Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   487 / 1319
(#) trudnai válasza potyo hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Erdekes. Ebben mondjuk van valami, hogy a PC tap kepes leadni tipustol fuggoen 15-20A-eket is -- ezert jobb ha meghekkeli az ember valami aram leoldoval.

Nekem amugy eddig mindig szepen leoldott, elejen nem is ertettem mi van, ugyhogy gyorsan ratettem a power good-ra egy LED-et, hogy lassam megy-e a tap
(#) olala válasza trudnai hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Itt reagálnék egyszerre mindkét hozzám intézett üzenetedre! Először is köszönöm a tippeket és a jótanácsokat. Ami az áram rohangálását illeti, én is éreztem hogy érdekes a megfogalmazás, de úgy hagytam, had röhögjön rajta aki érti a pojént.
Mivel még kezdő vagyok, a felszerelésem elég szegényes, de azért igyekszek fejlesztgetni és bővíteni a repertoárt, de még egy normális pákám sincs, nemhogy egy szkóp . Más módon tudom tesztelni a kis tápomat?
A PC-táp megoldáson már gondolkodtam, de attól féltem, hogy ha elrontok valamit, nehogy a 220 megcsapjon, meg aztán anyumnak sem akarok szívrohamot okozni azzal, hogy egy hálózatról üzemelő táppal műtök, meg villogtatom a ledeket.
Egyébként a PIC-em tipusa 18F4550.
Igazából fogalmam sincs milyen kapcsolással lehetne egy rövidzárvédelmet összehozni, erre találnék itt példát a HE-n?
Egyelőre csak az a lényeg, hogy fel tudjam programozni a PIC-t, és akkor már örülök hogy túlélte a merényletet.
Pickit2 klón égetőm van, és ICSP módon szeretném majd programozni az áramköröket, 6 kimeneti lába van a programozónak, amiből 5-nek tudom a funkcióját is, de a 6. nem tudom mire való, az a neve hogy Auxiliary, ezt a gyárihoz írt manual-ból tudom, de azt nem tudtam kihámozni, hogy hova kell csatlakoztatni, jó lenne ha ezt elmondaná valaki. (hasonló a klón felépítése a Szilva és Watt által alkotott égetőhöz)

Köszi a segítséget!

Üdv!
(#) robing16 válasza icserny hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
hello!

Vannak olyan parancsok, amiket nem értek, és 18F-es szériához írtak És am, nem vagyok Perfekt angolból

Valójában nem azt szerettem volna kérni, hogy most üljön valaki hozzá, és írja meg, neeem! Csak ha valaki foglalkozott már ilyesmivel...

(#) Norberto válasza trudnai hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Idézet:
„Jobb lenne ha lenne egy stabil labor tapod aminel az aramkorlatozast is be tudod alliitani.”


Pont ez ugrott be, sokunk közül nekem is elsőre. Érdemes lenne áramkorlátozást beépíteni abba a tápegységbe, ha még nincs benne!
(#) skeletornb válasza olala hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Szia!

A hatodik lábat programozáskor nem kell sehova kötni. A PicKit2-nek vannak programozáson kívül "extra" funkciói, ilyenkor használatos a hatodik láb. Ezeket az "extra" funkciókat a PK2 saját programjából éred el. Megfelelő áramköri kiegészítéssel, a megfelelő kimenetekből logikai analizátort, és soros kommunikációs portot tudsz csinálni.

Ha az építendő/tesztelendő áramköröd áramigénye nem nagyobb 100mA-nél akkor meghajthatod a PK2-vel is. Biztos stabil, közel 5v-ot ad.
(#) watt válasza olala hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Én is arra gondoltam egyből, hogy miért nem a PICKit2-ről táplálod a próba áramkört? Az rövidzárvédett.

Egyébként meg, lehet építeni áramgenerátort, bár ebben a formában már egy komlett tápegység lesz, például uA723 -al, vagy LM317-el. Az adatlapjaikban rengeteg rajz is található a különböző használati módokról(Az - LM317 - 18. oldalán pl.).
(#) icserny válasza robing16 hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Idézet:
„Vannak olyan parancsok, amiket nem értek, és 18F-es szériához írtak”

Adatlapból, vagy a Kónya könyv 2. kiadásából utána lehet nézni. Kitűnő könyveket is tudok mutatni (igaz, angolul). Ha valami ezután sem világos, itt meg lehet kérdezni.

Idézet:
„nem vagyok Perfekt angolból”

Én sem, de ez nem ok arra, hogy bele se fogjunk egy angol szöveg tanulmányozásába. A SZTAKI szótár, az on-line Informatikai szótár, vagy végszükség esetén a translate.google.com szolgáltatása sokat segíthet.

Idézet:
„Csak ha valaki foglalkozott már ilyesmivel...”

Ezt már egy hónapja eljátszottuk... Ne kezdjük elölről!
(#) icserny válasza robing16 hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Idézet:
„Vannak olyan parancsok, amiket nem értek, és 18F-es szériához írtak”

Van egy rossz hírem: meg kell barátkoznod a PIC18F szériával, mert a mintaprogramban szereplő alábbi deklaráció, ami 512 bájtot foglal le (*) a RAM-ban PIC16F sorozatú vezérlővel nem fog menni (a fejlesztés alatt álló új típusokban lesz csak 1K RAM).
  1. RxBuffer: .512 ;512 bytes buffer allocation


A tegnap ajánlott mintapélda vevője egyébként 510-es című állomásnak definiálja magát, fogadja az adatokat, s az RB3 lábon PWM kimenetet generál, melynek kitöltési tényezőjét a kapott DMX512 adatok vezérlik. Egy ellenállás és egy LED segítségével közvetlenül ellenőrizhető a működés.

* Én nem értek ehhez a DMX-512 protokolhoz, de felvetem: ha az 512 bájból úgyis csak egyet használunk, akkor minek kiküldeni (és főleg vevőoldalon letárolni!) a többit? Kinek jó ez?
(#) olala válasza skeletornb hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Köszönöm szépen a segítséget Neked is és Wattnak is.
Én is gondoltam a Pickit2-es táplálásra, de azt nem tudtam hogy van benne rövidzárvédelem, és nem akartam tönkretenni. Egyébként a későbbiek folyamán majd szeretnék valami labortápegységszerűt venni/építeni de még nagyon az elején vagyok, hogy ilyen nagy fába vágjam a fejszét.
Viszont az érdekes volt, hogy
Idézet:
„Megfelelő áramköri kiegészítéssel, a megfelelő kimenetekből logikai analizátort, és soros kommunikációs portot tudsz csinálni.”
, ez azt jelenti hogy a soros komunikációt is ki tudom majd próbálni, úgy hogy a laptopomon nincs sorosport? Csak rá kell csatlakoztatni a Pickit2-re az áramkört és mehet is a próbálkozás?
(#) kissi válasza olala hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
A PK2 "csak" vizsgálja a jelfolyamot logikai analizátorként, nem ezzel kell létrehozni a soros jelfolyamot ( ha a soros porti adás-vétel próbálgatása a célod, akkor vegyél vagy építs a laptophoz USB-soros átalakítót és használj valamilyen terminal progit! ) !
A 6. lábat az előző kérdésedre válaszolva pl. memóriák programozásánál is használja a PK2 ( de olvasd el a használati utasítását, abban mindenre választ kapsz ábrákkal!!).

Steve
(#) olala válasza kissi hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Oké, köszi a segítséget!
Valahogy sejtettem hogy túl egyszerű is lenne az élet, ha nem kellene megépíteni egy soros usb átalakítót.
Majd áttanulmányozom részletesebben a használati útmutatót.
(#) icserny válasza olala hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Azért a párbeszéd nem bontotta ki az igazság minden részletét.

Soros kommunikációra is alkalmas a PICkit2 (UART Tool), ha beéred annyival, hogy a PICkit2 saját szoftverének ablakában jelenik meg az áramkörödből soros vonalon kiküldött információ. (Tehát arra nem tudok lehetőséget, hogy a PICkit2 által fogadott jelet egy másik PC alkalmazás venné át).

A mellékelt ábrák szerinti kapcsolásban egy frekvenciamérést végeztem (egy külső, 25 MHz-es oszcillátor jelét mérve), s az eredményt UART kimeneten írattam ki (CCS C nyelvű programban printf utasítással), melyet a PICkit2 fogadott.

(#) trudnai válasza olala hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
icserny irta:
Idézet:
„(Tehát arra nem tudok lehetőséget, hogy a PICkit2 által fogadott jelet egy másik PC alkalmazás venné át).”


...bar ez sem lehetetlen hiszen a pk2 forrasa nyilt igy valoszinuleg ki lehet banyaszni a kommunikacios reszeket a pk2 es a pc kozott.

Na mindegy, USB soros atalakito nem egy nagy ordongosseg, letezik hozza chip, csak be kell kotni... Manapsag az elektronika szinte mar csak kockakbol torteno epitkezes es a kockak egymashoz illesztese.
(#) Thowra válasza icserny hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Üdv!
Mint említettem végigolvastam.
Az elejére gondolsz ugye, a CCS s fiúk...
Egy használható verzió beszerzés alatt van tegnap óta.
(#) icserny válasza trudnai hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Sőt, készen is kapható, bár az ára kicsit húzós. Létezik 5 és 3.3 V-os kivitelben is.

Kép: Hivatkozás
(#) icserny válasza Thowra hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Idézet:
„Egy használható verzió beszerzés alatt van”

Igen, a használhatóság egyik alapvető feltétele, hogy legyen hozzá rendes dokumentáció...
(#) szilva válasza icserny hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Megépítetted az AN592-t?
(#) olala válasza icserny hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Megint okosabb lettem egy kicsit , köszönöm!
C-t sajnos még nem tudom PIC-ekhez használni, meg máshoz sem mondjuk , régebben ismerkedtem a nyelvvel alapszinten, de az nagyon kevés tudást adott. Gondolkozok rajta, hogy megvegyem a Kónya féle PIC-ekről írt könyvét, de nem tudom, hogy a 18F szériáról mennyire ad átfogó leírást, meg úgy egyáltalán egy kezdőnek érdemes e megvásárolni, mennyire olvasható és érthető. (meglehetősen drága, ahhoz hogy ne boldoguljak vele és csak porosodjon). Azt tudom hogy két részből áll (legalábbis a 3. kiadás) és van benne szó a hardverről is, és a C programozásról is. De legfontosabb kérdésem mégis az lenne, hogy a 18F szériáról mennyit ír?
Elég körülményes így az ismerkedés a PIC-ekkel, hogy a létező összes magyar cikk a 16-osokkal foglalkozik, értelmezem az ott leírtakat, majd körüljárom a 18-asokkal kapcsolatos dolgokat is, hogy miket kell megváltoztatni, vagy elhanyagolni az előzőekhez képest. (lásd pl. bank-használat)
Elébe mennék annak a kérdésnek is, hogy
Idézet:
„Akkor miért nem 16-os PIC-ekkel kínlódsz?”
, hát azért nem, mert van két 18F4550esem.

Azért offoltam ki az üzenet nagy részét, mert az egyéni szocproblémán nem tartozik a fórum témájához.
(#) kisszee válasza olala hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
A Kónya féle könyv 2. kiadásában a 18-as családról kb. 25 oldal van, a leírások nagyok jók benne, de szerintem ez alapján nem lehet megtanulni programozni ( lehet most sokan le fognak hurrogni, és valószínűleg igazuk is lesz, mert tele van tippekkel és trükkökkel, de aki nem tanult assembly programozást a könyv olvasása előtt - pl. én -, annak elég nehéz lesz ezeknek a megértése ); ellenben tényleg részletes, messzemenően kielégítő leírások - működési elvek, felépítések stb. - vannak benne. A 3. kiadáshoz még nem volt szerencsém.

ui.: Még mielőtt félreértene valaki, nem lebeszélni akarlak a könyvről, sőt, nagyon is ajánlom.
(#) olala válasza kisszee hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Oké, köszi, meglátjuk mi a véleménye a többieknek, (lesz e lehurrogás vagy nem ) Én egyelőre az assemlyvel akarok ismerkedni, mivel itt azt olvastam, hogy azzal érdemes kezdeni, segít kialakítni a hardverközeli gondolkodásmódot és majd később akarok rátérni a C-re, amikor már a ledvillogtatáson, meg időzítéseken, megszakításokon túl vagyok, és értem is hogy mi miért működik, vagy éppen miért nem. Ami miatt egyelőre aktuális lenne a könyv, az a szerkezeti felépítés ismertetése lenne, na meg a működési elv megértése, a 18F-es PICekre konkretizálva.
(#) szilva válasza olala hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Szerkezeti felépítéshez vedd elő valamelyik PIC adatlapját. Ha csak az ábrákat (pl. egy-egy modul, vagy éppen az egész PIC felépítése) tanulmányozod, már akkor is rengeteg minden kiderül, világossá válik. Ha még a szöveget is elolvasod az ábrák mellé, akkor már teljesen képben kell, hogy legyél. Igaz, könnyen lehet, hogy többször is el kell olvasni a szöveget, hogy minden a helyére kerüljön. A modulok meg nagyon hasonlóak, ha nem teljesen ugyanolyanok minden, azonos családbeli PIC-ben.
(#) icserny válasza szilva hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Onnan származik az ötlet. De nem nagyon kellett építeni, mert a PICkit2 Starter Kit-ben kapott Low Pin Count demókártyát használtam.
(#) icserny válasza olala hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
A PIC18F felépítésével és programozással való ismerkedést itt érdemes kezdeni. De az adatlappal való ismerkedést sem szabad hanyagolni...

(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Megnéztem ezt az oldalt, de számomra olyan kusza, hogy szinte semmit nem találtam a témával kapcsolatban. Kíváncsi lennék egy kezdő hogy boldogul vele. Biztos jót linkeltél?
(#) watt válasza olala hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Nézz fel az oldalamra is. Van egy linkgyüjtemény, amin el tudsz indulni. Próbáltam leírni mi kell egy kezdőnek a kezdéshez. Vannak példák is egyszerű feladatokra 18F-hez. stb...
(#) kisszee válasza watt hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Én is megnéztem, "Lectures" alatt vannak az anyagok pdf formátumban.
(#) trudnai válasza olala hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Idézet:
„C-t sajnos még nem tudom PIC-ekhez használni, meg máshoz sem mondjuk , régebben ismerkedtem a nyelvvel alapszinten, de az nagyon kevés tudást adott.”


Tenyleg nem izelgetes vegett, de ha igy fogalmazod meg, akkor az az erzesem tamad, hogy nem is szeretned megtanulni -- ami renben van, lehet pl Assembly-ben is PIC-ezni, sot nagyon sokan itt igy csinaljuk. De ha ez valoban igy van akkor ne emlegesd, hogy nem tudod, hanem azt emlegesd amit tudsz vagy tudni szeretnel
(#) olala hozzászólása Máj 20, 2009 /
 
Köszönöm a segítséget mindenkinek, szépen sorban átnézegetem majd őket.
(#) icserny hozzászólása Máj 20, 2009 /
 
PIC18 témakörben

A books.google.com gyűjteményben is megtalálható a PIC microcontroller: an introduction to software and hardware interfacing c. könyv jelentős része.

Az 1. fejezet, a 2. fejezet és a 3. fejezet pedig mintaként letölthető.


(#) icserny válasza icserny hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Bocs a rossz szövegért, szóval az 1., 2. és 3. fejezet tölthető le az előzőleg becsatolt linkeken....
Következő: »»   487 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem