Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok !
Nekem is tda 7294 van 1-1 szimplán 2 sorba 2.1-nek használom vagyis most nem mert besz.. a tápja... az itt fentlévő táp leírásokkal nm nagyon működik a rendszer a trafó amival próbáltam +-40v -s a két kondival (2*1000uF) lecsapolt 0 -val nm nagyon megy ... kb 5 mp ig szol utána elhalkul. ![]() ha valakinek van működő kapcsolása a tápról azt +kösszönném..... THX Amugy a tda-k szerintem elég jól szolnak főleh hídba ![]() ![]()
"(2*1000uF) "
Ha ez tényleg így van akkor szerintem ott van a gond ![]()
hello
2*10000µF kell neki minimum. üdv : Tiva
És ha a trafó 2x40V.. nekem 2x28V-os toroidom van, 2x10000µF-dal. Így lesz belőle kb. 2x40. Nagyon rég üzemel már stabilan. Egyébként ha nincsenek elektronikai előismereteid, olvasd el a Király Tibor tápegységekről szóló leírását. Meg van még ott egysmás, amit érdemes tudnod.
Bővebben: Link
Széplett a panel,saját tervezés vagy eredeti koppintás?
![]() ![]()
Az eredetit koppintottam le eagle-vel. Igaz, előtte összdrótoztam a kapcsolási rajzot is, és az alapján csináltam, nameg méricskéltem sokat az eredeti panelen. Ha valakinek kellene, feltettem a "Videoton EA6383S-hez gyári nyákrajz" topikba.
Én tizenkét évesen egy RM5642-t öltem meg.. csináltam véletlenül egy rövidzárat, ami aztán akkori tudásommal javíthatatlan károkat okozott. Nagyon fájt a szivem érte.
Ahham jólsikerült ,nekem azthiszem van még itthon 3nyákom ha esetleg kéne összelehet rakni de azért elmentettem magamnak a tervet is
![]() ![]()
Mimár megis csináltuk haverom erősítőjébe
![]() ![]()
Nem az áramkorlát diódáit szedted ki a végfokból? Szerintem igen. Tudomásom szerint a 6383S végfokjában nincs Zener.
Idézet: „De azok csak kár hogy a tunerek egy idő után elhangolódnak. Sajnos ez típus hiba.” Ugyebár nekem még nem működik, viszont van egy Universum VT2355 receiverem, aminél eleinte én is tapasztaltam, hogy elhangolódik a tuner az állomásról egy idő után. Azonban rájöttem, hogy van rajta egy olyan gombic, hogy AFC, és ha az bekapcsolva van, az elhangolódás jelensége megszűnik. Ma este nézegettem a Vidi tunert is, és ugyebár azon az OFF feliratú gomb alatt belül nem skála van, hanem egy AFC feliratú kis ablak. És ha azt a belső valamit tekergetem, az ablakocska pirosra vagy feketére vált. Ezekszerint ebben is megvan a trükk.. reméljük működni is fog ![]()
De igen bocsi elírtam nemtudom miért írtam zenert
![]() ![]()
Elvileg az AFC-t pontosan erre találták ki.Ha kezd elhangolódni megpróbálja helyreállítani a frekvenciát.
![]()
Számomra a rövidítés is ezt sejteti: "Automatic Frequency Control"-ra következtetett belőle a logikám
![]()
![]() ![]()
Az universum esetében határozottan jól működik ez a funkció. Egyébként az még koraibb darab, 1975-ös. És azon lepődtem meg, hogy nincs rajta OIRT, csak CCIR.. bár azt is el bírom képzelni, hogy FCC.. mivel a 106,5MHz-en lévő MR3 Bartók simán bejön vele, és még lehet is tovább tekerni. Nem sikerült még kiderítenem, hogy anno a Quelle NDK-s vagy NSZK-s cég volt, de azt megtudtam, hogy különböző cégekkel gyártatott magának cuccokat, és elnevezte Universumnak. Gyanús nekem, hogy japán a masina: azok a tipikus csepp alakú diódák, nameg a szép, rendezett felépítés, a csatlakozók, valamint néhány japán IC, illetve nemszokványos jelölésű és formájú tranzisztorok.
Legjobban az érintőgombos programváltás tetszik benne, valamint az, hogy nem a potikhoz tartozó mechanikus skála jelzi az FM frekit, hanem egy Deprez-műszer, éppen azt, amelyik be van kapcsolva.
Hali!
Nem akarok beleszólni, de ez TDA7294. ![]() Van topik, ami Vidivel foglalkozik, mert ahogy elnézem az utolsó néhány oldalt, eléggé tele van a Vidis témával, képpel.
Lösz a helpet de már azót ataláltam egy másik kapcsolást aminek ugyan csak a próba verziója van megépítve de működik
![]() ![]() (uj trafó van ami ~ 2*15 v -s és a legvégén mégis 38v egyen fesz van és kondi sincs benne + csak a végfokok előtt van 6*2200µF Én már tökre nm értem az egészet ![]() ![]() De legalább működik... ![]()
Sziasztok.
Van nekem 2db TDA7294es végfok modulom. Az egyik egy KITben vásárolt cumo a másik pedig arról lett koppintva, szóval teljesen egyformák. Na szóval az a problémám vele hogy már összerakva kaptam, de hiába kötöm be nemszólal meg. Van egy MUTE kivezetés a panelon azzal mitkell csináljak? Visszaolvastam a topicban és láttam hogy +5 vagy +12Volt kell oda és már szól is. Nekem egyik sincs. +-26voltrol menne. Mikor rákötöm a hangszórót akkor sercen egyet, szóval biztos hogy jó, csak szerintem ez a MUTE lehet a baj. Légyszi segitsetek. Köszi.
nem is csodálom hogy nemszól mert a mute-ra és a standby-ra kell 10-22kilós ellenálást rakni ez a tápfesztől függ a két ellenálást a 9-es és 10-lábra rakod és az ellenáláson keresztül engeded azt a 26 voltot ha még így se akkor lehet hibás
Van egy 47k-s ellenállás a 9es lábra a +táprol és van a mute lábra is egy 47k-s. Rajta van a panelon mindegyik. Bekarikáztam a képen pirossal. Akkor elég csak a MUTEra kötni a +tápot?
A gyári kapcsolásban 22k-val megy a + tápra, valamint egy 22-47µF kondi köti össze még a mute-t a földdel. Ez ad némi késleltetést bekapcsoláskor. Az IC adatlapján le vannak írva azok a jelszintek, amelyeknél ki ill. bekapcsol a mute ill. a standby. Ennek figyelembevételével meg lehet úgy méretezni ezt az RC integrátort, hogy koppanásgátlóként is funkcionálhat koppanós előfok (mondjuk LM1036) esetén (mint ahogy én csináltam
![]()
Azt tudom hogy a gyári kapcsiban 22k, de ez ami nekem van +-35Voltra lett tervezve. Szerintem emiatt van benne a 47k. És igen ott a kondi is az 47uF. Márcsak az a kérdés amit már leirtam az elöbb hogy akkor igy mehet e rá egyből a MUTE csatira a +táp? Mert ott az ellenállás amit martin96 irt.
Az a kondi előbb utóbb feltöltődik az ellenálláson keresztül a + tápra, szóval a mute lábon menet közben a pozitív tápfesz lesz. Vagyis nem teljesen, mivel a 22-47k-s ellenállás ill. a mute láb bemeneti ellenállása feszültségosztót alkot. Az ellenállás csak a feszültség felfutásának gyorsaságában játszik szerepet. Szerintem a mute bemenet ellenállása eléggé nagy ahhoz, hogy ne folydogáljon rajta túl nagy áram, és ezen nagy bemeneti ellenállás következtében közel a tápfesz fog megjelenni a mute lábon. Egyébként a felutási periódusban 3,5V feszültségnél kezd el szólni a végfok, és lefutáskor 1,5V alá kell esnie ennek a fesznek, hogy működésbe lépjen a mute funkció.
Na de a lényeg: 22 vagy 47k-s ellenállás egyik vége MUTE láb, másik vége + táp, valamint a MUTE láb és a GND közé a 10 v. 22 µF kondi.
Na köszönöm a segitséget, meg hogy ilyen szájba rágosan irtad le.
![]()
Müködik. Köszönöm mégegyszer a segitséget.
Hát igen, szép is a technics deck, az mondjuk Vaterom érdeme.Kb 10éve került hozzánk ebben az állapotban, nem sokat használtuk, de szép hangja van. minden működik rajta.Az egyik barátomnak anno volt ugyen ilyene csak a "fluorescent" kijelzős nem az analóg, de nem akart megszabadulni tőle, pedig azzal párban mit mutatna! ![]() A Vidiket sajna a bolti kipróbáláson kívűl nem volt alkalmam halgatni egy percet sem, mert lakásátalakítás van nálunk és Vateroméknál vannak még a képen látható állapotban. De jövő hétvégén sztem már halgatom őket a nappalinkban! ![]()
Készülget a 2x200-as TDA-s végfokom, de a dobozolás előtt még kéne csinálnom egy ventillátor szabályzót, ami tutira működő bevált kapcsolás 12V-ra. Olyan kéne ami folyamatosan állítja a fordulatszámot, a hőmérséklettől függően. Van ötletetek?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |