Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » X-Y koordináta mérése PIC-kel
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 22, 2009
Témakörök:
Van egy ilyen gyorsulásérzékelőm, amit szeretnék kommunikációra bírni egy PIC segítségével. Amit szeretnék, hogy ha van egy mozgó tárgy, és arra felhelyezem ezt az érzékelő elektronikát, akkor tudja minden külső jelforrás nélkül hogy milyen irányban mennyit haladt a szerkezet! Megkötés, lehetséges-e ez akkor is ha csak kicsi sebességekről beszélünk pl.:0,1 m/s Mindenki véleményét szívesen fogadom, amennyiben érdemben tud használhatót hozzászólni. Ne arról szóljon ez a topic hogy milyen bonyolult, meg satöbbi, hanem hogy hogyan lehet megoldani! Igen és ha valaki tud ehhez az eszközhöz (csatolva van) adatlapot mutatni, annak is örülnék, mert én nem találtam
Mégvalami ebből a panelből szeretném kibontani ezt a kütyüt, de lehet hogy így beépítve is lehetne vele kommunikálni! Mi a véleményetek?
Nem fog működni.
Impedanciés mérő, pontatlan és zavarható.
Ezen felül csak akkor tudnál mozgást "mérni" vele, ha a panel a mozgás síkjára mindig vízszintes és nem forul el a tárgy (fordulást nem tudsz vele érzékelni)
Impedanciés mérő, esetleg tudnád részletezni a működési elvét, mert nem ismerem , elforulást miért nem tudok mérni?
Nekem így elsőre az ugrott be, hogy egyenes vonalú egyenletes mozgás esetében nem hatnak az adott testre erőhatások, ebből következően sem ez, sem pedig akármelyik másik gyorsulásmérő nem használható a megtett út mérésére. Természetesen gyorsuló mozgás esetében használható, de ott is figyelembe kell venni az érzékenységét, hiszen ha annál kisebb a test gyorsulása, ismét nem fog működni...
Nem akarlak elszomorítani, ráadásul a konkrét típust sem ismerem, de csatlakoznom kell az előttem szólókhoz.
Egy gyorsulásérzékelővel nem tudsz elmozdulást mérni. Ezeket - amennyire én tudom - játékokban, mobilokban, fényképezőgépekben alkalmazzák. Fényképezőgépekben vagy mobilban pl. érzékeli képnézegetéskor, hogy elforgatták a kütyüt, és ennek megfelelően forgatja a képet a kijelzőn. A nevében is benne van, hogy gyorsulást érzékel, ha egyenletes sebességgel mozgatod, akkor nem érzékeli, hogy mozgatva van. Oops, speccy megelőzött.
már a mostani válaszokból is az látszik, hogy lehet át kell gondolni mégegyszer a tervemet, lehet úgy csinálom, hogy amíg gyorsulás van addig nézem a gyorsulásmérő áltál jelzett értéket, majd ebből számítok megtett utat, azért ebből mert különböző mérés pl.? kerék elfordulása pontatlan lehet, ha megcsúszik az adott felületen. Amikor a gyorsulás nagysága érzékelhetetlenné válik az érzékelő számára, na akkor nézem meg hogy attól a ponttól kezddve menyit fordoult a kerék, és abból számítok.( Feltételezem, hogy akkor már nem csúszik meg a kerék)
Ha mindenképpen pontosan szeretnéd a megtett távolságot mérni, és jól megy neked a programozás, akkor én gps-t javasolnék mérésre. Azzal minden adatot mérhetsz a test mozgásával kapcsolatban. Kapható már nagyon sokféle gps modul, elfogadható áron. :yes:
csak annyi a baj hogy legalább 10cm-es pontosságot szeretnék elérni, egy ilyen GPS ha kapható egyáltalán biztos nem olcsó
Léteznek például olyan modulok, amelyek soros kommunikációt folytatnak. Ezeket könnyedén össze lehet hozni egy mikrokontrollerrel.
Ez nekem is eszembe jutott, de ha fedett helyen van az a jármű, akkor nehezen fog működni. Ill. azt sem tudjuk, hogy milyen gyors mérésekre van szüksége bankimajkinak az elmozduláshoz. Ráadásul a GPS néhány méteres elmozdulás esetén elég pontatlan.
Mindig lemaradok a válasszal.
10 cm-es pontosságú GPS-ei csak a US Army-nak van.
Ezesetben a gps valóban ki van lőve. Így arra gondolnék, hogy egyszerre több kerék elfordulását figyelembe kell venni, és abból kiszámítani az utat. Vagy valamilyen helymeghatározási pontokat kell letenni, amikhez képest mérni lehet a távolságot. Gondolok itt valamilyen infrás, vagy rádióhullámú adókra.
akkor részletezem még pontosabban, a magyarokamarson.hu-s versenyben szereplő 8*8m-es pályán szeretnék tájékozódni, és építeni végre egy full autonóm gépet, de itt nem az a lényeg, tehát sebesség: 0,1-2m/s
pálya:8*8m felbontás: 10cm pontossággal kellene tudni ja és fedett helyen van az egész (tornaterem)
Fel van adva a lecke!
Hirtelen egy forgó ultrahangos távolságmérő ugrott be, persze ez is csak úgy működne, ha mondjuk a pálya széle palánkkal van körbekerítve. Esetleg egy-egy mérőkerék a járművön, bár ez nem lehet jó megoldás, ha a kerekek megcsúszhatnak.
Gondoltam, hogy valamilyen robotversenyről lehet szó. Úgy rémlik olvastam is a kiírását (lehet hogy mégsem ennek a versenynek) és ott szerepelt, hogy a pálya szélén el lehet helyezni jeladókat mérésekhez. Vagy mindközül talán a legbonyolultabb módszer a fedélzeti kamera lenne, de az nagyon drága, és baromi jó programot kell írni hozzá.
Szerk: toto, most te előztél be! Az ultrahangos ötlet nagyon jó! Le lehetne tenni adókat, amik meghatározott időközönként küldenek jelet, ezt a járművön elhelyezett vevővel mérni, és így két jel közötti időből kiszámítható a távolság az adott adótól.
van palánk, de ez nem járható út több szempont miatt is az ultrahang ha a pálya közepétől mérem 4m, akkor már nagyon pontatlan, avagy nem tud mérni, a másik dolog a palánk kb 20cm magas, és vannyak elhelyezve 30-40cm-es akadályok, ahonnan visszaverődhet a hullám és meghamisítja a mérést
Akkor talán nem a 8 méteres határokat kell mérni, hanem az útbaeső akadályokat, és valahogy memorizálni a robottal.
Azt sem tudom elképzelni, hogy a pálya szélén elhelyezett érzékelővel mérsz, mert az ultrahanggal ugyanaz a probléma, mintha a roboton lenne, rádiós mérés pedig ilyen távolságból szerintem elképzelhetetlen. Sokmindenkihez: "Egy gyorsulásérzékelővel nem tudsz elmozdulást mérni." Miért is nem? Van egy 3 axis gyorsulásmérőnk (tekintsünk el az elforgásokról) Van egy konstans gyorsulásunk mégpedig a gravitáció. Ezt pár sor kóddal pillanatok alatt kiszedhetjük és akkor megvan az "igazi" gyorsulásunk. Ha tudjuk hogy az eszköz 0 kezdősebességgel indult, akkor a gyorsulásból ki tudjuk számolni az adott pillanatban a sebességet. Ha 0 a gyorsulás akkor konstans sebességgel haladunk. Sebességből meg simán lehet megtett távot számolni. Az egy dolog hogy a hibák összege nem 0 ezért el fog mászni a tehát egy normál gyorsulásmérő alkalmatlan az elmozdulás mérésére. ALKALMATLAN de LEHET vele mérni! A "nem tudsz" és a "lehet de pontatlan" között van különbség. Egy gyroszkóppal kiegészítve már elfogadhatóan lehet mérni a megtett távolságot, de ez sem lesz túl pontos ha pár cm eket akarsz majd a robottal navigálni.
Az ultrahangos távolságméréseknél a kiadott és a visszaverődött jel között eltelt időt méri ugyanaz a készülék. Több készülék szinkronizálása (egy adó a pálya szélén, egy vevő a robotban) szerintem nagyon nehéz.
úgylátszik akkor nem erőltetem a gyorsulásmérős dolgot, de kitaláltam helyette egy újabbat
Csatoltam egy elvi rajzot is. Elve: egy nehéz tárgyat (egy tüskés ólom golyó), ami nem mozdul el onnan ahová leteszem leengedek és hozzá képest megyek X távolságot, ezt a táv, és irányt ( a potméterből kiolvasva) eltárolom, és a csörlővel feltekerem kezdeti állapotba, majd ezt ismét eljátszom, a PIC-ben összegzem az értéket, és így tovább. Erről mi a véleményetek?
ja a csatolás lemaradt bocsi, de pótolom tessék itt van, és elfelejtettem, hogy úgy gondoltam, hogy a huzal mindíg feszes legyen, már csak annyi vele a gond, ha fix. helyen van a poti, akkor az igazából, nem nagyon fog elfordulni, ezt hogy tudom kivitelezni vajon?Még egy fontos dolog, hogy a poti és a csörlő között van egy vezető, ami ahhoz kell, hogy mindíg egy pontból fusson be a huzal a potira
Ebben van valami.
Ha nincs gyorsulás, akkor egyenletesen halad vagy áll a szerkezet. Szerinted 8 méteren el lehetne így 10 cm-es pontosságot érni? A gyroszkóppal kiegészítve hogy lehet távolságot mérni? Azzal nem elfordulást mérnek ?
A távolságot mérheted csörlővel, amire rakhatsz egy olyan szerkezetet, mint a régi mechanikus egerekben is van( tárcsa lyukakkal, optokapuval).
Az irányt hogy akarod mérni? Nem pontosan értem ezt a potméteres megoldást.
már azt is kitaláltam, hogy hogyan fordul el a poti , egy csúszkára kell helyezni, és kész is, Tehát a kérdés ti ezt a konstrukciót életképesnek találjátok, avagy halott ügy. (én látok benne fantáziát)
Ott bukik a dolog, hogy elindulsz elérsz Vmax sebességet, lelassulsz 0-ra, de lehet hogy a hibák miatt pl 0,01m/s -et fogsz kapni. Ezért idővel "elmászik" a dolog.
Gyro azért kell, hogy ha a robot nem tökéletesen sík terepen halad akkor tudjuk a gravitáció irányát pontosan. Gyro sem szöget mér hanem szögsebességet. Be kell kalibrálni (0 pont) használat előtt. Mivel a Magyarok a Marson versenyről van szó: ott a "műhold".
a potméter megmondja az elfordulás mértékét, és ha tudok egy szöget, meg egy távolságot (átfogó ) attól kezdve szimpla matematika
Igen, már nagyjából értem a működést.
Szerintem ez a mechanikus szerkezet túl lassú, de nagyobb hibája, hogy pontatlan és megbízhatatlan, egy nagyobb szög felett nem tudsz vele mérni. A potméterbe egy kis por kerül, és máris hülyeségeket mérsz. Beakadhat a kábel, és vége. Persze más ötletem nincs. Azért Braf írása alapján a gyorsulásérzékelőt sem kellene teljesen elvetni. Csakhát a pontosság... Az optikai egerekben lévő kamerát nem lehetne valami ilyesmire használni? Mennyire sík a talaj, ahol a robot jár? El kéne már olvasnom a versenykiírást. JAj, tényleg említetted, hogy tornaterem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |