Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Végre valami teljesen új dolgot építek (jó ideje inkább csak labortápokat bütyköltem):
*** (A link hibás volt, töröltem. A jó link: Bővebben: Link Frankye) Ez egy precíziós árammérő lesz. 4,5 digites (!), hétszegmenses LED kijelzésű, automata és manuális méréshatár-váltást tud. 200uA, 2mA, 20mA, 200mA, 2A és 20A-os méréshatárokkal (AC és DC). Ami szerintem nagy előnye, hogy a digimultikkal ellentétben ezzel nem csak 10 másodpercig lehet használni a 20A-os méréshatárt, hanem akármeddig. Egy maréknyi ultra precíz, beszerezhetetlen és méregdrága alkatrészt tartalmaz. Ezeket annyira féltem, hogy egyenlőre még be sem ültettem a panelba amíg biztosan nem működik rendesen. Van (lesz) benne 12db ellenállás, melynek darabja kb 6000Ft-ba kerül. Ehhez képest a 700-800Ft-os kis reed jelfogók és a 2300Ft-os műszerdoboz is eltörpül. Sajnos elkövettem azt a hibát hogy megszokásból CMOS IC-kkel terveztem meg, de az egyik dekódert terhelik LED-ek meg pár dolog, ezt persze szegény nem bírja. Ezért az egészet újra kellett rajzolnom TTL alkatrészekkel, de persze nincsen láb-kompatibilis TTL 'párjuk' ezeknek a CMOS-oknak. Sőt, a működésük is kicsit más. Szóval újra kellett terveznem az egész digitális részt. Ha elkészül, akkor építek egy hasonló műszert ami ellenállást mér, majd egy másikat ami feszültséget. Ezek is 4,5 digitesek lesznek és nagyon-nagyon pontosak. A legpontosabb az ellenállás-mérő műszer lesz, ennek pontossága elméletileg 0,01% lesz. Ja igen, a panel azért ennyire hiányos, mert csak a digitális rész van beültetve kipróbálás céljából. A kijelzők sincsenek, de a képeken talán látszik hogy hol lesznek.
Nem tudom másoknál mi a helyzet, de nekem "404 not found" üzenet jelenik meg mind a három képnél
Érdekes.
A Picasa-ról most linkeltem először, ezek szerint ez így nem fog működni. Itt van: Bővebben: Link
Mostmár bejön. Tényleg jól néz ki .Kíváncsian várjuk a végeredményt :yes:
Köszönöm ! Jól állhatsz nyákból, nálam ez már a pocsékolást kategóriát súrolja.
Azért az alu sem olcsó mulatság.
Egyébként 155 x 165 mm nem egy nagy felület. Felénk ki lehet fogni két-háromszor ekkora darabokat is párszáz forintért, főleg a 35 mikronos fóliavastagságúakat, ami ilyen feladatra tökéletes.
Kár ,hogy nem "felétek" lakom bár nem tudom hol van a felétek.
Gratula! Ahogy szoktuk volt írni: a megszokott Attila minőség. Téged már a név kötelez... Ezek a kétmorzés nyomógombok nekem is nagyon bejönnek, előszeretettel használom őket. Ellenben a Hamlin relékre feleslegesen szórtad a kottát, az összes előnyük a halkabb működés. Hátrányaként viszont felrónám, hogy tapasztalatom szerint nagyobb az érintkezők átmeneti ellenállása, mint a legegyszerűbb egymorzés relének, továbbá nagyobb a befoglaló mérete és kb. 4x-es az ára.
Mindenesetre gyönyörű a cucc! Azt elárulod nagy vonalakban, hogy az automata méréshatárt milyen logikával oldottad meg?
Falu szélén? Csak mert ott lakik az én öreg néném OFF-ot félretéve jól néz ki a tápod!
Köszönöm! De ennél nem is igazán adtam a minőségre, mert ez a legelső tesztpanel amit sejtettem hogy biztos nem lesz hibátlan.
Az automata méréshatár-váltás nem olyan bonyolult. Konkrétan amit én használok A/D (ICL7135) annak van külön overload és underload kimenete. De ha nem lenne, akkor ezt két komparátorral egyszerűen meg lehet oldani, ahol az egyik 9% alatt ad H szintet (alulcsordulás), a másik pedig 100% felett (túlcsordulás). Ez a két impulzus egy BCD számlálót léptet fel vagy le. A BCD számláló után pedig van egy BCD->DECIMAL konverter, aminek eredményeképp minden méréshatárhoz kapok egy kimenetet ami akkor H ha a hozzá tartozó méréshatár aktív. Innen már diódás VAGY kapukkal azt kapuzok ki amit csak akarok. Például a tizedesvesszőt a kijelzőn, vagy a uA, mA és A mértékegységeket jelző LED-eket és a kijelzők nullakioltását (más-más méréshatárokban más-más kijelzőket kell kioltani). Illetve innen már nagyon egyszerű a bemeneteket kiválasztó és az erősítést beállító alkatrészeket (FET-ek és jelfogók) vezérelni. Kell még egy kis elektronika hogy a számláló csak az adott tartományban számoljon (200uA-nél ne lépjen lejjebb és 20A-nél feljebb), illetve hogy bekapcsoláskor automatikusan a legnagyobb méréshatár legyen aktív. Ezek után a manuális méréshatár-váltás megoldása már nagyon egyszerű. A nyákterv viszont annál inkább bonyolult.
Hát ez nem semmi. Itt azért szerintem érdemes lenne elgondolkodni egy mikrokontrolleren. Talán egyszerűbb lenne avval megoldani a működtető logikát mint egy kupac kapuval.
Részben igaz. Nekem fejlesztésnél már nem egyszer volt olyan, hogy bizony néhány feladatot egy erre a célra tervezett esetleg bonyolultabb áramkör, sokkal költséghatékonyabban tudta megvalósítani.
Sok esetben például a processzor külön programozása, annyival több emberi költséget jelent, hogy olcsóbb egy géppel bepakoltatni az alkatrészt, vagy géppel beforrasztani. Néha igencsak összemérhető a költséghatékonyság. Persze ezesetben gondolom inkább, nagyobb varázsa van a dolognak... Én támogatom az ilyesmiket, mert sokan az olcsó processzorok miatt, teljesen elfeledkeznek dolgokról. Elfeledik azt hogy megnézzék, más módon mennyi lenne összeépíteni. Sokszor ugyan az még gyorsabb is... Például Attila páka állomásában is nagyon ötletes az automatikus kijelzés váltás. Ilyet ritkán látni processzor nélkül, és jópofa.
Igen, de sajnos nem értek a mikrokontrollerekhez. :no:
Meg szerintem az már nem annyira elektronika, hanem kőkeményen 'csak' programozás. Én pedig szeretem az elektronikát, és mikrovezérlővel megoldva szerintem elveszne a 'varázsa' a dolognak. Nem programozó vagyok hanem műszerész. Egy mikrovezérlő mondjuk kb 1000Ft. Én ezt 5db TTL IC-vel oldottam meg, ami összesen kb 300Ft. Na jó, van még mellette egy marék 1N4148 és húzóellenállás, ami összesen nincs 100Ft. Szóval igenis még olcsóbb ha nem mikrokontrollert használok. Meg hát a kedvenc építőelemeim a kapuk, tárolók, számlálók, dekóderek stb. (Na meg az OPA-k.)
Szia Attila!
Kb ugyanabba a cipőbe járunk ami a mikrovezérlőket illeti. Amit leírtál az rendben is van 2-3 kapuáramkörig. De ha elérsz egy olyan bonyolultságú kapcsoláshoz amihez már ennél jóval több kell, akkor vagy választod a nagyméretű bonyolult nyákot, rengeteg IC-vel. Vagy beadod a derekad. A mikrovezérlő programozásnak én is nekifutottam párszor de nem ment. Aztán rátaláltam ezen fórum jóvoltából a Parsic nevű programra. Most csinálom vele az első komolyabb programomat, de ha digitális kapuáramkörökből kellene felépítenem ahol most tartok nem lenne elég 30db IC és még messze nem vagyok kész. És ami a legjobb benne 1 sor programot sem kell írni! Az egész olyan mint egy áramkör szimulátor. Lepakolod a kapukat, számlálókat, összehuzalozod őket. Ha kész, szimulálod a működését, és ha minden a kívánalmak szerint működik, egy gombnyomásra a program megírja helyetted a kódot. Amit aztán már csak be kell égetni a mikrovezérlőbe. Ajánlom nézz be ebbe a topicba.
Üdv.!
Ez érdekes lehet, meg is nézem... :yes: Jah, meg még annyi, hogy nem 1000 Ft egy mikrovezérlő, van már 300 ért is. Te aki képes vagy povray scripteket írni, nehogymá' ne boldogulj el egy mikrovezérlővel.
Ehhez legalább 30 I/O port kellene. Nem tudom hogy az ilyen PIC-ek mennyibe kerülnek, de biztos nem a legolcsóbbak.
A POV-Ray pedig egyszerű, mert csak matematika az egész.
Hello.
Rally versenyzők számára készítettem egy visszaszámláló, indító órát. 05 másodperctől az 1 Hz félperiódusában villog a piros ledsor, majd 01 másodpercnél világít a zöld ledsor, közben elalszik a piros, és 00 másodpercnél kialszik a zöld led is. Ekkor startolnak a versenyzők.
Helló ! Nagyon szép munka ! Gratulálok ! A nyákot Te vasaltad vagy csináltattad ? És érdekes színe van a nyáknak.
Szia. Köszönöm szépen.
A kamerán nem állítottam fehéret, ezért ilyen színű. A NYÁK saját gyártású, kétoldalas, fotózott.
Én nem járok rally versenyekre de az 50 mp-es vissza számlálás nekem olyan soknak tűnik, vagy a valóságban rővidebb időt használnak?
Erre volt igény. 1 percenként indítják az autókat a pályán.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |