Fórum témák
» Több friss téma |
köszi szépen
![]() Ez eléggé egyszerű ![]() ![]()
Nekem évek óta megy a 600-as végfokomban. A potival állítod be, hogy kb hány foknál kezdjen forogni a venti szép lassan. Ahogy melegszik a TIP tranyó úgy kezd egyre jobban forogni még el nem éri a max fordulatszámot. A trimmer poti ha jól emlékszem 2K2 értékű. Nagyon jól működik! :yes:
Ez király! Megcsinálom.
Mégegyszer köszi ![]()
nemrossz a végfokod
![]() Tudnál áramköri rajzot adni?
Ez a Mpedro féle hidalt TDA 7294 kapcsolás, a táp pedig a Cimó féle kapcsolótáp.
Épp ma Így Kötöttem be a két TDA panelomat. Hát mit ne mondjak ez egy brutális állat
![]() ![]()
Sziasztok!
Megépítettem a TDA7294-es erősítőt, egy csatornát. Nekem nagyon bejön , majd ha szépen össze lesz rakva akkor teszek fel róla képeket is. Az lenne a kérdésem, hogy olvstam itt , hogy van egy hidas kapcsolás is , de a rajzon az van h hídban nem bírja a 4 ohmot, nekem pont arra lenne szökségem , nem odlható meg valahogy a dolog mégis, hogy hídban 4 ohmon leadja a 150w -ott? Válaszokat előre is köszönöm.
Az a kapcsolóüzemű táp engem is érdekelne. Fönt van itt esetleg cikk formájában? Bár részletesen átnyálaztuk elméletben a különéle kapcsüzemű tápokat, gyakorlati megvalósításba még nem volt merszem belefogni.
A tda- val volna még egy kérdésem.
Nem tudom, hogy kell bekötni rá a potit, mekkorát és , hogy hova? Én bekötöttem úgy , hogy a jel pozitív ágát tettem a poti középső lábára, az egyik szélre a panel bevezetését, a másikra pedig a földet, és mikor bekapcsolom akkor a hangfal búúg aztán szól és jó a poti csak nagyon melegszik az IC, meghát az elején lévő búgás sem tetszik. Mit rontok el valaki segítsen légyszi. Próbáltam 10K, 50K, 100K potival is , egyik sem vált be. Köszönöm előre is.
Jel be balszélső, föld másik szélső, és ami megy az erősítőre, azt a középső lábról szedd le!
A 4ohmos meghajtáshoz pedig olvasd el a topicot, kezdésként azt mondom, hogy +-40V, és párhuzamosított TDA-k. Üdv!
Nekem is búgott aztán , hozzáföldeltem a poti fémházát a testhez és jó lett.
De hogy lehet az ,hogy csak bekapcsoláskor búg? Lehet földhurok is .
Már kettőt is csináltam és nagyon jók erősítőhöz. Olvasd át a topikját :yes: Ez az a kapcsolás.
Nem rossz, mi?
![]()
És a hangja se elhanyagolható! Tisztán szól nagyon. Bár kicsit sokallom a magas tartományát. Mondjuk ez nem egy Quad 405
![]()
Mit hajtottál vele? Igen a Quad-nak azért jóval pontosabb hangja van, de azt könnyű kinyírni, drága és bonyolult.
Aham....:yes: hát gondolom szépen elszólta magát a cucc
![]() Ezek azok a 15"-os Kappával szerelt dobozok? A magas az milyen?
Nem ezek nem kappák. Ezekbe ILYEN Mély van. A driver pedig MNC legnagyobb teljesítményű driver-e. Kell is a jó driver mert ezek a szórók közel 100 dB-sek
![]()
A 100 dB az komoly. Akkor ennek nem is nagyon kell bikább cucc egy 200-as TDA-nál.
Megoldódott a probléma, és vele együtt jött a követkző. Úgy kötöttem be a potit ahogy Kovidivi mondta és ahogy te, le is földeltem. Én így már próbáltam és rettenetesen sípolt bekapcsoláskor, így most egy kisseb hangszóróval próbáltam csak ,hogy mi történik kapcsoláskor stb, nehogy a nagyobbat nyírjam ki. Erre jó lett, se búgás, se semmi szépen lehet állítani a hangot. Viszont mikor viszakötöttem a hangfalba megint sípolt, aztán kivettem a mélyet belőle és úgy nem, vagyis a hangváltó az oka, van egy 3 utas a dobozban, mindkét hangfalam így viselkedik. Más erősítőkkel viszont nem volt még ijen gond, kb 3 éve használom így őket, ilyet még nem hallottam velük.
Valakinek valami ötlet? Más bekötés, mert a hangváltót nem szeretném piszkálni, ha más erősítőkkel jó akkor szerintem ezzel is jónak kellene lennie. Válaszokat köszönöm előre is.
Sziasztok!
Ha valaki foglalkonaa problémával, akkor elmondom, hogy kipróbáltam a magast és az is sípol, szóval csak a mély jó, hát nekem tényleg nincs ötletem valaki segítsen légyszi.
erről a tápról egy rajzot (panel + beültetést) pls
nagyon + köszönném
Üdv pákászok!
Nem rég rendeltem egy sztereó modult, természetesen TDA 7294. Időközben itt olvasgatva ráleltem egy kapcsolási rajra, ami igen elüt a gyári adatlaptól, de az én erősítőm sem a szokásos, mert már furcsálltam, hogy a ST-BY nem testre van kötve, és megszakításkor aktivizálódik. Mint időközben kiderült, hogy ez a kapcsolási mód, pozitív tápra húzza egy ellenálláson keresztül. Most úgy döntöttem, némi operatív munkát végzek, és utána járok, hányféle kapcsolás (alap kapcsolás!, nem hidak, tranyókkal megbolondított kapcsolások!) létezik, és kinek milyen tapasztalatai vannak az adott kapcsolásról? Az első kép, a "HE-s" kapcsolás, a második az általam rendelt kapcsolás, van még egy amit a RET-től rendeltem, de az azt hiszem, a gyári kapcsolásra épül. Azt még nem fejtettem vissza, de az alkatrészekből és működésből ítélve (diódás, földelt ST-BY) úgy vélem a gyári kapcsolás lehet, amit az ALL DATA SHEET-en bárki megtalálhat. Hogy színesebb legyen a dolog, ott is kétféle kapcsolás van! (Nem nagy eltéréssel.)
Nos!
A poti 22K-s legyen, és töbnyire B-s szokott lenni. De az egyszerűség kedvéért vegyél A-sat, és akkor mindegy a bekötés. A bekötés a következő képp néz ki: o <- poti 1 kivezetés (tetszőlegesen valamelyik szélső kivezetés) - jelföld o <- poti2 kivezetés (középső kivezetés) - ide kösd a panelba menő jel ágat o <- poti 3 kivezetés (másik szélső kivezetés) - ide kösd a bemenő jelet A bemenő és kimenő ágak földjét együtt kösd a potira. Ha búg, akkor érdemes a tápfölddel összekötni. Ajánlott áramkorlátos táppal, vagy védő izzós módszerrel kipróbálni, mert ha baj van a bekötéssel, csúnyán mag tud szívatni! Az én erőlködőmet így öltem le! Poti helyesen bekötve, csak a vezetékelés miatt volt valami iszonytató gerjedés az egyik oldalban, a bekapcsolás pillanatában, és le is ölte az IC-t.>>>
Bocsánat, az első rajzon egy szám hiba van, az 5-ös kivezetés az a 6-os kivezetés.
Szia!
Köszi a segítséget, vezsek majd egy 22K ohmos potit , most egy 150Kohmos van rajta. Hát ez a búgás csak úgy van ha magasat, teszem rá , illetve a mély is búg hangváltóról, ezzel a poti bekötéssel. És az IC valami brutálisan melegszik, kb 10 perc alatt 3/4 hangerőn halgatva a borda rendesen átmelegedett. 2db 25cm es MNC- hajtottam vele mint ahogy mondtam csak a mély nem búg. Illetve mint ahogy mondom ez nem is búgás hanem inkább sípolásnak hallom, hangsoan. Lehet, esetleg azzal a gond, hogy én néhol vezetékkel oldottam meg a bekötést, mert a nyákot én terveztem, és a földet néhol vezetékkel juttattam el ahova kell. Más nem tud eszembe jutni.Még annyit , hogy én a földet azt mindenhol összezártam vagyis a táp úgyanúgy rá van kötve a bemenő jel földjérem mint ahogy a hangfal földjére, ezt nem is kell külön venni igaz, vagyis, hogyan lehetne. Ha valami ötlete van valakinek akkor továbbra is várom a segítséget. Köszönöm előre is.
A nyákot másoltad, vagy te magad tervezted?
1. Ha te magad tervezted, akkor lehet topográfiai hibát vétettél, rossz a vonalvezetésed. 2. Ha másolt nyák, akkor még amit össze írkáltál a földeléssel, ott is lehet gond. Jel föld, táp föld MINDIG KÜLÖN! Csillagpontos földelésnek sem árt után olvasni. Jó volna tudni milyen kapcsolást használsz, mert körül néztem a topikban, és találtam több kapcsolást is. Található többféle bemenő ellenállás értékkel. Azért írtam 22K-t mert többnyire ez az álltalános, de akkora potit tegyél rá amekkora a 3-as kivezetésre megy. A 150K-os szerintem nagyon sok!
Számodra nagyon zavaró, hogy minden kapcsolásban más értékűek az alkatrészek, pedig minimális az eltérés. A kondis bekapcsolás csak annyit tesz, hogy koppanásgátlóként működik, a visszacsatolásnál csak az ellenállások aránya számít. A poti értéke szinte majdnem mindegy, ésszerű határok között, mert feszültségosztóként van bekötve... A pufferkondik pedig ízlés kérdése... Szóval teljesen ugyanúgy működnek a kapcsolások, maximum egy kicsit nagyobbat erősít az egyik, de mivel az IC már tartalmazza az összes fontos dolgot, ezért alig lehet valamit változtatni a kapcsoláson.
![]() Idézet: „Számodra nagyon zavaró, hogy minden kapcsolásban más értékűek az alkatrészek, pedig minimális az eltérés.” Lehet hogy ez a minimális differencia valamelyike jelenti valakinek az áhított hangzást. Valahol valamiben csak meghatározóak az értékek...... |
Bejelentkezés
Hirdetés |