Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egytranzisztoros erősítők (Zen)
Lapozás: OK   2 / 33
(#) Mayan válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Nem tudom, azt nem próbáltam még. Úgy már sokkal bonyolultabb, én meg megszállott minimalista vagyok
(#) Mayan hozzászólása Máj 29, 2009 /
 
Így lehetne rendesen szabályozni, de én így nem is próbáltam mert az enyémnek nagyon szép hangja van a 10k-val.

fet.png
    
(#) Tomy27 válasza Mayan hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Azt mondod hogy sima hálózati trafós táppal nem szól olyan szépen mint a kapcs üzeműről?Mert eddig csak PC-tápról használom de akkor maradok a kapcs üzemű tápnál.Találtam is egyet csak hibás de ha jól nézem olyan 12V körül adhatott le, csak nem tudom még hogy milyen terhelhetőségű de ránézésre olyan 3A lehet.
(#) Mayan válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Nekem jobban tetszett kapcsitáppal, azzal dinamikusabb, erőteljesebb volt. A hagyományossal kicsit olyan haloványabb. Meg zajmentesebb is a kapcsitáppal persze, ez főleg az ízzósnál számított.
(#) Mayan hozzászólása Máj 29, 2009 / 1
 
Amúgy ez a legnagyobb elektronikai eretnekség amit elkövettem: sokáig hallgattan pc-hez kötve. Nagyon jól szólt. De ezt csak nagyobb hangszóróval lehet, és kis árammal, nekem ez 0,33A-en ment ha jól emlékszem.
Ezzel kezdtem az egytranyós függőséget Elvarázsolt az egyszerűsége.

1tr.png
    
(#) Tomy27 válasza Mayan hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Nem tudom nekem most így jól szól,azért akarok kisérletezni az áram generátoros megoldással mert láttam hogy több A osztályú erősítő is így van megoldva,meg nekem nem is igazán van megfelelő fojtó két csatornára és ez meg kézenfekvő megoldásnak tűnik.De ne gondolj túl bonyolult kapcsolásra, mert én is az egyszerű dolgok híve vagyok ezért valószínű hogy +1 FET meg egy két kiegészítő lesz ha minden jól alakul.
(#) Mayan válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Ja mondjuk azért jó az áramgenerátor, de az ellenállás vagy az ízzó is mert könnyebben hozzáférhető és nem ilyen nagy nehéz dög mint ezek a fojtók. Csak így jobb a hatásfok, elméleti 50%. Ez a max. A-osztályú erősítőnél. Majd írd be hogy milyen fejlemények vannak nálad, az áramgenerátorral is.
(#) Tomy27 válasza Mayan hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Na igen ez a két alkatrészes megoldás tényleg beindíthatja az ember fantáziáját ha kicsit is kíváncsi és érdeklődő típus az erősítők iránt.Engem mondjuk az általad leírtak ösztönöztek a kipróbálásra és egyáltalán nem bántam meg hogy belefogtam,sőt...
(#) Tomy27 válasza Mayan hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Persze természetesen beszámolok majd a fejleményekről és jó hogy nyitottál egy külön topikot ennek.Jelenleg sajna csak egy FET-em van ami jelenleg is használatban van de most hoztam egy IRF 640-est igaz gyengébb típus mint az 540-es de talán elég lesz a kipróbáláshoz.
(#) varttina hozzászólása Máj 29, 2009 /
 
Azt tapasztaltam, hogy a digitális zajokat minden más erősítőnél jobban átviszi a hangszórókra. Próbálkoztam több féle kimeneti R*C szűrővel, amelyek részben el is nyomták a zavaró zajokat, viszont a hangzásképet is lényegesen megváltoztatták. Tudom, egy ilyen erősítőt nem egy kapcsitápról hajtott, gagyi MP3 lejátszóval kellene tesztelni, viszont egyenlőre csak ez van.
2 és 24 ohm között több féle kimeneti terheléssel teszteltem, 16 ohm-on szól a legszebben, 16 ohm-os hangszóróval húzható ki belőle a legnagyobb teljesítmény.
(#) Mayan válasza varttina hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Hát, szeritem az mp3-ban lévő zajt nemigen lehet kiszűrni mert az a zene része, amit a tömörítés eltorzított. Próbáld pc-ről veszteségmentes formátummal pl. *.flac. Vagy pl. nekem van olyan discman-em amin van line out. Az már egész jó.
(#) bgsf válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 29, 2009 / 1
 
Idézet:
„Azt mondod hogy sima hálózati trafós táppal nem szól olyan szépen mint a kapcs üzeműről?Mert eddig csak PC-tápról használom de akkor maradok a kapcs üzemű tápnál.”

Nem akarlak elkeseríteni de a PC táp is kapcsolóüzemű!
Akkor mi is a baj a PC táppal? És milyen"kapcsolóüzemű" tápot akarsz használni?
Már megint belefutunk a misztikumba és a tévhitekbe.......
Sajnálom hogy senki sem a realitást és a tényeket veszi alapul!
Egyébként ha a táptól a végfokig aranyozott rézhuzallal viszem az áramot akkor sokkal testesebb és telített a hangzás. Még megjegyzem azt is ha a hangdobozok alá három rézkúpot rakok akkor a padló át sem veszi a rezgést ezáltal a hangzás még tökéletesebb, amit kiegészít az aranyozott hangszórókábel és az aranyozott csatlakozók!
(#) nrgie hozzászólása Máj 29, 2009 /
 
Én ezt építettem meg első erősítőmnek apum segítségével:

http://sound.westhost.com/project83.htm

Ezt meg egyszer szeretném összerakni, ha lesz egy kis időm mert minden alkatrészem megvan hozzá :

http://www.audiodesignguide.com/PF2007/PF2007a.html

Esetleg valaki összerakta már az utóbbit?
Érdekelne a véleménye.

Nekem Macura follower-e nagyon szép hangot produkált. Bár én IRFPC50-eket használtam benne, de hang minőségre mindenképp Class A kategóriás volt.
(#) Tomy27 válasza bgsf hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Szia!
Természetes hogy a PC-táp is kapcs. üzemű csak nekem erre a célra elég kisebb teljesítményű táp is ezért keresek más megoldást a tápellátásra.Sajna nincs aranyozott vezetékeim,meg a hangdoboz zsinórjai is normál átlag vezetékek mondjuk a csatlakozók aranyozottak.De nem is szeretnék ilyen részletekbe belemenni,mert így is bőven kielégítő hangzásképem van, amivel meg vagyok elégedve.
Amúgy neked is csak javasolni tudom hogy próbáld ki a Mayan féle leegyszerűsített Zen féle kapcsolást hidd el megéri
(#) skylooker válasza Mayan hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Valaki már hivatkozott egymásik topikban a tubecad-re és hogy a hatásfok 50% lehet. Ez az áramgenerátoros munkaellenállás esetére vonatkozik.
Javaslom a Ciuffoli-féle power followert, aki szereti a különlegességet.
3db irfp150, de jó az irfp240 is.
(#) bgsf válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Szia!
Az aranyozottt kábel meg a többi csak vicc volt, hirtelen ennyi jutott eszembe az audiofil misztikumból! Természetesen egy aranyozott kábel csak igen nagy frekvencián (GHz tartomány) működik jobban mint a sima réz (skin-hatás).
Amúgy maga a kapcsolás nem új eredetű. A 70-es években jelent meg egy ehez hasonló rajz ASZ1015-ös tranyóval, csak annál a kollektor körbe volt bekötve a hangszóró. Ennek a hátránya az volt hogy a nyugalmiáram mindig átfolyik a hangszórón, feleslegesen terhelve azt.
Van itthon FET-em és labortápom, meg minden ami kell. Szerintem ma ki is próbálom!
Hoppá a forrasztómat a melóhelyen hagytam! Na mindegy, akkor majd kedden a munkahelyen összedobok egyet. Addig megnézem a FET adatlapját hogy milyen áram mellett lineáris a működése. Lehet hogy a Gate ellenállást növelni kell, mert ha működik akkor én 24V-ról szeretném hajtani, mert van itthon egy ilyen kapcsolóüzemű tápom. A fejleményekről majd írok!
Apropó! Te a fojtótrafós kivitelt építetted meg?
(#) Mayan válasza skylooker hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Az is én voltam... a power follower-eket én is nézegettem már, többfélét is, de azoknak nincs feszülségerősítésük talán, ezért előerősítő kell hozzájuk. Bár arra elég egy jó opamp... talán egyszer...
(#) elektrorudi válasza Mayan hozzászólására (») Máj 30, 2009 / 1
 
Szia Mayan!

Döbbenten olvasom a topic-ot, és a hozzászólásokat.
Nem építettem meg a kapcsolást, csak modelleztem...
Így a hozzászólásom is csak elméleti jellegű.
Lehet, hogy tévedek és valóság megcsúfolja a matematikát, de érdekes értékek jöttek ki az erősítőd kapcsán.
Megnéztem a dolgot:
- 0,1-100mH folytóval,
- 2-32 Ohm terhelés,
- 8-15 V tápfesz esetén.

2-3 %-nál kisebb torzítást nem sikerült elérnem (!)
kb. 750mW kimenőteljesítmény esetén

Na most, ha Te ezt audiofil céllal, komolyzene hallgatására használod, akkor ebből csak egy dolog következik:
Te sem szereted a komoly zenét, mint ahogy én sem.

(#) Tomy27 válasza bgsf hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Igen egyenlőre a fojtós verziót csak nem találtam megfelelő fojtót így egy ruszki erősítő trafó primer tekercs két oldalát használom a két csatornára.
Bár igaz hogy eléggé bemelegszik 10-15óra zenehallgatás után de nem is csoda mert kb 7,8V esik rá.
(#) Tomy27 válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Ezt én cáfolnám, mert jelen esetben 12V-ot 8Ohm körüli fojtó-t és 4,4-4,7K G-D ellenállást használva és tuti hogy 3-5W között lehet a teljesítmény.És ezekkel az alkat elemekkel 0dB hajtással tisztán szól.
(#) varttina válasza Mayan hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
A lejátszóban van a hiba, van egy jellegzetes zaja. Ha pc-ről küldöm rá ugyanazt a 320 kbit/s-es MP3-at, egyáltalán nem lehet hallani azt a zajt.
(#) varttina válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Szerintem nyugodtan használd a szekunder tekercset. Egyetlen hátránya, hogy kisebb az induktivitása, előnye viszont a kisebb ohmikus ellenállás, valamint hogy nagyobb áramot hajthatsz rajta keresztül a vasmag túlmágneseződése nélkül. Elég ha 1-2V-ot esik rajta a feszültség, az is csak a nyugalmi áram stabilizálásához szükséges. A mikrótrafónak csak azért használtam a primerjét, mert a szekundere 2,3kV-os.
(#) Mayan válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Nem hiszek a szimulációban. A gyakorlatban pedig nagyon szépen szól, komolyzenén is, amit szeretek Sokkal nagyobb kimenőt értem el 12V/5A-es kapcsitáppal, nagyon komolynak tűnt, talán 10W körül. De akkor már kellett is az 5A. Talán próbáld meg összeforrasztani ezt a pár alkatrészt és hallgasd meg. Az audiofilt nem érdekli mi szól és hogy műszakilag tökéletes-e, vagy egyáltalán nem az. Csak a kapott hang érdekli.
(#) Mayan válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Most látom csak: 0,1-100mH ??? Inkább 10H !!!
(#) CHZ válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Teljesen osztom a véleményed .
Látom sokan nagy lendülettel , lelkesedéssel próbálgatják ezt az egyszerű "erősítőt ".
Szeretnék valakit megkérni , aki megépítette , csináljon 1-2 mérést . Teljes kivezérlésnél , szinusz és négyszög átvitelét ellenőrizhetné , mondjuk 40Hz , 1KHz , 10KHz , 20KHz . Minimális elvárásoknak sem fog megfeleni a kapott eredmény , föleg az ilyen laza feltételekkel megválasztot fojtó alkalmazása miatt .
Ezt nem kimondottan kritika észrevétel , csak azt kérném , hogy helyén kezeljük a dolgokat.

(#) CHZ válasza Mayan hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Elfogadom , hogy nem hiszel a szimulációban , de valós méréseknek hihetnél . Azt is tudom arra meg nincs lehetőséged . Csupán meghallgatva minősítesz .
Meghallgatásod alapján alkotott észrevételeid is bizonyítják , hogy valami nem stimmel ezzel az "erősítővel " Kiemelten fogalmazod meg , hogy komolyzene és ének hallgatáshoz ideális , ez is megalapozza hiányosságait . Az az erősítő eleve nem lehet jó , ami csak néhány hangszer átvitelét tudja "produkálni " , ebből arra is következtethetnél , hogy középtartománya ami kevésbé torzított , ott "jeleskedik " csak .
(#) elektrorudi válasza Tomy27 hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
OK., elhiszem.
Mint írtam, hogy csak szimuláltam az áramkört.
(#) bgsf válasza CHZ hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Idézet:
„Elfogadom , hogy nem hiszel a szimulációban , de valós méréseknek hihetnél . Azt is tudom arra meg nincs lehetőséged . Csupán meghallgatva minősítesz”

Amikor meg én ugyanezeket írom a JLH topicban akkor meg nagyívben lehülyéztek! Én is csak azt ajánlottam az audiofil "szakértöknek" hogy ugyan jelgenerátorral hajtsák már meg, és ne hatvanhatféle végtranzisztorral építsék, és a nyugalmi áram is a gyári beállítás legyen.

(#) elektrorudi válasza Mayan hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
A "nagyon szépen szól" paraméterhez nem sokat tudok hozzáfűzni. Igazad van.
A 10W "kicsit" neccesnek tűnik, mert ahhoz kb. 1,25 Ohm-os hangszóró kellene, ha ez egy rail-to-rail típusú erősítő lenne, 100%-os hatásfokkal.
De ez, ugye nem az...
Az R=4 Ohm-os fojtóval, megint érdekes a Pki=10W még DC-n is...
Ha 10H a fojtód induktivitása, akkor tudod mekkora az impedanciája 10kHz-en??? 628 kOhm...

Szerintem, aki megakarja építeni ezt a kapcsolást, az a következő két napban tegye, mert ha 2009 éve bekövetkezhetett egy csoda, akkor lehet, hogy most megismétlődik.

Bocs mindenkitől, akinek az abszolut hallását megsértettem levelemmel.
üdv:
elektrorudi

(#) Tomy27 válasza CHZ hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Én csak arra lennék kíváncsi hogy ha fojtó helyett tranzisztor kerülne bele áramgenerátorként, akkor sem javulnának a mért paraméterek?Egyébként nem mindig a mért paraméterek döntik el hogy egy erősítő mennyire jó. Mert rendelkezhet az kiváló paraméterekkel de ettől még lehet rossz a hangja. Mondjuk a fordítottja is igaz lehet,ami a jelen esetben is így lehet. Nem kétlem hogy a mért adatok elriasztóak lennének, de ettől még a szubjektív megítélés során lehet jó.Mivel nincs lehetőségünk ilyen jellegű méréseket végezni, így marad a szubjektív megítélés,ami viszont jónak mutatkozik.
Következő: »»   2 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem