Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Szia HP41C!
Nem késtél el.Én sajna mostanában sokszor reggel hattól este nyolcig-tízig dolgozok,úgyhogy nem sok időm van a hobbira.Azt a nyáktervet amit a múltkor küldtem neked,még az első verzió alapján készítettem,de látom azóta már sokat módosítottál a rajzon.Talán mire kialakul a végleges verzió,addigra lesz egy kis időm a nyáktervre is. Üdv!
Szia Janocsi!
A programozó problémát a következőképpen oldottam meg:Összedobtam egy régi P1-es masinát Win 98-al,és így megoldódtak a gondjaim az égetővel. Üdv!
Sziasztok! Kész van a Propeller Clock, de az a baj hogy nagyon villog forgás közben az egész. Valaki tudna segíteni?
Szia!
Ha minden jó rajta (kijelzés fényerő stb) akkor csak a fordulatszámot kell feljebb venni a bázisáramkörön lévő potméterrel. Üdv Kicsa
Az az igazság hogy az LM2941-es IC tönkre van téve, és 500ohm-os potit adtak 500k ohm-os helyett. Így a ventillátor a bázis áramkör által egyenirányitott feszültségre van téve. Itt van néhány kép meg egy videó. (a videón nem látszik rendesen az óra, mert a kamera nem vette fel folyamatosan, de villog)
Videó: Videó: Link
Szia!
Az 500Ω -os potencióméter önmagában nem lehet a hiba oka, hiszen az 500kΩ -ost is le lehet tekerni akár 0Ω-ra. Ekkor a kimenő feszültség az LM2941 referencia feszültségével (1.275V) lesz majdnem egyenlő. Szia
Szia!
Mint alattam Hp41C fórumtárs írta,a poti önmagában tényleg nem lenne baj. Viszont hogy maga az IC tönkre van téve,nem jó dolog. Tisztázott a tönkremenetel oka? Mert ha igen,érdemes lenne kipróbálni egy cseredarabbal és az 500 Ohmos potival.. Illetve ha jól emlékszem,volt itt valami helyettesítő kapcsolás is,hogyha az IC-t nehézkes lenne beszerezni. Egyébként nekem furcsának tűnik a videón látott dolog : Élő képben mikor forog,a külső led folyamatosan világít? Üdv Kicsa
Szia!
Hosszas kínlódás után elkészülni látszik a 16F886 -os verzió is. Újfent megtréfált az I2C busz kezelése. Több napon át próbáltam elérni a 16F886-on, amit a 16F876-on már régebben sikerült: az MSSI modullal I2C masterként írni és olvasni az RTC-t. A 16F886-on beletört a bicskám, inkább a 16F628-as verzióból átvettem a szoftveres kezelést. Az óra kibővült az évszázad kijelzésével, a páratartalom és a buffer feszültségének mérésével. A páratartalom szenzort még nem építettem be, de a mérés már működik (ezért a 68%). Egy kis tesztelés még ráfér... Szia
Szia Hp41C!
Nagyon szép az az óra, tetszik is nagyon. A képeket nézve megint jó nagyot léptél előre a sok új funkcióval. Alig várom a teszteléseid végét. Szia.
Ma ki lesz próbálva jó LM2941-el. Remélem nem fog viloogni, mert elég zavaró.
Az IC azért ment tönkre (szerintem), mert fordítva volt benne. A videó nem tudom miért ilyen, de a külső led világít, amikor kell és minden parancsra reagál, csak villog. Az egész óra látszik élőben mikor forog, csak a videón nem.
Szia!
Értem,akkor talán az IC-n kívül minden működik helyesen. Ez esetben bízom benne hogy az IC csere megoldja majd a problémát. Majd jelezz vissza hogy mi a helyzet. Üdv Kicsa
Mostmár lehet szabályozni a fordulatot, de max fordulaton is villog...
A ventillátorra adtam kb. 35 voltot, leégett, de úgy nem villog. Akkor tehát lassan forog?
Szia!
A nevleges feszültsége mellett vagy az alatt kell elérni a kb. 1200 - 1500 ford/perc () sebességet. Akkor már nem fog villogni. Lehetőségek: csapágy olajozása, légellenállás csökkentése, kiegyensúlyozás. A ventilátor tekercsei akkor is fokozottan melegednek, ha sokáig alacsony fordulaton forog. A túlmelegedés a beépített HALL genelátoros vezérlő ic-t is tönkreteheti.
Szia!
Hát ha 35 V hatására jól felpörgött a ventillátor és úgy jó volt a kijelzés akkor szerintem a fordulatod alacsony. Egyébként van még ilyen ventillátorod? Mert rendbehozni szerintem elég nehézkes eset lenne...Nemtudom megkora átmérőjű ventillátor volt a donor,én nekem a 3. órám indult csak el,itt 12 cmes példányt boncoltam. Előttük 8 cm-esekkel próbálkoztam,bár voltak ott más hibák i,ez most nem fontos. Tehát próbálj meg egy 12 cm-es ventillátort szerezni és belepróbálni a forgórészt,hátha passzol. Amikor alacsonyabb fordulatnál villog akkor a pic nem reseteli magát? Tehát mutat rendesen az óra csak villódzik? Mert én arra tudnék még gondolni hogy alacsony fordulat miatt alacsony a feszültség és resetel. De ha nem ez van,akkor a fordulat lehet a hunyó. Üdv Kicsa
Üdv!
Én tavaly egy robotverseny alkalmából foglalkoztam komolyabban az ilyen ventillátorokkal (meghajtásnak ez volt a kikötés). Elég rendesen fel lehet őket tuningolni! Szinte biztos vagyok benne, hogy a tekercs ép maradt, a hall szenzor előbb megy át rövidzárba minthogy leégne a tekercs. Ki kell cserélni a hall szenzort, a lényeg, hogy pont ugyan abba a pozícióba rakd, ahol gyárilag van. Van amelyik ventiben olyan a hall szenzor, hogy direktben kapcsolja a tekercseket, ezek a legjobban tuningolhatók: kimenetre FET-et kell akasztani. A külső kapcsolófokozatos egyedeknél is a vég tranyót kell kicserélni FET-re. Jóval nagyobb erőt lehet így kisajtolni belőlük, jobban elbírja a lapátot, így nagyobb lesz a forgási sebesség.
Nincs több ventillátorom, 12 cmes darab volt. A pic nem reseteli magát, mutat rendesen csak villódzik.
Szia!
Értem,milyen nyák terv alapján készült? Érdekes mert a 12 cm-esnek simán vinni kellene...Ha nincs reset akkor szerintem marad egyedül a forgási sebesség...én viszont sajnos nem nagyon értek ezekhez a ventillátorokhoz így szerintem kövesd pako intelmeit a sikerhez vezető úton Ugyanis sajnos én nem értem ezeknek a pontos működését Sok szerencsét! Üdv Kicsa
Szia!
A pic 200us felbontású, 16 bites számlálóval méri egy körbefordulás idejét. A kijelzést csak akkor kapcsolja ki, ha a számláló túlcsordul (ez kb.13 másodperc). A kijelzés csak stabilizálódott fordulatszámon indul be (ha kétszer ugyanazt az eredményt mérte). Reset csak akkor van, ha a tápfesz alacsony. A trafós megoldásnál a szekunder feszültség nem függ a fordulatszámtól.
Ezen az oldalon található a leírás, valamint a nyákterv.
Nyákterv, leírás Szereztem egy újabb 12 cmes ventillátort, 8 wattosat, remélem elég erős lesz.
Szia!
A 2.23 -ban már csak egy karaktertáblázat van, a tükrözött és fejenálló képet maga a program állítja elő --- Innen a felszabadult 100 utasítás hely. Ezzel megteremtődött a napok neveinek és más szöveges információk megjelenítési lehetősége. Ebből az órából egy hét nyelven "beszélő" szerkezet lehet...
Szia!
Lapozz vissza néhány lapot! Itt már a továbbfejlesztett verzióhoz is találsz Calibra által készített nyákterveket. Ha most fogsz hozzá az építéshez: Nézd meg ezt... A bázisból az eredeti funkcióját megtartva egy univerziális ébresztő - kapcsoló óra lett (20 - 40 ébresztési időponttal): Részletek... Távirányító: A 16 gomb nagyon de nagyon kevés az óra kezeléséhez. A bővítése folyamatban...
Szia Hp41C!
Látom, szépen alakul a 2.23 verzió. Amint megleszel vele, majd ki szeretném próbálni. Most egy "csomó" dolgom akadt a másik órával is, de annyira érdekes dolgokat tudtam vele csinálni, hogy tovább szeretném fejleszteni. Nagyon érdekel mindkét fajta óra! Szia.
Szia!
Érdekes oldalt javasoltál.?.? Feltettem egy hozzászólást tegnap a toivábbfejlesztési eredményeinkről, de mára már el is tüntették... Az oldalon több hiba is van. Pl. egy ordító helyesírási hiba: "Felejj" - menüpont. Ha ennyire nem érdekli a minőség, miért bízzak meg az oldalon megjelenő információban...
A 8w-os ventillátorral működik rendesen az óra, nem villog.
Gondolom a "Felejj" feljebb akart lenni
Szia! Értem,valóban igazad van,ezt eléggé benéztem. Elnézést a téves információért. Nekem egyébként már van egy kész órám viszont a te továbbfejlesztésed...hát eszméletlen. Vége a vizsgaidőszaknak,szerintem meglesz az elfoglaltságom...
Üdv Mindenkinek!
Sziasztok!
Végre megvan a 16F886 I2C kezelési hiba - temészetesen én néztem el valamit.
Sziasztok!
Nem tudná valaki megmondani, hogy amikor az óra kiírja a PIC-be égetett szöveget, akkor hogy lehet visszalépni, hogy az órát mutassa? Mert nekem csak úgy sikerült, ha leveszem a tápról majd vissza. |
Bejelentkezés
Hirdetés |