Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Egyértelmű, hogy a hangszóróhoz kell a dobozt tervezni, én is ezt csináltam! (lehet, hogy félre érthető volt, én kérek elnézést)
A Thunder-féle dobozt igazítottam ehhez a hangszóróhoz... A W-ládáim korábban készültek, és a saját kis hangszórójukkal szépen is szólnak, gondoltam kipróbálom a Monacorokat bennük, de úgy nagyon gáz az egész... A "terén" meg azt a trapéz zárt üreget értettem, ahova a hsz van farral téve (ez nem szereti a zárt ládát, de nem vagyok meglepődve ) csak nem tudom, hogy hívják Egyébként a hangszórót leteszteltem, kinézek belőle ennyit (nyilván nem a 600Wattot, hanem a többit ) Bakelitről, jelgenerátorral, mérőmikrofonnal mérve (egyelőre, aztán majd meglátom mit tud, ha kész lesz a saját doboza...)
Hát ez azért nem így működik. Hogy igazítottad hozzá, ha nem mértél T-S paramétereket? És mit változtattál a terven?
Idézet: „A "terén" meg azt a trapéz zárt üreget értettem, ahova a hsz van farral téve (ez nem szereti a zárt ládát, de nem vagyok meglepődve ) csak nem tudom, hogy hívják” Az a kapacitív kompenzáló kamra (nem olyan funkciójú, mint egy sima zárt doboz, semmi köze hozzá), és ez a hangszóró, ha olyan mint ígérik, egészen nyugodtan belefaragható egy jól méretezett két oldalon terhelt tölcsérbe. Idézet: „Egyébként a hangszórót leteszteltem, kinézek belőle ennyit (nyilván nem a 600Wattot, hanem a többit ) Bakelitről, jelgenerátorral, mérőmikrofonnal mérve (egyelőre, aztán majd meglátom mit tud, ha kész lesz a saját doboza...) ” Rosszul teszed, ha kinézed, mert a monacornál épp a PA hangszórók között láttam a legdurvább eltéréseket eddig. És nem a wattokra gondoltam, mert azok teljesen lényegtelenek. A valós névleges terhelhetősége egy ilyen lengőcsévével szerelt hangszórónak úgyis 150-180W körül van, a többi főleg marketing céllal kerül az adatlapra.
Utánaszámoltam közben, és a forgalmazó adatsora több ponton önmagának is ellentmond, hiányzik a minimális konzisztencia is. A valós érzékenység is 96dB a megadott 101 helyett (rögtön -5). Kb. ennyit ér az összes betű, amit a Monacornál leírtak.
Említettem már valahol, hogy van nekem két ARN 226/03-6 hangszóróm. 22 centi, elvileg 70W a terhelhetősége, és a gyártó honlapján 84dB (! ) szerepel. Ami kb. igaz is lehet: zárt ládában próbáltam, és sajna szólni nem akar, csak melegedni. Aggasztóan kicsi az a mágneskör, ráadásul a pólusvas profilja.. Így ahogy van, szerintem kuka.. de talán a kosárral még lehetne valamit kezdeni Egyébként épp most gondolkodtam azon, hogy mi lenne, ha tölcsért építenék neki, de azon a kevéske érzékenységén nem sokat segítene szerintem a tölcsér sem. Akkor inkább már a 17-es MNC-k egy kisebb tölcsérbe.. Vagy esetleg egy új mágneskör.. vagy kompletten átépíteni, bár nem tudom, illene e a kosárba mondjuk a HA 22 membránja. Jó, tudom, sokak szerint felesleges szenvedésnek tenném ki magam.. de ha már ingyé' kaptam őket, nem akarom kidobni
sziasztok!
Van 4 db 15 " os Sal Pa 40100 as hangszorom,készítettem neki hk audio projektor tervei alapján ládát,igaz csak butorlapbol de eddig nagyon jol pöfög csak olyan gondom lenne vele hogy nagyon rezonál a láda és hátrafele is rengeteget szol (a rezonálást nem ugy értem hogy zizeg) ugymond,tervezem ennek a megépitését 20mm es mdf ből jol kimerevitve,most az a kérdésem hogy tudnám ezt a ládát a hangszorohoz igazitani? csatoltam a tervet és az elkészült ládárol is képet!
Ne legyél már ilyen illúzióromboló
Nekem nem mérnöki meg professzionális cucc kell, hanem olyan, aminek a hangja teljesen kielégíti a szükségleteimet... Annyira nem mélyedek a dolgokba, elég, ha a rezonanciafrekijét a dobozzal le tudom kicsit vinni. Ha nekem tetszeni fog a hangja, akkor sikernek könyvelhetem el a dolgot, ha meg nem, akkor eladom a francba, azt építek másikat...
Hát pont ez az a gondolkodásmód, ami nem ér egy forintot se' és messzemenően illúzióromboló.
Nem a professzinalitását kérdőjezeltem meg, hanem a működőképességét. Nálam ugyanis nem az az egyetlen követelmény egy hangszóróval szemben, hogy szóljon, és ne legyen szakadt a lengőcsévéje. A hangsugárzóépítés nem hit és illúziók kérdése egyébként sem. Ui: a doboz a hangszóró rezonanciafrekijét nem viszi le. TL-nél lehet úgy értelmezni a műküdést bizonyos körülmények esetén, hogy hozzáadódik a csőben lévő levegő tömege a membránéhoz, és a rendszer rezonanciafrekije mélyebbre kerül.
Mélytartományban nem irányított a sugárzás, nagyjából minden irányban egyformán szól. Ez természetes.
Idézet: kb. sehogy. ebbe mindegy, milyen hangszórót teszel, 80Hz körül kiemel, aztán alatta csend van. „most az a kérdésem hogy tudnám ezt a ládát a hangszorohoz igazitani”
Köszi a választ akkor nemkell igazitani semmit ennek örülök!
Amugy beszéltem egy hangfalgyártóval aki azt mondta ha ezt a ládát elkészitem 20mm es mdf ből kimerevitve 20-30 % ot fog nőni a hatásfok,mert a doboz rezonanciája hangkioltást okoz. de mindenképpen belevágok az mdf es dologba mert az uj topládáim is abbol vannak és akkor legyen már egységes Mit gondolsz ez a doboz ideális választás ehez a hangszorohoz?
Ideális? Attól függ, mi a célod vele, ha nagy hangnyomás kis méretű doboz párosítás érdekel, és semmi más, akkor ideális.
20-30%-ot biztos nem fog... a doboz veszteségei esetleg 1-2dB-t jelentenek mélytartományban. De a hatásfokot és az érzékenységet illik külön kezelni. Idézet: „a doboz rezonanciája hangkioltást okoz” Nem a rezonancia, hanem az, h. mechanikailag nem elég stabil, és a belső nyomásváltozásra alakváltozással reagál. Kb. mint a tüdőd amikor levegőt veszel, csak míg nálad ez létfontosságú, addig egy doboznál nemkívánatos.
Üdv!
Ti ennek a hangszórónak milyen Szubládát építenétek? Hány litereset? Szobába akarom használni. Vannak benne doboz tervek is de nem igazán értem mi mit jelent és, hogy melyiket lenne érdemes megépítenem. Mellékeltem a leírását is és az adatokat. (SWE-1243E)
Attól függ, milyen szoba. De így első ránézésre 50 liter nettó, 30Hz-es hangolás.
Egy átlagos szoba.20négyzetméter a nagysága. kb.
Üdv mindenkinek ! a segítségeteket szeretnem kérni a programokkal nem boldogultam van 1 tsw 304c tipusu hang sugárzom szeretnék dobozt építeni amiben jól is szól.A paraméterei :névleges telj: 300w a max:600w az átvitel 18hz-2000hz, fs:22,3hz.(200w max teljesítményű erősítő működtetné) a jelenlegi doboz méretei:40x40x80 cm kapott egy sub csövet 26cm hosszú és 11cm az átmerője. A probléma a dobozzal hogy 22hz-23hz től kezd el muzsikálni és én szeretnék 20hz alá menni, ha lehetséges.
Válaszaitokat előre is köszönöm!
2 dolog:
- 20 Hz alatt nemigen találsz hanganyagot ,lehet ,hogy azért van az ,hogy úgy érzed 22-23 tól kezd el 'muzsikálni. De egyáltalán honnét tudod ,hogy hol van az a 23 Hz? -Fs alá nem célszerű menni ,mert irreálisan nagy dobozméret kell hozzá, az impulzusválasz is romlik. Lehet ,hogy aki a dobozt készítette ,illetve tervezte direkt oda hangolta.Egyébként ne úgy képzeljed el ,hogy 23 Hz alatt semmi nem hallatszik, hanem folyamatosan halkul.
Azért azt is vegyük figyelembe, hogy papíron az emberi hallás 20Hz -nél kezdődik, de ez csak egy kerekített, átlagolt érték, valójában nem mindenki képes meghallani. Lehet hogy a te hallásod is "csak" 22-23Hz -nél kezdődik. A másik, hogy ilyen mélyre az XY katedrális orgonája megy le esetleg, más nem igen, legalábbis tudomásom szerint. Ráadásul az ilyen mély hangok lesugárzásához nem kis tér kívánatos.
sztem akkor ezzel a dobozmérettel kéne kísérletezni.
Idézet: „Ráadásul az ilyen mély hangok lesugárzásához nem kis tér kívánatos.” Miért is? Nem fér bele a 20Hz a szobába?
Hát nagyon rosszul van hangolva. Nem tudom kinek jutott ez eszébe. 120litert ehhez a hangszóróhoz?
Üdv! köszönöm mindenkinek,hogy válaszolt.Azt hogy honnan tudom,hogy hol van a 23hz van egy teszt lemezem és 20hz-ig jól hallok még szerencsére 20hz alatt csak morajlás hallatszik. Direkt azért is választottam ilyen hangsugárzót,hogy magas teljesítményen az alacsony frekvenciákat is jól halljam, de ezek szerint kimerítettem a hangsugárzóm paramétereit ha jól értelmeztelek. Szerintem ha növelnem ill.csökkenteném a hangdoboz méreteit akkor valószínű az egyenletes frekvencia átmenet rovására menne.Egyébként a dobozt én készítettem 40x40x40-es dobozzal kísérleteztem először és jutottam idáig .
hi !
Hi! volna esetleg jobb elgondolásod örülnék ha megosztanád velem .
Idézet: „Szerintem ha növelnem ill.csökkenteném a hangdoboz méreteit akkor valószínű az egyenletes frekvencia átmenet rovására menne” Már most sem egyenletes.
Persze, 30Hz-es alsó határfreki, egy max. 80 literes dobozban.
Hi! szeretném,ha részletesebben magyaráznád mér kellene 30hz-re hangolni a dobozt?! akkor lesz egyenletes a frek. menet.Bocs,de nagyon amatőr vagyok!
Igen, egyrészt egyenesebb lesz az átvitel, másrészt a zenékben 30Hz egy olyan jól definiálható határ ami alatt nem sok hangot rögzítenek, esetleg a terem mélyfrekvenciás sajátosságai kerülnek a felvételre ebben az 1-30Hz-ig tartó spektrumban. Szóval ez alá az érték alá menni fölösleges, mert rontod vele a terhelhetőséget, fölöslegesen kínzod vele a hangszóród lengőrendszerét, és ez nem csak a wattok, a mechanikai terhelhetőség rovására megy, az impulzusváalsz is romlik tőle (pontatlan lesz).
Szóval nem a frekvenciamenet az egyetlen, amit tervezéskor nézni érdemes. Minden hangszórónál létezik egy olyan határ térfogatban, amit nem érdemes túllépni, mert a lengőrendszere nem tudja kezelni majd, és mert a T-S-ből következően attól a határértéktől nagyobb dobozban észrevehetőn romlik az impulzusválasz. A hangolás az már csak a dobozméretezés után jön, ott meg annyi a fő szabály, hogy a valódi fs alá nem illik hangolni a rendszert, igaz erre ilyen 22Hz-es hangszóróknál nincs is szükség.
50 liter nettó na de milyen dobozba? Reflex vagy zárt vagy milyen?
Milyen dobozba szólna a legszebben? Jahh meg egy olyan kérdésem lenne,hogy a nem gumimembrános hangszórók is tudnak szépen szólni? Mármint azok is tudnak olyan szép mélyet adni és lágyan szólni? Azok nem csak hangosításra valóak? Csak mert rengeteg hangszórót amit szoktam látni hifikbe meg autókba azok is mind gumisak.
Hi! Értem és zárt vagy csöves dobozra gondolsz. Mi volna szerinted az ideális, egyébként te minden ládat 30hz-re hangolnál vagy csak erre a konkrét hangsugárzóra gondolsz,hiszen más hangsugárzó más doboz, vannak ennél alacsonyabb frekvenciájú hangsugárzók is és az volna a cél hogy ezt ki is használjuk mármint a tudásukat nem?Nem gyenge alkatrészekből áll a hangsugárzó,vagyis a fizikája szerintem ki kellene hogy bírja,hiszen ezért fizetünk amennyit fizetünk.
Erre gondolsz:Monacor SPH-380TC
Én a helyében látatlanban nem vennék Monacort.
Gyakorlatilag mindegy, hogy miből van a membránszél (ugye nem a membrán gumi, csak a széle, ami központosít és a kosárhoz rögzíti a mozgó részeket) a lényeg az, hogyan használja a gyártó. Ennek megfelelően vannak kialakult trendek, pl. textil, vagy papírszéllel a PA stílusú hangszórókat szerelik, gumi vagy hab marad a mélytartományban is használt hszeknek. De nem törvényszerűség ez, csak a tervezőtől függ, milyen szélt gyártat a habból, gumiból, textilből.
50 liter 30Hz-es hangolás tehát zárt már eleve nem lehet ezek után. De a végleges frekvenciát neked kéne ideális esetben a szobádban adott körülmények közt beállítani. |
Bejelentkezés
Hirdetés |