Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Indukciós hevítő készítése
Nem lesz teljesen egyenletes a terhelés. Az "egyenletesség" attól függ, mennyire egyforma anyagból vannak a magok, és mennyire sikerül azonosra kialakítani a "légréseket" (ragasztás esetén is lesz valami minimális "légrés", a ragasztó vastagsága). Ezen eltérések következtében a magokban kicsit különböző lesz az indukció. Ha a magok aránylag egyformák, a ragasztást sikerül kb. egyformára kialakítani, és nincs határra méretezve az indukció, nem lesz gond. Szoktak ilyen megoldásokat csinálni nagyfrekvencián, de olyan magokkal, amelyeket nem kell ragasztani, csak egymás mellé tenni. Viszont nem nyolcat, hanem csak kettőt-hármat raknak egymás mellé.
Inkább ott lehet probléma, hogy magok egymás mellé rakásával megnő a vaskeretszetmet, de az ablakkeresztmetszet nem, vagyis lehet, hogy a szükséges vastagságú huzal nem fog beleférni.
Jelenleg egy 4 menetes , 6os rézcsőből csinált tekercsre 5 db 22 nf (1600 volt ) kondenzátort tettem. +12 voltról egy soros 10 ohmos ellenállással feltöltöttem a rezgőkört, majd szkóppal mértem a lengést. 430khz környékén lengett, további kondenzátorokat fogok rátenni és kb 150 - 200 khz közé hangolom be.
A rezgőkört 2-2 IGBT-vel illetve paralell kapcsolt IGBT egységekkel (45 A, 1200 V , 2 usd/db) ( mint egy graetz híd) rezgőkör a "váltakozó irányú" oldalak közé kötve , a híd egyirányú oldalára pedig az erős egyenáramú tápot kapcsolnám. Kérdésem : A hídba kapcsolt IGBT-k vezérlését hogy lehetne megvalósítani , tekintettel a galvanikus elválasztásra és a sebességre? Azért választottam a hídkapcsolást , mert így a rezgőkörbe mindkét periódus alatt lehetne energiát bepumpálni. A vezérlés digitális része 14 mhz ről, egy Lattice EPLD -ben lenne megírva , ezzel semmi gondom nincs , de nem tudom hogyan lenne szerencsés a vezérlés "összehozása" a híddal.
A magok közé nem tettem ragasztót. Mivel az utolsó mag elcsúszott a ragasztás következtében így lehet, hogy lefaragom a magok számát 4-re... A ragasztás elég jól sikerült úgy érzem, a magok hasonlóságát csak remélni tudom. Az E I részeket fa lapok közé teszem, majd egy fém lemezzel szorítom össze az egészet. Ma veszem meg a magokat az IGBT-k meghajtásához.
Deguss: Tali Bt-nél szétnéztem, az E100-as mag nagyon szimpatikus, de két levelemre sem válaszoltak, így muszáj lesz telefonálnom nekik! Fentebb említett kérdésemre tudtok választ adni? Annyiban módosulna a dolog, hogy a vaskeresztmetszet 4,5cm2-re csökken... Frekvencia 73kHz, Ut=320V és full bridge meghajtás. Az IGBT-k már fel vannak szerelve, csak a magok tekercselése hiányzik...
Jól néz ki, ügyes!
Ha 430kHz-et mértél kezdeti rezonanciafrekvenciaként, és ekkor 5*22nF volt rajta, akkor a Thomson képlettel az induktivitás nem több mint 0.4nH, ami véleményem szerint igen kevés. A magas rezonáns frekvencia a kondenzátorokban nagy veszteséget okoz, ezért is, ahogy írtad, valahogy "lejjebb kéne jönni vele". Persze minden megváltozik, ha beteszed az izzítani kívánt vasat. Mire szeretnéd használni? Nékem is tervben van egy ilyen hevítő készítése, de alu-olvasztásra. Volt szerencsém egy ilyen gyári indukciós kemencét megnézni, és működés közben látni, ez 8kHz-en ment, és 45kW-os volt. Viszont olvasni olyat is a szakirodalomban, hogy edzőtekercsek több tíz MHz-en mennek. Na most hogyan is van?
Kedves Deguss!
Szándékomban van még további kondenzátorok rákapcsolása (7-10db) Úgy szeretném belőni , hogy a rezonancia frekvencián hajtom (nem tudom még mi lesz az optimális , de 100 khz környékére saccolom ( teljesítmény vs. melegedés alapján) ) Azért párhuzamos a kör , mert ennek az impedanciája a rezonancián maximális , igy ott nem vesz fel áramot. Ha vasat dugok bele , elhangolódik és máris megy bele a szufla. Én az induktivitást az L=1/(C*(2*pi*F)^2) képlettel ( lehet elírtam , ellenörzésképp: (2*pi*432000)=2714336,053 ennek a négyzete 7,3676E12 Ez szorozva a kapacitással (110E-9 =110 nF) 810438.28 Ennek 1/x e: 1,234 E-6 , vagyis 1,23 mikrohenry) lehet én bénáztam el a számolást , a thomson képlet séróból ment, lehet felejtek. F=1/(2*pi*gyök(L*C)) A kondenzátorokat így nem kell külön kábelezgetni , hanem szépen a csőszárra forrasztom. Lehet kevés lesz a menetszám , de ezen lehet segíteni , bár nem szeretném a tekercs hosszát növelni, mert ez a teljesítménysűrűséget csökkenti( nagyobb térfogatra oszlik el) az IGBT vezérlésre várnék ötletet, igazából az elképzelésem az , hogy néhány menetes tekercsekkel ( híd oldalanként egy-egy középleágazásos tekercs, a közepe az IGBT forrás vagy nyelő ( híd táplálási pontjai) ra lenne kötve és a vezérlést a tekercsek ellenütemű jeléből kéne kialakítani. (azért ellenütemű hogy a híd két oldala ne legyen egyszerre bekapcsolva) Ezt a középleágazás biztosítaná. Mivel analóg elektronikában nem vagyok nagyon járatos , erre kéne valami rajz.
Folytatnám még némi elméleti megfontolással,
(ez az én okoskodásom, és azért írom hogy ha hibás rámutassatok) Ha a párhuzamos rezgőkör kondenzátortelepe 14 db 22 nF os kondenzátorból állna (össz kapacitás kb 308 nF és az ebben tárolt energia pedig (1/2*C*U^2) 300 voltos töltőfeszültséggel számítva 0,01386 joule. Ha ez belesűl a tekercsbe és onnan a munkadarabba , akkor periódusonként ennek kétszerese (a hídkapcsolás mindkét periódust tudja kapcsolni) vagyis 0,0277 joule pumpálható. A rezonancia frekvencia ( kimérhető itt 308 nf és 1.2mikrohenryvel számolva 261 khz. Ezt a frekvenciát figyelembe véve 7,25 kW elméleti teljesítményre képes a kütyü. Erre jönnek a veszteségek ( tekercs ohmos , kapcsolóelemek, kondenzátor és csatolás) Kiváncsi lennék helyes e a gondolkodásom, mert ez alapján próbálkozom méretezni gépem.
A képlet és a számításod is helyes, én voltam felületes, a 2PI-t kihagytam. Elnézést a félrevezetésért! 1.2uH már nem olyan hihetetlen.
Vezérlés: TL494 csatoltótrafóval, ahogy írtad. Nem jó? Én csak a kondenzátorok vesztesége miatt aggódok, ha több száz kHz-en x*100A folyik rajtuk, nem fognak a melegedésen túl megfőni? Ha jól tudom, ilyen célra van a Vishay cégnek spec. kondenzátora, hűtőfelülettel. Bár ha nem próbálod ki ezeket, soha nem is tudod meg, hogy nem működne-e, ebből a szempontból én is csak elmélkedek...
Milyen kapcsolóelemeket használsz? Ahogy elnézem, 4db IRFP460 tökéletes ilyen célra.
A kábel tv.t igen nehéz bezavarni 4-500kHZ es impulzusokkal,mert VHF 3 sávban és SHF Sávban működik 170-420MHZ en,vagy UHF sávon 50csatorna kiosztás felett.Különben is zárt láncú hálózat amely igen komoly árnyékolású minőségű koax.gerincvezetékeken fut.27Mhz vagy annak 3-5szöröse sem okoz gondot zavarást.A Kossuth rádiót ne számítsuk már ide KH.n.
Hááát..
Én már láttam 10 MHz-es kvarcoszcillátor zavarását 160 MHz felett is. Cseréltem már le 50 kHz-en működő kapcsolóüzemű tápegységet analógra, mert leültette a 160 MHz-en működő rádiót. Cseréltem már frekvenciát olyan rádión, amelyet a mellette lévő rádió vevőjéből(!) kisugárzott 2 nW(!) jel ültetett le. Órákat kínlódtam azon, hogy a 10 W-os 160 MHz-es rádió adását ne lehessen hallani (az igen komoly árnyékolású) zárt láncú kábeltévén. (Nem sikerült ) Ilyen tapasztalatok után, ha nem haragszol, nem hiszem, hogy nehéz bezavarni egy kábeltévét 4-500 kHz-es impulzusokkal, főleg, ha azok kilowattos nagyságrendűek...
Mivel , ha a felharmónikusoktól nem védünk meg egy áramkört, akkor az ki is juthat belőle, főleg egy oszcillátorból, ezért nem lehetetlen a zavarás, főleg kvarcoszcillátor esetén. (négyszögjellel működő oszcillátornál főleg vannak felharmónikusok)
Bár a kábel tv egy elég jól védett zárt rendszer, ezért oda elég nehéz azért bejutni, de nem lehetetlen, mert erősítőkkel telített, és a zavarjelet is erősíti.
Szép a rezgőköröd, de én is félteném a kondikat, a gyári olvasztóban a lábak két 2-es rézlemezen voltak közösítve, nem véletlenül, mert az hűtőfelületként is szolgált! Viszont, ha a rézcsövön vizet cirkuláltatsz, akkor talán nem lesz bajuk...
Hello!
Alumínium olvasztáshoz lenne szükségem egy ilyen cuccra, de arra gondoltam, hogy egy 100-300 menetes tekercset használnánk az olvasztandó tárgy körül, amire menne a 220V és az indukált, több 100 (1000) amperes áram olvasztaná meg. Szerintetek működne? Vagy valami vasmag is kéne? A másik meg, hogy miért kell a magas freki?
A magas frekvencia az anyagban nagyobb veszteséget hoz létre, ami felmelegíti. 230-ra nem köthetsz simán tekercset, mert nem nagy feszültségre van szükség, hanem nagy áramra, méghozzá magas frekvencián! Ezt hivatott megvalósítani a hevítő áramköre. :yes:
Közben én is jelentkezem a fejleményekkel. Most tekertem meg egy gate- meghajtó transzformátort. Letesztelem, megfelelően működik-e, ha igen, akkor megtekerem a másikat is, majd a fő trafót is. Ha minden megvan, akkor tesztelés következik.
Eredményeket a hajnali órákra tudok biztosítani! :hehe:
Azért mondom, hogy 200-300 menetes 220V-os tekercs körülvenné az anyagot és az anyag lenne az egy menet, mint egy légmagos trafóban, így letranszformálódna a feszültség és több ezer ampert hajtana az anyagban. A veszteség nagy lehet mert nincs benne vasmag, de bizonyos részig megoldható ez is.
50Hz-en soha nem fogsz semmit sem hevíteni...
Vannak ugyan "trafóelvű" hevítők, ahol a szekunder tekercset az olvadék képzi, de ahhoz egy gyűrű alakú tégely kialakítás kell, hogy tudjon folyni az áram. Felejtsd el...
Eddig jutottam, ami a teljesítményrészt illeti! Hátra van még a meghajtás, de azt majd csak hétvégén...
Ügyes, de a zöld-sárga vezeték nem szerencsés a színe végett...
Tudom, sajnos ez akadt kézhez, még kicsit kutatok otthon és lecserélem kékre! De akkor a kimenetet kell lecserélnem a kék miatt!
Legyünk precízek, amiben tudunk... Ha már (még) a vezérlőt nem sikerült életre keltenem, akkor legalább ez mutasson jól!
Ezt miért mondod? Szépen kérlek, ne fesd az ördögöt a falra, mert irgum- burgum lesz! Ez a harmadik garnitúra félvezető a teljes hídban!
...de miért nem elég neki egy sima párhuzamos rezgőkör 3-400kHz-re??
Kiszámoltad a renzgőkör jósági tényezőjét, illetve a csillapítást? Mi jött ki a mért induktivitás és kapacitás értékekkel?
Elég hosszú nap áll mögöttem, meg késő is van... Lényegében egy kukkot sem értek, milyen rezgőkörről van szó?!
Én is arra fogadnék hogy ez füstölni fog!
Szerintem a szerelés nem éppen kompetens. Nem tudom hány watt teljesítményre kívánod méretezni , de a pufferkondenzátorok és a diódahidak vezetékei karcsúnak tünnek. Továbbá az igbt-k tokozása alapján nem a legbrutálabbak, ezzel a hűtéssel max 10 A-t saccolok . Ha hídkapcsolásban táplálod a rezgőkört , javasolnám az osztott hűtőbordát , hogy lehessen direkt , szigetelés nélküli hűtést (a borda és a tok közti szigetelésről beszélek , ami rontja a hűlést) és masszív áramhozzávezetést alkalmazni. Ahol én tartok : Az első próbálkozás (amiről fénykép volt fent) szép volt ugyan de kiszámolva nem tudhatja azt a teljesítményt amit szeretnék belőle "kifacsarni" így ujragondolom az egész terveimet. Jelenleg a kondenzátortelepem alkotom ismét , mert számításaim szerint zsákutcába jutottam. Sikerült olcsón szereznem IFR G4PH50UD igbt-t szerezzek ,és erre szeretném optimalizálni a kapcsolást. A frekvenciát mindenképp csökkentenem kell , és ez nem megy másként mint a kapacitás és az induktivitás növelésével. A számításaim szerint a rezgőkörben óriási , mintegy 300 A áram folyik ( a tekercs és a kondenzátor közt) , és erre töltök rá az igbt-kkel. A kondenzátortelepet 100 db 33 nf os kifejezetten impulzusüzemre való kondenzátorokból építem össze , réz sinekre , hogy az egy kondenzátorra jutó áram alacsony legyen , bírják a hozzávezetések. A tekercs anyaga továbbra is marad a vörösréz cső, folyadékhűtéssel. Egyre inkább látom ,hogy ez nem játék , ha valamirevaló teljesítményt akar kivenni belőle az ember akkor nagyon precíz kivitelezés szükséges Minden jót , sikert az építéshez!
Nem festem az ördögöt a falra! A képből látszik hogy halvány lila gőzöd sincs a kapcsoló-üzemről.
Én inkább egy működő kapcsolással kezdeném pl.ezzel Leírja a teljes működését, és ha elolvasnátok, akkor nem menne el azzal egy valag időtök hogy saját magatok tervezzetek egyet, ami úgyse fog (megfelelően) működni, mert nincsen elég ismeretetek a tervezéséhez.
Köszönöm szépen segítő válaszodat!
Megmondanád kérlek, hogy melyik képről látszik, hogy halvány lila gőzöm sincs a kapcsolóüzemről?! Amúgy komolyan, annyira imádom az ilyet. Valaki szerencsésen úgy születik meg, hogy vág mindent, és inkább oltogat... Ennyivel is okosabb lettem, kezd rózsaszínné válni a lila gőzöm!
Nyugalom... Nézd meg azt az oldalt, amit pimi9 az előbb linkelt; szerintem egy nagyon jó, szájbarágós magyarázatot tartalmaz az elvekről, követelményekről. Ha mindent értesz belőle, tudni fogod, mi hiányzik a meghajtófokozatodnál; ha meg új dolgokat ismersz fel belőle, akkor azután lesz világos, mi hiányzik.
Nem véletlenül említették azt a rezgőkört, nézd meg, az oldal is meddig vesézi - egy szál méretezés konkrét taglalása nélkül... |
Bejelentkezés
Hirdetés |