Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   488 / 1319
(#) olala válasza trudnai hozzászólására (») Máj 20, 2009 /

Képzeljétek, túlélte a tegnapi rövidzárat a PIC-em és már fut is rajta a futófény program. Teljesen problémamentesen tudtam égetni a Pickit2-vel, hála Istennek túlélte. Csak ennyit akartam mondani.

A C-t természetesen szeretném megtanulni, az a kijelentés csak arra vonatkozott, hogy egyelőre milyen utat szeretnék járni, de amint lesz rá időm és lehetőségem, elkezdek majd a C-vel is foglalkozni, tehát vettem a célzást.
(#) Prince86 hozzászólása Máj 20, 2009 /

Sziasztok!

Ma végre kipróbáltam élesben a sebességmérő/km számláló/hőfokmérő működését.

Pontosan méri a sebességet, mindössze 3-4 km/h val mér kevesebbet mint a mellettem haladó autó sebességmérője ami jó is mert az autóké mindig többet mér 4-5km/h-val nehogy túllépjük a sebességkorlátozást.

Egyszer előfordult, hogy nullázódott a század és tized érték a távolságmérésnél ez gondolom abból adódott hogy valamiért a PIC resetelődött. Valószínűleg sok a zavarjel a tápon. Vagy valami ilyesmi miatt lehet.
Amint tudok teszek fel pár képet is róla.
(#) robing16 válasza icserny hozzászólására (») Máj 20, 2009 /

Hello!

"* Én nem értek ehhez a DMX-512 protokolhoz, de felvetem: ha az 512 bájból úgyis csak egyet használunk, akkor minek kiküldeni (és főleg vevőoldalon letárolni!) a többit? Kinek jó ez?"

Itt azért nem akarok vitatkozni, mert nem szoktam vitatkozni, de csak megemlítem, hogy van egy lézerekkel foglalkozó cég, aminek van egy olyan munkatársa, aki a KAPCSOLAT technika a fő profilja! Tehát USB-vel összekötni bármely eszközt, meg ilyesmi!

És itt ugye a DMX, mint kommunikáció, ez is az ő hatásköre! ő említette azt, hogy elméletileg a PIC16F széria képes arra, hogy letárolja az adott értékeket, én csak azt mondom meg, melyik rekesz(jelen esetben csatorna)-t vegyem ki, és dolgozzam fel!

Én elképzelni gyorsan el tudtam, de nem voltam abban biztos, hogy ez így valós!?! Mert én is fennakadtam azon, hogy itt 512 sorról van szó!

És hogy minek kiküldeni, háát igazából sosem lehet tudni, hogy mekkora lesz az a rendszer, ahol ez fog menni! Lehet, hogy legalább 100 csati kell...

Viszont, én léptem, és nézegettem picit, azt egy Párhuzamos/DMX átalakítót találtam 16F84-gyel!
Báár ez adó de talán el tudok indulni ezen valahogy

Bővebben: Link
(#) watt válasza kisszee hozzászólására (») Máj 20, 2009 /

Megvan, köszi!
Én nem szeretem ezeket a kusza oldalakat, mert nem értem annyira a nyelvet, hogy eltaláljak rajta. Ez van.
(#) icserny válasza robing16 hozzászólására (») Máj 20, 2009 /

Mielőtt egyik szavunkat a másikba öltenénk:
1. A Microchip példájában, sajnos, letárolja mind az 512 bájtot. Ehhez van program... Ennek szerintem akkor lehet értelme, ha vagy továbbküldi az adatot (repeater?), vagy több címre is hallgat, több eszközt működtet. pl. egy RGB LED vezérléséhez is kellhet 3 csatorna.

2. Szerintem sem muszáj letárolni az 512 adatot (ezt vetettem fel délelőtt), ha biztosan csak egy viszonylag buta vevőre van szükség. Elég számon tartani, hogy hanyadik bájtnál tartunk, és elkapjuk azt, amelyik nekünk szól. Ehhez azonban nincs kész program, a Microchip példáját át kell írni...

Idézet:
„Báár ez adó de talán el tudok indulni ezen valahogy”

Az adóból hogy lesz vevő? Szerintem az a példát nézegesd, amit tegnap ajánlottam, mert nem hosszú, egyszerű szerkezetű. A 16F84 őskövületet meg ideje lenne már a múzeumba tenni, s nem új fejlesztésre(!) használni! A PIC18F25K20 ellen mi a kifogásod?
(#) bankimajki hozzászólása Máj 20, 2009 /

sziasztok van egy olyan problémám, hogy csináltam egy kis PIC-es próbapanelt (16F877-hez), de instabilan működik, a probléma az hogy amikor kézzel hozzáérek a föld pontjához, akkor mintha megállna az oszcillátora, ez miért lehet? A kvarc bontott 4MHz-es az lehet probléma?)
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Máj 20, 2009 /

Hogy még bonyolultabb legyen a dolog, az ajánlott oldal szoros szimbiózisban van a www.reesemicro.com oldallal. Néha hosszú percekig kattogtatok, mire megtalálom azt, amit már korábbról tudok, hogy ott van....

(#) potyo válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 20, 2009 /

Reset láb felhúzás, tápszűrés, kvarcnál kondenzátorok vannak?
(#) bankimajki válasza potyo hozzászólására (») Máj 20, 2009 /

a táp szűrve van, 22pF-os kondik vannak a kvarcnál, a reset láb felhúzás alatt mit értesz?
(#) potyo válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 20, 2009 /

Pontosan azt, felhúzást a tápra.

A táp hogy van szűrve? A kontroller mellett vannak a tápszűrő kondenzátorok közvetlenül mindkét oldalon?
(#) bankimajki válasza potyo hozzászólására (») Máj 20, 2009 /

igen van egy 100nF-os a PIC táplábain is, de akkor majd holnap megnézem a reset lát felhúzását, ja és mondjuk egy 10kohmos ell. elég gondolom felhúzni?
(#) robing16 válasza icserny hozzászólására (») Máj 20, 2009 /

hello
Háát, a 18-assal semmi, kivéve, hogy 18...
Hosszabb az utasítás része

Am, bocsánatot kérek minden hülyeségért, mindenféle képpen meg szeretném csinálni ezt, mert ez egy élmény, és így legalább gyakoroltam valamit!

Elismerem, néha hülye tudok lenni, illetve hülyeségeket kérdezek, de egy a cél, valahogy meg szeretném érteni! Ehhez csak egy kérdésem lenne!

Feltettem 2db képet, ami elméletileg egy 4 csatis DIMMER. Az egyik képen 16F688 van a másikon meg szerintem egy cím meghatározó 4017-es IC, amin beállítom a kezdő csatornát! Hogy értelmezi ezzel az IC-vel a PIC, hogy mi van beállítva?

Nem tudom, ki találkozott ezzel a kapcsolással, de ha jól gondolom, és egy picit átírom az ASM fáljt, akkor egy nagyobb PIC, pl egy 16F877-esre, aminek több kimenete van, megoldható lenne az, amit tervezek

Bővebben: FORRÁS
(#) icserny válasza robing16 hozzászólására (») Máj 20, 2009 /

Nem tudom, de én már feladom, mert nem tudom követni hogy mit is akarsz.
(#) tom75 hozzászólása Máj 20, 2009 /

Csináltam egy futófényt oda vissza fut, de most olyat szeretnk ami sorba kigyulladnak a ledek de égve is maradnak .
Hogy tudom azt megmondani hogy ha kigyulladt ne aludjon el?
Persze a ledek késleltetve gyulladnának ki és amint mind villágít egyszerre kialudnának.

Köszi Tamás
(#) klemo86 hozzászólása Máj 20, 2009 /

Hell!
Van egy jópofa funkciógenerátorom, amihez szerkesztettem egy frekimérőt, és a következő a probléma vele:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_634.html
az összes cucc világít rajta, és nem teszi a dolgát, a PIC jól van írva, a rajz szerinti 2soros kijelző helyett egy sorost használtam, a programban is ehhez igazodtam!
Valaki tudna rá megoldást? Előre is köszönöm!
(#) kisszee válasza tom75 hozzászólására (») Máj 20, 2009 /

Gondolkodj egy kicsit, mondjuk ne, mint hardverre és PIC -re gondolj, hanem csak a számokra és matematikára.

De ez sok mindentől függ, teszem azt, 8 LED -ed van és mindegyik egy PORT -on, akkor én:

1. Elgondolnám a feladat megoldása előtt, hogy, ha LED -ek szép sorban kigyulladnak ( de rossz szó ez ), akkor milyen bináris értéket vesznek fel ezek az adott porton. ( Konyhanyelven )

2. Leírnám a számokat növekedő sorrendben, megnézem milyen matematikai művelettel tudnám ezt a növekedést leírni.

3. Megfogalmazom az adott programnyelv szabályai szerint.

Remélem érthető volt azért.
(#) watt válasza robing16 hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Akkor tisztázzunk néhány dolgot.
idézlek:
Idézet:
„egy PIC-ből DMX512 vevőt lehet csinálni?!”

1. Van neked egy DMX adód, ami egy csatornára ad ki 0...255 értéket? Milyen adó ez? (kép, típus, rajz?)

idézlek:
Idézet:
„Megvan a kapcsolás, MAX485-tel össze van kötve, csak vesz!”

2. Van egy vevőd is? Hol a rajz?

3. Ha vevőt akarsz építeni, akkor miért drivert mutogatsz itt nekünk?

Kérlek a kérdésekre válaszolj röviden, nem érdekel a rizsa..
(#) robing16 válasza watt hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Az adó pl egy Involight DL250-es vezérlő

"2. Van egy vevőd is? Hol a rajz?"
Itt azon értettem, hogy a MAX485-öt vagy SN75176-os Illesztő IC-t összekötni a PIC-el!

3. Ha vevőt akarsz építeni, akkor miért drivert mutogatsz itt nekünk?
És itt nem tudom, pontosan melyik rajzra gondolsz

(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Idézet:
„3. Ha vevőt akarsz építeni, akkor miért drivert mutogatsz itt nekünk?”

Megfejtettem: azért mert az a tökéletlen, aki a kapcsolást tervezte és itt közreadta a vevőt nevezi drivernek!

Robing: A belinkelt kapcsolásnál azt írják, hogy: "The full version of the DMX driver is only available as a code protected pre-programmed PIC." Vagyis kódvédetten, PIC-be égetve kaphatod meg. Van továbbá egy lebutított demó HEX formátumban, amit letölthetsz.

Hol van az az assembly, amit módosítani akarsz?
(#) watt válasza robing16 hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Közben nézegettem a DMX topicot, így már látom, hogy elég sokat olvastál utána. Szerintem csak rendszerezni kéne a sok infót és egyenesbe kerülsz.

Láttam, hogy tanulmányoztad a DMX protrokollt. Belikeltél egy oldalt - EZT - ahol azt is leírják, hogy milyen trükkel lehet az USART-al a Break-et detektálni (frame error). A többit már egyszerű vétellel lehet megoldani.

Ebből kéne kiindulni.

Azt még nem tudom, hogy mennyire értesz a PIC-hez, ill. milyen nyelven akarod ezt leprogramozni, ezt mond el légyszi, mielőtt nagyon belemerülnék e program elvi felépítésébe.

(#) menyus hozzászólása Máj 21, 2009 /

Sziasztok!

Az érdekelne hogy a soros portot lehet e egyik hardverről a másikra hardveresen átkapcsolgatni? Szokták e, lehet e ezt alkalmazni? GPS es project elvi megoldásain töröm a fejem, és oda sajnos 2 soros port kéne. (PIC <---> GSM modul / PIC <---> GPS modul) Viszont nem szeretnék 2 soros portot használni. Ha egy időben nincs használva a két hardver meg lehetne oldani egy soros porttal is, feltéve ha át lehetne kapcsolni a PIC et a GSM modulról a GPS re és fordítva. pl. a 4066 hoz hasonló analóg kapcsolókkal, (74LVCG166). Van esély ezt összehozni vagy tanuljak meg szoftveres USART ot írni...?

Köszi
(#) interweld hozzászólása Máj 21, 2009 /

Hogyan lehet a PC16F506-ot áramkörben programozni? SMD kivitelűt szeretnék használni.
(#) szilva válasza menyus hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Természetesen meg lehet csinálni, csak abban kell nagyon biztosnak lenni, hogy amikor az egyik eszközzel foglalkozol, akkor a másik biztos nem fog valamit "böfögni", mert arról nyílván le fogsz maradni. Ha pl. olyan a kommunikációs protokoll, hogy az eszközök mindig a PIC oldalról küldött parancsoknak válaszolnak, akkor elég jól megvalósítható.

Hardveres oldalról én nem az analóg kapcsolókat preferálnám, hanem inkább a digitális multiplexereket, mivel itt digitális jelekről van szó, bár akkor minimum két IC-re lesz szükség (mondjuk egy 74138 a TX lábra és egy 74151 az RX lábra - ezzel a felállással 8db RX/TX lábpár között választhatnál). Ha analóg kapcsolóknál marad az ember, akkor javasolt a CD4052, abban 2db 1/4 multiplexer/demultiplexer van, így egyszerre kapcsolható segítségével az RX/TX láb 4 pár külső RX/TX közül valamelyikre. Analóg multiplexereknél a felhúzó ellenállásokat nem szabad kifelejteni.
(#) szilva válasza interweld hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Össze kell kötni a megfelelő lábait a programozó megfelelő lábaival. A 12F510-zel közös adatlapon szerepel a 16F506, ICSPDAT és ICSPCLK elnevezésűek a programozáshoz használt lábai, az ne zavarjon meg, hogy ezeket más helyeken esetleg PGD és PGC néven említik. Ezeken kívül - természetesen - össze kell kötni a GND, Vdd és Vpp/MCLR lábakat is a programozó megfelelőivel.
(#) menyus válasza szilva hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Ok, köszönöm és átgondolom.
(#) kissi válasza menyus hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Kérdés, hogy használja-e a kézfogás vezetékeket, vagy csak az RX,TX,GND lábakat ( utóbbi esetben minden további nélkül, ha nem fordulhat elő adatvesztés, illetve sorosporti jelszint hiánya miatt nem tilt le pl. a GPS modul!) !

Steve
(#) menyus válasza kissi hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Csak az RX/TX/GND lábakat használom. Hogy mit szólnak a modulok ha leválasztom róluk a soros vonalakat arról fogalmam sincsen, de ki fogom próbálni egy terminal programmal.
(#) icserny válasza menyus hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Idézet:
„Hogy mit szólnak a modulok ha leválasztom róluk a soros vonalakat arról fogalmam sincsen...”

Ha a bemeneteiken rajta hagysz egy fehúzóellenállást, akkor hogy veszik észre egyáltalán?
(#) potyo válasza menyus hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Használhatsz 74HC125-ös chipet a leválasztásra, ebben négy darab háromállapotú kimenettel rendelkező buffer van. Mindegyik eszköz mindegyik vonalába tehát megy 1-1 ilyen buffer, az engedélyező lábakat kettesével össze lehet kötni, és a PIC mindig azt az engedélyező lábpárt húzza magasra, amelyik eszközzel beszélni akar.

De én inkább szoftveres soros portot használnék, ahhoz nem kell plusz IC meg három felhúzóellenállás.
(#) interweld válasza szilva hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Én egy Topwin 2004-el próbáltam de a szédült kérte még a 2,3 és 11-es lábat is. Így viszont működik. A panelra először csak a pic-et teszem fel és akkor szabadon "garázdálkodhatok". (olyasmi mint a régi beforrasztott epromok égetése a gépekben) pl. Optima írógépek.
Következő: »»   488 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem