Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ehez kértem hogy ha valaki össze állítaná hogy mit kellene megvennem.Ne hogy esetleg valamiből rosszat vegyek.
Na most tiztázunk valamit nem érdekelnek az ilyen egység csomagok.Ezt szeretném én megcsinálni az volt a kérdésem ha elkészítettem hova kössem be azokat a dolgokat amit már leírtam amúgy sok alkatrészem van csak nem akarok azokkal szórakozni ha már nekiállok akkor új alkatrészekből akarom megcsinálni.Szóval kapok segítséget a bekötéssel kapcsolatban
Lehetne-e a PC hangkártyáját impulzusgenerátorként használni?
Esetleg, programból a kívánt hullámformát előállítani? Köszi!
Sziasztok!
Aki megépítette már a HPA-01-es NE5532-re épülő fejhallgató erősítőt, tudna segíteni abban, hogy kell összekötni a táppal (DPS-02)? A leírás sajnos nem tájékoztat arról, melyik tüskére kell kötni a -12 és a +12V-ot és meg nem igazodok rajta el és a nyákon is csak a ki- és bemenetek vannak jelölve. Köszönöm!
Így valahogy?
Köszönöm a segítséget! Remélem, ezúttal jól rajzoltam. Egyébként ha CD-játszóval szeretném meghajtani és kis impedanciájú fejhallgatóval hallgatni, milyen értékű hangerő szabályzó potit érdemes a bemenetre választani.
Köszi szépen még1x. Remélem, elég jó hangja lesz
Helló ! A segítségeteket szeretném kérni a következő probléma meg oldásában. Vízparton egy kikötőben van három 150 wattos mozgás érzékelős halogén lámpa, egymástól 50-50 méterre. Azt kellene megoldani, hogy ha valamelyik lámpa bekapcsol akkor egy sziréna egy rövid jelzést adjon az őrnek ,hogy mozgás van a területen. Természetesen nem a rövid jelzéssel van a gondom ha nem a lámpa bekapcsolásának érzékelésével. A fény érzékelés nem járható a hosszú táv és a külön kábel miatt. Előre is köszönöm !
nagy hoho.
Autós féklámpa őr kapcsolást láttam, ami egy reed-kapcsoló ( reed-patron ) köré tekert áramtekercsből ( vastag huzal ) állt. A menetszámot ki kell kísérletezni a 150 watt kb. 0,5 amperéhez. Utána pedig vezeték nélküli csengők.
Napkövető egységhez készítek érzékelő. Első körben úgy oldottam meg, hogy sorba kötöttem két fényellenállást és a feszültséget figyeltem, de sajnos napon az áram felvétele drasztikusan megnőtt 60mA-re.
Csináljam inkább fototranzisztorral vagy úgy is jó, ha mindkét fényellenálláshoz bekötök még 1-10K ellenállást sorba?
Sziasztok lenne egy pár alap kérdésem.
Van 555-ös SMD IC-m nem tudom hogy annak melyik az első lába, mert nincs rajta bevágás semmi. Remélem valaki tudja. Ja még egy dolog. Az SMD kondenzátorokat hogy lehet felismerni hogy melyik a pozitív és melyik a negatív ága? Sajnos nincs olyan Multiméterem ami kondenzátor kapacitást is mér. Nem tudom meg lehet-e máshogy oldani! Előre is köszönöm Üdv: petya
Szeretnék épiteni egy LED mátrixot.Lerajzoltam az elképzelésem.Az oszlopokat a pc párhuzamos portja hajtaná és ez adná a clock ot a sormeghajtó 4017 nek is.
Hello!
Tegyél vele sorba ellenállást. Meg egy "szűrő" sem árthat eléje. Nem biztos, hogy a CDS örül a 100000 lux-nak. (pld. füst színű plexi) üdv! proli007
Hello!
Az NE555-ön szöveg csak van? Ha az olvasható, akkor a bal alsó láb az egyes. A kondi ha polarizált, jelölve van. Vagy egy csík van rajta, vagy be van feketítve az egyik oldala. Ez a negatív lába. üdv! proli007
Hello!
Jó ez így.. De valami értelmes kapcsolási rajzot nem lett volna célszerűbb rajzolni, mint egy ilyen sematikus izét? üdv! proli007
Ezt nem tudtam köszönöm.
Eredetileg napelemekkel akartam csak spec. nincs itthon egy darab sem . 1000 ohm mellett verőfényes napsütésben 2mA-t fogyaszt. Percenként nézem meg ezt gondolom egy tranyóval tudom szabályozni, hogy addig ne kapjon áramot.
Azért nem rajzoltam mert a tipusokat nem tudom megválasztani.Tranyók és a not kapuk milyen típusúak legyenek?
Féklámpa áramának érzékelésére jó a reed patron, de váltakozóáramra nem, mert anyira gyors, hogy 100 Hz-el kapcsolgatni fog, és kinyíródik!
Viszont ugyanezt az elvet alkalmazva, egy ferritgyűrűvel kialakított egyszerű áramváltó jelét egyenirányítva, a keletkező jellel már tovább lehet lépni.
Helló ! Ez a ferritgyűrűs áram váltó van most felszerelve de itthon az asztalon kifogástalanul működik de a helyszínen meg nem. Már hetek óta szívok vele a harmadik módosítást csinálom és nem működik. Első pillanatban meg örültem a reed patronos meg oldásnak de már rájöttem én is ,hogy csak egyenáramról működik. Nincs még egy ötleted ? Köszönöm a segítségedet !
Helló ! Köszi ! De a reedes megoldás váltóáramnál nem megy .
És ha a 230 voltos áramkört egyenirányítom? Graetz-híd az egyik vezetékbe sorosan ( ~~ ) és a terhelés ( +- ) az áramtekercs? Azaz kimarad az áramváltó. Tudom, próbáljam ki.
Hello!
Nem ferrit gyűrűt kell használni, hanem kis vasas trafót. Egyenirányítás után integrálni kell, és akkor nem lesz ideges. üdv! proli007
Lehetne azt is, de a kimenetre(+-) kellene egy olyan ellenállást rakni, ami elbírja a lámpa áramát, meg egy kondenzátort, utána jöhetne a reed tekercse, lehetőleg kis árammal.
Vagy ugyanez fordított sorrendben, a figyelőellenálláson eső feszültséget egyenirányítani és szűrni. Ekkor a graetznek csak pici áramot kellene elviselnie, míg az előző esetben átfolyna rajta a lámpa árama. Mindkét esetben fontos a szűrés, mert az egyenirányítás után a lüktető egyenáram ugyanúgy kattogtatná a reedet, annak pedig véges az élettartama (kapcsolt áramtól függő, de 1 millió kapcsolás is gyorsan összejön, ha másodpercenként 100-szor kapcsol)
Helló ! Nem írtam le mindent a terjedelem miatt. A teljes felállás úgy néz ki, hogy van 3 db 150 wattos halogén, előfordulhat ,hogy mind a három egyszerre világít. Ezen kívül van 3db 20 watt körüli fénycsöves lámpa ami egész éjszaka világít. Az egész rendszert egy alkony kapcsoló helyezi üzembe sötétedéskor. Tehát a legrosszabb esetben ha minden lámpa világít 2,8 Amper áram folyik. Ez nem zárja ki a " kis trafó" alkalmazását ?
A kis trafó primer oldalán egy-két menetnek kell csak lenni, olyan vastag huzalból, hogy elbírja a maximális áramot. A másik oldal több menet, de a trafó teljesítményre nem lesz igénybe véve.
Helló! Értem .Köszönöm. Végül is ezt csináltam ferritgyűrűvel ami egyébként egy gyári áram váltó volt.
Sziasztok.Van egy 2*300wattos házi készítésű végfokom(MJ tranyókkal).Van benne egy hűtő venti és nagyon bele hallatszik a hangfalakba.Szerintetek hogy,lehetne ezt kiszűrni??
köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |