Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   47 / 382
(#) rhesus23 válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 26, 2009 /

Köszönöm a válaszokat!
Tehát itt is lehet logikusan gondolkodni. Szigetelésre milyen anyagot használjak? Nincs ehhez semmilyen spéci papírom. Nem lehet valami háztartásban is előforduló anyagot használni?
(#) _JANI_ válasza rhesus23 hozzászólására (») Máj 26, 2009 /

Szia!

Érintés és életvédelmi szempontok miatt csak megfelelő szigetelőagyagot alkalmazz! :felkialtas:
A házi " Tekerünk rá valamit. Az is jól szigetel... " hozzáállást mellőzni kell.
Mert az esetleges anyagi kár még pótolható.
De ez emberéletet már nehezebb helyreállítani...

Valamit az is fontos, hogy a kész "remekművet" érintésvédelmileg bevizsgáltasd.
A legkevesebb, a szigetelésvizsgálat 1000V-on.
Csak így lehetsz nyugodt a problémamentes használat felől.
(Még akkor is ha csak saját használatra készítetted el... )
(#) rhesus23 válasza _JANI_ hozzászólására (») Máj 26, 2009 /

Igazad van! Nekem is az egészség az első! Azért is kérdezek inkább, mint, hogy baj legyen. Egyébként elkészült a "kísérleti trafó". Bontott huzalból tekertem amit több helyen meg is toldottam, de a tervezett feszültséget kaptam. Nem fogom használni semmire, tapasztalatszerzésnek jó volt...
(#) frrrrr válasza rhesus23 hozzászólására (») Máj 26, 2009 /

Bizony nagyon gondold meg, hoy tekersz vagy nem. Egyszerű a tekerés, de senki nem gondol a szigetelésre-érintésvédelemre. Itt nagyon gyakran használják a kisfeszültség, nagyfeszültség szavakat. Azonnal látszik a hozzá-nem-értés. Érintésvédelmi szempontból ami itt szóba jöhet az a biztonsági törpefeszültség, törpefeszültség, kisfeszültség (semmiféle nagyfeszültség magasfeszültség kocsmaszintű értelmezése). A törpefeszültség (pl. 12 V) is lehet veszélyes. Tessék szépen utána nézni. A téma bonyolultsága miatt itt nem érdemes vele foglalkozni. Ahhoz, hogy bármit megtárgyaljunk "sajnos" egy érintésvédelmi "minimum" tudás kellene a társaság részéről. Ezért csak azt tudom ajánlani, hogy mindenki keressen magának a környezetében egy szakembert "konzultánsnak". Csak azért, hogy óvatosságra intsek mindenkit: Bele-bele nézek a trafókészítős és a csöves témákba is. Az az érzésem, hogy az elkészített kütyük 99%-a életveszélyes.
(#) frrrrr válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 26, 2009 /

Már fentebb írtam (és a HEn már többször is), hogy bonyolultsága miatt a téma szerintem nem "csevegésre" való. Azért, hogy a válszod a kezdőket esetleg ne vigye tévútra mégis megjegyzem a következőket: Törpefeszültség kategória a feszültség nagyságáról szól. Ezt többféleképpen lehet előállítani. Két példa:

1.: Biztosnági trafóval, amely olyan kiképzésű, hogy meghibásodás esetén sem kerül 230V a szek.re. Na ezek valók amatőröknek.
2.: Az "egyszrűbb-olcsóbb" törpefeszültségű trafók használatosak pl. a kapcsolószekrényekben vezérlésre, ahol csak szakemberek kotorásznak. Meghibásodás esetén előfordulhat, hogy 230 V kerül a szek.re.

A gond ott van, hogy te nem tudhatod mikor jön el ez a pillanat. Mi van ha éppen akkor, amikor a kistesód játszik az általad készített ketyerével???

Az a baj, hogy a HEn a legtöbb trafó-tekerő azzal kezdi, hogy van bontásból egy trafóm, hogyan tekerjem át, hogy 12 Vos, stb. legyen? Na itt az életveszély, mert nagy valószínűséggel csak "szimpla szigetelésű" trafóhoz jutott hozzá. A jeleket nem ismeri, a problémát nem ismeri, csak a tekercsek számának kiderítésével van elfoglalva, akárcsak a jóhiszemű tanácasadói.

Kedves Köbzoli!
Unom a rengeteg trafós témát, unom hogy mindig figyelmeztetgetek (ugyanaz megy körbe-körbe). Csinálom, amíg bírom cérnával. Ha csak egy HEs tesóját megmentem az áramütéstől, már megérte. Óvatosan bánj az ajánlásaiddal.

Részemről téma lezárva.
(#) rhesus23 válasza frrrrr hozzászólására (») Máj 26, 2009 /

Szia Frrrrr!
Ezt a fórumot (véleményem szerint) több céllal látogatják. Vannak akik tanulni szeretnének valami újat. Az ember már csak ilyen kíváncsi természetű lény. Vannak akik szívesen segítenek (többek között nekem is), tapasztalataikat megosztják másokkal. Zoli is ezt tette, segített nekem, mert megkértem rá! A fenti hozzászólásod igen hosszúra sikerült. Ennyi fáradozással közzétehetted volna pl. azt is, hogy hogyan tartsuk be az érintésvédelmi szabályokat vagy, ha ezt már megtetted valahol (és ezért a felháborodás) akkor kérünk egy hivatkozást, hogy hol keressük azt.

(#) bankimajki válasza rhesus23 hozzászólására (») Máj 27, 2009 /

Sziasztok, én is azt mondom, hogy nem éri meg tekercselgetni egy kezdőnek, (bevallom hogy én is tekercseltem már trafókat, de azok mind olyan helyen vannak ahol senki nem kotorászik, csak esetleg én, de én meg tudom hogy mire ügyeljek.) De itt a kért link:Érintésvédelmi szabályok, ezt ajánlom mindenkinek a figyelmébe
(#) rhesus23 válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 27, 2009 /

Elolvastam a cikket. Tanulságos, de inkább a gyakorlati megoldásokra lennénk kíváncsiak.

Pl.: A primer és szekunder tekercs közé rézfóliát vagy egy sor rézhuzalt tekerünk és ezt a közös földponthoz kötjük.
(#) rhesus23 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 27, 2009 /

Kimerítő válasz, mint már megszoktuk Tőled!
(#) _JANI_ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 27, 2009 /

Idézet:
„... .ha nem hajlik akkor kénytelen vagyunk, beirdalni a széleket, ...”

Ezzel nagyon kellemesen el lehet tölteni az időt!
A kevésbé türelmesek azonnal gépesítsék a folyamatot! ...
A jókedvük megőrzésének érdekében...
(#) rhesus23 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 27, 2009 /

Már csak drótot kéne valahonnan szerezni...

(#) wir12 hozzászólása Jún 2, 2009 /

Hy All!
Lenne egy olyan kérdésem hogy nekem van egy régi ruszki trafóm na meg szeretném mérni hogy hány V-ot ad de nem merem bekötni mert nem tudom eldönteni hogy mejik a Primer tekercse. A Kivezetéseket megmértem Ohm mérővel van két pont ahol igen nagy ellenállást produkál és még van 2 pont ahol alacsony ellenállást produkál elővettem egy másik trafót a Primerje nagy ellenállású a Sekundere meg kis ellenállású. Remélem a feltételezésem jó hogy a nagy ellenállású kivezetés a Primer tekercs. Ha valahol hiba van segícsen ki valaki a váaslzt előre is köszönöm
(#) Doncso válasza wir12 hozzászólására (») Jún 2, 2009 /

Szia, 230V-os hálózati transzformátornál mindig a legnagyobb ellenállású tekercs a primer, de vigyázz, mert lehet hogy kettő 110V-os tekercsből áll a primer, ilyenkor ezeket sorba kell kötni és úgy kell a hálózatra kapcsolni, de ne aggódj, normál esetben, ha a szekundert kapcsolod véletlen a hálózatra akkor az levágja az automatát (jobb esetben) de azért ne próbáld meg, ha a trafódon 4 vezeték van összesen, akkor a két nagyobb ellenállást mutató vezetékpár lesz a primer, és a két alacsonyabb a szekunder.
Ha sokkal több vezeték van akkor írj aztán segítek.
Annyit azért megtehetnél, hogy a helyesírásodra odafigyelsz. De ez csak egy jó tanács, a fórumon van aki nem nagyon nézi jó szemmel.
Üdv.
(#) Müszi válasza Doncso hozzászólására (») Jún 2, 2009 /

Ilyenkor ajánlatos próbaizzót használni!
Nálam azért is van felszerelve egy, pont trafótesztekre.
Ha Nem világít, vagy csak izzik a szál, akkor az a primer.

üdv
(#) wir12 válasza Doncso hozzászólására (») Jún 2, 2009 /

Oké rendben ezentúl lassabban fogok írni köszönöm a jó tanácsot
És lenne még egy kérdésem:Nem elektrolit kondenzátort lehet pufferkondinak használni? Ha jól tudom Amperenként 2200µF-es kell
De Javíts ki ha tévedek
(#) witi válasza viktorka0011 hozzászólására (») Jún 2, 2009 /

Üdv!
És amikor zúg, miden vas elindult a trafó felé ? :eek2: Én ugyanígy jártam anno...Nem jó a sorrend,próbáld meg így:
fázis 1-3-3-1 null Elméletileg jó kell hogy legyen
Ez csak tapasztalat, az okát majd a nálam okosabbak bővebben kifejtik
(#) sándor hozzászólása Jún 2, 2009 /

Sziasztok! A következő lenne a kérdésem :van néhány kis trafóm,ezekből szeretnék autotrafót készíteni (ebriasztóba) ha lehetséges..milyen átmérőjű vezetéket használjak,és mekkora menetszámokkal?

Picture 4.jpg

(#) Doncso válasza wir12 hozzászólására (») Jún 3, 2009 /

Szia , nem elektrolit kondit nem nagyon lehet puffernek használni, ugyanis általában nem nagyon találsz pl fólia kondiban 1000µF-ot . Puffernek elektrolit való, és jobbára 1000µF-ot szoktunk számolni amperenként, 50Hz-es hálózati feszültségkor, illetve graetz egyenirányítással, szimmetrikus tápnál, erősítőhöz 2*1000uF, ugye a + és a - oldali tápágakhoz. Persze vannak extrém esetek, mint például a JLH, vagy a hiraga, de azok speciális esetek, vagy amikor feszültség kétszerező kapcsolást használsz, akkor dupla mennyiség kell , de általában ezekkel az értékekkel számolhatsz.
(#) Doncso válasza sándor hozzászólására (») Jún 3, 2009 /

Nem 100%, de ezek szerintem nagyfrekvenciás trafók nem? Akkor viszont nem jók erre a célra, én nem szenvednék a helyedben tekeréssel, számolással, vat*rán 300Ft ér vennék egy puskás trafót, a megfelelő feszültségre. Nem éri meg a fáradtságot tekerészni.
(#) sándor válasza Doncso hozzászólására (») Jún 3, 2009 /

Azt hiszem igazad van nem éri meg...csak gondoltam hogyha egyszerűen meg lehet csinálni...mindenesetre Köszönöm válaszod.
(#) rhesus23 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 6, 2009 /

Tekertem egy trafót ezzel a módszerrel. PCL86-hoz lesz. Van egy 200V/0,2A és 14V/1A-es tekercs. Kérdés, hogy mekkora ellenállást kössek be műterhelésnek? Egyébként semmi zizegése nincs terhelés nélkül és egy kicsit magasabbak a feszültségek, mint terveztem, de ez majd biztos lejjebb megy.
(#) Stephani Mihaly hozzászólása Jún 9, 2009 /

Tiszteletem! A legtöbben azt ajánlották- miközben itt nézegettem a topikot-, hogy nem érdemes otthon , házilag trafót készíteni. De én mégis megpróbáltam, éspedig az alábbi rajz szerint. Persze, amikor feszültséget (9 V) adtam rá, elektromágnesként kezdett viselkedni, meg zizegett is. És a szekunderen semmi feszültség nem jelentkezett. A primer menetek száma7, a szekunderé pedig 75. a huzal vastagsága 0.1 réz. Ezt egy rádióhoz szántam, de nem lesz belöle semmi, ha nem tudom működésbe hozni.
Még annyi, hogy a huzal egy régi trafóból származik, esetleg a zománc volna lepattogzódva? Ujralakkoznám, ha érdemes....

05005.png

(#) Stephani Mihaly válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 9, 2009 /

Kedves köbzoli, ezt a trafót egy 86-béli román elektronikai könyvböl vettem ,ahol van néhány rádiós kapcsolás is. Itt írta le, hogy a primer x számú menet, a szekunder y számú menet, xy huzalvastagság. Nem ír semmiféle tekercsjóságot, induktivitás tényezőt, semmit. Csupán a menetszámokat, s mit-hova kell kötni... Itt van a kapcsrajz is, az L3,és azL4 -es tekercsekről van szó.
Köszönöm a segítséget.

super r.jpg

(#) pucuka válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Jún 9, 2009 / 1

Üdv!
Ne haragudj, de valamit nagyon elnéztél. Az L3 és L4 tekercs egy KF (középfrekvenciás) trafó, porvasmagos, és hangolható. A feladata, hogy KF sávban illessze a T1 kimeneti, és T2 bemeneti impedanciáját az L2 tekercs KF frekveniájára való hangolása közben.
Az általad linkelt trafó pedig egy hangfrekvenciás trafó, régi telefonkészülékeknél ilyen volt a (fél) hibrid 2/4 huzalos átalakító.
A HF kimenőtrafónak sok jellemzője fontos még az áttételén kívül, a primer induktivitása meghatározza az alsó határfrekvenciát, a primer menetszáma a mágneses gerjesztést a vasban, a vezeték átmérője a rézveszteséget, a tekercselés módja a szórt induktivitást, a primer szekunder csatolást, a szórt kapacitás a felső határfrekvenciát. Ezért bonyolult egy kimenő (hangfrekvenciás) trafó méretezése.
A bontott régi drót felhasználása nem ajánlatos, mert ha valahol menetzárlat keletkezik, azt nehéz kimérni, sok szívás után lehet újratekerni.
(#) Stephani Mihaly válasza pucuka hozzászólására (») Jún 9, 2009 /

Húúú... Azt a könyvet a tűzbe dobom... Nem írja, hogy miféle trafóról beszél... Én kezdő, pedig honnan tudjam, ha valaki meg nem mondja nekem?Irta, hogy trafó, én pedig csináltam... rosszúl.
Köszi a segÍtséget.
(#) pucuka válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Jún 9, 2009 /

Könyvet sohasem dobunk tűzbe.
Ha valami nem biztos, kérdezz! Biztos előbb utóbb megtanulod, csak kitartás.
(#) stibi15 hozzászólása Jún 10, 2009 /

Sziasztok!

Építek egy gitáreffekt-tápegységet és az lenne a kérdésem, hogy ha egymás mellé teszek 5 darab transzformátort viszonylag közel - értsd: 1-2 cm - , mindenfajta árnyékolás nélkül, akkor nem fogják zavarni egymást, lerontva a teljesítményüket, vagy ilyesmi? Az öt trafó mindegyike egy-egy effektet fog meghajtani. Azért csinálom így, mindegyiket külön trafóval, hogy elkerüljem a földhurkot.

Köszi!

(#) szbalogh hozzászólása Jún 10, 2009 /

Sziasztok!

Autó fűtésventillátort szeretnék hálózatról meghajtani. Max 150W kéne 12V egyenfeszültséggel.
Egy trafót építenék, vagy vegyek inkább?
Van trafólemezem otthon, de ne kérdezzétek, hogy milyen anyagú. A vastagsága max. 1mm lehet.
Van valahol a neten olyan amivel tudok pontos geometriát meg menetszámot és huzalvastagságokat számoltatni?
Mekkora hatásfokkal működnek az ilyen régebbi bontott trafók? Lomexban láttam egy 25A 600V diódahidat. Ezek jók nekem egyenirányításra?
Előre is köszi a segítséget!
(#) szbalogh válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 10, 2009 /

Először is nagyon szépen köszönöm a segítséget!
A motorral kapcsolatban valóban igazad van! Valóban vannak 200-300W-os példányok is. Igazából csak max 70W-ig érdemes terhelnem, mert ez fölött a napkollektornak amit hajtana jelentősen megnőne a megtérülési ideje. Nem is kell akkora teljesítmény
Eredetileg úgy terveztem, hogy a motorral járó fokozatellenállásokból csak az alacsonyabbakon járatnám a motort és erre a 10V-os trafóra nem is gondoltam
Azt olvastam, hogy az ilyen kefés DC motorok induló áramfelvétele többszöröse az üzeminek. Ez nem teheti tönkre a trafót vagy a diódahidat?
Köszi !
(#) szbalogh válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 11, 2009 /

Szia! Megint zaklatnálak kicsit ha nem probléma :yes:
Most láttam vaterán egy 200VA 12V kimenetű toroid trafót egész jó áron és az jó is lenne.
Tudod autó fűtésventillátort szeretnék meghajtani vele, csak az a kérdésem, hogy ezeknek az előtétellenállása elfűti azt az áramot amit levesz a motorról? Vagyis mindegyik fokozatban ugyanannyit fog fogyasztani, mintha maxon menne a motor ellenállás nélkül?
Mert akkor olyat kellen vennem aminek több leágazása van ?
A trafólemezem szerintem nem szigetelt, meg rozsdás is
Következő: »»   47 / 382
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem