Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés

Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 74
(#) riolit hozzászólása Feb 19, 2009 /

Sziasztok , van 1db Maxtor 160Hdd az a baj hogy csak a bios látja , szeretném ha megirnátok egy szerviz nevét,cimét ahová bevihetném javitásra. (lehetöleg Somogy-megye) Elöre is köszönöm
(#) Mantra hozzászólása Feb 20, 2009 /

hát nem akarok okosnak tűnni de leírnám egyszerűen minden mágneses elvű tároló működését.
A mágneses tárolás elve: a mágnesezhető adathordozó felett lévő író/olvasó fej egy tekercs segítségével az elektromos jelből mágneses jelet hoz létre, ami 0 és 1 esetén különböző irányú felmágnesezést fog jelenteni az egyes elemi bitek esetén.
olvasás esetén a mágneses hatás fog feszültséget létrehozni a tekercsben.
Ilyen elven működik minden mágneses elvű tároló:
-FDD(flopi)
-HDD(vinyó)
-Streamer(mágnesszalag)
és szerintem is vákuum van a vinyóban különben minek lenne gumitömítés az illesztéseknélés miért olyan nehéz szétszedni (minimum laposcsavarhúzó kell hozzá (tapasztalat )
(#) bbb válasza Mantra hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

és miért van rajta szellőző, az hogyan tartja a vákuumot? a szétszedés nehézsége amiatt van, hogy egy vékony ragasztóréteg is van a fedőlap alatt!
szóval ilyen marhaságot, hogy vákuum van benne, kérlek ne terjessz, végén valaki elhiszi
(#) benjami válasza Mantra hozzászólására (») Feb 20, 2009 /

Ha vákuum lenne benne szerinted hogyan tudná a lemez forgása által keltett légáramlat az olvasó/írófejet a lemeztől néhány mikron távolságban tartani ?
(#) quite válasza Mantra hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

Na figyelj! Én már itt a fórumon is, nameg még rajtam kívül jó sokan egyértelműen leírtuk, hogy a merevlemezben NINCS VÁKUUM!!!

És sokat beszéltünk már a szellőzőnyílásról is, hogy az miért van rajta!

Gondolkodj már ember, ha vákuum lenne benne, akkor tök zárt lenne a doboza, állandó nyomással, és akkor hogy használnád tengerszint felett, és alatt???

Pont emiatt van rajta a szellőzőnyílás, különben ha levinnéd tengerszint alá, összehorpadna, hameg felmennél vele a Kékesre, felpuposodna mint egy zsemle.

De már ezt is írtam itt nemrég, nameg az észt is lehetne néha használni, márha az ember anno bejárt a fizika órákra.
(#) válasza Mantra hozzászólására (») Feb 21, 2009 /

A gumitömítés és a ragasztócsík csak és kizárólag a por kívül tartása miatt kerül a fedőlap alá... A többit (szellőzés, ilyesmi) már előttem leírták, és valóban igazuk is van.
(#) Juszuffe hozzászólása Feb 27, 2009 /

sziasztok
volna egy samsung HD321KJ típusú merevlemezem.
Nemrég szerválta tesóm ingyér, no de nem ez a lényeg. hanem az hogy hiányzik róla egy kis smd alkatrész (valszeg kondenzátor) és emiatt elejt a fej és formázni sem lehet am eghajtót a nyákra ez van írva:
BF41-00133A
TRIDENT II - RE
Rev06
mellesleg ez a meghajtó serial ata felületű
(képet csatolok)
arra lennék kiv hogy milyen fajta kondi lehet kapacitásra is satöbbi mert van pár bontott winyóm az asztalban
és hátha működésre tudnám bírni ezt a meghajtót
(a képet a neten találktam róla pontosan ugyan ilyen az enyém is, megjelöltem hogy melykre is gondolok)
köszi a helpet előre is (persze csak akkor ha tudtok si segíteni)
további kellemes napot
Üdv: Tomi

samsung.jpg

(#) googa hozzászólása Feb 27, 2009 /

Srácok, a merevlemez házán nincs szellőző. Plusz a winyókban nem vákuum , hanem túlnyomás van. Az egész gyártási folyamat egy tulnyomásos tisztatérben történik, hogy a nem kívánatos porszemek kimaradjanak az összeszerelésből, mert igencsak akadályoznák az aktuátorok repülését a lemezek felett. Higgyetek egy volt IBM-nindzsának...

Az én tudomásom szerint azért van letömítve a meghajtó "hermetikusan" hogy a külső szennyeződésektöl megvédjék a lemez felületét. A gyártás folyamata során is steril, megadott százalékú páratartalmú, tisztaságú, és normál nyomáson adott hőmérsékleten lévő levegővel telt kamrában szerelik össze őket. Amiatt mert a lemez felületén "siklik" pár mikromiliméter magasságban a fej, és ha egy nagyobb porszem beakad a fej és a lemez közé az mikroszkópikus részecskét szakít ki a felületből (itt keletkezik a "bad sector", és ha már van egy ilyen sector akkor valszeg lesz több is mivel négyzetesen növekedhet ezután a becsapódás...
Ha leejted a meghajtót akkor a fej hozzácsapódhat a lemezhez és ugyan ez a jeenség jöhet létre. (és nincs benne vákuum)
van benne egy "filter" ami a lemez forgása során létrejövő áramlatokat hivatott megszűrni (ami tartalmazhatja a leváló részecskéket, jobbanmondva megszűrheti azt jobbik esetben) és tartalmaz egy pára megkötő filtert is ami a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok miatt van benne hogy ne páráljon le a felület. Remélem mindenki érti hogy miről próbálok "okoskodni" ahogy többen is gondolni fogják majd...
(és remélem fogtok tudni segíteni a 320-as samsung meghajtó megjavításában is)
Üdv: Tomi
(#) Master_of_the_web válasza googa hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Helló!

Pedig nincs abban vákuum. Mindegyiken van szellőző nyílás, egyes modelleknél még rá is írják.

üdv
(#) googa válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Én túlnyomást állítottam. Semmi közöm a vákuumos összeesküvés elmélethez
(#) Master_of_the_web válasza googa hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Én csak azt akartam a képekkel megmutatni, hogy mindegyiken van szellőző nyílás, tehát nem lehet nyomáskülönbség a kinti légnyomáshoz képest.
Az ok, hogy túlnyomásos térben gyártják őket, de később akkor is ki kell egyenlítődnie a szellőző miatt.

azok nem szellőző furatok csak úgy szólok...
maga a keret át van fúrva és a belső csavaroknak az alját lehet látni bennük... sok meghajtót kaptam már szét de még egyikben sem találtam szellőzésre utaló nyomokat
mint írtam bármilyen kis szennyeződés is kárt okozhat
De a kérdésemre még mindig nem kaptam meg a választ
üdv: Tomi
(#) válasza Juszuffe hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Akkor nézd meg még egyszer, figyelmesebben a második képet amit a kolléga az előbb belinkelt. "Do not cover breather hole" felirat van a lyuk mellett. Szerintem ez eléggé egyértelmű. Viszont az tény és való, hogy én se minden vinyón láttam még ilyen szellőző lyukat, csak néhányon. A többin valószínűleg el volt rejtve a panel alá. De ott kellett hogy legyenek.

Idézet:
„de még egyikben sem találtam szellőzésre utaló nyomokat mint írtam bármilyen kis szennyeződés is kárt okozhat”

Így van. Ezért is kerül a szellőző 'mögé' (belülről) egy igen komoly porszűrő...

szerk.: jut eszembe, a másik két képen nekem is csak csavarhelyeknek tűnnek a lyukak, de a középső kép akkor is egyértelmű.
A másik kérdésedre pedig csak annyit tudok mondani, hogy próbálj meg szerezni egy ugyanilyen vinyóhoz való elektronikát - ha más nem, akkor legalább kölcsön, amíg közelről megnézed/kiméred az adott alkatrészt.
Így sajnos elég nehéz lesz segíteni, hiszen nyilván nem tudja senki fejből, hogy az adott vinyó elektronikájának adott helyén lévő valamilyen alkatrész milyen paraméterekkel bír. Szerintem csak a fentebb említett út járható.
(#) Master_of_the_web válasza hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Csináltam képet egy ilyen a porszűrőről, meg az alatta lévő lyukról. Szerintem elég meggyőző. Persze nem minden hdd-n van ilyen feltűnően kialakítva a szellőző rész.

üdv
(#) Juszuffe válasza hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Hát azért kössz a tippet. vadászok egy ilyen emghajtót hátha lesz szerencsém
és megnéztem egy két bontott meghajtót mintha télleg lenne rajta szellőzés de a fedlapon nem az alján érdekes.... mégis lehetséges (elnézést az előző kijelentésemért )
üdv : Tomi
(#) quite hozzászólása Feb 27, 2009 /

Nahát már nem is tudom hányszor írtam le ezt, de látom nagyon sok kósza infó terjeng, és mégtöbben elfogadják ezeket.

Tehát!

Minden merevlemez házán kell, hogy legyen ilyen szellőzőnyílás, csak az már más kérdés, hogy hová helyezték!!!

A merevlemez házán belül nincs sem túlnyomás, sem vákuum, és aki ezt állítja, az téved!

Googa!

Lehet, hogy te "IBM-nindzsa" vagy, mert ott dolgoztál, de a tisztatérben lévő nyomásnak már semmi közze a külvilág nyomásához!!!

Én is dolgoztam tisztatérben, sokkal komolyabban, mint ahol a HDD-k készülnek, mert én egy autóelektronikai konszern-nél voltam tisztatérben, ahol mikrochipeket gyártottak, tokoztak, és itt összehasonlíthatatlanul magasabb technológiai követelmények vannak egy HDD gyártó tisztatérhez képest, hiszen itt már emberi élet lehet a tét!!!

Itt készültek a szervokormányvezérlő, légzsákvezérlő, borulásgátló, stb. chipek tokozása, és ugye itt az említett ok miatt a legkomolyabb a technológiai követelmény!

De ebben a tisztatérben sem volt semmi nyomáskülönbség, csak tökéletesen tisztított és pormentes légellátás!

Ennél a cégnél készültek motorvezérlő egységek is, és azok tokozása hasonló a HDD-k tokozásához, vagyis azok is körben tömítést kaptak, amik később kemencében kikeményítés után szinte szétszedhetetlenné tették a vezérlő dobozát. Csak rocsolással volt bontható, sok ilyet javítottam ott!

Ezeknél is kivétel nélkül volt szellőzés, mert ha nem lett volna, akkor a vezérlő doboza a tengerszint alá menő autónál összehorpad, a hegyre menőnél meg felpuposodik a nyomáskülönbség miatt!!!

Én jópár HDD-t átmozgattam a kezeim között (számtech.üzletem volt), és eddig mindegyiken láttam ilyen szellőzőnyílást.

De elmesélek egy sztorit, amit egy interjúban Kürti Sándor (Kürt Rt.) mondott, ezzel kapcsolatban.

Egyszer olyan merevlemezekről kellett adatot menteniük, amik beáztak.

Egy iroda volt a pincében, ahol sajnos egy csőtörésnek köszönhetően az összes gép, meg minden más teljesen víz alá került.

Ez a csőtörés valami szennyvizes téma volt, tehát nem tiszta víz, hanem minden mocsokkal megspékelt, és amikor kibontották a merevlemezeket, abból szinte kifigástalan tisztaságú vízet öntöttek ki!!!

Na ennyit erről a porszűrőről, és a hatékonyságáról!

Kürti azt mondta, hogy ezek a speciális anyagból készült filterek gyakorlatilag mikroszkopikus méretű térhálók összepréselve, amik olyan hatékonyan szűrnek, hogy ennek köszönhetően volt a merevlemezek belsejében tökéletesen tiszta, kötőanyagoktól és más elemi részecskéktől mentes víz, ennek is volt köszönhető a lemezek állapota, ami könnyítette az adatmentési munkát.

Na röviden ennyit.
(#) Juszuffe válasza quite hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

irigyellek hogy dolgoztál ilyen gyárban
a szakmám auto elektronikai műszerész lesz (ha sikerül a vizsgám)
szívesen meglátogatnék egy ilyen elektronikai üzemet
(#) koboraram1221 hozzászólása Ápr 8, 2009 /

üdv.
nekem van 500gb os seagate vinyóhoz elektronika.akinek kell irjon.
üdv
(#) zolko87 hozzászólása Ápr 13, 2009 /

Sziasztok!
Szeretnék kérdezni töletek itt hátha kapok konkrét választ! Először is adott jelenleg egy 500Gb-os winyó. Nem túl régen vásároltam igaz használtan kb 1,5éves tehát már bolti gari nincs rá. Nem sokat ment, mikor megvettem leellenöriztem 2 progival is az eggyik a hdd sentinel volt a másikra nem emlékszem pontosan de mindkettő hibátlannak látta! Na most nem rég elkezdezz fagyogatni a gépem majd be se jött a windows. Közben előtte kb 2héttel ellenöriztem a winyó állapotát ahol a kondiciot valami 80%-ra irta és volt egy 1 bad sector. Nah most nagynehezen eltudom inditani a wint lefuttatom az ellenörzöt akkor már talál 4 bad sectort is! Nah most azt tudni kell hogy mielőtt vettem a winyót volt benne 2db egyforma 80GB samsung winyó ami szinte egyszerre ment tönkre! kb 2 hét különbséggel. Ezek is badsectorok is lettek, Nah most más forumokon olvastam hogy a táp miatt is lehetnek ilyen problémák, szerintetek? mert most én is arra gondolok hogy nem-e az a beteg mivel a 2 winyó egyszerre szállt el meg most ez is kezdi....
a tápom 350W-os kb 2éves igaz noname.
Aki tudd valami okosat mondani azt szivesen fogadom előre is köszönöm!
(#) kavkar válasza zolko87 hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

Multiméterrel mérj rá esetleg, piros 5V nak kéne lennie sárga 12V. Ha jó akkor meg azt figyeld, hogy kattog e működés közben, hogy esetlegesen "megcsuklik" e néha az áram ellátása.
(#) didyman válasza zolko87 hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

Multiméterrel sehogyan sem lehet elkapni azokat a tüskéket, amik okozhatnak ilyen hibát, a terhelés hatására leeső feszt is macerás kimérni így, csak hozzávetőleges adatnak alkalmas az eredmény, de a látszólag pőontos érték mögött egy oszcilloszkóp csodás virágzást képes mutatni. Ha noname táp, akkor szedd le a tetejét, fotózd le nekem, és máris mondom, hogy kuka, kondizás, vagy jó eséllyel ártatlan.
(#) Collector válasza zolko87 hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

A samsung vinyók közt akadt jópár szériahiba. Az én 320-asom is megadta magát. Meg előtte egy maxtor 160-as meg előtte egy 120-as, szintén maxtor, meg most a noti toshiba 40-es vinyóm is. A táp okozhat ilyet, de az csak azért lehetett, mert akkor adott pillanatban a tápnál történt valami probléma, és mindkét vinyót kinyírta. Most 3 vinyó van a gépembe, az egyik a félhalott maxtor 160-as, amit még ideiglenes tárolónak használok, 3% a kondíciója, 528 bad sectorral . Mostmár minden adatot 3 helyre lementek, mivel képtelenség normális vinyót találni. Szervízbe kérdeztem embert, hogy mondjon már egy típust, vagy szériát, ami használható, nem érdekel mennyibe kerül, de nem mondott. Meg lehet rá garanciát venni 5 évet, csak nem látom értelmét, ha egyszer félévente az összes le-nem-mentett adatom elveszik. Én cseréltem tápot, mert az előző gyakorlatilag elégett Még fél óra után is, miután kikapcsolt a gép, olyan forró volt, hogy nem bírtam megfogni. Mostmár egy jobbnak mondható FSP tápom van, ha eddig a táp miatt pusztultak a vinyóim, akkor remélhetőleg ez megakadályozza a továbbiakban.
(#) zolko87 hozzászólása Ápr 13, 2009 /

Igen azt elfelejtettem irni hogy csinál néha olyat pl.: most betölt a win telepitek valamit és hallani hogy a winyó leáll! és utána persze lefagy. De már több bekapcsolásnál is halottam párszor hogy leáll. Erre valami tipp?
(#) didyman válasza zolko87 hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

Esetleg leírhatom mégegyszer, amit írtam, tedd meg nekünk, hogy teszel valamit és nem a galambot várod
(#) Scanmen válasza zolko87 hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /

Szia!

Ha van rajta fontos adatod, és késöbb még szeretnéd visszontlátni őket, akkor ne probálgasd mert ezzel csak csökkented a sikeres adatmentés esélyét.

Üdv. Scanmen

(#) Sanyesz1977 hozzászólása Máj 7, 2009 /

Üdv Mindenkinek!!

Nekem egy 60 GB-s Toshiba ( MK 6025 GAS ) 2.5 " -os vinyóm halt meg, minden ok nélkül. Rázás ütés nem érte, arra természetesen vigyáztam.

A tápfesz rákapcsolása után elindul, felpörög, kerreg is egy egészségeset. Idáig, úgy tűnik, minden rendben.

Ha 3.5"- 2.5" -es átalakítóval kötöm a gépre, akkor fel sem áll az xp. ( Még csökkentett módban sem. )A gép alapból egy 80 GB-s Samsung vinyóról bootol.

Ha USB- rackra teszem, felismeri a gép, típust is kiírja, de a vinyón lévő adatokhoz nem tudok hozzáférni.
A Sajátgépben nem jelenik meg cserélhető meghajtóként.

Ha megpróbálom beolvastatni (Partíció, fájlrendszer, kapacitás stb) akkor ezt a hibaüzenetet dörgöli pofámba az xp:

" Nem találhatö a lemez köteginformációja. Ez akkor történhet ha USB lemezmeghajtö van Windows xp, vagy Windows 2000 gépen"

Vezérlőkártya lenne a ludas? Ha igen, mi lehetett az oka? HELP ME PLEASE!
(#) didyman válasza Sanyesz1977 hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Ha az XP nem áll fel rádugott eszköznél (elindulna egyébként, csak sokára), ott jó eséllyel fizikai hiba miatti tökvakarás lesz. Kisebb esélye van, de lehet, hogy logikai hibás. Ezt valamilyen parancsopri felületen próbálhatod meg orvosolni, telepítőlemezről konzolt indítva, ott chkdsk /p paranccsal.
(#) Collector hozzászólása Máj 7, 2009 /

Tud valaki vinyó elektronikákat szerezni? Tegnap megpusztult az 500gigás seagate-m. Ez már zsinórban a 4. nagyobb vinyóm, 3 hónapot bírta.
(#) Sanyesz1977 hozzászólása Máj 8, 2009 /

Köszi dydyman!

Holnap megpróbálok megküzdeni vele.

A feljeményekről szólni fogok.....
Következő: »»   7 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem