Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   494 / 1319
(#) trudnai válasza denon888 hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Idézet:
„C:\Program Files\Microchip\MPLAB ASM30 Suite\bin\bin/pic30-coff-ld.exe: cannot open linker script file p30F4011.gld: No such file or directory”


Ebbol az egeszbol most ez az egy sor lenyeges. Ezt pedig ugy nezem icserny mar megirta neked par hozzaszolassal elobb (#445230) -- sikerult hozza adnod a projectedhez?
(#) denon888 válasza trudnai hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Igen hozzáadtam mindent. Esetleg megpróbálnád lefordítani, mert ha neked is sikerül,akkor Én bénázok de nagyon.
(#) benjami válasza denon888 hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
A libdsp -t is használja, azt is hozzá kell adni.

Denon.hex
    
(#) denon888 válasza benjami hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Amint látom,rajtam kívül mindenkinek sikerül lefordítani.
Lehet hülyeséget kérdezek, és ez is rajtam kívül mindenkinek egyértelmű,de hol is van a libdsp? Mert Én ilyet sehol nem találok.
(#) benjami válasza denon888 hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Mivel az extern-ként definiált call _FFTComplexIP hívást nálam nem találta meg a linker, gondoltam felteszem a C30-as C fordítót. Abban már benne van ez a függvény. A lényeg hogy a DSP-s FFT függvényeket nem tartalmazza az ASM fordító csak a C.
A C libjéből a "libdsp-coff.a" -t a projecthez hozzáadva viszont simán lefordult.
Még egy ötlet: én úgy szoktam csinálni, hogy ha valami függvényt nem talál meg a fordító/linker, akkor a total commander ALT+F7 tartalomra kereséssel szoktam keresni a microchip könyvtáraiban. Ha létezik akkor az mindig meg fogja találni.
(#) denon888 válasza benjami hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Sikerült! Lefordítottam.Azt persze nem tudtam hogy a C30-as fordítónak is fönt kell lenni.Mert ugye ezt alapból nem rakja fel az Mplab.Nálam legalább is nem így volt. Három napi szenvedés után végre, pedig már kezdtem lemondani erről.
Köszönöm mindenkinek aki segített!! Főleg benjami fórumtársnak aki átbillentette a veszni látszó projektemet a holtponton. Ha esetleg valamelyik moderátor olvassa ezt a hozzászólásomat, szeretnék pontot adni benjami fórumtársnak. Amennyiben,persze ez lehetséges és megvalósítható.

6.kép.JPG
    
(#) denon888 válasza benjami hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Most nézegettem az Én hex fordításom, nem teljesen ugyanaz mint a Tiéd. Miért lehet ez?

skope.hex
    
(#) benjami válasza denon888 hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Valószínűleg nem mindegy hogy milyen sorrendben adjuk hozzá a forrásokat a projecthez, mert az objektumok összefűzési sorrendje ez miatt különbözhet. Attól is lehet különböző ha különböző verziójú C fordítók libjeit használtuk
(#) denon888 válasza benjami hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Lehet ez most ismét egy hülyén hangzó kérdés,de ettől függetlenül működik mind a kettő?
(#) benjami válasza denon888 hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Ha a program szerzője jó programot közölt, akkor mindkettőnek működnie kellene. Próbáld meg még egyszer létrehozni a projectet más néven, és más sorrendben hozzáadni a forrásokat. Utána hasonlítsd össze a fordítás eredményét tartalomra, hogy különbözik-e egymástól.
(#) tothy92 hozzászólása Jún 1, 2009 /
 
Hello!

Todtok olyan PIC-et ami tud vezérelni 10 programozható kimenetet egy beépített óra alapján s nem lenne hátrány egy kijelző sem. A kapcsolásokban találtam egy olyat ami stimmel az elképzeléseimnek, de csak 1 programozható kimenete van.
(#) icserny válasza denon888 hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Idézet:
„Azt persze nem tudtam hogy a C30-as fordítónak is fönt kell lenni.”

Már a legelső válaszomban a C30 könyvtárstruktúrára mutató útvonalak szerepeltek, ebből esetleg sejteni lehetett. Én meg nem gondoltam, hogy nálad nincs fenn a C30, úgyhogy 1:1!
(#) watt válasza tothy92 hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Idézet:
„de csak 1 programozható kimenete van.”

Szerintem, valamit nagyon félreértettél. (A felvázolt feladatodra bármelyik kellő lábszámú PIC alkalmas.)
(#) Peti.Janka hozzászólása Jún 1, 2009 /
 
Sziasztok! olyan kérdésem lenne, hogy csináltam egy fényerőszabályozót, és 230Vrol szeretném járatni. Mi lenne ennek a legegyszerübb módja? És a vezérlése is 230 rol menne. Azt tanácsolták, hogy kondi ellenálás meg egy zéner? Szerintetek elég ennyi? Vagy jobb lenne trafóval? Előre is köszi a választ!
(#) potyo válasza Peti.Janka hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Trafósat egyszerűbb méretezni, széles határok között változhat a terhelés. Cserébe drágább és nehezebb. Ha mutatsz egy kapcsolást, akkor mondunk rá valamit.
(#) tothy92 válasza watt hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Tudnál nekem mondani 1et, mert nem vagyok nagyon tájékozott a PIC-ekben. Amúgy öntözőrendszerhez kelle és nem csináltam magam tervezett kacsolást
(#) Peti.Janka válasza potyo hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Hali! azért gondoltam trafó nélkülire, mert be kéne férnie egy kapcsoló mögé a falba.Valami ilyesmire gondoltam. A led helyére menne a pic. esetleg még egy 7805-el kiegészíteném.
(#) bankimajki hozzászólása Jún 1, 2009 /
 
Sziasztok mindenkinek, szeretnék vagy 16F877-tel, vagy valami 18-as PIC-cel függvénygenerátort építeni, úgy gondolkodtam, hogy 1MHz-es jelig tudjon kiadni, és egy periódust 8biten, (egy egész porton) vennék le 256 felbontásban, (így már szinte tökéletes jelet szolgáltatna.) De számolásaim szerint, így hatalmasnagy órajel kellene én 1GHz-es órajelet számoltam így, de ezt egy PIC-ce lehetetlen megvalósítani, akkor hogyan tudnám esetleg kivitelezni, azt amit legelsőnek írtam, hogy 1MHz-ig 256-os felbontással?
(#) trudnai válasza Peti.Janka hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Mi koze ennek a PIC Miertekhez?
(#) trudnai válasza bankimajki hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Nem egeszen ertem mire gondolsz? Valamifele jelgeneratorra gondolsz? Amugy ha GHz-es tartomanyt szamolsz (bar ugye nem tudom hogy es mit szamltal mert meg azt sem ertem mit szeretnel elerni) szoval ha ilyen szamitas kapacitas kell akkor nyilvanvalo, hogy nem PIC-ekkel kellene megoldani. Ott mar valoszinu FPGA-zni kellene vagy mit tudom en, PC-n megoldani.
(#) potyo válasza Peti.Janka hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
A te kapcsolásodat kell látnunk, hogy a kontroller mellett mi van még!
(#) watt válasza tothy92 hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Mivel pontosan nem ismerem a feladatot, csak saccolom, hogy talán egy 18lábú PIC16F627A-is megfelelne. De ha nem akkor egy 18F2321 biztosan.
De itt nem az a kérdés, hogy melyik PIC, mert mint írtam bármelyik jó, hanem az, hogy meg tudod-e tervezni az áramkört és meg tudod-e írni hozzá a programot. A feladat egyébként egyszerű, de sok buktató van a részletekben(mit vezérelsz, mivel, hol(pára, hideg, meleg, stb.). Sajnos ez a rész nem nagyon PIC kérdés(nem itt kell kitárgyalni), ez elektromérnöki munka, még ha nem is nagyon bonyolult.
Ha ez megvan, akkor jön a PIC kérdés, hogy miként lehet a programot felépíteni, hogy 10(vagy több) kimenet előre beállítható időpontokban ki-be kapcsoljanak, esetleg PWM értékeket vegyenek fel valami vezérlésére.
(#) watt válasza bankimajki hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
1MHz-es 8bites D/A-t akarsz építeni szinusz kimenettel, PIC-el? Ha igen, akkor ez nem fog menni.
Vannak erre speciális DDS kontrollerek(pl. AD9833), bár én még ilyennel nem foglalkoztam.
(#) Hp41C válasza bankimajki hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Szia!

Egy generátort már építettem 18F252-vel, a kimeneti D/A egy R-2R ellenállás létra. A pic18f sorozat előnyös, mert van addc utasítása, így könnyebb, gyorsabb a 16, 24 bites számolás. A frekvenciát 0.06 Hz lépésekkel lehet állítani 0.06 Hz-től felhelé. A felső határ 10 MHz utasítás végrehajtásnál csak 1 MHz lett. A szinusz jelhez több pont kell, így a felső határ csak kb. 100kHz.
A vezérléséhez egy másik pic, egy 18F2550 biztosítja az USB illesztőt.
A két kontroller között egy 100k Baud-os, optikailag leválasztott soros kapcsolat van.

Sok hasznos funkciója van: 110 előre definiálható jelalak, sweep, két jel alternálása, letölthető jelalak...

Sokat gondolkodtam már a dsPIC-en is, segítségükkel nagyobb frekvencia is elérhető.
(#) icserny válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Színuszgenerátornak nem egyszerűbb egy VCO vagy VXCO vezérlése analóg jellel? Ha mindenáron kell a digitális érték, akkor a PIC megmérheti a frekvenciát...

Bonyolultabb jelalakokhoz meg lehet célhardvert építeni (a digitális oszcilloszkópok elvének megfordításával): gyors RAM-ot feltölthet egy lassú PIC is, majd beállít és elindít egy címgenerátort, ami a beállított számú mintát periodikusan kiolvassa és egy 8 bites video DAC-ba kikergeti.

Persze, a lényeget szokás szerint már megint nem tudjuk: Bankimajki nem árult el, hogy mire kell, milyen követelményeknek kell megfelelnie.
(#) Poki hozzászólása Jún 2, 2009 /
 
Sziasztok.
Első pic-es áramkörömben elakadtam.
Egy fordulatszámmérő lenne a készülék, 16F877-tel.
18,432 Mhz kristályt használok.
INT lábon kapja a forgásjelet, (fordulatonként 120 jel jön be), a TIMER0 előosztóját 4-re állítva 9 megszakításonként szeretnném kiszámolni a fordulatszámot.
De
A PIC TMR0 megszakítás után resetel valahol, így a kijelzőn (7 szegmens, 4 digit) mindíg 0 jelenik meg.
Egy hete nem találom hogy mi lehet a probléma, hátha egy tapasztaltabb emberke tudna közületek segíteni.
Mellékelem a programot.
Előre is köszi: Poki
(#) Poki válasza Poki hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Bocsánat. Nem 0, hanem 3 jelenik meg a kijelzőn, mivel a DEFAULT részben azzal töltöm fel a digiteket tartalmazó regisztereket.
Ha kiveszem a DEFAULT rész hívását, és a START ban növelgetem az EZRES regisztert, akkor a kijelző ezres digitje pörög mint a szél, csak hülyeségek vannak a kijelzőn, mivel a számjegyek nincsenek feltöltve.

Megjegyzem Mplab SIM-mel debuggolok, és ott csont nélkül megy.
(#) potyo válasza Poki hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
18,432MHz-re HS oszcillátort kellene beállítani.

A GIE bitet nem bántjuk a megszakításban. A kritikus regiszterek nincsenek elmentve. Ez így az első 60 sor alapján. A többit nem látom a sok kommenttől. De ne kérdezd, hogy ezeket hogy kell csinálni, mert erről már mindről volt szó egy csomószor itt a témában, amit láthatóan nem olvastál el!
(#) Poki válasza potyo hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Szia!
Köszi a választ. Rengeteget olvastam, de nem láttam sehol, hogy a GIE-t ne bántsam.
Regiszterek mentésével azért nem foglakozok, mert a fő ciklusban semmit sem csinálok, tehát mindegy hogy mivel jön vissza.Aszem az oszcillátort már próbáltam átállítani, de nem vagyok biztos benne. elég sok átírás volt már mielőtt kérdeztem tőletek, ezért is az eléggé rendezetlen kód.

(#) Poki válasza potyo hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Hmmm...
Megnéztem megint a kódot, hol van ebben komment?
A harmadik sorban van egy, de többet én nem látok.
Ha szövegszerkesztővel nézed, akkor az oszlopok elcsúsznak, de mplab-ban hidd el minden a helyén van.
A GIE változtatása miatt újraindulhat a pic?
Következő: »»   494 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem