Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
Keverünk két dolgot. Boliver kérdezett egy táposat, arra válaszoltam. Ő nem csatolt képet a kérdéséhez, ezért nem tudjuk, mi van a tápjában. A zavarszűrő, amit a másik, képpel illusztrált MS-goldf*son látni lehet, meg mindenképpen bizti után kellene legyen. Meghibásodásuk egyébként ezeknek a szűrőknek nagyon ritka.
Az első szembejövőre kicseréled, amit valami bontásra ítélhető tápban lelsz. De kolléga is leírta már, átkötöd, égőt elérakod és megnézed, egyáltalán érdemes-e foglalkozni vele. A típusa SC56 vagy SC58 szokott lenni, de nem vagyok biztos benne, talán egyszer akartam keresni pontos paramétereit, gyakorlatban elég annyi, hogy ilyen ráírt 400-as tápokhoz a kisebbik is elég.
Csak arra kérlek, legközelebb annál a hozzászólásnál klikkel a válasz gombra, amire válaszolsz, mert különben magamra értelmezem a válaszod (mivel nekem címezted).
Nem is szűrűre gyanakszok, hanem diódára vagy kondira.
Jó lenne, ha a fázis konzekvens dolog lenne, de mivel a konnektorba fordítva is lehet dugni dugót, így borul a dolog, mert azoknál nem nagyon van szabályos dugásirány..
Akkor nézd végig az előzményeket. Amire válaszoltál, az Boliver tápjáról szólt.
[OFF]ok, bocs, már világos; sokadig átnézésre, de igen.
nekem válaszoltál és nem figyeltem, melyik hszemre, utána egyben válaszoltam és összemosódott teljesen.
Szóval ennek az ellenállás lábait átkötöm...és hova teszek milyen izzót?
igen, kösd át a lábat. didyman arra gondolt, hogy a táp kábelével sorba köss egy izzót. Így ezen keresztül folyik az áram, és az áram erősségének arányában világít. Ha baja is lenne a tápnak, nem égne el semmi, mivel ott van az izzó. Így hiba esetén sem ég ki a biztosíték és lehet méricskélni.
Tehát hogy nehogy elbaltázzam: A bejövő 220-as kábel egyik szálára (fázis vagy 0) kössek egy 220-as izzót sorba, és így nem megy a teljes fesz az árramkörre? Jól értelmezem?
Jól érted. Minél nagyobb áram folyik, annál kevesebb feszültség megy a tápra.
Oké megpróbálom és megmérem a kijövő feszültségeket. Csak 12 és 5 voltot kell tudnom mérni az ágakon ,ugye jól tudom?
ATX tápról lévén szó, először kösd rá az izzót, és kapcsold a hálózatra. Ha nem világít teljes fénnyel az izzó, akkor, lehet tovább lépni. Egy dróttal rövidre zárni a nagy csatlakozóban a zöld drótot bármelyik feketével. Ha még most se ég teljes fénnyel az izzó, akkor lehet ellenőrizni a 12 és 5Vot, ha ezek rendben vannak, akkor ki kell cserélni másikra, jóra az NTCt, ha ez meglesz, akkor érdemes ellenőrizni a többi feszültséget. Már körte nélkül.
Értem! Köszi a segítséget, nekiállok a műveletnek, és ha megvagyok vele , akkor beszámolok az eredményről.
Sziasztok.
Igaz ez nem pc táp de a témába belefér szerintem. Adott egy lexmark nyomtató aminek a tápja halott. Garetz hidat alkotó diódák zárlatosak, kapcsoló tranzisztor zárlatos (K2545). ZD1 jelű zéner zárlatos. Ezekkel nincs gond lehet őket cserélni. De van a forrasztási oldalon egy smd tranzisztor Q2 jelű 2xn felirattal. Milyen típussal tudnám helyettesíteni? A válaszokat előre is köszönöm.
helló én egy doksimban találtam 2N típusra helyettesítőt: 2N4401
Köszönöm. A zárlatos kapcsoló fet, diódákon kívül szerinted kell valamit cserélni? Pl az elektrolit kondik, vagy túlélhették?
Sziasztok!
Adott egy sirtec tápegység. 3,5 évig bírta. A meghibásodás kezdeti jelei röviden: kb. egy hónappal ezelőtt néha leállt a pc. Majd újraindítás után működött egy jó darabig. Sajnos később egyre többször ismétlődött meg ez a jelenség. Mivel a táppal nem lehet viccelni, könnyen rá mehet az egész gép, kicseréltem egy chiftec-re. A sirtec tápomat pedig beletettem egy régebbi gépbe. Gondoltam anyámnak jó lesz. Tévedtem. Sajnos most már el sem indul a táp. Hiába próbálkozom. A számítógép túlfeszültség védőről üzemelt. Természeti csapások, villám kár kizárva. Mi lehet a baja? A kondik haltak meg? Szétszedtem, de leégésre mutató jeleket nem találtam. Kondi sincs megpúposodva. Érdemes vele kínlódni, vagy mehet a kukába? Tudom, vigyázni kell a táppal, nem igazán javasolt rajta bármit is barkácsolni. Én mégis megkérdezném, érdemes vele vacakolni? (Mert az elektronikában kevésbé jártas embernek szem előtt kell tartani azt is, hogy nem szabad az árammal játszani!) Mivel eléggé kezdő vagyok, mire kell vigyázni? és milyen hibaforrások fordulhatnak elő?Várom válaszotokat. Minden hozzászólásnak örülök.A segítségeteket előre is köszönöm
Kézzel semmiképp sem nyúlnék hozzá. Csak a műszeremmel (0-500V).
Mégegyszer köszi
Azt kell hogy mondjam, hogy kellő szakértelem és tapasztala hiányában inkább ne nyúlj bele. Keress valaki ismerőst a környékeden, aki ért hozzá, és szívesen megnézni. Én azért nem dobnám ki, sok alkatrész újra felhasználható belőle barkácsoló kedvűeknek. Ha nem jutsz mára, tedd fel az apróhirdetésbe, még kapsz is érte valamit.
Sziasztok,
A héten hoztak hozzám egy pc-t, hogy nem indul. Aztán kiderült, hogy a 400W-os Codegány hányta össze magát. A biztosíték elfüstölt meg az optocsatoló mellett van egy TO-92 tokozású alkatrész (tranzisztor?) ami szét durrant, meg a középső lábára kapcsolódó két ellenállás el van picit szenesedve. Színkód alapján nem tudom, hogy milyen értékűek, de kimérve az egyik 1k a másik 3,3k szóval jónak tűnnek. Kérdés, hogy mi lehet a típusa a to-92-es alkatrésznek? Van itthon egy régebbi 300W-os hulladék codegen ha abból átteszem ezt az alkatrészt vajon jó lehet?
Képeket tudnál küldeni?
Hello!
Nekem is van egy ilyen tápom, de a trafó melletti optocsatoló (mert én máshol nem találtam ilyet) környékén nincsen semmiféle tranzisztor. Viszont egy DIP8-as tokozású IC mellett van egy "C945" jelölésű TO92-es tranyó. Ez nem tudom, hogy vajon "BC945" vagy "2SC945" akarna lenni, de inkább az utóbbi. Egyébként én inkább azt ajánlom, hogy ne javítsd, vegyél márkás tápot! Drága tudom, de olcsóbb, mint új gépet venni, amikor legközelebb visz mindent magával a táp. Az enyémnek az a hibája, hogy kikapcsolva is van fesz a +5V-os és +12V-os kimeneteken, de a névlegesnél alacsonyabb. Bár legutóbbi bekapcsolásakor (szigorúan számítógépen kívül) mintha semmi baja nem lett volna, nem produkált hibát. Szóval nagyon megbízhatatlan. Vettem egy Chieftec-et, és nyugodtan alszom.
Sziasztok!
"Szintén zenész!" A műhelyemben működtettem róla a kibuherált autós rádiómagnót, és egy bekapcsoláskor nem volt hajlandó tápot adni, de nekem nem füstölt el benne semmi. Minden jó de mégsem jó! Mi szokott ilyenkor tönkre menni? 2N60-as IRF-k vannak benne, az IC az SG6105DZ, 20 lábú. Az optocsatoló számát nem néztem még meg és a mellette lévő tranyó számát de azt hiszem az enyémen leolvasható még az írás, szívesen megnézem ha kell. Most félre tettem mert nem akarok vele bajlódni (már mint a javítással) de sajnáltam azonnal kidobni. Bontóból hoztam egyet 100Ft-ért, tökéletes, a célnak megfelel de a PC-be nem raknék ilyet. VIM
Hát megnéztem, amit amit. Az opto, amit annak véltem, (mert hát úgy néz ki) az egy 7.7V-os fesszabályzó (8178), a tranyó az ua. mint a másik codegenben, C945. Az ellenállásokat azért nem, mert a színek ilyen miniben nagyítóval is kérdésesek. Ha szükséges, kiépítem és kimérem ha kell.
VIM
DIP8-at nem is látok, nekem egy DIP4 van a trafó mellett, de nem tudom elolvasni mi van ráírva.
Akkor mégsem ugyanolyan a tápunk. Ebben is 4 lábú az optocsatoló, de mellette nincs ilyen tranyó.
Akkor tovább nyomozok a neten. Azért kösz.
(egyébként nem megy vissza gépbe, csak a kíváncsiság miatt jó lenne megcsinálni - egyébként nekem füstölt már el chieftec-em, azóta corsair-om van)
Szia,
Meg tudnád nézni? Nekem az opto mellett a Q4-es pozicióban van tranyó ezt nézd meg légyszi
Szia!
Hát ahogy elnézem, s ha mind ez az enyémmel történt volna, egy percet sem áldoznék rá. De ez csak az én véleményem.Nálad több alkatrész is tönkre mehetett mint amit Te szétrobbant állapotban kiszedtél. Ami még rosszabb, hogy ha beépíted a jó alkatrészeket, elő jöhet valami "más is" és közben telik az idő is. VIM |
Bejelentkezés
Hirdetés |