, vagy a végfok előtt szükséges lehet leosztani a jelet.
(#) zoly15 hozzászólása Máj 5, 2009 /
 
Sziasztok!
Ma került hozzám 16Db CCFL fénycső...
Ezeket szeretném meghajtani.. Egy Tv-ből van van hozzá inverter is de ahhoz be kell kötnöm az összes csövet..
Én csak 1-et szeretnék használni..
Szeretnék kérni valami Inverter kapcsolást..
Jelenleg úgy van megoldva hogy az összes csőnek az egyik vége össze van kötve majd 1-1 cső másik végéből jön a kábel ki az inverterre...
Új témát ezért nem szeretnék nyitni.....
Előre is köszönöm!

Üdv!
(#) proli007 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Hello!
Hát a kettő dolognak, annyi köze van egymáshoz, hogy fekete dobozból állnak ki a lábai...
Hogy lehet ilyen dolgot kérdezni, a környezete, vagy alkalmazási igény megadása nélkül?

A buffer IC nem más, mint egy logikai áramkör, ami nem a szokásos egységterheléssel terhelhető, hanem nagyobbal. Ezt alkalmazzák, ha a jelet nagyobb távolságra gyorsabban, vagy több IC kimenetéhez kellene elvezetni. Tehát egyszerűen egy nagyobb áramú meghajtó van a kimenetén. (CMOS IC-nél a számok utáni B betű is erre utal.)

Az optocsatolónak, meg fő feladata, a galvanikus elválasztás. De ha galvanikus elválasztás szükséges, akkor hogy lehetne a meghajtót helyette alkalmazni? Annak ki és bemeneti oldalán a tápfeszültség ugyan az. Ha meg nem, akkor meg egyáltalán nem biztos, hogy buffer kell. Az optocsatolók általában lassabbak, de van közöttük ami gyors. De semmi esetre nem közelítik meg egy buffer sebességét. Szóval a buffer simán leveri az optót sebességben.
Szóval a kérdés nem eléggé érthető ez által.
üdv! proli007
(#) Sir-Nyeteg válasza proli007 hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Köszönöm, ezt nem tudtam! Így világosabb.
Komplett történet: léptetőmotor vezérlő. LPT portot optóval kéne leválasztani. Viszont munkatársam vett egy profi vezérlőt, és megdöbbentünk, hogy abban nem optó, hanem buffer ic van. Lényegében a leválasztás miatt, azaz az optó helyén.
Emiatt kérdeztem, amit kérdeztem. Csak kicsit tömörebb voltam. De ezek szerint ha túláramtól, zárlattól akarom védeni a PC-t, akkor az is elég?
(#) besi99 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 

Ez csak akkor védelem, ha a tápfesz masszívan azonos, a korrekt védelem az opto.
(#) nagy_david1 hozzászólása Máj 5, 2009 /
 
Hello!
Valaki légyszives mondja meg hogy általában BC és BD tranzisztorok maximum mekkora frekvenciát "bírnak" még el? (kHz, MHz) Azt is megköszönném ha egy tranzisztor adatlapján bejelölnétek hogy melyik adat ez, de megteszi az is ha csak mondotok mindkét típusra egy megközelíő, átlagosnak mondható maximális értéket. Köszönöm előre is.
(#) hammer14 hozzászólása Máj 5, 2009 /
 
üdv!

A problémám az lenne hogy szeretnék egy egyszerű ledes villogót,de úgy hogy jó sok ledet vilogtassak tehát 1A-is elbirjon akár a cuccom.

Volt egy itthon amit úgy csináltak nekem,de valamit el csesztem rajta,meg csúnya is volt az egész és nem sikerült lemásolnom.

Ne555ic van,meg bc 548 tranzisztorom és még 3db D313 tranzisztor. kondi meg ellenálás is van sokféle. a led része az meg már kész az 5-6v ról üzemel úgy van megcsinálva. Egyébkén stroboszkóphoz kell házi buliba.

Köszönök előre is minden segítséget. Az oldalon olvasgatok de más megoldásokra bukkantam eddig csak.
(#) Imi65 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
A BD-k nagy átlagban 3MHz-et "tudnak", a kis BC-k több 100MHz-et is.
(#) nagy_david1 válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Köszi szépen a választ, engem az zavart meg hogy pl BD adatlapokon ezt irja: >3Mhz vagy min 3 MHz, s valahogy nem volt egyértelmű paraszt logikával, mert én mindkettőnél pont másikféleképpen fogalmaztam volna, hogy max 3MHz és <3Mhz. De legalább tisztázódott ez is. Köszi mégegyszer.
(#) jdani hozzászólása Máj 5, 2009 /
 
Hali. Lenne nekem egy szimóm, és benne egy tekercs, ami áramot ad, miközben körülötte forog a mágnes. ez az áram, a lámpa világítására van. Lehetséges-e lenne egy 6V-os stabil tápot kiszűrni belőle? ....egyenirányító, pufferelkó, stb...
(#) csezoli21 hozzászólása Máj 5, 2009 /
 
Helló
Olyanban szeretnék segítséget kérni, hogy egy egyszerű erősítő tápjába kéne brumm szűrés, de nem a 230V oldalra hanem a 12 voltos kimenetére! Köszönöm a segítséget helló
(#) Vacok hozzászólása Máj 5, 2009 /
 
Sziasztok!
Létezik olyan elektronikai elem, amelynek a bemenetén fel vagy lefutó él hatására a kimenet H szintű lesz, újabb fel vagy lefutó élre a kimenet L szintű lesz?
(#) adamisbalint hozzászólása Máj 5, 2009 /
 
Sziasztok
Kéne egy egyszerű kivezérlésjelző leírás és kapcs.rajz.
olyan kéne amihez nem kell erősítő.
köszi
(#) jdani válasza adamisbalint hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Van itt minden Bár ez tranyós, de nem vészes kapcsolás...
(#) nagy_david1 válasza adamisbalint hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
A neten és itt is a keresőbe ha beírod a kivezérlésjelző szót, nagyon sokat találsz lm3915, uaa180 és akár műveleti erősítős is nagyon sok van vagy amint jdani linkelte a tranzisztorost :google: Itt előbb nézz utána szerintem, 72 oldal szól csak erről, szerintem találsz magadnak valót ennyi között.
(#) VRubenX válasza Vacok hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Hello ilyen elemről én nem tudok de van egy ilyen rajz ami ilyen, ha jól gondolom, valamikor próbáltam és működött!

Lásd.: Bistabil nyomógomb

4013.jpg
    
(#) gg630504 válasza Vacok hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Valami olyan rémlik, hogy a bemenő jelet késlelteted pár inverterrel, majd az eredetit és a késleltetettet összekapuzod ( XOR ). Kapsz egy tűimpulzust. amit JK ( -MS? ) flipflopra vezetsz. Egy tokban nem ismerem.
(#) bladika válasza Vacok hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Szia! A 4013 -as IC lesz a te barátod!

Nézd meg a mellékletet!

edgetrig.JPG
    
(#) brezinajanika hozzászólása Máj 5, 2009 /
 
Egy egyszerű kérdés.Usb-s feszültségről egy előtét ellenálás segítségével tudok elemet tölteni ?
(#) Vacok válasza bladika hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Köszi szépen a válaszokat mindenkinek, tudtam, hogy van valami ilyesmi, így már beugrott.
(#) nagy_david1 válasza brezinajanika hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Szerintem lehetséges, elvégre ha jól emlékszem 500-1000mA a max áramerősség mire leterhelhető és 5V. És szerintem az olcsó 2 aksis usb toltők sincsenek túlbonyolítva. Csak szerintem vigyázz a rövidzárlatra és polaritásra. Azért még szerintem várd meg pár ember véleményét És amúgy szerintem elírtad, mert elemet nem nagyon tölthetsz, csak akkumlátort.
(#) brezinajanika válasza nagy_david1 hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Így igaz...Akkumulátor.Csak holnapután osztálykirándulás...pénz semmi így hát valamit ki kell találni,de gyorsan
(#) Norberto válasza brezinajanika hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Mivel az USB 5V-os rendszerű, a ceruza-akkumulátorok (és a hozzá hasonlóak) pedig 1,2V-osak, így töltés közben igen sűrűn kell majd a feszültséget mérned. 1,4V fölé nemigen szabad mennie a cellafeszültségnek töltés közben! Sőt, igazándiból áramgenerátorral lenne legcélszerűbb a töltést végezni...
(#) kendre256 válasza Vacok hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Élvezérelt T-tároló. A T bemenetet magas szintre kell kötni, az órajelbemenetre pedig a fel-vagy lefutó éleket kell vezetni.
Élvezérelt J-K tárolóval is megoldhatod, ha a J és K bemeneteket magas szintre kötöd, az órajelbemenetre pedig a felfutó (vagy lefutó) éleket vezeted.
Típusok pl.: HEF4027, vagy 7476 valamelyik változata.
(#) kendre256 válasza Norberto hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Ha az USB 5 voltjáról egy 9 Ohm-os ellenállással tölt egy cellát, az majdnem áramgenerátor. 1 V-os cellafeszültségnél 444 mA, 1,4 V cellafeszültségnél pedig 400 mA áram folyik.
Feszültséget szerintem nem kell mérnie, elég, ha a töltési időt méri.
(#) Flatlander hozzászólása Máj 5, 2009 /
 
Sziasztok!

Van egy atx-es tápom ami eddig tökéletesen üzemelt egy kis fúrót hajtott amit nyákfúrásra használtam.Ma régi wincheaster-eket néztem vele és volt egy pár zárlatos aminél ugye lekapcsolt magának a táp.Az utolsónál is lekapcsolt és többet vissza sem tudtam kapcsolni.Mit kéne megnéznem benne miszálhatott el?
(#) brezinajanika válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Lehet hogy velem van a baj de én ezt nem értem.Szóval akkor most egy 9ohm-os ellenálást ha beiktatok akkor már is tudok tölteni 1 akkumulátort?
Hogy tudom kirakni az ohm-nak a jelét?
(#) Zed válasza Vacok hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Természetesen. Nekem elsőre a digitális számlálók jutnak eszembe. Pl. CD74HC393 Ennek van egy CP bemenete, ahol a megjelenő éleket számolja és a kimenetén négy biten kiadja. Tehát 0-15-ig tud számolni. Ebből neked a legkisebb helyiértékű bit kell, mivel az minden bejövő élnél állapotot vált.
(#) kendre256 válasza brezinajanika hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Igen, tudsz. Egyáltalán nem precíz töltés, de majdnem olyan, mintha áramgenerátorral töltenéd, ideiglenes megoldásnak jó.
Ha pl. az akkumulátorod 1800 mAh-s, akkor 5 V-ról 9 Ohm-os ellenállással 4-4,5 órán át töltve, aránylag feltöltött lesz (igazából több idő kellene neki, de így biztosan nem lesz baja).
Ez akkor érvényes, ha előzőleg teljesen le volt merülve (1 V környéke). Ha nem volt, ennyi töltés túl sok lehet neki.
A 9 Ohm-os ellenállásnak legalább 2 W-osnak kell lennie, melegedni fog.
(Az omega jel írására már gondolom rájöttél..)
Következő: »»   496 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem