Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egytranzisztoros erősítők (Zen)
Lapozás: OK   1 / 33
(#) Mayan hozzászólása Máj 29, 2009 /
 
Hát akkor ezennel ünnepélyesen - moderátori kérésre megnyitom az egytranyós topicot... Zen lite, zen fojtóval, és egyéb egytranyós A osztályú erősítők ide... Itt az enyém:
(#) NeoCorteX válasza Mayan hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Elég startrekesre sikerült a design. SciFi fan vagy? és ez működik?
Mesélj róla kérlek. Paraméterek mi micsoda rajta és miért az ami meg minek oda.
Érdekel!


Szerk:
Kocsiba szeretnék akksira valamit ami meghajt egy mélyládát. Ez akár alkalmas is lehetne hozzá?
(#) Mayan válasza NeoCorteX hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Nem, arra egyáltalán nem alkalmas... ez audiofil erősítő, mérsékelt hangerővel való komolyzene és ének hallhatáshoz. Arra a legjobb. Bár én hallgatom minden zenén. Szeretem a scifit, de nem tudom ez miért startrekes Mire is vagy konkrétan kíváncsi ?
A kimenő teljesítmény jelen esetben a tápfesz függvénye, 12-14 voltról talán 5-10w ? Nem tudom. Nekem elegendő.
(#) NeoCorteX válasza Mayan hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Szia! Értem.
Tehát a magasabb regiszterekben jeleskedik az erősítő.
Elemeznéd a képet?
pl:
mayazen.jpg-n
középen a trafo és a híd az gondolom azért mert 230Vról üzemeled.
A két fehér dolog a két szélén azok mik és miért? Melyek ezek a kapcs rajzon?
a Nagy hűtő hátul az a két IRF540-es FET?
a mayazen_lite.jpg-n - a tepsi alján - a két "villanykörtének" mi a szerepe? És miért pont tepsire szerelted?

Extravagáns kissé szürreális készülék némi steampunk beütéssel. És hogy még működik is. Fantasztikus
(#) ha6pc hozzászólása Máj 29, 2009 /
 
Lám,lám! Hová vezet a szakadatlan -egyre gyorsuló-műszaki fejlődés?!
A "trash-end trend" kifejezés le van már védve?
(#) MolnarG válasza NeoCorteX hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Szerintem a kapcs. rajzból egyértelműen kiderül, hogy a két "fehér dolog" a fojtó. A két lámpa meg úgy vélem, hogy áramkorlát céljából van beépítve. (Szerintem) Én inkább arra vagyok kíváncsi, hogy miért kell 150W-os fojtó hozzá? Kisebb nem jó? Mekkora az induktivitása, vagy mindegy?
(#) Mayan válasza NeoCorteX hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
A tepsi nagyon alkalmasnak tűnt készülékháznak. A két nagy fehér azok 150 wattos nátriumlámpához való fojtótekercsek. Az a munkaellenállása a fetnek. Az ízzós változatban az ízzó helyettesíti a tekercset, de azzal rosszabb a hatásfok.
(#) Mayan válasza MolnarG hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
A kisebben nagyobb fesz. esik és nagyon lecsökken a kivehető teljesítmény. Az induktivitása nagy legyen, a dc. ellenállása kicsi.
(#) NeoCorteX válasza Mayan hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Hja hogy ez két verzió.
Lehet mást betenni folytótekercs helyett?
Mekkora 150W os folytó ohmikus ellenállása, induktivitása? Mit lehet tudni róla?
(#) Mayan válasza NeoCorteX hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Fojtó helyett jó az ízzó vagy nagy teljesítményű ellenállás, pl. 10 ohm 50 wattos... A fojtóm ellenállása 4 ohm. Az induktivitását nem tudom de jó nagy. Mikor egyszer úgy húztam ki a tápot hogy fogtam a csatit, durván megrázott az önindukciós fesz.
(#) Mayan válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
12V/7W, valami gagyi kerti világításban voltak. Olyan lába van mint a bedugós skálaízzóknak, csak én rátekertem rézdrótot és beforrasztottam.
(#) NeoCorteX válasza Mayan hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Akár egy autós helyzetjelző is lehetne? 12V/5W ?
Egy 9V gagyesz fali tápegység trafójának primere akár jó lehetne szerinted?
(#) NeoCorteX hozzászólása Máj 29, 2009 /
 
Nem értek én valamit. önoff:Lehet mert nem az analog rész az erősségem
Ha ellenállatot használok folytó helyett, akkor miért akarna (átfolyni) fojtó nemegyenáram a hangszórón, amikor a FETen átfolyik.
Nagy oktondiságok kérdeztem?
(#) varttina válasza NeoCorteX hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Az én verziómban egy 800W-os mikrohullámú sütő trafója van folytótekercs helyett. A szekunder tekercseket nem használom, csak a primert.
Az a gond, hogy van pár ilyen trafóm, de nincs köztük két egyforma, így nem tudom sztereóban megépíteni.
(#) Mayan válasza NeoCorteX hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Éppen ezért rosszabb az ízzós hatásfoka. A fojtós másképp működik, ott az önindukció is része az erősítésnek. Az ellenállás csak korlátozza a bemenő áramot, de a hf.-át ki kell venni valahogy, a kondival. És nyilván a jelnek csak kisebb része fog a hangszóró felé menni. A fojtó pedig egyúttal el is zárja a hf. útját. A csöves erősítők mintájára lehet készíteni ide kimenőtrafót is. Te Varttina, próbáltad ezt ? A hangszórót a trafó szekunderére kötni ? Próbáld már ki.... Akkor még a kondi sem kell...
(#) NeoCorteX hozzászólása Máj 29, 2009 /
 
Mennyi a készülék nyugalmi árama?
(#) Mayan válasza NeoCorteX hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Mértem több feszültséggel is, így változott:

va.png
    
(#) NeoCorteX válasza Mayan hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
:guluszem1: Uramisten. 5Von 2.5W, 12 V on 45W csak a készenléte... Nemmondom éhes jószág.
Ez tényleg nem autóba való.

u.i. és teszemazt ha egy kondit sorbakötnénk a hangszóróval és azt tennénk be a folytó helyére?
Vagy ez butaság?
(#) Mayan válasza NeoCorteX hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Igen akkor nem megy át rajta a tápáram és nem történik semmi...
(#) varttina válasza NeoCorteX hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Így tudom szabályozni a felvett áramot. IRF540 esetén 2,3A kell hogy szépen szóljon IRFP240-hez 0,9A is elég. Persze a kisebb áram miatt kisebb a kivehető teljesítmény is. A mikrótrafó vasmagja csak 3 A fölött kezd túlmágneseződni, úgyhogy 0,9A meg sem kottyan neki.

irfp240.png
    
(#) varttina válasza NeoCorteX hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Ez egy A osztályú erősítő, ezért terheletlenül is felveszi a maximális kimenő teljesítmény többszörösét. Szerencsére ez esetben a felvett teljesítmény még maximális kivezérlés esetén sem növekszik.

Idézet:
„u.i. és teszemazt ha egy kondit sorbakötnénk a hangszóróval és azt tennénk be a folytó helyére?
Vagy ez butaság?”
A hangszórónak váltó áramra van szüksége, amit az erősítő úgy tud biztosítani, hogy a FET-ről és a fojtótekercsről felváltva folyik áram a hangszóróra.
(#) bgsf válasza Mayan hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Szia!
Néztem a képeket, de hol vannak a pufferkondik? Sehol sem láttam! Ilyen áramok mellett pedig elég jelentős kell, minimum 10000mikró. A hálózati trafó az megvan (elég kicsi...) a két fojtó is, a Graetz is, a két IRF is, csak valahogy a kondik hiányoznak.....
A hálózati trafót azért tartom kicsinek mert a képből ítélve jó ha eléri a 70 VA-t. Állandó terhelés mellett ez pedig igencsak melegedhet.
De ha nem jól láttam valamit, akkor javíts ki!
Üdv: bgsf
(#) Mayan válasza bgsf hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Van neki egy kisebb feszültségű (6V) leágazása,azon használom mert a másikon, ami kb.13V, tényleg nagyon forró lesz, úgy nem jó. Mostmár nagyobb 15A-es graetz van rajta hűtőbordán, alul, nem ez a kicsi ami a képen van a trafónál, a pufferkondi pedig 10000µF/25V. Alul lóg a tepsiben. Mostmár nem olyan szép és rendezett az alja mint ízzós és külső tápos korában... Elég ez a viszonylag kisebb kondi mert a fojtó teljesen elnyomja a maradék brummot, nem búg, csendes. Sajnos nincs nagyobb trafóm kéznél, de végülis ezzel is elég a telj.
(#) Tomy27 hozzászólása Máj 29, 2009 /
 
Ha már van külön topik akkor én is beszámolok a fejleményekről.Mostanában összedobtam egy jlh-t de valahogy nem tetszett meg a hangja meg nem is igazán működik rendesen,bár igaz nem az előírt tranyókkal csináltam de nem hinném hogy olyan sokat befolyásolna a hangján.Így visszatértem az egy FET-es verzióhoz mert az a multkor jó benyomást keltett csak torz volt nagyobb kivezérlésnél.Na de Mayan tanácsára ismét elkezdtem vele kisérletezgetni és nem hiába.Mert most már jól is szól meg nem is torz pedig igen nagy hajtással küldöm.Jelenleg 12V-ról megy és 0,82A-t vesz fel ami kevésnek tűnhet de szerintem ez is elég mert teljes kivezérlésnél sem nő az áram felvét.,és hangja is kellemes tiszta és kiegyensúlyozott.Ja a torzítás egyébként úgy sikerült megszüntetni hogy a 10K-os G-D ellenállást lecsökkentettem 4,4K-ra.Érdekesnek találtam viszont hogy elvileg amper nem kell a FET-nek a nyitáshoz mégis érdekes módon befolyásolta hangot.Mert próbáltam 1M potival szabályozni a G-D ellenállást de nem igazán akart tisztán szólni,pedig a feszültség értékek nem változtak.
Most azon gondolkozok hogy a folytó helyett betennék még egy FEt-et áramgenerátoros kötésben mégpedig úgy hogy potival tudjan szabályozni a nyitás mértékét illetve a D-S lábain lévő feszültséget.Mert akkor nem kellene folytó meg a zen erősítőben is hasonlóképpen oldották meg.De ez még egyenlőre nagyon kísérleti stádiumban van, de érdemes vele kísérletezgetni mert érdekes tapasztalatokhoz lehet jutni.
Ez egy kicsit hosszúra sikerült,de ha valakinek ez hozza meg a kedvét a kipróbáláshoz akkor már megérte.
(#) Tomy27 hozzászólása Máj 29, 2009 /
 
Azt még elfelejtettem megemlíteni hogy próbáltam tranyóval is de azzal valahogy nem éreztem annyira kiegyensúlyozottnak a hangját.Mintha több lett volna a magas, a mély meg kevesebb meg a kivehető teljesítmény is kevesebb volt.Ráadásul 2,2K-os B-K ellenállást használva is viszonylag alacsony maradt a nyugalmi áram.Nekem a FET-es jobb minden szempontból.
(#) Mayan válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Igen a fet mindenképp jobb, de főleg azért mert a meghatásához nem kell áram csak feszültség. Éppen ezért nem is igazán számít hogy mekkora a G-D ellenállásod. Ha állítgatni akarod akkor csináld úgy mint varttina. Egy pl. 100k-s poti kell a D és S közé, és a csúszkája megy a gate-re. Ezzel bárhova be tudod állítani a nyitófeszt. Az én megoldásomban maxra nyitva van a fet, csak a munkaellenállás korlátozza az áramot.
(#) Tomy27 válasza Mayan hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Szia!
Én is így gondoltam hogy nem kell neki áram a nyitáshoz így a G-D ellenállás lehet nagyobb értékű, de a gyakorlat mást mutatott.Mert a potival nem szólt tisztán sőt még 10K ellenállással sem annyira de most 2db 2,2K van sorbakötve és ezzel jó.Érdekes hogy a FET-re most is csak 3,3-3,5V jut a 12V-ból mégis elég nagyot szól és tisztán pedig a nyugalmi áram sem túl magas.Sajna már egy FEt-et sikerült elövetni, de ez benne van a pakliban.
(#) Mayan válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Amúgy nagyon megéri vele kísérletezni mert nagyon egyszerű és sokmindent lehet rajta módosítgatni. De leginkább azért mert nagyon szép, audiofil hangja van. Nelson Pass is elkötelezettje és függője lett ennek a hangnak, azért lett a fő prófétája na mondjuk én most egy yamaha végfokot hallgatok, saját passzív előfokkal, de közel sem olyan kellemes a hangja mint az egy-fetesnek. Az valahogy teljesen másképp szól.
Vissza fogok térni a zenhez, csak kell egy jó kapcsolóüzemű tápot vennem, ki is néztem egy kis 12V/5A-est. Jobb volt a kapcsitáppal mint az 50hz-essel.
(#) Mayan válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Van ám különbség a fetek közt, van amelyik nem is alkalmas audio célra, csak pl. tápba, kapcsolónak, stb.
Úgy értem nem viselkednek egyformán, pl. nyitás.
(#) Tomy27 válasza Mayan hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Igen ezzel teljesen egyet értek veled,nekem is tetszik a hangja olyan tiszta és kiegyensúlyozott.És ha őszinte akarok lenni akkor te indítottál el hogy megpróbáljam,meg nagyon dicsérted és így gondoltam megpróbálom hisz nem sokból tart összerakni és mit veszthetek.És tényleg igazad van megéri vele bíbelődni .Egyébként neked mi a véleményed az áram generátoros megoldásról,lehet olyan szép hangja mint fojtóval?
Következő: »»   1 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem